Nova zastava že visi. Foto: Bobo
Skupina mladostnikov je včeraj ob začetku festivala filma LGBT v centru Ljubljane zažgala mavrično zastavo. Storilce išče policija, odzval se je tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Potem ko je skupina ob začetku festivala LGBT filma včeraj strgala mavrično zastavo iznad vhoda v Kinodvor v Ljubljani in jo zažgala, iz politike in civilne družbe prihajajo obsodbe dogodka. 

Incident kot nesprejemljiv med drugim označili predsednica države Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Oglasil se je tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Nasilje ni pot

Z objavo na socialnem omrežju X se v sklopu mednarodnega dneva človekovih pravic odzvala predsednica države Nataša Pirc Musar.

»Ob tem obsojam tudi včerajšnje dejanje skupine mladih, ki je iznad vhoda v Kinodvor, med festivalom LGBT filma, strgala mavrično zastavo in jo zažgala. Grožnje družbi niso mavrične zastave, ampak vsakodnevno javno korakanje nestrpnosti in sovraštva. Izražanje nestrinjanja z določeno idejo je naša pravica, vendar pa nasilje ni pot, po kateri bi to izrazili,« je zapisala Pirc Musar.

Na vladnem profilu na socialnem omrežju X se je odzval tudi predsednik vlade Robert Golob.

»Ostro obsojam včerajšnji incident na otvoritvi festivala LGBT filma. Mavrična zastava simbolizira ponos in pravice LGBTQ skupnosti, vsakršno uničevanje zastave je zato nedopustno in neprimerno,« je zapisal Golob.

Nestrpnost in diskriminacija na podlagi različnih osebnih okoliščin v družbi po Golobovih besedah nimata mesta.

»Zavračam vsa dejanja sovraštva in vse oblike diskriminacije,« je podčrtal.

Gre za homofobni napad

Najostreje je napad, ki ga je označila za homofobnega, obsodila tudi kulturna ministrica in koordinatorka stranke Levica Asta Vrečko. 

»Ne smemo pustiti posameznim skupinam in politiki, da nas s sovražnimi dejanji in govorom potiskajo v nazadnjaštvo in s tem določajo našo prihodnost,« je Vrečko zapisala na socialnem omrežju X.

Festivalu LGBT filma in ekipi je ob tem izrekla sočutje ter zahvalo »za pogum in delo za solidarno, odprto in vključujočo družbo«.

Nacionalna strategija za enakopravno obravnavo bi že morala biti sprejeta

Napad je obsodil tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

»Izražena podpora LGBT-skupnosti ob tem dejanju je dobrodošla, na mestu so odločne obsodbe nestrpnosti. Napadi namreč niso spontani, so del širše družbene situacije. Slediti mora konkretno sistemsko delo na področju varstva pred diskriminacijo LGBT-oseb. Pri Zagovorniku smo različne vlade opozorili, da bi tudi v Sloveniji že morali imeti sprejeto nacionalno strategijo za enakopravno obravnavo LGBT-oseb, pa je še ni. Zgolj besede podpore napadov ne bodo ustavile,« je zapisal

Nasilje so obsodili tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, društvo Parada ponosa in Inštitut 8. marec.

Nova mavrična zastava. Foto: Bobo

Policija še išče storilce

Ljubljanski policisti so bili včeraj, okoli 17.30, obveščeni o poškodovanju zastave pred stavbo na območju centra Ljubljane. 

Ugotovljeno je bilo, da je skupina neznancev pristopila do droga pred stavbo, z njega snela mavrično zastavo in jo zažgala

Gre za skupino mladostnikov starih med 15 in 18 let, oblečenih večinoma v črna oblačila, zraven je bilo tudi dekle, ki je bilo oblečeno v bel plašč.

 Skupina je zbežala v smeri Miklošičeve ceste

Vse, ki bi karkoli vedeli o dogodku ali so opazili navedeno skupino mladostnikov, naprošajo, da informacije sporočijo na Policijsko postajo Ljubljana Center, številko 113 ali anonimno na 080 1200. 

Policisti vse okoliščine dogodka še preverjajo in zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

 O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo. 

Komentarji (43)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Akcija - reakcija. Ali jim je bilo treba izobešati mavrično zastavo in s tem provocirati tiste, ki mislijo in živijo po stoletja in tisočletja ustaljenih družbenih normah? In sedaj so krivi tisti, ki so bili izzvani? Malo pameti nebi škodilo tistim, ki samo obsojajo zažig zastave, ne pa tudi izzivalcev. Kdo jim kaj hoče? Kako o ogroženi? Naj e zaprejo med štiri stene in se zaradi mene lahko nažigajo do smrti. Tudi heteroseksualci ne seksamo vsem na očeh in ne lomastimo po Ljubljani z zastavami in ne provociramo nikogar. Zakaj mislijo, da imajo oni več pravic, kot večina normalnih ljudi?

- (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Upokojenec ne filozofejraj či izobejsijo zastavo je tou njuva stvar. Tou je glij tak kak či bi se tij z vijoličnin avtojon vozo sakši den mijmo menej ge bi pa sovražo vijolično barvo. Vijolična barva je nej za avto pa ima ka ga gor vužgen. Za sebej se brigaj. Pa nejsan gej pa v familiji glij tak nišče. Njuva zastava in obnašanje njuva stvar.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Assia (ni preverjeno)

Tiste tri punce,ki so ven Cukale zastavice za splavljenje otroke pa imajo posnemanje in jih ne iščejo. Kako to, te za pedersko zastavo pa iščejo.

In reply to by - (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Upokojenec ne filozofejraj či izobejsijo zastavo je tou njuva stvar. Tou je glij tak kak či bi se tij z vijoličnin avtojon vozo sakši den mijmo menej ge bi pa sovražo vijolično barvo. Vijolična barva je nej za avto pa ima ka ga gor vužgen. Za sebej se brigaj. Pa nejsan gej pa v familiji glij tak nišče. Njuva zastava in obnašanje njuva stvar.

Odgovori

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Zakaj problem??? 80% zmago je imela ta vlada. To zdaj imate.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

tuncika

Ko je demoliranje zastav : enih barv zavrženo dejanje (LGBT), drugih pa pogumen aktivizem (spomin na nerojene otroke). Pa razumi kdor more.

ŠMINKER-VPLIVNEŽ (ni preverjeno)

Podmladek SDS a dela takšne pizdarije. Pod komando Ivana domobranskega Kumrovškega kumonajzara.

In reply to by tuncika

22 (ni preverjeno)

Bo držalo, saj je isto vest danes objavil tudi desničarski radio "ognjišče".

In reply to by ŠMINKER-VPLIVNEŽ (ni preverjeno)

Rdečka (ni preverjeno)

Migranti so bilij...oni so vsi stari od 15-18 lejt

. (ni preverjeno)

Iz Trstenjakove?

In reply to by Rdečka (ni preverjeno)

nagicigan (ni preverjeno)

Ka se bunite za pedersko in lezbično zastavo, vej pa to nej državna zastava .... ka se musarca gor prosi za ... za fajončko pa itak brez veze, komentar ... to mladino sem včeraj vido v M.S. ovo v belo oblečeno pa gnes v Lendavi, tak ka to so sigurni bili ti nepridipravi .... upokojenec70 dobro si napiso, oni so nekaj več ka majo vsako leto, tisto parado SRAMOTE.

V Lendavi (ni preverjeno)

Df, včeraj si biu ti v PM, pa nej v Lendavi. Pa se san s sebof pogučavleš, pa nej z upokojencon 70,
ka si "upokojenec 70" ti san. Pa nej me za norca meti, budalo smečeno.

. (ni preverjeno)

Moja babica pravi, da v bivši YU, ni bilo videti takih zastav!?

lukčev mesec (ni preverjeno)

Točno tako, kot praviš.

Komunisti so zelo spoštovali zakonsko zvezo med možem in ženo !

Če se je v JLA ugotovilo, da je kdo peder je bil gotof.

In reply to by . (ni preverjeno)

Bolokjhb (ni preverjeno)

Koga briga. Položnice do neba, novi davki, plače nikakve, cene v trgovini kot v Nemčiji, kvazi zastava pa na prvem mestu v medijih. Folk imajo totalno za bedake.

VRAN (ni preverjeno)

Če je javna molitev mladih kao "nesprejemljivo" provociranje, je provociranje tudi zastava ritopikov !!!
Če je uničevanje zastavic za nerojene (umorjene) otroke pogumni AKTIVIZEM, je tudi uničevanje zastave ritopikov AKTIVIZEM !!

Simpl ko pasulj !!

Pasulj (ni preverjeno)

Homoseksualci, vegani, levičarji, zaščitniki za živali in okoljevarstveniki to so nekam nasilni ljudje.

Vodostaj Green (ni preverjeno)

Tukaj se dogaja ena velika nepravda in sicer; Če so pederom in lezbijkam izmislili zastavo katera jih "ščiti" bi po vseh logikah to pravico morali imeti tudi heteroseksualnih, tudi mi si želimo svojo zaščito s katero lahko mahamo po vsej državi!!!

Gavran (ni preverjeno)

Naj naša PEDERSKA vlada menja državno zastavo za PEDERSKO pa bo mir, moj predlog. In vse Slovenske športnike oblečti v mavrične drese mislim da bomo v svetu bolj prepoznavni kot smo sedaj. Država pa se naj imenuje LGBTLAND in ne več Slovenija.

Uživamo (ni preverjeno)

STE SOMARI KA TE JOKATE KA NEJ UČITELOV PA DRUGIH ČE PA MATE ČAS SAMO ZA TO .

Uživamo (ni preverjeno)

NAŠA DRUŽBA IGNORIRAJ DRUGAČNE TO JE PRI NAS VSEPOVSOD NORMAL.

black panter

Edino pravilno so napravili
Pederska zastava je nej drzavni simbol tak ka ko jih jebe pedercine

38 (ni preverjeno)

Je pa državni simbol skrajne desnice.

In reply to by black panter

Kageste (ni preverjeno)

Levičarji so izdali hujšo tilarico, za to domnevno deco, kak či bi što koga bujo.

VRAN (ni preverjeno)

Dragi hinavski levnuharji: kaj pa tiste retardirane frfre, ki so uničevale zastavice v spomin nerojenih (umorjenih) otrok? So dobile kakšno kazen? Zadevo so snemali, obrazi prepoznani, nesporno sovražno dejanje.... So bile ovadene na tožilstvu, zaradi storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ???

Ve kdo o tej zadevi kaj več??

čarni vrag (ni preverjeno)

To so levičarji ali pa sami pedri skurili. Obtožili do pa normalne v toj državi.

Bvc (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sds podmladek v vsem svojem sijaju sovraštva in mržnje . Bog jim pomagaj

VRAN (ni preverjeno)

Bvc - kaj pa tiste retardirane smrklje, ki so svojo levnuharsko sovraštvo in mržnjo posnele in bile opevane kot "pogumne aktivistke" ?? Tisto te ne moti?

In reply to by Bvc (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Pa saj jim že Janez dovolj pomaga, njihov "bog" na zemlji.

In reply to by Bvc (ni preverjeno)

..... (ni preverjeno)

Torej je se vupanja za naso deco... z vsaj nesterneh se nekai bau v zivljenje...

nagicigan (ni preverjeno)

V Lendavi (ni preverjeno) pred 3 uri 36 minut ...ti si malo idiot, nisem pa nobeden pod tistimi nicki kaj si napiso ... ALI SI TI, EDEN MED TISTIMI v PARADI SRAMOTE, samo pitam??

lukčev mesec (ni preverjeno)

Da bi policija tako intenzivno iskala taprave storilce, ki ljudem delajo resno materialno škodo.

Koliko je vredna ena zastava ?

Mogoče 20 EUR !!!

Haloooooo.

In cel kup političark se oglasi, ko mularija uniči cunjo vredno 20 EUR.

Ko se ljudem dela krivica in velika materialna škoda pa so vse po vrsti tiho.

In potem se čudijo, da se v Evropi zaradi nesposobnih politikov in še posebej političark krepijo skrajna desna gibanja !!!

Naj se enkrat končno politiki in policija pričnejo ukvarjati s konkretnimi zadevami.

Poli990 (ni preverjeno)

Marš pederčine jedne. Kakša zastava marš...

Kr neki… (ni preverjeno)

Če jih bodo ujeli (upam, da ne), prosim za njihove podatke.
Z veseljem jim bom plačal kazen!
Sicer se pa ve, katere zastave in kdaj se lahko izobesijo!

tino (ni preverjeno)

še obstajajo normalni ljudje..hvala bogu ..pubeci super ste zrihtali..tem zahodnim satanistom naženimo hudiča v rit

tino (ni preverjeno)

še obstajajo normalni ljudje..hvala bogu ..pubeci super ste zrihtali..tem zahodnim satanistom naženimo hudiča v rit

Asmir (ni preverjeno)

Tko je treba jebes to. Lgbtq niso ljudje so nerazviti iztrebki od ljudi. V Islamu tega ni. Če že so jih zažgejo obglavijo ali pa vržejo s 20 nadstropja. Še živali vejo da obstajata dva spola in ne neki kar so zamislili ti retardi. Gadno da kaj takega obstaja. Hitler je vsaj vedel kaj narediti s takimi. Isto kot z Židi v peč ali pa pred strelski vod. *žaljiva vsebina je bila odstranjena* lgbtq!!!

Anonymous (ni preverjeno)

Heil!! Postrelit obglavit lgbtq. Al pa tako kot z Židi. V peč žive pa naj tm sanjajo od ostalih sploh ki jih ni. Da je tuki diktatorja država bi že vidl smradi.

Nostradamus (ni preverjeno)

Te bodo ubili policajčeki če boš bežal od njih če se me boš strinjal z lgbt

smrkci (ni preverjeno)

Pedri in lezbijke so antikristi in vsi tisti,ki jih podpirajo.

trg zmage

Katera javnost je pa tako izredno zgrožena???
Petkovi kolesarji in podobni "bezposličarji"???

roco (ni preverjeno)

Javnost? Vlada in bolnica Franja obsojajo dejanje in NPM, pa noben drug... 🤣

endeda (ni preverjeno)

Samo pedri in lezbijke se gor prosijo, mi ki se normalno jebemo se ne zgražamo zavolo ene COTE od ZASTAVE. Če bi to bila državna zastava je pa drugo.

Starejše novice