Foto: Bobo
Poslanka Levice Tatjana Greif je vložila poslansko pobudo za prepoved športnega ribolova po načinu »Ujemi in spusti«, opozarja na krutost do živali, poudarja, da ribolov brez utemeljenega razloga povzroča poškodbe, trpljenje in smrti rib.

V preteklih dneh je poslanka Tatjana Greif iz vrst Levice v Državni zbor Republike Slovenije poslala pisno poslansko pobudo, namenjeno ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga trenutno vodi Marjan Šarec

Pozvala je k prepovedi sporne vrste športnega ribolova, imenovanega »ujemi in spusti«.

Kot je poslanka v pobudi zapisala, je izhajala iz nedavnega primera, ki je bil izpostavljen v medijih. 

Gre za 13-letnega otroka, ki je na Šmartinskem jezeru ulovil orjaškega soma, dolgega 2,46 metra, težkega 90 kilogramov. Otrok in njegov oče sta se več kot uro borila s somom, ga utrujala, nato pa sta ga fotografirala in izmerila, preden sta ga vrnila nazaj v ribnik. Gre za priljubljen način športnega ribolova v Sloveniji, ki ga imenujemo »ujemi in spusti«. 

Gre za mučenje živali

Poslanka Greif je v pobudi izrazila zaskrbljenost glede tega načina ribolova, ki ga je označila kot krutega do živali.

Po njenem mnenju ribe, ki so tarča tega lova, doživijo poškodbe in trpljenje ter se soočajo z grožnjo smrti. Izpostavila je, da tak način ribolova povzroča bolečino in mučenje živali, kar je v nasprotju z določbami zakona o zaščiti živali.

V pobudi je poslanka poudarila, da tak ribolov nima utemeljenega razloga, saj gre za dejavnost, ki temelji na zabavi, rekreaciji in športu

»Ker gre pri ribolovu po načinu 'ujemi in spusti' za ribolov zaradi trofeje, rekreacije in športa, se pravi za golo zabavo, je jasno, da ne more obstajati utemeljen razlog, da se ribam povzroča trpljenje, bolečine in poškodbe. Uloviti ribo, jo potegniti na suho, se z njo slikati kot trofejo in se potem še hvaliti, nato pa jo poškodovano in ranjeno vrniti v vodo, ni izraz kulturne, etične in civilizirane družbe, temveč nekaj povsem nasprotnega. To je ubijanje in poškodovanje živali za zabavo,« je v pobudi zapisala poslanka Greif.

Tatjana Greif, poslanka Levice, Foto: Bobo

Poslanka zahteva popolno prepoved 

Na podlagi navedenega je poslanka Greif v svoji poslanski pobudi pozvala k zaustavitvi te sporne ribiške prakse in k popolni prepovedi športnega ribolova po načinu »ujemi in spusti«. 

Pobudo je Greif zaključila z besedami: »Za takšno okrutno ravnanje z ribami, čutečimi živimi bitji, ni nobenega utemeljenega in opravičenega razloga. Na podlagi vsega navedenega na vas naslavljam pobudo za zaustavitev te okrutne ribiške prakse, prenehanje nepotrebnega mučenja živali pri ribolovu po načinu 'ujemi in spusti' in pa, da se ta vrsta spornega športnega ribolova popolnoma prepove.« 

Foto: Bobo

Komentarji (56)

Pp (ni preverjeno)

Se strinjam. Ne ubijaj, pohabi kar ne poješ.

slvkoso (ni preverjeno)

bravo, to je izživljanje nad ribami, upam da boš uspela

In reply to by Pp (ni preverjeno)

Pujsa pepa (ni preverjeno)

V Ljubljani pri nas pa imamo pesojebce
Glavna med njimi je pasja princesa

In reply to by slvkoso (ni preverjeno)

Pujsa pepa (ni preverjeno)

V Ljubljani pri nas pa imamo pesojebce
Glavna med njimi je pasja princesa

In reply to by slvkoso (ni preverjeno)

Ghost126 (ni preverjeno)

Bol bi bilo čebi se sekirali za plače delavca

En (ni preverjeno)

To so obljubljali pred volitvame.....kak so bili izvoljene so na te obljube pozabile.

In reply to by Ghost126 (ni preverjeno)

djbobo (ni preverjeno)

TO BEDARIJO K STE VOLILI TO ZAJ MATE… vlado ponosno SNIF MAJSTER stranko

In reply to by Ghost126 (ni preverjeno)

black panter

Levicarska gamad pa sere,pa nej san ribič

sivi panter (ni preverjeno)

Saj ma prav. Lovljenje rib, davanje nazaj in palik lovlenje. Kar neka.

In reply to by black panter

Olosh (ni preverjeno)

Saj ima kar prav. Športni ribolov je isto kak bikoborbe.

Pišta z ms (ni preverjeno)

A živalski vrt se ji zdi vrede? Pa mučenje konjev (za jahanja,ipd), izkoriščanje krav, privezanih v hlevu, pa še bi se najšlo. Takše poslance bi trbelo ukinote, nej rajši za blagostanje državljanov, keri jih plačujemo skrbijo.

Lazanjos (ni preverjeno)

Kaj pa boks? Tam so tudi poškodbe. Zaprte krave, kokoši, prašičjereja. To vse moramo prepoved, so podat na travnik in snifat rožice.

Xyx (ni preverjeno)

Ja in pol gre na ribe za malco Pripravlene na 100 in en nacin.... Mislim ce tu ni konflikt interesov pol pa ne vem... Se pravi boljsa varjanta je da se ribo ubije, razkosa, odpre in ven potegne creva, mehur..da ne pozabim se luske dol spravlat da se lahko ena kuzla iz levice nazre za malco.. pol pa se zre solato ki jo je pridelal en mali kmet ki komaj prezivi cez mesec. Pa upam da si omisli se kak sport prepovedat, ker pri vsakem so poskodbe. No pri njenem niso ker samo vlece nas dnar medtem ko naklada svoj gnoj iz naslonjaca. Za take je skoda se tistih par semen ki jih jejo taki ki se majo za vegane, vegetarjance in razne presne jedce. Je pa zelo ocitno da majo ljudje njene sorte manjse in manj razvite mozgane kak te ribe ki jih omenja. Nekatere so zelo pametne in grem stavit da ona sploh ne ve kere so to. Kam gre ta bedna drzava...

repetitoorr (ni preverjeno)

Mogoče pa je pametna... verjetno bole kak ti glede na tvoj zapis. Ne razmiš ka je to športni robolov? Marsikaj je bolano v toj našoj družbi in po eni strani se strinjan s ten ka je to ka lovijo in mučijo ribe, pa jih te večinoma pohablene spistijo nazaj, še bole bolano. nej san ribič, niti nekši vegan san nej, niti san nej podpornik levice, samo resno.... komi je tou normalno glede toga ribolova je resen bolnik. Lovljenje in ubijanje živali za prehrano in naše preživetje mi je sprejemljivo, ka pa se mučijo živali za zabavo pa nekak ne odobravan. Za enoga srmašnoga mačka keroga nešče brsne se cejli facebook malo ne razpouči, ka se pa milijone rib pohabla dnevno s trnekami pa nikga ne briga. Tak je tou, ribe si nemrete v postelo vlejčti, jih gor oblačiti pa boužati... zato vas njihova bolečina ne mouti. Za psa pa mačko te si pa dali v koleno vrtati....

In reply to by Xyx (ni preverjeno)

Lajos (ni preverjeno)

Se pravi v tvojon komentari si nan dou vedeti, ka si totalen nevednez pa laik ka se tice sportne ribicije. V vsakon normalno urejenon ribniki ala ujemi in spusti, mas pogoje, kere mores izpunjavati, ka sploj lejko lovijs. Blazina, banja, trnek brez zalusti, dezinfekcijsko sredstvo,.... Ka mas pa v stali pre govedi? Kak se pocuti krava ka je od 6 mescov zivlenja pa do smrti na 70cm lanci? Kak se pocutijo biki, keri so v stali po sistemi GLOBOKI NASTILJ(ci nevejs idi guglaj) gda majo tan 40cm dreka pa scaline v keron stogijo pa lezijo cejlo zivlenje. Zaj pa te tij meni povej ka je cednej pa bokse! Riba je v ribniki svobodna, vsak moderen ribnik gemlej vzorce vode, pregleduvlejo ribe in po potrebi tudi ukrepajo z zdravlenjon pa kratkotrajnimi zaprtji ribnikov za ribicijo. Ges nemren razmiti, polek telko raznoraznih problemov ka jih mamo v nasoj drzavi(place pa davki so ubitacni, ka o cestaj sploj je debatejramo, cejne storitev pa izdelkov so kak ci bi zlatou bilo, solstvo je v pizdi, gospodarstvo de v roki 2 let tudi).... Polek dejanskih problemov kere nan otezujejo zivljenje, se ena gospa stera je nikoli zive ribe iz enoga taksnoga ribnika nej vijdla ubada pa ukvarja. In se polek toga obremenjuje drzavni zbor z ten. Ona ribe, ova odsluzena prostitutka, kero so ze vsi jebali, samo se golobcek nej, ona pa z nutrijami. Taksno drzavo smo si zamisljali kda smo sli pa vnicili Jugoslavijo? Pa smo v jugoslaviji meli vse ka smo sceli pa nucali pa se vec. Tan se nebi s taksnimi stvarmi nikoli ubadali kak se zaj tu. Pa se vsi smo meli sluzbe pa stanovanja.

In reply to by repetitoorr (ni preverjeno)

kolomako (ni preverjeno)

Aha, torej ti si ribič? Vse jasno...

In reply to by Lajos (ni preverjeno)

upokojenec70 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nekoč sem se pogovarjal z ribičem kateremu sem zastavil vprašanje zakaj mučijo in ranjavajo ribe, ko jih lovijo s trnkom, pa mi je odgovoril, da ribe nimajo živcev in, da tega sploh ne čutijo. Tega ne verjamem, zato pobudo poslanke podpiram.

Pišta z ms (ni preverjeno)

Te pa malo več literature preberi, da ti bo jasno.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Buba99 (ni preverjeno)

Bolano ka se tou dogaja v našoj državi.. Za lidij se brigajte keri nemajo za gesti nej faking ribe idioti ...

rabarić (ni preverjeno)

Što nema za gesti? Naj ide ribe lovit.

In reply to by Buba99 (ni preverjeno)

Labod (ni preverjeno)

Očitno ji je mož ribič.

Ojoj.... (ni preverjeno)

Naj še sex prepove. Nemaš kaj sexati, či dice na delaš - bi se glasil zakon. O luba zemla, ka vse moreš prenašati

sandi 1 (ni preverjeno)

Zopet levičarka, kdo pa drugi, TISTO NA ZRIHTAJO, KAJ SO OBLJUBLJALI PRED VOLITVAMI.

Franc, Satahovci (ni preverjeno)

Ka pa ti znaš, D. Fuknjenec (upokojenec, labod ......)?

Labod (ni preverjeno)

Satahovski laboda lepo püsti pri miru pa ga ne mešaj z nekim zblojencom.

In reply to by Franc, Satahovci (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

Ta poslanka je tudi sama že večkrat sodelovala pri mučenju rib! Kadar koli ima gliste, gre skupaj z možem ribit in jih uporabljata za vabo. Zato je nerazumljivo, da je prav ona proti mučenju rib! Vest je bila objavljena s strani soseda, na twiterju.

Rrttb (ni preverjeno)

Potem tudi jahanje za šport. A si upajo.

Vesatniko (ni preverjeno)

Sploh dresurno jahanje in dirkanje s kasači totalno mučenje konj.

In reply to by Rrttb (ni preverjeno)

Yrrbi (ni preverjeno)

Hej skrajni levičarji, dajte še dresiranje psov, tudi psi trpijo ker morajo poslušati ukaze in so non stop živčni.

38 (ni preverjeno)

Najhujše mučenje je, kadar nepridipravi desničarji mučijo državljane s svojimi neumnimi izpadi!

In reply to by Yrrbi (ni preverjeno)

Byuuub (ni preverjeno)

Najboljši način mučenja skrajnih levičarjev, da mislijo da jim desničarji oporekajo in obratno. Haha, totalno so zblaznelo svtem levi in desni, oboji pa bi radi bili elita brez dela.

In reply to by 38 (ni preverjeno)

38 (ni preverjeno)

Tudi to drži!

In reply to by Byuuub (ni preverjeno)

Cfree (ni preverjeno)

Kaj pa zaprte ptice ujede sove, orli, krokarji itd v kletki 4-10m3, je ubijajo če.

realnooo (ni preverjeno)

KA PA UJETI PSI V STANOVANJIH??? NA TAU SI SE NEJ SPAUMNO???

In reply to by Cfree (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Pa še vedno na VERIGAH

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Pop (ni preverjeno)

Pa ta pametuje nekam v tri dni ali je za take bedarije plačana?

black panter

Se dobro ka lejko dihamo,zabiti levaki do pravli ka zapravlamo zrak

rabarić (ni preverjeno)

Točno tak! Ti ga sigurno zapravlaš.

In reply to by black panter

realnooo (ni preverjeno)

BRAVO POSLANKA!! SE JE SPLACALO PISATI

realnooo (ni preverjeno)

GE MO JUTRI SAU PASJI SPORT. V KLOBASE MO TRNEKE NASTAVLO IN V PARKI PSE LOVIL

Pasulj (ni preverjeno)

Pravo babja vlada pa babji parlament. Babja pamet pa kurja pamet, eno pa isto.

Vodostaj Green (ni preverjeno)

Potem takem naj prepovedo tudi razne akvaponične bazene kjer so ribe polno težkih kovin, polno njihovih iztrebkov in so te ribe okužene z raznimi bolezni. To se naj prepove!!!

AntiGreif (ni preverjeno)

Prepoved na prepoved na prepoved... na prepoved. Novi trend vladanja v "svobodni" in "demokratični" EU - prepovedovanje.

Pa (ni preverjeno)

Minister za delo predlaga ukinitev dela,če se ne no delalo se tudi ne bo osnaževalo

386 (ni preverjeno)

Tej so do kraja zabluzili. Svašta majka rodi...

go (ni preverjeno)

Pravilno, kraparske sekcije so najbolj odgovorne za mučenje rib, ukinit vse te sekcije, ki se izživljajo nad ribami.

Jack00000 (ni preverjeno)

Tudi psa ne bi smeli imeti na vrvici. To je ja mučenje.

Kaj za boga se je to izvolilo v parlament. Predlagam, da kandidate za poslance pred volitvami damo na psiho teste, pa IQ tudi. Če lahko načelnika upravnih enot,toliko prej te paciente .

Pujsa pepa (ni preverjeno)

Za babe je Kurec in sparhert

Janez Janša (ni preverjeno)

Poskus odvračanja pozornosti z drugih tem ki so resnično bolj pomembne....

flyer (ni preverjeno)

ribo ki jo ujameš in je merska in v lovni dobi bi moral vzeti in odnesti domov ter pojesti.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Sedaj bom malo nesramen.

To imamo sedaj enakost med spoloma.

Čedalje več žensk v parlamentu in večina sploh ne ve zakaj je tam.

Izvoljene pa so bile itak po matematiki, ker ljudje volijo liderja stranke.

In potem imamo čedalje več kokoši, ki si od dolgega časa izmišljajo vse sorte norosti.

Geza Mezga (ni preverjeno)

Jaz bi prepovedal drkanje, ker se muči kurac!!!!! Sicer pa sem absolutno priti nasilju nad živalmi!!!!!

tgrjr (ni preverjeno)

PO NJENI LOGIKI JE BOKŠE KA RIBO GDA ZGRABIŠ JO BUJEŠ PA GLAVO NAGAČIŠ KAK PA JO MALO RANJENO PISTIŠ NAZAJ ŽIVETI. TAK KA NAMESTO SLIKE TE MAŠ NJENO GLAVO V SOBI

Debeli fuknjenec (ni preverjeno)

DF tebi trnek v lampe dati pa te med morske pse fuknoti.

Profi (ni preverjeno)

Pa, ka resno!

VsiGlasni (ni preverjeno)

Tako je ukiniti ker ene mislijo ka so profije..

Starejše novice