Foto: Jure Banfi
Zdravko Počivalšek pravi, da si bo kot minister prizadeval, da bo Slovenski državni holding v okviru svojih možnosti, pod konkurenčnimi pogoji in v okviru svojega gospodarskega potenciala, izkoristil predkupno pravico za Savo.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes ponovil, da država ne prodaja svojega deleža v Savi, da to počne zasebni sklad York.

»Si bom pa kot minister prizadeval, da bo Slovenski državni holding v okviru svojih možnosti, pod konkurenčnimi pogoji in v okviru svojega gospodarskega potenciala, izkoristil predkupno pravico, ki jo ima,« je poudaril.

Prodaja državnega deleža bi v škodo slovenskemu turizmu

Da bi morebitna prodaja državnega deleža v Savi škodovala slovenskemu turizmu, je Počivalšek opozoril v svoji objavi na Facebooku prejšnji teden, ko je v javnosti zaokrožila novica, da bi lahko sklad York svoj okoli 43-odstotni delež Save prodal madžarskemu skladu Diofa Asset Management, potem ko so zastali pogovori o prodaji tega deleža Slovenskemu državnemu holdingu.

Če bi do podpisa o prodaji Yorkovega deleža Madžarom res prišlo, bi imela država 30 dni časa za uveljavljanje predkupne pravice.

Slovenski državni holding ima sicer po dostopnih podatkih v lasti 18,69-odstotni delež Save, prav tako državna Kapitalska družba pa še 28,05-odstotni delež, tako da državni delež v Savi znaša 46,74 odstotka.

»Za panogo je treba najti rešitev«

Danes je minister v Brežicah v izjavi po delovnem posvetu vlade ob obisku v Posavju izpostavil, da je turizem pomembna gospodarska panoga, v katero je država v času pandemije covida-19 vložila približno milijardo evrov, zato »ne moremo pristati na to, da se bo z njo neodgovorno ravnalo«.

»Za panogo je treba najti rešitev - ali preko tega, da scentraliziramo upravljanje in naredimo državne hotele, ki imajo 70 odstotkov nočitvenih zmogljivosti, bolj učinkovite, ali pa gremo direktno v prodajo,« je dejal.

Prejšnji teden je sicer v svojem zapisu na Facebooku dejal, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja.

Predvidenih več scenarijev

Letni načrt upravljanja z državnimi naložbami za letos sicer glede naložbe v Savo predvideva več scenarijev.

Med drugim so poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge možne scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

»V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev Slovenskega državnega holdinga v zvezi s Savo,« so pred dnevi navedli v holdingu, ob tem pa odločno zanikali informacije v nekaterih medijih, da naj bi razmišljali o prodaji svojega deleža madžarskemu skladu.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Čergoli (ni preverjeno)

lažeš bučjeglavi,

Clowns (ni preverjeno)

Ka glumi zdaj nekaj, kak da de njega jansa kaj pito. Orban in jansa sta se ze vse zmenila, vse ostalo je cirkus za ljudstvo. A blentavi narod se naprej naseda ten kriminalcon.

Stiv (ni preverjeno)

Clowns,a si ti sploh pismeni ali ne razumeš besed in kaj pomeni lastniški delež privatne družbe ali agencije !!?? Da ne bo preveč veliko presenečenje,če se izkaže,da družbo "york" sestavljajo slovenski tajkuni,ki obračajo/perejo na ta način pokradene in odpisane milijone !!??

Clowns (ni preverjeno)

Joj, samo ne boj tak naiven.

In reply to by Stiv (ni preverjeno)

Predvolilne natege (ni preverjeno)

Počivalšek se gre nabiranja predvolilnih simpatij. Kdo bo pa njega vprašal, komu bo sklad
prodal svoj lastniški delež? To bo last najboljšega ponudnika.

Jack000000 (ni preverjeno)

1. ni denarja za kaj takega, to je menda jasno, kot ga ni bilo za subvencije, za spje, za zaprtje gospodarstva.. ker se je vse pokurilo na dodatkih za javni sektor in zdravnike
2. nekdo je naredil križ čez Zdravcev turistični holding... To samo pove, da ga tudi njegov šef smatrajo za passe.. nihče več ne računa nanj po volitvah...Lahko gresta s Podobnikom zastavo dvigat k Dragonji al pa kurjo farmo v Srbijo oživljat, vseeno je.

Rotomat (ni preverjeno)

Lejko pa pride k pavlinjekon delat. Oni so se hapili na sestanki njegove stranke in njemi prisegli svojo neomajno podporo.

In reply to by Jack000000 (ni preverjeno)

Pa, (ni preverjeno)

hvala Bogu , da še obstajajo takši norčeki , keri do kupili te podrtije , vej pa tu se je že 30 lejt nika nej vlagalo.

gost512412 (ni preverjeno)

idi pijtaj lendavčane kak se vlaga pa dela na njihovi bivši lipi... hotel obnavlajo že 2 leti...

In reply to by Pa, (ni preverjeno)

Vinetu (ni preverjeno)

Ta, da bi se država oz SDH šel turizma, pa je tudi dobra. Ma vse bi imeli v državni lasti...a ne vidimo kak je, da ne znamo gospodariti kot država. Sava ni kaj dosti vlagala v turistične kapacitete, ne sedaj pa ne prej.... če pa po drugi strani gledamo privatno lastništvo, pa se to v večini zaveda, da brez vlaganj in kvalitetnega kadra ni turizma in keša... tak da modrovanje okoli tega, kak se bo država šla nekekega turističnega holdinga me malo spominja na SFRJ cejte, pa tudi malo straši...

Rotomat (ni preverjeno)

Ze pa eden ka se brezveze pameten dela in ne vej ka so to investicijski skladi in kak funkcionejrajo. Sava je bijla v dobron stanji gda so jo prodali Yorki. Poglednite savo zdaj? York je nej nic vlago, samo crpo. Zdaj pa York prodaja svoj delez istomi taksnomi sladi iz madzarske keri de savo totalno na kant spravo. Zadaj pa v vrsti ze caka Orbanov pajdas keri de te vse to za drobiz kujpo. Delez NLB ma prek madzarskoga lastnika banke ze zagotovljeni. Fali njemi se delez drzave, oziroma SDH keroga de pa verjetno madzarski sklad doubo pred koncon mandata tej vlade. In te do se ostali prodali ker nede melo smisla, zato ka do zaradi izcrpavanja skladov delnice vredne en drek. Naslednji teden pricakujte novo afero ali sranje s korono za preusmerjanje pozornosti ka se te lejko tej posel spela mimo 30 dnevnoga roka predkupne pravice drzave. Se cujemo cez par tednov.

In reply to by Vinetu (ni preverjeno)

Rotomat (ni preverjeno)

Aja, pa mogoce de zdaj enin celo gratalo jasno o kon se je slo in ka je bil namen ovoga zakona o vodaj. Malo trbej sirso sliko gledati. Pri jansi nega naklucij, on ma vse v naprej dobro splanejrano.

In reply to by Vinetu (ni preverjeno)

akademik (ni preverjeno)

Zdravc!!! Zapreti bi te trebalo, ker si prodal Lendavsko Lipo. Kdo ti pa še verjame?

heh.. (ni preverjeno)

Je že prodano...

Čergoli (ni preverjeno)

Lubeničar, pokvarjeni, drislavi.........

Joj,joj,joj, (ni preverjeno)

vejpa Sava se je šla turizem , vej pa tej so nej v stanji poštenoga gumija napraviti , po mednarodnih kriterijih , za vas levojajčne balkance so pa dobri.

Pa, (ni preverjeno)

ka Rotomat , tij si se zdaj spusto z drevesa, a Sava je pa kaj vlagala, ka nekaj nakladaš.

Rotomat (ni preverjeno)

Ze pa eden ka bluzi pa ne vej o kon bluzi. Sava je vlagala v Bled pa ostale prestizne destinacije. Izcrpavali so periferijo (Moravce, Lendavo, Radence…) ka so lejko vlagali ta. Idi pogledni Savine hotele na Bledi in drugje pa idi malo v Moravce. Te pa kupijo zadevo skladi keri zacnejo izcrpavati vse po vrsti. Si cuo gda ka so to kobilice pri prevzemaj podjetij? Gda te sklad prevzeme znaj ka vec nebos dugo. Pravi vlozek je privat kapital, za ka je pa Sava se vedno predraga. Zato pa more se en sklad priti ka spravi zadevo na minimum in de naslednji v vrsti, keri de koncno pravi zasebnik tou vse doubo za drobiz. Ges podpejran zasebne investicije, edina ta je tak prozorna ka glava boli. Ka se nete eni đoukali gda de v teh hotelih letos poleti delalo na tisoce mađarskih kuharov, sobaric, vzdrzevalcov, soferov in kelnarov za par sto evrov, nasi pa do vsi na borzi.

In reply to by Pa, (ni preverjeno)

plavožutimarko (ni preverjeno)

Levojajčni, sava se je šla turizem pa nemajo za burek, isto za banovce ge je karba prek zela pa v 2 letoma vec napravla pa so prleki.. prleeekiii… dajte ne modrujte o madzaraj… na moli pa pol sobote tanka

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice