FOTO: Jure Banfi
Delavci v gostinstvu in turizmu ostro proti razprodaji slovenskih turističnih biserov.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma je v luči poročanja medijev, da bi lahko Madžari vstopili v turistično skupino Sava, objavil manifest, v katerem državljane poziva k obrambi slovenskega turizma pred razprodajo. Prodaja turističnega potenciala bi po njihovem ustvarila še težje pogoje dela, mladim pa odvzela možnost za stabilno zaposlitev.

Prodaja strateškega gospodarskega potenciala turizma pomeni nadaljevanje politike, ki po navedbah sindikata »žene slovenski narod in slovenske državljane v bedno hlapčevstvo tujemu kapitalu«.

Prodaja Madžarom bi ustvarila še težje pogoje dela

Prepričani so, da bi taka prodaja zavrla dvig plač in ustvarila še težje pogoje dela, zaposlene delavce pa pahnila v vse večjo revščino.

»Mladim odvzema možnost živeti v okoliščinah, v katerih si bodo lahko ustvarili stabilno zaposlitev, družino in si zagotovili varno starost,« so kritični. Posvarili so tudi pred izkoriščanjem delavcev v lovu za čim večjim dobičkom.

»Strnimo svoje vrste in ne dovolimo razprodaje najdragocenejših podjetij slovenskega turizma in najlepših delov naše domovine,« so pozvali v sindikatu. Ob tem so kritični do "gospodarskih in političnih elit", ki po njihovih besedah že 30 let ropajo in narodno bogastvo, da zadovoljijo svoj pohlep.

Solidarnost je naše orožje

»Nimamo drugega orožja kot našo medsebojno solidarnost. Širimo zavest o tem, da moramo biti gospodarji na svoji zemlji in ne hlapci tujemu kapitalu,« so med drugim še zapisali v sindikatu. Borba za slovenski turizem je, kot so poudarili, borba za obrambo naroda in domovine ter dostojno, človeka vredno življenje vsakega posameznika.

Spomnimo, da si madžarski sklad Diofa Asset Management, v lasti enega najbogatejših Madžarov, iz krogov blizu Viktorja Orbana, želi lastništva v največjem turističnem podjetju pri nas, kupovali naj bi namreč delež v družbi Sava d. d. 

Luksemburški sklad York namreč prodaja svoj 43-odstotni delež v družbi Sava d. d., s katerim je največji lastnik v družbi. 

Država naj bi imela predkupno pravico

Država naj bi imela sicer v primeru prodaje 43-odstotnega deleža Save v lasti Yorka drugemu kupcu predkupno pravico. Ali jo bo uveljavila, predsednik uprave SDH Janez Žlak za sobotno oddajo Utrip na Televiziji Slovenija ni mogel odgovoriti.

Kot je dejal, so v dogovoru med SDH, Yorkom in družbo Sava glede dolga »vsi postopki jasno definirani«. Ali je prodaja Yorkovega deleža drugemu kupcu skladna s pogoji pogodbe, bodo preverili, če bo do prodaje prišlo.

Po usmeritvi iz strategije razvoja turizma, ki se je iztekla z lanskim letom, gospodarsko ministrstvo pa pripravlja novo, naj bi država svoje lastništvo v turističnih družbah konsolidirala v okviru državnega turističnega holdinga.

Za prenos na turistični holding je bilo predvideno tudi lastništvo države - prek SDH in Kapitalske družbe ima v lasti nekaj manj kot 47-odstotni delež - v Savi.

Počivalšek: Prodaja bi delala škodo slovenskemu turizmu

Žlak je sicer decembra v intervjuju za časnik Delo razkril, da so v letnem načrtu upravljanja poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge možne scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

Na poročanje medijev se je prejšnji teden odzval tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki pa je na zapisal, da bi država, če bi prodajala svoj delež Save v stanju, kot je sedaj, delala škodo slovenskemu turizmu.

Dodal je, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja.

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lulu123 (nepreverjen)

bojin se ka smo hlapci na lastni zemli že en lejpi čas

Taaaja (nepreverjen)

He he zanesenjaki, zakaj pa tega niste že povedali za kofolo?

In reply to by lulu123 (nepreverjen)

Lululu1234 (nepreverjen)

Union in Laško? Mercator? Merkur? Tuš Lek? Žito? Elan? Jebala te kofola

In reply to by Taaaja (nepreverjen)

09975 (nepreverjen)

Spregledali milijonski vlozek (cca 6.5 mio €) v NK Nafta Lendava oz v akademijo lendavskega nogometnega kluba nafta1903.
ni vse črno belo. pozabljeni od srbske ljubljane.

09opp (nepreverjen)

Madžari investirali 1,5mio v medije v SLO bi bilo zanimivo čemu je državni Telekom zagonil 30krat toliko v PlanetTV in kako je Madžarom uspel takšen razcvet vlaganj v SLO v zadnjih letih prav v času levih vlad (SKB, Terme Lendava, Luka Koper).

. (nepreverjen)

Zna se kdo vodi telekom in planet tv in kdo je komu prijatelj in mentor.

In reply to by 09opp (nepreverjen)

Bob007 (nepreverjen)

Ej čefurcek ne da se zna temveč se ve. Smrad čefurski

In reply to by . (nepreverjen)

wesrt (nepreverjen)

spet očitno predvidevam neki socialistični zaupniki v sindikatu imajo strah, ker jih bodo odrezali od mešanja megle. Za vse ostale se nič ne spremeni.

ferali (nepreverjen)

Uf veliki trzni majstor se je oglaso. ka pa si ti, cepec? Verjetno si z elon muskon tan tan, glede na to ka pluvles po sindikatih

In reply to by wesrt (nepreverjen)

farazuj (nepreverjen)

dokler bodo sindikati sami sebi namen in proti dvigu plač delavcem, sami pa kasirajo 8.000,00 EUR plače, se naj gonijo iz države, da jih ne vidimo. banda prodana kapitalistična.

In reply to by ferali (nepreverjen)

notevioo (nepreverjen)

Si predstavljate, da bi družbo vodila organizacija z imenom 8. marec?

Kaj bolj odklopljenega od realnosti v praksi težko najdete. Vsi skupaj nimajo enega delovnega dne v realnem sektorju in vse kar vejo je iz risank in pridig njihovih marksističnih staršev.

In reply to by ferali (nepreverjen)

Bob007 (nepreverjen)

Uff čefurjad iz katere luknje si pa ti prlezu čobane čefursko?

In reply to by ferali (nepreverjen)

faca (nepreverjen)

v slo smo ze skoraj vsi hlapci drugo nevejo odavate slovence pa v rit pijate tau je vse politika

. (nepreverjen)

To bo počivaušek kupo pa ne mađari.

deluajioaa (nepreverjen)

Violeta Tomič je za zdravljenje corone uporabljala tudi ivermectin (ki ga nekateri vidijo kot antiparazitik).

Posledica?

Deradikalizirala se je in zapustila Levico.

častraui (nepreverjen)

opa. Ali bo Luka pojasnil zakaj zagovarja profite multinacinalke kapitalistične Pfizerja in ne promovira poceni in varnih alternativ, ki so veliko učinkovitejše in varnejše od remdesevirja, ki je v resnici zdravilo za Ebolo (ne za covid) in ubije 50% pacientov?
Maska in preobleka, drugače pa vsi kaviar.

In reply to by deluajioaa (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Tou vi Bratoškovoj povejte,ka pa je odala Belgijcan. Belgijci pa zdaj dale odavlejo Madžaran.

politika.prviklas (nepreverjen)

Tonin: nimam simptomov, cepljenje deluje.
Ah... a mu lahko nekdo pove, da otroci prebolijo ne da bi vedeli, da so okuženi? Ne cepite otrok. nikoli.

čoplaaui (nepreverjen)

Kje ste bili. Tiho.
ko je prodal Union in Laško?
ko se je prodal Mercator?
ko se je prodal Merkur?
prodal Tuš?
prodal Radenska?
ko se je prodal Lek?
ko se je pordla Žito?
KO se je prodal Elan?
ko se je pordla Unior?
KO se je pordal Helios?
in še in še, še,....
TIHO,... bili ste tiho, ker se ni vas dotikali, sedaj pa ni nobenga več. Dvoličneži, samo nase gledate.

matej6656 (nepreverjen)

če bi pa Avstrijce kipuvale. Bi pa vsen že prihajalo. To našiva domačiva odvetnika tude prej zrihtata.

888999 (nepreverjen)

Če pa Janezi ne vejte delati z tistin ka mate , nej ste sposobni , nika ne vejte , ne vejte se znajti v tržnem gospodarstvu , đabe so van te sarajevske diplome , pa diplome ekonomistov iz Opatije , vse napravljeno po šnel kurzih , ja,ja,to je klapalo v komunizmi in monopolaj , ali svet se je odpro in toga je konec, zato pa naj pride bole sposoben in kupi če ma pejneze , sindikati pa samo drek mešajo.

A (nepreverjen)

Zahvalite se Benciki un je prvi oudo terme pa zahvalite se Pomurskim politikom ka tak skrbijo za Pomurje.

Fokovci (nepreverjen)

Lastnik je že tuja finančna skupina YORK! ki lahko s svojim premoženjem počne kar želi in prodali bodo tistemu ki bo ponudil največ pa če bodo to Madžari, Rusi ali Kitajci. Yorku so pa prodale leve vlade, tako kot banke, itd. Zahvalite se Bratušek, Cerar, Šarec.

navadni občan (nepreverjen)

Se podpišem pod ta komentar in dodam, da je najprej Bencik, kader SD, prodal Terme 3000 firmi Sava Turizem. Zatem je zadolžena Sava Turizem, ki niso se spoznali na posel turizma prodala Terme 3000 skladu York! Izvorna kriva o prodaji "slovenskega premoženja" je na Benciku, kadru SD, ki je prvi prodal Terme 3000. Ne zdaj Janše obtoževat da prodaja Terme 3000, saj država in s tem vlada nista lastnika Term 3000!!!! To so si izmislili levi mediji, da lahko serejo po Janši in potem lahko sindikati pisarijo take in drugačne neumnosti. Naj se ti sindikati izjasnijo ali so zato, da bo delavec imel večjo neto plačo ali pa so proti temu, kot je to povedala Lidija Jerkič predsednica Svobodnih sindikatov!!!

In reply to by Fokovci (nepreverjen)

Gost 333 (nepreverjen)

Čas je za ukinitev socialne države in naj delo ima svojo ceno ,ne pa lenuharstvo.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Hmmm, še enkrat naj izvolijo Janša in čez 4 leta ne bo več kaj prodati !!
Vse bo šlo v roke Madžarov !!!
No, Tonin se pa klanja Italijanom !!!!
Naši dedje so se borili za svobodo !!!!
Sedaj pa desni izdajalci razmetavajo s Slovensko zemljo !!!!!
Švabom, Madžaronom, Lahom, da o južnih sosedih ne razpravljam !!!!
Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni !!!
Še en mandat desnuharjem in bomo res hlapci !!!
Naši dedje bi se v grobu obračali, če bi vedeli kako je !

Bob007 (nepreverjen)

Edino na ta način bo prišlo nazaj v slovenske roke kar je socialistično komunajzerska banda zafurala in pokradla! JJ vam bo dal jebat mater banda nevzgojeni!

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Kul (nepreverjen)

Lepo ti je napisal komentator pod vzdevkom "FOKOVCI" in nevem kaj ne razumeš razen tega da si obseden z J.J.
K komentarju bi se dodal samo to da so sindikati sedaj spet glasni in zakaj so do sedaj bili tiho ko je naprimer kuhar v Sava hotelih v Radencih imel slabih 1000€ plače v 5 km. odaljeni Avstriski Radgoni pa 1500€ govorimo o brutu znesku in na koncu ko pogledamo nočitev z zajtrkom pa je cena enaka.
No in potem te sprašujem g. HojSS PRESS a je zato kriv tudi J.J. ker je z Krzem bil skup na Triglavu.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

Točno tak Kul!
Ništerne enostavno ne razmejo, ka smo v kapitalizme (tak smo se odloučele pred trejsteme lejte, ka zdaj štejmo?), ge vladajo drüjge običaje, zakone trga, kak v socializme. Tü končan, ka šterome je tou nej jasno, je brez vejze debatejrate, pa njeme neka razlagate.
Ka je dosta naoupak znamo, ale dosta je krijvo tou, ka mamo v parlamente politeko "povuci, potegni na levo ili desno" in kakšen pameten predlog se že v osnouve blokejra. Drüjge, gromozanske problem je tüde v pravosodje, ge nega nikšnoga rejda. Sodstvo je neodvisna veja oblastij in se tak obnaša. Majo trajne mandate, če je kakšna kriteka na delo, je tou fčasek vmešavanje v njuuvo delo, mogouče mamo celou sodnijka, štere nite nema primerne izobrazbe, pa še se najde. Oboje, parlament in sodstvo sta velkeve bremze, ka be sprejejle kakšen čeden zakon, štere be deloval, lopove in prevarante spravel v zapor v pol leta, nej pa, ka niti v neka lejtaj nemremo nikoga zaprejte. Še pripore se ukine, te nan pa tolovaje, pa drogeraše fajn spijzdejo vö, pa jeh več nemreš zgrabete.
Tak ka nekšna odavanja podjetej, štere so zavozile in jih zdaj štejmo odate nej je nika čüjdnoga. Bolejče je, odavlemo Madžarom, šterem se še zdaj delamo norca, ka so turbaše, pa ne ven ka še. Pa uni fajn pelajo svojo državo, vijde se, ka zapovedavle en "fürer", nej vmejs uleca kak prinas. Še malo, pa do mele BDP podoben našeme, mij mo pa še dale naduvlene, kak ka smo neka. V enon Brusle nas majo pun kufer zaradi tožarenja, čeglij tou antevladne medeje štejo zakrite.

In reply to by Kul (nepreverjen)

krampec+motika (nepreverjen)

Praznovali so 100 letnico priključitve Prekmurja k ostalemu delu Slovenije .In kot vidimo smo že spet na polovico pod vougrami isto kot pred 100 leti.

,,,,, (nepreverjen)

Pa tij Hojs Press si sploh nej mel dedeka , tebe je ruski štrk prineso ali pa kovran.

asdasd (nepreverjen)

Delavci v gostinstvu in turizmu proti prodaji Madžarom: potem naj sami odkupijo !? Samo povem.

Tovariš h. Press (nepreverjen)

Tvoji komentarji pa sploh niso vredni prebiranja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice