Slika je simbolična.
Možno poplavljanje rek v severozahodni Sloveniji, je sporočila Agencija Republike Slovenije za okolje.

Agencije Republike Slovenije za okolje opozarja, da bodo danes popoldan in v noči na soboto reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale.

Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge. Zaradi velike predhodne namočenosti lahko poplavi tudi padavinska in zaledna voda.

V soboto se bo ob ponovni krepitvi padavin zgodaj zjutraj naraščanje rek nadaljevalo, posamezne reke na območju severozahodne in severne Slovenije lahko tudi poplavijo. Močneje bosta narasli tudi reki Sava in Drava.

Pretok Drave na meji z Avstrijo bo jutri zjutraj predvidoma okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, ob tem lahko na izpostavljenih mestih poplavi.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Reke v osrednji, južni in zahodni Sloveniji imajo veliko vodnatost. Vipava in Kolpa se razlivata na območjih pogostih poplav, vendar v zgornjem toku že počasi upadata.

Reke na Gorenjskem, v Zgornjem Posočju in v zgornjem delu porečja Savinje hitro naraščajo. V osrednji in vzhodni Sloveniji naraščajo nekoliko počasneje.

Danes popoldan in v noči na soboto bodo reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge. Zaradi velike predhodne namočenosti lahko poplavi tudi padavinska in zaledna voda.

Naraščale bodo kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem, ojezerjene površine kraških polj se bodo še povečevale. V nedeljo se bo vodnatost rek zmanjševala.

Gladina morja bo v soboto dopoldan povišana med 9. in 11. uro, ko se morje lahko razlije po najnižjih delih obale v višini okoli 15 cm. V tem času bo povišano tudi valovanje morja.

Starejše novice