Vlada je zaradi nedavno odkrite različice novega koronavirusa z oznako B.1.1.529 zaostrila nekatere ukrepe za zamejevanje okužb. Preverite, katere so nove spremembe.

Vlada je na dopisni seji dopolnila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Zaradi pojava nove različice koronavirusa je določila obvezno karanteno za tiste, ki prihajajo z območij z virusom.

Gre za različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529, poimenovano omikron. Vlada pa je določila obvezno karanteno ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Odlok začne veljati danes

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, pa vstopa v državo ne bodo dovolili.

Seznam držav oziroma območij z različico omikron objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani, še piše v sporočilu vlade. Sprememba odloka je že objavljena v uradnem listu in bo začela veljati v soboto.

V Sloveniji nove različice še niso odkrili

Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj nedavno odkrito novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko različica, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, bolj nalezljiva kot druge, so sporočili po posvetovanju s strokovnjaki.

Slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje je včeraj sporočil, da v Sloveniji zaenkrat še niso potrdili primera okužbe s to različico.

V Sloveniji sicer veliko število vsakodnevnih novih okužb povzroča različica delta, ki je tudi zelo nalezljiva.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Južna Afrika, kjer naj bi gospodaril ta novi virus, kjer so ga odkrili, ne boste verjeli ima 22 domnevno okuženih. V Južni Afriki pa imajo 16 okuženih na milijon, kar je 800 krat manj kot pri nas.

ds452334 (nepreverjen)
Oclatorob (nepreverjen)

Oprosti doktor,nismo vedeli,smo samo ovcke. Idiot,ka si doktorejro,ka si tak pameten,pa vse znas. Kmet,idi pogledni v bolnico,pa bos vido ka je nateg. Ka tebej nede kaksen v rit natejgno,pa de te za tebej rejden nateg.

In reply to by ds452334 (nepreverjen)

dsad332113 (nepreverjen)

50 profesionalnih nogometašev umrlo po cepljenju.
1) Italijanski nogometaš Giuseppe Perrino umrl na igrišču)
2) Nogometaš Jalen Leavey umre.
3) Umrl nogometaš Tirrell Williams .
4) Nogometaš Okafor Kelechi umre .
5) Umrl nogometaš Lee Moses .
6) Umrl nogometaš Stephen Sylvester .
7) Nogometaš Emmanuel Antwi umre .
8. ) Umrl je nogometaš Cayetano Nsofor .
9) Moira Claire Arney umre.
10) Baseball metalec Andrew Roseman umre .
11) Umrl nogometaš Nickolas Lawrinas .
12) Umrl nogometaš Miquel Lugo .
13) Umrl nogometaš Devon DuHart .
14) Umrl nogometaš Ivan Hicks .
15) Umrl nogometaš Joe Bradshaw.
16) Umrl nogometaš Drake Geiger .
17) Nogometaš Joshua Ivory umre.
18) Umrl nogometaš Quandarius Wilbur .
19) Umrl nogometaš Dimitri McKee .
20) igralec ragbija Dave Hyde umre.
21) igralec baseballa Yusuke Kinoshita umre .
22) Olimpijska kolesarka Olivia Podmore umrla .
23) Speedster Cameron Burell umre.
24) Kitajski olimpijski prvak Gilbert Kwemoi umrl .
25) Umrl nekdanji nogometaš Franck Berrier .
26) Belgijski nogometaš Jente Van Genechten je dobil srčni napad.
27) Venezuelski prvak v maratonu Alexaida Guedez umrl.
28) 29-letni Jose dos Reis strmoglavil na igrišču in ga je treba oživiti.
29) Diego Ferchaud dobi srčni napad.
30) igralec ASV Baden Austria se zgrudi na igrišču in ga je treba oživiti .
31) 16-letnega nogometaša v Bergamu je zadela srčna kap.
32) umrl 27-letni belgijski nogometaš Jens De Smet .
33) 13-letni nogometaš je na igrišču prejel srčni napad .
34) Umrl nogometaš Dylan Rich .
35) igralec Birati Club Münster dobi srčni napad.
36) Abou Ali trči v srčni zastoj .
37) IJshokejist Sebastian Bos umrl .
38) Nekdanji NFL Pro Parys Haralson umrl.
39) Umrl nogometaš Francis Perron .
40) 19-letnega nogometaša FC Nantesa je zadela srčna kap.
41) Nemčija odbojkarski trener Traktor Divitz umrl .
42) Napadalec Shrewsburyja Ryan Bowman, ki se je v igri zdravil z defibrilatorjem .
43) Golman Lukas Bommer umrl .
44) Profesionalni nogometaš Fellipe de Jesus Moreira je doživel dvojni srčni napad.
45) Kolesarski prvak Gianni umre .
46) Angležinja Helen Byrne s srčnimi težavami je treba odstraniti z igrišča na svetovnem prvenstvu .
47) Vodja nemške ekipe Dietmar Gladow umrl .
48) Nemški vratar Bruno Stein umrl pri 15 letih.
49) 14-letna nogometašica ZDA Ava Azzopardi pade v komo .
50) 12-letni Jayson Kidd umrl po propadu treninga košarke ZDA.
51) Robert Lima umre zaradi infarkta v Urugvaju in v nekaj urah umre njegova žena.
52) Bodybuilder George Peterson je umrl .
53) Umrl je nekdanji prvak v boksu Steel Cali Kick .
54) Lord Olympia Shawn Rhoden umre.
55) 33-letni profesionalni plesalec Santo Giuliano je po zdravniški praksi doživel srčni napad.

Oclatorob (nepreverjen)

Nejsan znal la so vse discipline pod nogomet,kolesarstvo pa tak dale. Mamut

In reply to by dsad332113 (nepreverjen)

Oclatorob (nepreverjen)

Tej la ste dali monuse,ste lekar vsi neposmeni. Prestite pa te mi povejte,ce so vsi nogometasi ali mej. Ce so,te ite se enkrat vv soulo ka se nafcite stete. Mamuti

In reply to by Oclatorob (nepreverjen)

Anonimesc (nepreverjen)

Fake News!!! Tudi prej so umirali tisti športniki kateri so jemali prepovedane substance. Večina športnikov je težko zdrogiranih že desetletja!

In reply to by dsad332113 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Of mariborski doktor še hodi tja šušmarit?

2022 (nepreverjen)

26.11.2021 14:45
V Zdravniški zbornici Slovenije ugotavljamo, da trenutna plačila, ki glede na obremenitve niso primerljiva z zahodnoevropskimi državami, povzročajo težave pri zagotavljanju zdravniškega kadra. Mladi zdravniki se zaradi težjih pogojev dela za določene zdravniške specializacije vse redkeje odločajo. To je najbolj očitno v družinski medicini, vendar ostajajo specializacije nezasedene tudi na področju pediatrije, anesteziologije, nefrologije, urgentne medicine in tudi infektologije. Trenutno (stanje 17. 11. 2021) je nezasedenih 131 od 310 razpisanih mest.

Na enotnem evropskem trgu dela medtem sosednje države načrtno iščejo zdravstvene delavce, kar je vidno tudi iz oglasov v slovenskem dnevnem časopisju. Zdravnikom specialistom ponujajo delo pod izjemno konkurenčnimi delovnimi pogoji. Zdravniška zbornica Slovenije je skladno s svojimi pooblastili v minulih letih letno izdala med 150 in 300 tako imenovanih potrdil članom ZZS o dobrem imenu, ki so med drugim tudi pogoj za delo v tujini. V letu 2014 se je po podatkih zbornice za zaposlitev v tujini odločilo vsaj 34 zdravnikov. Nevarnost še večjega odliva zdravnikov v prihodnosti, ki se kaže na podlagi več kot 100 vlog za izdajo potrdil o dobrem imenu v zadnjih nekaj dneh, ni demonstrativna - je resnična in se že uresničuje. V tem trenutku gre velika zahvala našim mlajšim kolegom, da so se v velikem številu odzvali klicu dolžnosti v času epidemije in opravljajo dela na najbolj obremenjenih deloviščih. V nasprotnem bi bilo odhodov v tujino še več in težave v zdravstvu še večje.

Zdravniki smo večkrat javno podprli zahteve za izboljšanje delovnih pogojev v zdravstveni negi. V medicini gre za timsko delo, ki potrebuje ustrezno usposobljene in motivirane člane. Zdravnik je nosilec dejavnosti in odgovoren za njeno izvajanje. Delovni pogoji (tudi v Sloveniji) morajo zato ustrezati odgovornosti, ki jo zdravniki prevzemajo

teta pehta (nepreverjen)

Dragi mladi zdravniki, ker vem za boj generacij v medicini (stari zdravniki : mladi zdravniki) vas razumem. Vem koliko polen vam leti pod noge, koliko se vas onemogoča in kakšno je razmerje plač mladi:stari.! Ampak, ta medgeneracijski spopad znotraj medicine boste morali dobiti sami, tu vam državljani oz. pacienti ne moremo pomagati.

Ampak; medicino ste šli študirat, ker "bi radi pomagali ljudem".

Ko pa doštudirate in specializirate, pa ugotovite, da bi radi pomagali predvsem sami sebi. Vse lepo in prav, vsak si želi čim večjo plačo, in ko gledate "ta stare" in njihove plače, razumem , da vam pogled takoj uhaja čez mejo, kjer imajo zdravniki boljše plače. Jih pa imajo pa tudi trgovke, tajnice, šoferji, delavci za tekočim trakom!
Na to pa hote pozabite. In ravno ti, zadnji našteti, so sfinancirali vašo diplomo, vaš doktorat. Vse od gimnazije (4 leta), medicinske fakultete (6 let npr.), specializacije (tudi par let);
in ko to seštejemo, dobimo 10-15 let vašega, pri nas brezplačnega šolanja. Če bi študirali v tujini, bi bili do grla zadolženi s kreditom za študij (razen, če bi bili iz bogate familiije). In od velike doktorske plače v tujini bi 10-15 let odplačevali svoj študij. Vi to dobro veste in namenoma prezrete.
Da ne dolgovezim: moje mnenje je, da bi "potrdilo o dobrem imenu" za odhod v tujino lahko pridobili šele, ko bi zgoraj omenjenih 10-15 let oddelali doma i tako nekako "odslužili" ljudstvu, ki je vaše izobraževanje "častilo". Če to razumete kot "omejevanje osebne svobode", potem si pa vzemite osebno svobodo že prej in se vpišite na študij medicine v tujino!
To pa bi bilo izvedljivo le pri redkih, a ne?!
Poznam "doktorsko" familijo v Ameriki. Oba starša zdravnika, dva otroka - oba študirata medicino. Starša delata še pa še, da zaslužita dovolj, da lahko plačujeta študij sina in hčere.
In ko se ta dva upokojita, bo njuna življenjska bilanca izgledala takole: imela bosta dva otroka - zdravnika, eno leseno , po ameriško veliko hišo in vsak svoj avtomobil. Celo življenje sta delala za to!
Malo si predstavljajte, kakšna je "življenjska bilanca" ob upokojitvi slovenskega zdravniškega para.
Pa zlate palice lahko zanemarite!

In reply to by 2022 (nepreverjen)

xxxxx (nepreverjen)

To novinarček debilček že doživlja nove orgazme. Šokantno! Neverjetno! Nujno!

Janša lopov123 (nepreverjen)

Laz ne obstaja to

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice