Slika je simbolična.
Čas poletnih dopustov je tu! Da bodo vaše počitnice brezskrbne in nepozabne se pred odhodom na pot nujno organizirajte. Preverite tudi, ali je vaše vozilo v brezhibnem stanju.

Minuli tedni so že nakazali, kakšne bodo to poletje razmere na naših cestah. Promet bo še zlasti ob koncu tedna občutno povečan na cestah proti Hrvaški in obratno.

Pred odhodom na pot preverite, kakšno je stanje vozila

Na Avto-moto zvezi Slovenije zato opozarjajo, da se morajo vozniki zaradi gneče na pot še toliko bolj pripraviti. Predvsem morajo biti spočiti in le s tehnično brezhibnim ter ustrezno servisiranim vozilom in pravilno naloženo prtljago.

Pred odhodom na pot poskrbimo za brezhibno delovanje vozila. Na ta način (po)kažemo tudi svoj odnos do drugih udeležencev v prometu, saj je to ena od osnov varne vožnje, poleg tega pa zmanjšamo tveganje, da bi zaradi okvare pokvarili dopust ne le sebi, temveč še številnim drugim voznikom, ki bi zaradi našega stoječega vozila morebiti obstali v zastoju, so zapisali pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Preberite še:

Posebna pozornost na elektronske komponente, klimatsko napravo in obvezno opremo

Pri temperaturah nad 30 stopinj Celzija so v vozilih najbolj obremenjene elektronske komponente, akumulator, alternator, kompresor klime in hladilni sistem motorja vozila.

Voznikom zato priporočajo, naj preverijo, kdaj je bil na vozilu opravljen redni servis in kakšno je splošno stanje vozila, pred daljšo potjo pa naj mehanik opravi preventivni pregled najpomembnejših sklopov. Strokovnjak bo tako lahko lastnika vozila opozoril na morebitne šibke točke ali morebitne težave.

Pri Avto-moto zvezi Slovenije zlasti priporočajo preverjanje stanja klimatske naprave. Ob tem naj vozniki tudi poleti ne pozabijo preveriti stanja brisalcev in pnevmatik, vključno s tlakom, ali so vsa svetila brezhibna ter dolijejo tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla. Preverijo naj tudi, ali imajo v avtu obvezno opremo in veljavnost kompleta za prvo pomoč.

Poskrbite, da je prtljaga ustrezno nameščena

Z odhodom na počitnice je povezano tudi vprašanje, kam in kako s prtljago. Pri tem premalokrat ali pa sploh ne pomislimo na to, da je lahko nepravilno naložena prtljaga v avtu zelo nevarna, če pride do nesreče oziroma trka.

Zato je pomembno, da prtljago pravilno namestimo v avto. Svetujejo, da vso prtljago pripravimo pred vozilo in jo nato sistematično zložimo: težje predmete na dno prtljažnika, nanje pa zlagamo ostale, lažje kose prtljage. Slednja naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti.

Ob tem pa inštruktorji varne vožnje Avto-moto zveze Slovenije izpostavljajo, da naj bo obvezna oprema, še zlasti komplet prve pomoči, na mestu, do katerega boste lahko hitro in enostavno dostopali.

Pred odhodom na pot preverimo stanje na cestah. Poleg spletne strani Avto-moto zveze Slovenije, kjer vozniki v rubriki Na poti najdejo še številne druge koristne informacije in nasvete za potovanje, kot so razdalje med kraji po Evropi, cestnine in drugi stroški po Evropi, cene goriv, omejitve hitrosti in razmere oziroma prevoznost alpskih prelazov, Avto-moto zveza Slovenije priporoča uporabo brezplačne mobilne aplikacije, s katero dobijo vozniki na vprašanje Kaj se dogaja na moji poti? ažurne, točne, jasne in dostopne prometne informacije.

Komentarji (2)

. (ni preverjeno)

Avto pelaš k strokovnjaki ka ti poglejdne či maš zadosta tekočijne za vetrobransko steklo, zaprej pokrov pa 50 Evrov plačaš. Ne fala tou napravin san.

fwffef3re23 (ni preverjeno)

Kaj boš to popravljal samo gasa dokeč ide te se pa kurva naj stijsne ali pa vužgej ko ga jebe!

Starejše novice