Slika je simbolična (Vir: Wikipedia).
Na Brezjah je danes potekalo 56. romanje bolnikov, invalidov in starejših.

Narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah je danes, na tretjo soboto v juniju, spet prizorišče romanja bolnikov, invalidov in starejših. Letos je 56. po vrsti.

Slovesno mašo je dopoldne vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je v pridigi izrazil nasprotovanje možnosti, da se uvede pomoč pri prostovoljnem končanju življenja, poroča STA.

Zore o življenju

»Danes kot višek naprednosti razglašajo tako imenovano prostovoljno končanje življenja,« je dejal Zore in hkrati to ocenil kot »čisto neumnost«. Pri tem je spomnil na mnenje teologa in filozofa Antona Trstenjaka, da je prvinska človekova drža skrb za življenje in da se nihče ne odloči za smrt prostovoljno, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Kot je dejal, se je Jezus skozi vse svoje zemeljsko življenje srečeval tako s trpljenjem ljudi kot s svojim trpljenjem. O odnosu do trpljenja govorijo padci na Jezusovem križevem potu.

»Prvi padec pomeni, da so preizkušnje in stiske del življenja, del našega dozorevanja v človeško polnost. So nekaj, kar nas uči, da je cilj, ki je pred nami, močnejši od težav, ki jih doživljamo na poti k temu cilju,« je pojasnil.

V skladu s svetim pismom je Jezus vstal tudi po drugem in tretjem padcu. Vstal je, ker je vedel, da odrešenje ni v begu, umiku in vdaji, je dejal Zore. 

»Nihče izmed nas nikoli ni odveč in nikoli nihče ni strošek,«  je izpostavil.

Organizatorja srečanja sta revija Ognjišče in Slovenska karitas

Udeležence so spremljali prostovoljci Mlade karitas, skavti in prostovoljci Malteške pomoči. Radio Ognjišče je mašo neposredno prenašal, da so jo lahko spremljali tudi tisti, ki se zaradi bolezni niso mogli udeležiti dogodka.

Prvo romanje je bilo leta 1969

Prvo romanje je bilo 19. avgusta 1969 v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Pozneje so ga zaradi velikega obiska preselili na trg pred njo.

Romanje je iz skromnih začetkov prešlo v nekakšen narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu zaznamujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju. Romanje zdaj vsako leto na Brezje privabi več tisoč bolnih in starejših.

Komentarji (2)

kuntakinte (ni preverjeno)

Mentalnih bolnikov, oziroma pripadnikov in simpatizerjev komunisticne partije SDS, tudi?

Antimigu (ni preverjeno)

Đe ha Marija se ga je pa na Pujšči prikazala

Starejše novice