Za primer si poglejmo spodnjo fotografijo aktualne ponudbe ene izmed ponujenih sob, ki vključuje z lastniki deljeno dnevno sobo, kopalnico ter kuhinjo in za katero študent v Ljubljani odšteje 350 evrov na mesec (vir: Nepremičnine.net).
Mladi glede na trenutne razmere na trgu težko najdejo zase primerno in dostopno nepremičnino. Potrebne so spremembe na nacionalni ravni.

»Za utesnjene, mrzle in nepraktične sobe plačujemo celo bogastvo,« je samo eden od komentarjev, ki spominja na stanovanjsko krizo iskanja cenovno dostopnega in primernega bivališča za mlade v Sloveniji.

Gre za problem, ki se ne manjša, temveč z leti postaja vse bolj očiten. Ker se stanovanjski trg v državi nenehno razvija, se mladi odrasli spopadajo s številnimi ovirami, ko poskušajo najti zanje ustrezno stanovanje ali najemno nepremičnino.

V tem članku bomo osvetlili težave, s katerimi se mladi srečujejo pri iskanju stanovanj v Sloveniji, ter skušali najti vzroke in možne rešitve tega začaranega kroga bivanjske problematike.

Možnih poti za dostopanje do stanovanj je sicer več 

Najbolj očitna možnost za pridobitev stanovanja je zagotovo odobritev kredita, pri katerem sta osnovna pogoja redna zaposlitev oziroma finančni priliv ter dokazilo o zadnjih treh plačah tistega, ki za kredit zaproša. Dobra novica je tudi ta, da lahko za kredit zaprosijo mladi z zaposlitvijo za določen čas.

Mnoge banke v ta najem omogočajo cenejše stanovanjske kredite, a problem še vedno ostaja, saj si številni teh s prenizko plačo še vedno ne morejo privoščiti. 

Na to opozarja tudi Mojca Lukan, mlada raziskovalka Filozofske fakultete v Ljubljani, ki pravi: 

»Moja plača je nadpovprečno visoka, pa si stanovanja še vedno ne morem privoščiti.« 

Ena od možnosti so tudi neprofitna stanovanja, neprofitne najemnine ter subvencije za neprofitne najemnine. S temi država nudi oporo socialno ogroženim državljanom.

Kljub temu pa so neprofitna najemniška stanovanja namenjena tudi mladim družinam, staršem z vsaj enim otrokom do 35. leta starosti ter mladim samskim osebam in parom do 30. leta.

Problem pri tem ostaja, da mladi nanje pogosto gledajo slabšalno, češ da so to »nastanitve za reveže«. Takšno razmišljanje pa zagotovo otežuje iskanje rešitve. 

Kdaj se najemnina splača bolj kot kredit?

Zanimivo lahko za kredit zaprosijo tudi študentje. Sicer ne gre za običajen stanovanjski kredit, a ta vseeno omogoča pot do želene nepremičnine. Stroški za tovrsten kredit so v primerjavi s stanovanjskih namreč nižji, njegova višina pa je odvisna od vsake banke posebej. 

Potem pa so tu še najemniška stanovanja, ki zaradi visokih najemnin in raznih drugih pogojev, postajajo vse večja težava in tako pogosto prispevajo k odločitvi, da mladi namesto plačevanja astronomih najemniških zneskov raje sklepajo stanovanjske kredite. 

»Najemnina se bolj kot stanovanjski kredit splača le, če je v primerjavi s kreditom izjemno nizka in v če v stanovanju oziroma mestu nimate namena ostati več kot nekaj let,« navajajo v MojMojster Magazin – Trendi.  

A težav pri iskanju ni malo 

Ena glavnih težav, s katero se soočajo mladi v Sloveniji, so naraščajoči stroški najemnin, ki ostajajo nestabilni že kar nekaj let. Ker povpraševanje po stanovanjih v urbanih območjih nenehno narašča, najemodajalci pogosto izkoriščajo razmere in zaračunavajo pretirane najemnine.

Zaradi tega si mladi odrasli težko privoščijo dostojno stanovanje, zlasti če njihovi dohodki niso sorazmerni z višino najemnine.

Pomanjkanje stanovanj

Druga velika težava je omejena razpoložljivost cenovno dostopnih najemnih stanovanj. Slovenski stanovanjski trg ne sledi naraščajočemu številu mladih, ki iščejo stanovanje, kar povzroča pomanjkanje stanovanj.

To pomanjkanje še povečuje konkurenco za razpoložljive enote, zaradi česar si mladi odrasli še težje zagotovijo stanovanja. 

Blaž Gerenčer, direktor nepremičninske agencije Aspi, opozarja na nujne spremembe tudi v pomurskem koncu: 

»Pomurski trg nujno potrebuje nova stanovanja po cenah, ki so prebivalcem Pomurja primerne in še tržno vzdržne za investitorja in kupca. Prav tako nimamo dovolj najemniških stanovanj. Za ta stanovanja se že več let povečuje povpraševanje, predvsem v Murski Soboti.«

Številni mladi se soočajo z nestabilno zaposlitvijo, saj so pogodbe za določen ali krajši delovni čas nekaj popolnoma običajnega.

Zaradi takšnega položaja slednji težko izpolnjujejo zahteve glede najema, kot je predložitev referenc o stabilnem dohodku. Posledično jih najemodajalci pogosto obravnavajo kot tvegane najemnike, kar še dodatno zmanjša njihove možnosti za zagotovitev ustreznega bivališča. 

Diskriminirani do mladih najemnikov

Prav tako ni redka težava diskriminiranost mladih najemnikov. Nekateri najemodajalci imajo raje starejše najemnike z domnevno stabilnim položajem, zaradi česar so pristranski do mlajših oseb.

Posledica tega je lahko zavrnitev ali neugodni pogoji za mlade iskalce. 

»Najemnine so predrage. Na najemniškem trgu ni nobene varnosti. Ta trenutek na najem ne moremo gledati kot na trajno rešitev stanovanjskega vprašanja, ker so pogodbe kratkoročne, če jo sploh imaš.

Poleg tega si izmišljujejo, kakšni naj bodo najemniki. Ali imajo otroke, ali ne, ali lahko v stanovanju kuhaš azijsko hrano, recimo,« dodaja Maša Hawlina iz Inštituta za študije stanovanj in prostora. 

Pomanjkanje tudi stanovanj za študente

Eno od težav predstavlja tudi pomanjkanje ustreznih bivališč za študente, saj populacija tujih in domačih študentov nenehno narašča.

Številni študentje težko najdejo cenovno dostopne študentske domove ali stanovanja v bližini svojih univerz, zato se pogosto zatekajo k prenatrpanim skupnim nastanitvam, ki ne ponujajo najbolj optimalnih pogojev za bivanje. 

Čeprav je vlada uvedla različne ukrepe za reševanje stanovanjske krize, ti še niso bistveno olajšali perečih razmer. Mladi namreč pogosto težko dostopajo do subvencij ali nizkoobrestnih posojil za stanovanja, zato so odvisni od nestanovitnega zasebnega najemnega trga, ali pa še bolj pogosto, in ne po lastni volji, od pomoči domačih. 

Slovenija je v Evropski uniji med državami, v katerih mladi najdlje ostajajo živeči pri starših. 

Rešitve so, a jih je treba udejanjiti 

»Država že desetletja deluje brez prave stanovanjske politike. Slednja potrebuje dolgoročno vizijo,« opozarja Delova novinarka Polona Malovrh

Ena od ključnih rešitev torej je v delovanju vlade, ki bi morala stremeti k prednostni gradnji cenovno dostopnih stanovanj, namenjenih zlasti mladim odraslim ter študentom.

Raziskati bi bilo treba tudi javno-zasebna partnerstva, da bi povečali razpoložljivost cenovno dostopnih najemnih enot. Smiselno bi bilo uvesti nadzor nad najemninami oziroma obdavčiti »naložbene« premičnine. Izvajanje ukrepov za nadzor najemnin bi lahko pomagalo stabilizirati cene teh in zaščititi mlade najemnike pred prevelikimi podražitvami.

Prav tako bi bilo treba spodbuditi podjetja, da mladim zagotovijo stabilne zaposlitvene možnosti, s čimer bi se zmanjšala nestanovitnost njihovih prihodkov in izboljšala sposobnost zagotavljanja stanovanj.

V skladu z diskriminacijo pa okrepiti pravno zaščito na podlagi starosti ali zaposlitvenega statusa in tako vsem zagotoviti enak dostop do stanovanj.

Torej? 

Stanovanjski boji, s katerimi se soočajo mladi v Sloveniji, so simptom naraščajoče krize, ki zahteva nujno pozornost.

Ob naraščajočih cenah najemnin, omejeni razpoložljivosti in nestabilnosti zaposlovanja morata vlada in družba kot celota sprejeti usklajene ukrepe za zmanjšanje bremen, ki jih imajo mladi odrasli pri iskanju dostopnih in primernih bivališč. 

Z izvajanjem ciljno usmerjenih politik in vlaganjem v pobude za cenovno dostopna stanovanja lahko Slovenija utrjuje pot v svetlejšo prihodnost. 

Komentarji (22)

realnoo (ni preverjeno)

Glede študentov boje samo tiho, ker vsaki drugi ide nekaj študejrat. Vsaki 10 pa fax konča. Naj uvedejo kdo cepne naj vrača stroške študija. Tudi z uvedbo bolonskega sistema lejko štuident podalša študij do 7 oz. 8 let (1.stopnja 3+1-diplomska, 2.stopnja 2+1-magisterska, 1x lejko ponavlaš oz. se prepišeš)...

Tudi univerze so svojega vredne! Dajejo selekcijske oz. težje izpite v zadnjon ali predzadnjon letniki, samo da čim več študentov majo dalj časa. Na podlagi toga vličejo denar!
Tudi z odpiranjem raznih programov kateri so glede naziva zanimivi, poklica pa ne najdeš!

realnoo (ni preverjeno)

glede stanovanjske problematike v MS pa pijtajte tistega keri je za džabe prodal občinke parcele posameznikom (imreal, gomboc...), keri zdaj taktično postavlajo bloke v katerih do cejne stanovanj presegle 3K/m2!
Saj pa praktično par posameznikov ma v lasti parcele ge je možno postaviti blok v MS!

jaja (ni preverjeno)

Pa da pol ne govorimo o tem kako slaba kvaliteta gradnje je to. Primer je stanovanjski kompleks Cvetkova ali stanovanjski kompleks Sončnica, kjer je lepa slika samo navzven. Nonstop tehnične težave, popravila itd. Ko primerjam to gradnjo z gradnjo v Jugoslaviji, stanovanjskimi kompleksi kjer je letnica izgradnje 1978, pol se vprašam o pomenu besede "trajnostno".

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

gurman&gurman (ni preverjeno)

Pri trenutnih cenah nepremičnin in stanovanj še posebej novogradenj si mladi ali starejši preprosto ne more privoščiti niti stanovanja za razumno najemnino kaj šele nakup. V Murski soboti tako kot drugje po Sloveniji se gradijo samo stanovanja,ki si jih lahko privoščijo samo bogataši. Nikakor pa ne običajni občani ne glede na to ali so mladi ali starejši pa čeprav imajo solidno plačo to še zdaleč ni dovolj glede na trenutne obrestne mere in pogoje kreditiranja. Samo poglejte teh par blokov,ki se je zgradilo v zadnjem obdobju v Murski Soboti. Cene so vrtoglave. Večino stanovanj pa je pokupila klientela za oddajo in osebe z visokim standardom ter nadpoprečnimi dohodki. Samo za take se gradi pri nas.

Carni vrag (ni preverjeno)

Živel Tonin

In reply to by gurman&gurman (ni preverjeno)

vgasnjeni posvejt (ni preverjeno)

Svoje je pri dvigi cen najemnin napravila tudi vlada, kera je zvišala davek nazaj na 25%. Najemodajalci so to hitro izkoristili kak argument za dvig najemnin.

smrkci (ni preverjeno)

No in smo spet pri politiki in zakonodaji,ker so politiki krivi da zakonodaje ne spoštujejo,mladi ne morejo priti do stanovanj in podobno,in sedaj se vprašate zakaj, ker najprej naredijo šole za svoj poklic in ko šole končajo pa svojega poklica ne dobijo ker so na njihovem mestu 70,80,mogoče 100 letniki in tudi sedijo na štirih ali večih stolčkih.Drugi krivci so delodajalci čisto enostavno vsakemu mlademu rečejo da nima delovnih izkušen pa kako bo imel delovne izkušnje če pa dedki in babice delajo.Tretji krivec je pa banka najprej jim rečejo da dobijo kredi mislim tiste,ki delajo,ko pa pridejo z dokumenti na banko jih pa banka prosi še rojstni list in koliko krat grejo na wc, tukaj je ta problem da mladi ne dobijo stanovanja.

Đurđa (ni preverjeno)

Tako je, starce kateri so po podjetjih z svojimi 80timi leti v penzijo. Ko človek napolni starostno in delavsko dobo takoj v penzijo. Ker tile starci po podjetjih in zdravstvenih domovih drugo ne delajo samo škodo. Če lahko delavec z 400€ preživi mesec lahko ta gamad grabežljiva z 1500 ali pa še več tudi preživi mesec. Mladim dati delo in pošteno plačo, da bodo lahko delali si ustvarili družine in svoja gnezda. Sem v letih, in podpiram mlade ker na mladih svet stoji ne več na nas starih.

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Ni problem tisti, ki dobi 1500 eur plače, če si jo seveda zasluži, to je bolj ali manj že mizera glede na cene, ki jih imamo. Problem primitivnih slovencev je, da mislijo, da si z 1500 eur plače že bogataš in potem smo tam kjer smo. Problem so taki, ki v teh časih ne dvignejo riti in še vedno delajo za 400 eur na mesec. Če si tako leni potem ti ni pomoči, je mogoče boljše, da si na socialni. Dela je dovolj, manjka pa pri teh mlajših generacijah neka zavzetost in želja po učenju, ter seveda ustrezen pristop. Ne moreš kot začetnik začeti v veliko plačo, si jo je potrebno krvavo zaslužiti in pokazati neko znanje, pa ne to kar te na faksu napiflajo, to znanje je le pogojno uporabno. Niso več časi ko si lahko z partijsko knjižico vkorakal v podjetje po izbiri in brez znanja bil dobro plačan.

In reply to by Đurđa (ni preverjeno)

Đurđa (ni preverjeno)

Gost55. Prosim še enkrat preberi moje napisano. Ne mešati plače in pokojnine. Napisano je 400€ ali 1500€ pokojnine in ne plače. Malo se potrudi ko bereš.....saj bošlo samo počasi.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Đurđa (ni preverjeno)

No je res slabo napisano ampak sem mislila pokojnino se opravičujem.

In reply to by Đurđa (ni preverjeno)

tuncika

Stanovanjske problematike ni, dokler obstaja "hotel mama". In bedarija je, da bi se temu odrekli. Mešetarji pa napihujejo cene nepremičnin in odrivajo "rajo" od nakupa. Kar naj imajo prazna stanovanja.

dadada (ni preverjeno)

ti si tak glupi

In reply to by tuncika

Bruce Dickinson (ni preverjeno)

Tak je nej glupi kak tij. Tij si do sončka in nazaj.

In reply to by dadada (ni preverjeno)

Kdajbo (ni preverjeno)

Anželj v primeru zmage napoveduje izgradnjo novega gasilskega doma v Murski Soboti, saj meni, da so gasilci v vsaki skupnosti tista enota, v kateri se vse dogaja. 

Eden brazilec (ni preverjeno)

Jaja,hitro leti v Koper tan te čaka ladja za dol kero si 91.zlufto ka te že redno meče od nostalgije,sicer pa zdaj tudi več ali manj vse zgradbe zidajo jugoviči,ali jebi ga juge pa nega več na tvojo žalost.

Soboški prdec … (ni preverjeno)

Vej pa či se dobro spomnim se je Lukec širokousto kak de rejšo stanovanjsko problematiko mladih z deset tisoči stanovanji,se mogoče motim?

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

In kje so sedaj tista stanovanja, na tisoče, ki jih je obljubila nova vlada ???

Dajte mediji malo o tem tudi povprašati Pomurske poslance.

Baje je sedaj celo Pomurka "druga" oseba v Svobodi.

Pred nekaj dnevi, ko ste o tem pisali je izjavila, da se bo sedaj glas mladih baje še bolj slišal.

No, glas mladih se že sliši, ampak vlada kaj veliko ne naredi za njih.

Tudi stanovanj še en lep čas ne bodo imeli.

Vlada se ukvarja sama s sabo in s poplavami.

Statistik (ni preverjeno)

Tista stanovanja še pridejo. Ta čas se lahko razkomotiš v apartmajih, ki jih je realizirala prejšnja vlada...

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Matejček (ni preverjeno)

Staistik. Striček statistik zakaj si ti tak poteknjen in fuknjen na levo stran.

vaški pijanček (ni preverjeno)

Koliko ljudi danes živi pod mostom ali na ulici ? Torej stanovanjska gradnja je le trenutna politična parola !! Statistični podatki RS, da imamo 88 000 praznih objektov za bivanje.

In reply to by Matejček (ni preverjeno)

Tulifonn (ni preverjeno)

Sovrazite yugo socializem, sovrazite komuniste, sovrazite levicare, sovrazite desnicare, sovrazite novodobne kapitaliste, sovrazite banke, sovrazite leve in desne politike…. Pa ka bi vij sploj radi? Nazaj v fevdalizem in blagovno menjavo? Vseh so vas puna usta sranja po socializmi pa komunizmi, v isti sapi pa od drzave pricakujete ka van zida poceni in kvalitetna stanovanja v kerih te ziveli za minimalno najemnino. Kapitalizem je gnesden, to ste sceli in to zdaj mate. Ne joucite pa ne cvilite telko…

Starejše novice