Slika je simbolična.
S kulinaričnim kritikom in očetom Tedna restavracij Urošem Mencingerjem smo spregovorili o 'kulinarični puščavi' na severovzhodu Slovenije, Michelinovih zvezdicah in kulinariki nasploh.

Kulinarični vodnik Michelin je včeraj razglasil prejemnike nagrad, tudi najbolj zaželenih Michelinovih zvezdic, v Sloveniji. Z njimi se letos ponaša devet restavracij.

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2023 pridobila novo zvezdico in se kot edina v Sloveniji ponaša s tremi, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je dobila dve, še sedem se jih ponaša z eno.

Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip MatjažHiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš ŠtefelinHiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec Igorjem JagodicemGrič Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava).

V oči ponovno bode, da je Pomurje ostalo brez ene same Michelinove zvezdice.

O tem, zakaj je - kot vse kaže - na severovzhodu Slovenije 'kulinarična puščava', smo se pogovarjali z Urošem Mencingerjem, kulinaričnim kritikom in očetom Tedna restavracij.

Nekateri deli Slovenije so dobesedno 'Michelinovo zapostavljeni'

Mencinger je za Sobotainfo dejal, da je Michelin sicer že štiri leta v Sloveniji, ampak v tem času še ni spoznal celotne Slovenije.

Glavni nagradi sta po njegovem sicer nedvomno zasluženi: »Letos smo sicer dobili tisto, kar smo želeli. Predvsem ti dve glavni nagradi sta nedvomno zasluženi. Tri zvezdice za Hišo Franko in dve zvezdici za restavracijo Milka.«

»Ampak iz restavracij, ki so jih vsaj omenili in jim dali druga priznanja vidimo, da so nekateri deli Slovenije dobesedno 'Michelinovo zapostavljeni'.

To so Prekmurje, Koroška, Zgornja Savinjska dolina in še kje. Očitno tam sploh niso bili,« pravi kulinarični kritik.

Toda ... »V Prekmurju je premalo res vrhunskih restavracij«

Kaj morajo torej gostinci v Prekmurju storiti, da bi lahko prišli na zemljevid Michelinovega vodnika?

»Pri tem se moramo pogovarjati o prekmurski kulinariki. V Prekmurju je malo oziroma premalo res vrhunskih restavracij,« meni Mencinger.

»Hiša Franko je sicer v Kobaridu, pod narekovaji bi lahko rekli 'bogu za hrbtom' in ima tri Michelinove zvezdice. Tako bi lahko imela tudi gostilna Rajh pod narekovaji vsaj eno Michelinovo zvezdico,« pravi.

»Vseeno ne smemo gledati samo na te zvezdice, ker mislim, da Michelin Bib Gourmand priznanje gostilni Rajh pomeni veliko in to bi moralo biti spodbuda za druge restavracije, da gredo po tej poti. 

To je pot izkušenih, priznanih, tudi v tujini izučenih chefov, ki lahko kreativno ustvarjajo neko vrhunsko kulinariko,« dodaja Mencinger.

Priznanje Michelin Bib Gourmand vodnik dodeljuje za visoko kakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah.

Bib Gourmand označuje restavracije z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo. Michelinovi inšpektorji so jih v Sloveniji našli sedem, med njimi se je tudi letos znašla tudi Gostilna Rajh iz Bakovcev.

V Prekmurju zgolj tri restavracije, ki bi Michelina lahko sploh izzvale

V Prekmurju je premalo celo zelo dobrih gostiln, je ob tem jasen Mencinger: »Če rečem, da je v Prekmurju premalo vrhunskih restavracij, moram priznati, da je tudi premalo zelo dobrih gostiln. Torej tistih, v katerih bi radi jedli vsak dan.«

Mencinger na Šoli okusov Vivi restavracije ocenjuje na podlagi podeljevanja enega, dveh, treh, štirih ali petih srčkov. Kot je pojasnil za Sobotainfo, ne le, da je v Prekmurju premalo restavracij s tremi srčki, premalo je tudi takšnih, ki imajo en srček

»Če dobi restavracija en srček, bi naj to pomenilo, da jih Michelin vsaj zazna, da jih v svojem vodiču vsaj priporoča. Že takšnih je premalo,« pojasnjuje Mencinger.

»Nisem toliko nesrečen, da ni bilo Michelinove zvezdice v Prekmurju, ampak sem razočaran, ker je premalo restavracij, ki bi Michelina izzvale. Takšnih bi moralo biti vsaj deset, ampak lahko govorimo le o treh.

Komentarji (55)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
lakomlačen (ni preverjeno)

Seveda, če pa lokalni primitivni veleumi poserejo vse in sakšoga keri malo bole izstopa, tak na kulinaričnon kak sakšon drugon področji. Prekmurje je regija z največ primitvci na kv/km na svejti.
Je pa resnica ka se tak slabo in nezdravo kak se jej v večini Prekmurskih gostil se ne jej nigi drugje.
Zdaj itak pa čakan zlivanje gnojšnice lokalnih gurmanskih poznavalcov po Rajhi... itak do pa to pisali gda do pri Beliji kebab jeli ali pri Šanjiji masten dunajski.

Nacikagospod (ni preverjeno)

Vem, da bos pameten in trdil da sinfam ampak gre se za to da nas povsod basejo kako uporabljajo lokalne seatavine oni pa…ne me basat in nabijat racune ko pripeljes robo iz eurospina! Vse od sira/testenin/ze ociscene solate. Tudi mi hodimo za domov po sire tja in kaj stari vozi od tam, da komaj ima mesto v avtu! Cene pa nabije v nebo. Rade volje placam za kosilo tudi 60€ samo ne mi srat z lokalno robo ko vsi vemo in vidimo kje jo kupujejo!

In reply to by lakomlačen (ni preverjeno)

lakomlačen (ni preverjeno)

Mogoče rejsan ka praviš, ne ven. Rajha san sicer izpostavo samo zato ka je omenjeni v članki, san pa sicer ta ne hodin: San pred leti parkrat pa neman nič proti povedati. Iden rajši k enomi na Goričko ge je resno več ali menje vse domače in malo na drugačen način, samo ga nemo izpostavo, ka de se jih takoj najšlo en kup ka do srali po njemi osebno, ne glede na to ka dela. V glavno, to ka v Prekmurji nemaš resno visoko kvalitetne ponudbe hrane je žalostno. Že če ščen resno dober steak jesti se moren pelati nekan daleč. Mi je pa pri vsen najbole smejšno ka večina Prekmurcov v resnici vrvle kak se pri nas dobro jej, pa ka vsi odijo k nan zaradi dobre in domače hrane. Malo morgen.

In reply to by Nacikagospod (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

BETONSKA PLOŠČA TROBEC PRANA 50X50X3.8 CM SIVA

In reply to by lakomlačen (ni preverjeno)

Saint Cyprian (ni preverjeno)

Rajh je čas totalno povozo ka se tiče v peke pic pa priprave testenin. Ka ti pomaga korekten šef, če nemaš profesionalnoga osebja nite primernoga kamina za pice pečte. Pečice že ma sake hofer pa lidl pa neven, če ešče tan ne spečejo boukše pice.

In reply to by lakomlačen (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

TROBEC PRANA GUMA

In reply to by Nacikagospod (ni preverjeno)

pištekkolavlači (ni preverjeno)

sem delal v gostilni rajh nekaj časa. mesnine so bile lokalne (večinoma kodila), meso iz panvite, jelen in raca z madžarske, zelenjavo je večinoma dobavljal slovenski dobavitelj za gostilne (se ne spomnim imena), regrat je bil s prekmurskih travnikov, čemaž z Mure, jurka iz prekmurskih goric. moka in kruh mlinopek (nekaj smo pekli sami), koline vse narejene v gostilni, dimili so svojo šunko, en čas so imeli svoje race, naredili smo večino sladoleda in vse sladice (vključno z gibanico in retaši). gore solate in krompirja sem očistil z lastnimi rokami.

je pa res, da je nekaj sestavin predvsem za UNO bilo iz evrospina - predvsem sveže testenine. ki pa so ene boljših na slovenskem trgu. samo zato, ker je iz evrospina, še ne pomeni, da je zanič ali slabše. če ma stari šef poln avto, je prišlo do napake v nabavi nekje prej in on samo polni luknje.

poleg tega še nisem videl, da bi se rajh nekaj blazno hvalil z lokalnimi sestavinami, kljub temu, da bi se (če mene vprašaš) lahko. kuhajo pa lokalne jedi! tega pa ne more nihče izpodbijati, če pač pogleda na meni.

cene so visoke, ampak je hrana tega vedno znova vredna.

In reply to by Nacikagospod (ni preverjeno)

Popajjjjjj (ni preverjeno)

Naci ti si to?

In reply to by pištekkolavlači (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

SIVA TROBEC GUMA

In reply to by lakomlačen (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Pri nas nega dosti dobrih gostiln, a cene so pa vsi navili, ko da živimo v Monaco-ji.
Cena pice so že 15-16€ !! Lepo vas prosim..

SHadOW-666

Maš konkretno cenene pice v Royalu in dražje v Uno.
Izbira je tvoja.

In reply to by . (ni preverjeno)

franček75 (ni preverjeno)

Razlika v kvaliteti pa minimalna, či sploj je....

In reply to by SHadOW-666

SHadOW-666

Na tisti za 15eur so že sestavine dražje tak da...

In reply to by franček75 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

BETONSKA PLOŠČA

In reply to by SHadOW-666

lampaš (ni preverjeno)

hebale vas tri Michelinove zvezdice, no!
Što si lajko privošči obrok v taki "prestižni" gostilni, za katero je država - davkoplačevalci - plačala pristop k temu pridobivanju zvezdic. Minimalna plača je itak premalo za družinsko kosilo??!
Že ob prvih zvezdicah se je vedelo, da mora država plačati, da ti ocenjevalci sploh pridejo. Veljalo je, da naprej država nima vpliva, da se ocenjevalci odločajo po lastni presoji, očitno tudi to ne drži. Se spomnite, prve zvezdice so bile podeljene, ko je bil minister Počivavšek. Očitno so takrat premalo plačali, da bi bila Ana zadovoljna in je veselo popljuvala vse okrog sebe.
Slovenski poplavljenci ječijo pod težo skrbi, ker so izgubili domove, prosijo, moledujejo in čakajo na finančno in materialno pomoč, Golob se pa zavoženi kuharici v pomoč, po tv trudi z reklamo in jo kliče po telefoni. Je tudi starše dojenčkov poklical po telefoni, ki sta umrla v Izraelu, ker nimamo zdravnikov ? Nenazadnje je on minister za zdravje...Objektivna odgovornost pa to... Odstopiti bi mogo takoj!

69 (ni preverjeno)

ODSTOPI BETONSKA PLOŠČA

In reply to by lampaš (ni preverjeno)

Gigabajt (ni preverjeno)

Z gornjim komentarji se lejko strinjam. Večina gostiln v Prekmurju itak zmore samo pico pa hamburger pa še tou nej nekše presežke.

r4tr3r32r3 (ni preverjeno)

Tou pa zatou ka se tou najhitrej narejdi ka te lejko kujari sidijo kadijo pa pijejo po cejle dnejve.

In reply to by Gigabajt (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Kitajske gume

In reply to by Gigabajt (ni preverjeno)

Due (ni preverjeno)

Dokeč de Rajh nabavlal surovine v Špari, nede nič bauše... krožnik šalate pa 12€...

69 (ni preverjeno)

BETONSKA KITAJSKA PLOŠČA

In reply to by Due (ni preverjeno)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Nevem, ce se zavedamo, da si le malo pomurcev lahko privosci, kosilo v taki restravraciji. Nazalost nimamo kupne moci, razen nekaj izjem. Vec kol pol je okrog minimalca. Tudi gostilne so na zalost prazne. Od Gederovec do Kuzme si v nedeljo ob 17 uri skoraj nemores privosciti redne pojedine.
Sam projekt je stal okoli 950.000,00 EUR, to je kar lep znesek. Koliko ljudi ima place za ta denar?

SHadOW-666

Glej, te restavraciji že v osnovi ciljajo na par procentov ljudi višjih dohodkov.
Ne vidim nobenega problema.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

mitchelinove gume so do kurca
Kitajske so dosta boljše
Michelin je do kurcaaaaaaaaaaaaaa

In reply to by SHadOW-666

lakomlačen (ni preverjeno)

Torej zdaj ova druga polovica ali tretjina ka neje na minimalci more tak slabo jesti samo zaradi toga ka de solidarna s tistima ka si hrane v boukših restavracijah nemrejo privoščiti? Gostilne so prazne zaradi nekvalitetne hrane. Od Gederovec do Kuzme so vse gostilne po vrsti naravnane na Avstrijce, kerin je kaj dosti nej do kvalitete, zato ka se pri njih glih tak slabo jej, njin je samo glavno ka je ceneje kak pri njih in ka so krožniki ful puni. San biu v dostih gostilnaj po Prekmurji na raznih porokah, birmah, sedminah.... in vseposejdi eno in isto. Plošče na kerih je vedno enako meso, pa nema veze v keri gostilni. In vseposejdi goveja in gobova župa.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

BETONSKA PLOŠČA

In reply to by lakomlačen (ni preverjeno)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Nisem mislil nic slabega. Hocem povedati, da ni veliko ljudi v nasi pokrajini, ki lahko grejo veckrat na mesec ali na leto v tako restavracijo.
Se opravicujem Bojan Pozar je tvitnil o 950.000 eur sem mislil, da je projekt stal toliko. Toliko je drzava pustila pri Anji.
Nedolgo sem bral, da je nek novinar pustil za dva pri Anji 750 Eur. Ce se strinjate ali ne, si vecina v Prekmurju lahko taksen znesek privosci le ob izjemnih priloznostih.
Cestitka vsem, zvezdicam, da jim gre.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Tisti, ki mi dajete minus, mi pojasnite, kaj ne drzi. Sem sel gledat narocilo za ocenjevanje je bilo 925.000,00 EUR

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

BETONSKA PLOŠČA

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

….. (ni preverjeno)

Antipatičen si, zato! 😂

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

na pujsci ,vsako tele dobi telecji zrezek

franček75 (ni preverjeno)

Rajh je SLABA oštarija! Pa predraga, gesti pujsto, stari Rajh za šankon nadzejra kak kakši diktator, glejda grdou kak satan, kednarce zmedene.... Enkrat, zadnjič in nikoli več!!!!

geza mezga (ni preverjeno)

Stari krivočobasti žid. Še Čoba iz Tešanovec je bolj simpatičen.

In reply to by franček75 (ni preverjeno)

Zaki1 (ni preverjeno)

Nej mi jasno kak je šanji nej daubo zvezdice. Te bi sigurno gor počo kak jež

gost1 (ni preverjeno)

Enkrat san kupil omako za testenine od Ane Roš, pa je čista ista kak tista z Eurospina.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Kaj se preseravljejo z nekimi zvezdicami.

Samo za prestiž gre.

In na vse pretege razlagajo, kako je kvalitetno in ne vem kaj vse.

In najhuje zadnje čase prava fama, ko nabijajo z lokalno pridelano.

Kot, da bi vse kar ni lokalno bilo slabo.

Malo morgen.

V hudo drage restavracije pa itak hodijo večino japiji, snobi in bogatuni, ki bi tudi drek pojedli in mastno plačali, da lahko rečejo, da so bili tam.

Zunaj pa parkirajo drage avte na lizing, da jih vsi vidijo.

SMRDUHI !!!

drugi štajerc (ni preverjeno)

stegni se s smrdljivega kavča in začni nekaj delat, pa boš lahko tudi ti! 💕

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

geza mezga (ni preverjeno)

Poserjem se na te zvezdice, boljše so mi Dunlop zvezdice. Sicer pa narod nima za burek.

98653 (ni preverjeno)

Saj pa mamo Trto, zmagovalko vseh anket!

franček75 (ni preverjeno)

Verjetno si tou v heci napijso, je pa kljub tomi istina, v Trti je dobro gesti, dober odnos, zmerne cejne...

In reply to by 98653 (ni preverjeno)

24578 (ni preverjeno)

Dodana vrednost gostiln je zelo majhna in njihov prispevek k razvitosti regije minimalen. Imamo večje probleme.

SHadOW-666

To sploh ni res, gostilna je del turizma in to ima veliko dodano vrednost.
Cele države živijo izključno od turizma.

In reply to by 24578 (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

ce si tak pameten, ka ma prekmurje od turizma?

In reply to by SHadOW-666

SHadOW-666

majmun si ali se majmuna delaš?

In reply to by majmun (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

jebi ga,tij nejsi z drevesa ?

In reply to by SHadOW-666

heisen hardhard (ni preverjeno)

Ite k Kodili... top of the top

Popajjjjjj (ni preverjeno)

Tij samo ide na tisto žilavo meso pa umetno kuharijo!

In reply to by heisen hardhard (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Pa debeli tošl s sebof zemi, ka tisto malo ka de na tanjeri fejst dosta košta.

In reply to by heisen hardhard (ni preverjeno)

Marko1412 (ni preverjeno)

Kodila ma 95% mesa iz avstrijskih klavnic

Mimotres (ni preverjeno)

Je to dejstvo? Pol majo enga kupca manj

In reply to by Marko1412 (ni preverjeno)

drugi štajerc (ni preverjeno)

govedo pa pripeljano iz slovenije, pitajte velike kmete komu prodajajo govedo za zakol

In reply to by Marko1412 (ni preverjeno)

Janezprasicjeglavi (ni preverjeno)

Pusti govedo kaj pa par tisoc sunk je tudi pripeljanih samo na zakol iz slovenije v avstrijo?
Ali je to boljse za kvaliteto, da se malo prasice zapelje na sprehod preden se da meso v pac?

In reply to by drugi štajerc (ni preverjeno)

Luple (ni preverjeno)

Mij ne nűcamu nikšij Mišelin zvejzdic. Bole njűve gumije. Mij smo kmetje. Nan dujde, ka idnouk na dva tedna odpelamo svoju zdavanjsko na kalamare v Piramido Bratonci. Pa tou je tou...

Jack00000 (ni preverjeno)

Ziher ne bo Prekmurje propadlo ker nima nobene Michelinove zvezdice.. se da dobro jesti za ugoden denar.

drugi štajerc (ni preverjeno)

premalo dobrih? ne, dobrih je za na prste ene roke

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice