Asta Vrečko. Foto: BOBO
Ministrstvo za kulturo je po zadnjem primeru domnevnega spolnega nadlegovanja obsodilo vsakršno nasilje. Odzval se je tudi minister Luka Mesec.

Ministrstvo za kulturo je po zadnjem primeru domnevnega spolnega nadlegovanja, ki je v javnost prišlo v teh dneh in bilo izpostavljeno tudi na družabnih omrežjih, obsodilo vsakršno nasilje. Ministrica Asta Vrečko je v izjavi za medije izrazila ničelno toleranco do te problematike, tudi v kulturi, ter napovedala preverbo možnih sistemskih ukrepov.

Ostro obsojanje nasilja

V današnji izjavi je spomnila tudi, da se je ravnokar začelo sojenje enemu od profesorjev na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo zaradi domnevnega nadlegovanja študentk.

»Tako da očitno je, da je na področju kulture prisoten problem spolnega nadlegovanja in tega je treba absolutno in jasno in najbolj ostro obsoditi,« je dejala ministrica.

Po njenih besedah podatki o spolnem nasilju v Sloveniji govorijo sami po sebi. Gre za velik družbeni problem, ki se ga ne naslavlja dovolj odkrito, jasno in se o tem ne pogovarjamo dovolj.

Ker področje kulture iz tega ni izvzeto, bodo po napovedih Aste Vrečko na ministrstvu sprožili vse možne postopke, da bi razmislili, kateri sistemski ukrepi so tisti, ki so v pristojnosti ministrstva, da bi se o tej problematiki bolj odkrito spregovorilo, da bi bil prostor kulture varno okolje ter da bi se žrtve opolnomočile do te mere, da bi se odločile tudi za uradne prijave, pri katerih pa se ne bi počutile zlorabljene in izpostavljene.

»Pozvali bomo tudi vse institucije na področju kulture in umetnosti, da storijo enako,« je napovedala ministrica. Kot je še dodala, nameravajo z nadaljnjimi ukrepi javnost seznaniti v kratkem.

Očitki o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah Dušana Smodeja

Izjavo za javnost je ministrica podala po tem, ko smo nekateri mediji v zadnjih dnevih poročali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki letijo na novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Josipa Smodeja.

Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim. Smodej po poročanju Slovenskih novic očitke zanika.

Asta Vrečko je podala tudi pojasnilo o njegovem nedavnem obisku na ministrstvu za potrebe intervjuja, kamor je prišel kot urednik portala Kulturnik, ki ga ureja Beletrina, ministrstvo pa ga financira.

Kot je povedala, sama z njegovim obiskom ni bila vnaprej seznanjena, Beletrina pa je bila za urejanje portala izbrana na javnem razpisu maja lani. So pa na ministrstvu po njenih besedah že sprožili pregled sodelovanj s Smodejem, ki so se, kot je še dodala, vsa dogajala v preteklosti.

Odzval se je tudi Luka Mesec

Na svojem Instagram profilu se je odzval tudi Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, delil svoj pogled na afero Smodej in zavrnil vsa namigovanja.

»Bojan Požar, Domovina in razni SDS portali moje ime - skupaj z Asto Vrečko in Miho Kordišem - že drugi dan poskušajo vplesti v afero Dušan Smodej. Da ne bo kakih dvomov: s Smodejem nisem imel nikoli nič. Vse insinuacije o mojih povezavah z njim najostreje zavračam, nikoli se nisem udeleževal zabav pri njem, niti nisem vedel, da obstajajo. Nikoli nisem bil priča spolnemu nasilju, če bi mu bil, bi to nemudoma prijavil policiji.

Posilstvo je zame ena najbolj gnusnih in zavržnih stvari sploh. Požar in ostali, ki širijo te klevete, bodo v kratkem povabljeni, da svoje navedbe dokažejo pred sodiščem,« je povedal Mesec.

»Zgovorno je že tole: Bojan Požar klevete širi že od sobote. A prva vprašanja mi pa je poslal šele danes, in to po tem, ko sem javno napovedal tožbo proti njem. Torej, najprej obtoži, potem vpraša. O verodostojnosti takšnega novinarstva presodite sami,« je še dodal in nadaljeval: 

»Sicer pa tako javno kot zasebno gojim ničelno toleranco do kakršnegakoli spolnega nasilja. Žrtve pozivam, da to nemudoma prijavijo policiji. Kot minister pa se zavezujem, da bom naredil vse, kar je v moji moči za preprečitev spolnega nasilja - in za pomoč ter opolnomočenje žrtev.«

Komentarji (29)

Mudo.. (ni preverjeno)

Uh ta gospa je pa odkrila toplo vodo, takoj ji dati dodatek k plači.

,,,, ,,,,, (ni preverjeno)

mene pa zanima koliko je stara

In reply to by Mudo.. (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...laži, sprenevedanja, ... cejla levičarska drhal v Laibachi zna ka se je dogajalo ... v toj klejti na tivolskoj ... baje je Korbiš nedužnost tan zgüjbo tak na cüjcki ...kak na rijti...Mesečar pa je hodo ta na inštrukcije...gda ga je baba pistijla...štera se nej mogla sprijazniti....ka ma v posteli ritopika... Vrečanka pa pozna vse... svoboda / cirmanizem ... plešimo holoubi in kousi ...lunatizem...

3332.... (ni preverjeno)

in se delajo, kao da so to sedaj prvič ugotovili, haha, drugače pa so skupaj z njimi sedeli in imeli vizijo, v bistvu jih v ozadju celo podpirajo preko raznih društev, inštitutov, galerij ipd
za njih je cerkev kriva, ko ga takoj nabijejo v medijih, tukaj pa kot baričevič afera, vse skriti, da se ne vidi elito

Bisgec (ni preverjeno)

V Sloveniji postaja kot v ZDA, lov na moške čarovnice, s prstom pokažeš na nekoga in je kriv, nič sodišč, sodnih procesov, baba je rekla da je kriv in kar baba reče potem drži. Enako se dogaja v Holivudu...vse keš pičke po propadlem poizkusu ustvarjanja kariere preko vagine, potem cvilijo o spolnem napadu .

SirOliver (ni preverjeno)

Pusti zdaj Ameriko in ne relativiziraj; kar Požar potegne na plan, tam smrdi do neba ...

In reply to by Bisgec (ni preverjeno)

Lkkirr (ni preverjeno)

Kaže, da bodo; POP TV, RTV Slovenija, 24ur.com, minister Luka Mesec, 8Marec (Nika Kovač), Policija, Tožilstvo, Sodišče; poskušali afero ''Smodej-Fotopub'' pomesti pod preprogo; Ob pomoči PV R. Goloba in njihovih politicnih strank sd, levica. In potem se sprasujemo zakaj bodo v sds in nsi tiho. Roka roko umije.

578io (ni preverjeno)

afere “Dušan Smodej” in posilstva, nasilje, kokain. Vpletene leva elita.

Nobooo (ni preverjeno)

V Ljubljani baje vejo vejo
da pol ukcja hodi k bioenergetikom
da je na MOL pod Zokijem razvrat
da je na RTV in POP TV koka domača žival
da imajo "kulturniki" orgije
da umetniki sodelujejo pri okultnih ritualih
ampak zdaj so v vladi taki, ki tega ne znajo skrivat to je samo začetek

tuncika

Obiščite Varuha človekovih pravic v Murski Soboti. Zakaj ???????????????????? Saj tega tovariša ta tema ne zanima. Naj raje nadaljuje pot proti Rašiji in si eno vodko düne, da pride k pameti.

Požar = gotof (ni preverjeno)

Marsikatero tožbo si je že nakopal na glavo, marsikatero odškodnino je že moral plačati zdaj de pa dokončno gotof. Tu ga pa niti Janša ne bo mogel rešiti. Lažne obtožbe in izmišljeni konstrukti zoper posameznike ga bodo pripeljali direkt v čuzo. In tja tudi sodi.

Vbnnbv (ni preverjeno)

Ti si res del teh bolnikov ali pa imas eno celico v glavi. Dejstva so taka, bolana in perverzna ter kriminalna. On vecino povzema izpovedi zrtev spolnega predatorja in zlorabe ter povezave dela ki jih ti nastevajo. Na fb imascelo skupino proti spolnemu nasilju smodeja, preberi se twit ane jud in se in se...... vi ki pedofile instalirate v cerkev, da jih nato javno lincate ....

In reply to by Požar = gotof (ni preverjeno)

Požar = gotof (ni preverjeno)

Ti si pač janšist in ti ni pomoči verjetno še vedno verjameš da se Golob okrog vozi s tistim avtom Go Golob čeprav se je izkazalo da je Požar tudi v tistem primeru lagal in si izmišljal stvari za svoje politične potrebe oziroma po naročilu. Tudi tukaj bo tako saj se poleg inkriminiranih razširja lažne stvari tudi zoper nekatere politične o sameznike ki s tem nimajo nič. Policijska preiskava bo to tudi pokazala Požar pa bo zelo tenko piskal in zbiral zamaške za vse tožbe.

In reply to by Vbnnbv (ni preverjeno)

Ioopppp (ni preverjeno)

Tipicno, za vas bolnike je vsak ki se ne strinja ali vam pove resnico jansist. Jansust sem toliko kot ti, enako fajonist. Me sploh ne gane ker ne maram teh psihotov z golobo na celu. Ko enega zamenjas z drugim in ti to imenujes uspeh, si res bolnik teh na kokainu.

In reply to by Požar = gotof (ni preverjeno)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Se strinjam, meni nebom napisal, da za ene ali druge d......v.... , Vendar za ene argumenti ne veljajo ce jim ne pasejo. Navadno se je pokazalo, da kar pise Pozar drzi. Sprasujem se ali drugi novinarji ne pridejo do informacij ali pa ne upajo pisat ali je pa to njihova opcija?

In reply to by Ioopppp (ni preverjeno)

2021 (ni preverjeno)

Drugi novinarji o tem ne pišejo, ker bi potem umazali svojega človeka pa tudi celo levo politično opcijo. Bomo videli, kaj bo ministrica naredila. Po mojem naj odstopi.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

K789ppp (ni preverjeno)

Za vse ki zelite vec izpovedi zrtev in objektivne resnice, na prava.si, nekaj tudu na tw pozar nekaj na instagramu.

Killer claus švab (ni preverjeno)

Če be vij znale kakšne orgije še majo v neodvisni, najbolj nedotakljivi državi na svetu.. mah ka svetu.. svet je za takšne še prelejpa beseda... Gučin o sveti zemlji Vatikan. Nan na žalost ali pa eliti na srečo uspeva vse.. delajo lejko ka sčejo saj so na najvekših položajaj in te nan vržejo bodisi sveto zgodbico bodisi svoje umazanije skrijejo pod pretvezami demokracije.. in te ide pa normalno vse dale... tudi v EU parlamentu so in se še dogajajo spolna nadlegovanja vendar nič ne pride na plano ker mi sami medije v lasti imamo...

anton77 (ni preverjeno)

V EU parlamenti se nastavla na velko, slovenke se seveda ne dajo doj poglenoti, na čeli z T.F. in A.B. Večijnoma iz koristoljubja....

In reply to by Killer claus švab (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Ka mijslite ka toga v Soboti nega????? Mouž od "znan Prejkmurke" s pištolof grozil "znanomi Prejkmurci", je trejtji drujgo nategavo, vači pa tisto drujgo nategavle celja soboška"elita"... Komplicejrano, a barvito!!!!!

Hugor (ni preverjeno)

Če že posplošujemo. Ka so vsi, ki hodijo v cerkev, potemtakem pedofili? Niso! Tako ne more nihče pri zdravi pameti pisati, kar pisari večina komentatorjev zgoraj.

aloqppp (ni preverjeno)

ah, brezveze, ne splaca se ti razlagati, ker ne opazis razlike niti v porocanju, niti v vsebini, niti v dejanjih.

In reply to by Hugor (ni preverjeno)

vemo.ster.lo (ni preverjeno)

Pred približno desetimi dnevi se je na Instagramu pojavila “Skupina proti nasilju Dušana Smodeja”, na kateri več anonimnih avtoric novomeškega kulturnika in direktorja Fotopuba Dušana Josipa Smodeja obtožuje spolnih zlorab in tudi omamljanja s tako imenovano “posiljevalsko drogo” GHB.
in zakaj bi se nekdo tega bal, kometirat, objavite, ce ni bil zraven, govorim o vrhovih o politikih z levice in kvazi znanih kulturnikih..? o teh ki so jih polna usta pedofilije in samo ne, pomeni ne.

čarni vrag (ni preverjeno)

Kurbe do zdaj mele svojo spletno stran, kjer do se zdaj pritoževale nad spolnim nasiljem.

,,,, ,,,,, (ni preverjeno)

potem pa teslo napiši naslov te spletne strani

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

SirOliver (ni preverjeno)

Tebi teletu tudi če nariše, ne boš razumel ...

In reply to by ,,,, ,,,,, (ni preverjeno)

asdefg (ni preverjeno)

Ka bi SDS / NSi / Luka Pers / Pozar tak zavzeto pisali se o cerkvenih posilstvih bi fajn blo :(

Tecumseh (ni preverjeno)

Pisalo se je in se še vedno o tem piše, brez skrbi. Tvoj komentar pa nakazuje smer, da je potrebno pač pisati o pedofiliji in podobnih rečeh v Cerkvi, samo, da se pozornost od teh kulturnikov obrne stran? Že videno, slišano, prebrano!
Pa tudi, a ni čudno, da sedaj tega Smodeta in pokojnega Urankarja, pa verjetno še koga iz tega kroga, sedaj nihče več ne pozna? Niti Asta Vrečko? Niti Luka Mesec, čeprav je nepozvan hodi po njihovih razstavah?
Ni čudno, da se Luka Mesec čudno obnaša, a na test za droge noče? No, mogoče bo šel, ampak po petih, sedmih dneh, ko v lasu ni več sledu o npr. kokainu? Saj ne pravim, da jemlje droge, ampak zakaj potem brezpogojne ne gre na test, da zapre usta kritikom? Kot finska predsednica vlade, katera ni imela nobenih zadržkov glede tega!

In reply to by asdefg (ni preverjeno)

Ges pa moj pes (ni preverjeno)

ONA ZNA MANIPULIRATI.KDO PA JE MANIPULIRAN.

Starejše novice