Slika je simbolična.
Si predstavljate, da bi Elon Musk svojo naslednjo megatovarno gradil v Sloveniji? Prvi mož Tesle je na Twitterju zapisal, da iščejo novo lokacijo za tovarno. Janez Janša ga je pozval, naj jo odpre v Sloveniji. Je to realna možnost?

Po tem, ko je zgradil gigapodjetja že v Nevadi, New Yorku in Šanghaju, je Elon Musk napovedal, da razmišlja o gradnji še ene Tesline tovarne.

Tesla je sicer ravno pred zagonom novih tovarn v Berlinu in Teksasu. V nemški prestolnici naj bi proizvodnja stekla že oktobra.

Govorilo se je, da bo naslednja lokacija Teslinega podjetja Rusija. Musk je te govorice zanikal in na Twitterju zapisal, da avtomobilski proizvajalec Tesla išče novo lokacijo za tovarno.

Odgovoril mu je predsednik slovenske vlade Janez Janša in mu kot mogočo lokacijo za tovarno električnih vozil predlagal Slovenijo.

Janša je Musku tudi posredoval seznam najvarnejših držav na svetu, na katerem je Slovenija na petem mestu in izpostavil, da je Nikola Tesla ob koncu devetnajstega stoletja deloval v Mariboru.  

Kasneje je na Twitterju Muska povabil, da svoje podjetje razširi v Slovenijo, še slovenski veleposlanik v Združenih državah Tone Kajzer, ki je ob tem poudaril, da je to domovina Luke Dončića.

Je proizvodnja v Sloveniji sploh mogoča? 

Teslina tovarna se razprostira na kar 12 tisoč kvadratnih metrih površine in zaposluje sedem tisoč ljudi. Je grajenje Teslovega gigapodjetja v Sloveniji sploh realna možnost?

»Vsekakor smo Slovenci zmožni pripeljati takšno industrijo k nam,« je za oddajo 24ur povedal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in potrdil, da je Janša s tvitom mislil resno. 

Dodal je, da Slovenija ni velika, a tudi tako majhna ne. »Imamo vrhunsko lego, visoko izobraženo delovno silo in kar nekaj izkušenj na področju avtomobilske industrije,« je še povedal Andrijanič. 

Ideja o Teslinovi naložbi v Sloveniji ni nova

Tudi spletni medij Žurnal24 poroča, da pri Janševem tvitu ni šlo le za naključje. Kot so zapisali, ideja o vzpostavitvi pogojev za Teslinovo naložbo v Sloveniji ni nova, ampak gre za več kot leto star projekt iskanja primernih lokacij.

Te morajo ustrezati strogim Teslinim zahtevam, med katere spada nekmetijsko zemljišče primerne velikosti in z možnostjo razširitve, bližina ceste in železnice, ustrezna ostala infrastruktura in drugo.

Možna lokacija tovarne tudi na Štajerskem?

Kot še poročajo pri Žurnal24, se je ideja kalila na Gospodarski zbornici Slovenije, na podlagi študije pa je bila na začetku letošnjega leta narejena predstavitev za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. 

V študiji so bile zapisane prednosti Slovenije, kot so dolgotrajne izkušnje z avtomobilsko industrijo in izobražena delovna sila, številni lokalni proizvajalci, stabilne tržne razmere in položaj Slovenije v mednarodnih partnerstvih, odlična strateška lega, Luka Koper in tako dalje.

Iz dokumentacije, ki so jo prejeli v uredništvu Žurnal24, je razvidno, da osnovnim Teslinim zahtevam odgovarja več lokacij v Sloveniji.

Kot najboljše in najbolj primerne so izluščili štiri, pri čemer je po ena na Dolenjskem, Gorenjskem, Štajerskem in Primorskem.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Dejstvo (ni preverjeno)

Če jih je JJ povabil se nas bodo sigurno ognili v velikem loku

Viruriun (ni preverjeno)

Levnuharska zalega bo protestirala, ker bi se odpirala delovna mesta. Konec sociale.

In reply to by Dejstvo (ni preverjeno)

IvanJanči (ni preverjeno)

Odpirala delovna mesta, sanjaš ? Ivan Grozni samo upa da mu bo spet v žep padalo.

In reply to by Viruriun (ni preverjeno)

gostek (ni preverjeno)

Levuhari ste res bolani...

In reply to by Viruriun (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Ja, kda te vlada clovek kak je Jansa, se toga betega od njegovih volilcov kar nalezes

In reply to by gostek (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Janez Janša naj se ti kurec stanjša zato ker jebes leve fasiste

In reply to by tutu (ni preverjeno)

A2A (ni preverjeno)

Elon Musk je antivaxer...hm, delo dobijo necepljeni...

Slab plačanec (ni preverjeno)

Migranti bodo pa delali.

Buđovan (ni preverjeno)

Sanja svinja kukuruz 😊

Srečen sem (ni preverjeno)

Ker so levičarji ne le bolani, ampak zelo zelo bolani. Proti tej bolezni pa ni cepiva, ne zdravila, je samo ...

tanja flaškon (ni preverjeno)

Levičar ti je pijana mama

In reply to by Srečen sem (ni preverjeno)

Za Buđovana (ni preverjeno)

Za tebe Buđovan, točneje DF pa štrik.

ĐejĐej (ni preverjeno)

Lekar diši po volitvah, čakam še na informacijo ge de püklavi Diznilend postavo..

qaaem (ni preverjeno)

tip je bedak in velik kapitalist in navelican vsega, podpira pa kitajce ker vidi profit. naj gre cimdlej vstran od slovenije.

. (ni preverjeno)

Nedaleč od sobote je Zaleegerseg.

Zaposleni (ni preverjeno)

De Musk kar pozvo Franka Stronacha(MAGNA) pa ga pijto kak je obhodo v Slovenije kda je MAGNO delo ... pa mislen ka de njemi Frank pravo ka naj se Slovenije kar ogne na dalec.

Se spomnite kaksne cirkuse so bilij za par njiv pa malo sume kda se je MAGNA dela?! Kelko njiv pa sum bi pa se nucale za megatovarno...zeleni bi se razcesnile.

tanja flaškon (ni preverjeno)

Moj do jebač Dejan svinskoglavi se je cepil sedaj se pa mu ne digne več ga bom prodala administratorji za ženskog pedra bo že dober baje je tudi administratorjev sef peder

In reply to by Zaposleni (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Mene je sinoči naguzil administrator

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

A te kaj rit boli

In reply to by Carni vrag (ni preverjeno)

Aaaa (ni preverjeno)

Čin dale od Slovenije pa od pokvarjencov v koaliciji de najboukše za Muska.

Nikola (ni preverjeno)

Ne potrebujemo takšne proizvodnje kjer bojo samo janezu janši denarčki kaplali v žep ker elon musk bo zaposlil samo 20 delavcev ostalo je pa vse robozizirono to nesmemo nikakor dovoliti da bo samo eden imel koristi od tega ko bo elon musk postavil fabriko tukaj.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice