*Fotografija je simbolična
Zdravstveni inšpektorji so od petka do vključno nedelje opravljali poostren nadzor nad uporabo zaščitnih mask, ki so z novim odlokom poleg razkuževanja rok ponovno obvezne v zaprtih javnih prostorih.

Skupno so inšpektorji v petek, soboto in nedeljo obiskali 208 različnih objektov, med njimi 16 trgovin in dve javni stranišči, obiskali so 142 gostinskih obratov in 48 prireditev, med njimi tudi kolesarski maraton Franja. Ustavili so se na več dogodkih, tudi na nogometnih tekmah, kulturnih prireditvah, porokah in prostorih za piknik, poroča STA.

Poleg upoštevanja priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so preverjali predvsem obvezno nošenje zaščitne maske. Kot so ugotovili, so maske nosili tako zaposleni kot stranke. "Tudi pri uporabi razkužil ni bilo ugotovljenih neskladnosti, zato inšpektorji niso izrekli nobene globe," so zapisali za STA. 

Globe do 4000 evrov

Prav tako inšpektorji niso poročali o težavah pri nadzoru. Če bi se to zgodilo, lahko za pomoč vedno zaprosijo policijo.

Višino globe za kršenje odloka določa zakon o nalezljivih boleznih in znaša od 400 do 4000 evrov.

Na zdravstvenem inšpektoratu je sicer zaposlenih 84 pooblaščenih oseb za izvajanje inšpekcijskega nadzora. Na terenu jih je vsak dan med 40 do 60, razporejajo pa se glede na prioritete. V območni enoti Maribor in Murska Sobota je 17 zdravstvenih inšpektorjev.
 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost736 (nepreverjen)

Lejko kšenki oni preverjajo, odlok ne velja ker ni razglašena epidemija in pika.

Starejše novice