Po seji vlade sta spregovorila vladni govorec Jelko Kacin in predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Vladni govorec je poudaril, da je že drugi dan zapored število okužb preseglo 50, a opravljenih je bilo tudi več testov. Ob tem je izpostavil kot spodbudno, da smo uspešni pri zamejevanju vnosa okužb iz tujine, a opozoril na lokalne prenose.

"Precejšnje število posameznikov s potrjeno okužbo žal ne razkrije, kje so se okužili," je izpostavil in pozval k upoštevanju samozaščitnih ukrepov in odgovornemu ravnanju.

Vlada odločila glede mask

Vlada je zaradi slabše epidemiološke slike sprejela nov odlok, da je začasno obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni promet ter obvezno razkuževanje. Ob tem je vlada vključila tudi nekatere izjeme, ko maska ni obvezna, v kolikor se zagotovi primerna razdalja.

Maske niso obvezne tudi v vzgojno-izobraževalnih zavodih in pri športno-rekreativni dejavnosti, za katere se še naprej uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Morda se ne sliši logično, zakaj ne tudi v šolah. Če temu ne bi bilo tako, bi morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni v načrtu in niti ni predvideno," je pojasnil Kacin.

Rehabilitacija za ozdravele, ki čutijo posledice

V nadaljevanju je Lejko Zupančeva povedala, zakaj je maska potrebna in učinkovita zaščita. Kot je povedala, opažajo, da se ob slabšanju epidemiološke situacije slabša tudi stanje v bolnišnicah, saj imajo vse več bolnikov hospitaliziranih in tudi na intenzivni negi. 

"Bojimo se novega vala okužb, zlati pa kombinacije običajnih jesenskih in zimskih respiratornih okužb," je priznala zdravnica in pozvala k uporabi mask, ki se je izkazal za ne sicer 100-odstotni ukrep, ampak precej učinkovit. Ob tem Lejko Zupančeva opozarja, da prihajajo časi, ko klinično ne bo mogoče ločiti okužb s koronavirusom, gripo in prehladom, zato je uporaba mask ob znakih še toliko bolj pomembna. 

Starostna struktura v bolnišnicah je po njenih navedbah podobna tisti v prvem valu, povprečna starost hospitaliziranih naj bi bila okoli 63 let, a so imeli tudi 90-letnike, ki so si opomogli in vrnili v svoje okolje, pa tudi 50-letnika, ki je za posledicami koronavirusa umrl. 

"Starost je glavni dejavnik tveganja, če pa imaš še kakšno kronično bolezen, sladkorno, bolezen obtočil ali izrazito prekomerno težo pa si zares ogrožen," spominja zdravnica. 

Povedala je tudi, da so bili v kontaktu s kolegi iz Velike Britanije, kjer vzpostavljajo rehabilitacijski center za tiste, ki so covid-19 preboleli in imajo "strašne težave tako s pljuči in srcem, kakor tudi z osrednjim živčevjem."

Tudi pri nas nameravajo zagnati podobno rehabilitacijsko pot za tiste, ki so preboleli bolezen.

Ogroženi zaposleni v šolah in vrtcih, ista priporočila tudi naslednji teden

Glede okužb v vrtcih je pojasnila, da so najbolj ogrožene osebe zaposleni v šolah in vrtcih, saj je tudi starostna struktura vzgojnega osebja visoka. Obenem otroci zbolijo z lažjo obliko bolezni, največkrat pa so pri nas zabeležili prenos z odraslega na otroka, v obratni smeri pa redko. V Sloveniji so sicer zabeležili okužbo s koronavirusom že pri več kot 100 otrocih. 

Vladni govorec je še pojasnil, da je uporaba mask priporočena pri otrocih le v času javnega prevoza v šolo in med uporabo skupnih prostorov. "Tako je predpisano za prvi teden pouka, vlada pa je odločila, da bo to priporočilo veljalo tudi naslednji teden, saj imamo razloge, da skrbimo za to, da ne bi prišlo do vdora v razred," je povedal Kacin. 

Problematičen izvor okužb

Ponovno je izpostavil tudi, da so zaskrbljeni zaradi tega, ker okuženi prikrivajo svojo bolezen, saj naj bi to bila najslabša pot in, če se bo to nadaljevalo, tudi v šolah ne bo mogoč več model B, ki je trenutno v veljavi in je po besedah vladnega govorca prijazen do staršev in otrok. Posebej je izpostavil situacijo v Ljubljani, kjer je okužba pri veliko posameznikih neznanega izvora, saj le tega ne razkrijejo. 

"Kapacitete naših laboratorijev so na robu in ne smemo si dovoliti, da bi prišlo do zamud in bomo na rezultate čakali še naslednji dan, saj potem ne bomo imeli več realne slike," je še opozoril.

S spleta

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slom (nepreverjen)

Fašistični komunizem!!! Ni hujšega!!

reder (nepreverjen)

Ugotovitve brazilskih raziskovalcev: Med nasprotniki nošenja mask kar četrtina sociopatov!

Slom (nepreverjen)

Med zagovorniki nošenja mask 100% ovčk!

In reply to by reder (nepreverjen)

Okioko (nepreverjen)

pa verjetno si ti tudi med njimi.

In reply to by Slom (nepreverjen)

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Ge san slišal ka na riti bi tudi morali fanataki mask, maske nositi. Prejk prdeca ka nebi kdo dobil korono. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

In reply to by reder (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Baokše ka zagovornice na pički, zagovorniki pa na cüjcki, pa tao ovo durexovo, ka nede novih ovčk.

In reply to by Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Okioko (nepreverjen)

Če je 100% ka nosi maske,te zagovornikov nega...

In reply to by Slom (nepreverjen)

Svašta1 (nepreverjen)

Koliko jih potem more biti še med zagovorniki. Kakih 95%?

In reply to by reder (nepreverjen)

Okioko (nepreverjen)

nihče,napiso je 100%,tak ka je un tudi ovca. Tak pač tej primitivci mislijo,ka so najpametnejši,te pa nevejo razmislate,ka pišejo.

In reply to by Svašta1 (nepreverjen)

poceni atesti (nepreverjen)

oe24 at/coronavirus/befreiung-von-der-maske-steirischer-arzt-schreibt-atteste-fuer-nur-10-euro/444740408

In reply to by reder (nepreverjen)

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Kaj so že maškare?

NAPUMPAN KOMUNIZEM (nepreverjen)

Naj že enkrat sprejmejo zakon, če imajo jajca, in predpišejo kazen.

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Zakoj kazen? Lidge se ne dajo več za norca imet. Tito pa komunisti so nas za somare imeli. Se zdaj se dug placuje od Jugoslavije. Delavci so kradli vsepovsod. Dal si za kavo la so ti dalo cejli masin za polovicno ceno. Nikogar ni zanimalo ge je masin.

In reply to by NAPUMPAN KOMUNIZEM (nepreverjen)

Kohir (nepreverjen)

Srale nej pa maske nosile poserjem se vam u usta.

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Čuli ste ovce keri nosite maske. MASKE NA RIT

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjen
ali samo takrat ko ti pride strićek Ante iz Čakovca na obisk
in ti po risanki v usteca gurne banano
ti pa se dereš ŠE ŠE ŠE

In reply to by Prekmurjejelep… (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)

a do zdaj pa nej bilo obvezno ?

Gost113 (nepreverjen)

Brez veze pišete, se bunite, maske pa nosite vsi. Tisti, šteri še zanikate viris, sr prepričajte sami, ite ta, ge so okuženi ali ge brise gemlejo, pa sprobajte okužbo nej samo nakladati tu gor, doma ste pa notri zaprejti

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Kaksni virus. Maska pomaga en kurac. To je test kak poslusno je ljudstvo

In reply to by Gost113 (nepreverjen)

wefwef (nepreverjen)

aha maska ne pomaga zato pa jo kirurge pa zobare nemajo kda te vrejd gemlejo. Drgauč kda te kirurg gor vrejže naj ti brez maske kejne not v blek

In reply to by Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Nova raziskava je dokazala da GATE NA GLAVO so najboljša pred virusi

dr. ekefekt (nepreverjen)

Mi lahko nekdo razloži zgornjo statistiko na vrhu strani?

Potrjeni primeri
3032

Število žrtev
134

Ozdravljeni
384

Torej, če odštejem žrtve in ozdravljene ... kaj je s preostalimi 2514 osebami? Še vedno so bolni, jih je pojedla politika, so izginili ..?

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Tej statistike so od kda se je zacala korona. Vse skupaj velika smrdljiva laz

In reply to by dr. ekefekt (nepreverjen)

Lubrikantis (nepreverjen)

Ka je Kiri? Dale te klikale Lajke pa dislajke? Nateguni eni!!!

micikaaa (nepreverjen)

Držite se reda, Boter 19 bo začel jesensko zimski ples......

VejpaČedenBoj (nepreverjen)

Maske ne dan na sebej že dugo nej. Polek toga nikdar nejso toga preklicale??? Što tu koga nategavle, prosim vas...

soboskidnevi212156 (nepreverjen)

Masko si v rit potisnite preklti politiki

VejpaČedenBoj (nepreverjen)

''Člen ustave ZDRAVO ŽIVLJENJSKO OKOLJE pravi, da ima vsak v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja (čistega, s kisikom bogatega zraka). v ta namen ZAKON določa pogoje in načine za opravljanje gospodarskih in drugih dejavnosti... torej ZAKON določa pogoje, ne pa ODLOK vlade, sprejet na temelju 4. člena ZNB. ZAKON določa te NAČINE ZA OPRAVLJANJE DRUGIH DEJAVNOSTI - recimo nakupovanje v trgovini, oz. obnašanje v ZAPRTIH PROSTORIH. torej, kje je ta zakon, ki določa, da je treba imeti masko, ko opravljaš druge dejavnosti v zaprtih prostorih? ni ga! odlok pa ni zakonska obveznost (obligacija), ampak zgolj - priporočilo
enako kot je čisti zrak, bogat s kisikom, človekova temeljna pravica, je tudi pravica do hrane ena izmed temeljnih človekovih pravic, zato nihče ne more prepovedati nakupa in nabave hrane v trgovini. hrana, ki se nabavlja za otroke, pa spada pod konvencijo o otrokovih pravicah, ki je ena najstrožjih pravic oziroma najstrožja kršitev le-teh, ker so otroci najbolj ranljiva in hkrati najbolj zaščitena družbena skupina. Zato nihče ne more in ne sme preprečevati nakupa hrane za otroke, kot tudi ne nakupa hrane za lastne potrebe.''

soboskidnevi212156 (nepreverjen)

Naj vsak ima izbiro. Saj ta virus ni nevaren kot crne koze. Glupo se mi zdij kq zaradi gripe tak preplah

glodalec (nepreverjen)

Dobro, pa jebemomast!!! Sploj san nej znao ka so do gnes maske nej bile obvezne. Zakoj so nas pa te posiljavali iz dneva v den vseposejdi s ten sranjon? Zakoj???? Če je zdaj po nouvon tak kak je bilo do zdaj, ka so maske kao obvezne, pa so uradno nej obvezne in vas še vedno nišče nemre preganjati, če jih ne nosite, oziroma ga lejko prijavite za prisilo, glede na to ka je zadeva nej urejena z zakon se njin ges poseren na tou njihovo novo komando. MAske naj dale nosijo blesave ovce sprestaršene, kere se toga brezveznoga virusa bojijo bole kak vraga, po drugi strani pa sakši den več kak 100 slovencov merje zaradi raznih drugih bolezni kere so bole nevarne od toga prehlada. Ne nosin maske in nikomi v naši družini ne dovolin nositi maske. Če me več nedo pustili v trgovine brez maske bon pač odo v Avstrijo po špecerijo, ge nišče ne nosi maske, če glih so pri njih obvezne.

Vipko
Truplo

Tako na hitro: sprejemajo ali so sprejeli odlok, zakon (pustimo pravno formulacijo), s katerim te lahko finančno kaznujejo zaradi nenošenja maske. Od kdaj velja odlok, zakon? Nisem pozorno poslušal... malo brskajte sami!
Kar se tiče Avstrije: pred dvema, tremi tedni sem bil s kolegi v Fehringu... Šel sem v Billo in vsi smo imeli maske! Tako, da zavajaš in žal temu verjame velik del tule sodelujočih. To ni v redu!

In reply to by glodalec (nepreverjen)

Vlakec (nepreverjen)

Vceraj san biu v ikei in v seiersbergi v grazi, nisce je nej meo maske. Edino eno par slovencov.

In reply to by Truplo

Okioko (nepreverjen)

Če ti nemres jeba...,te sousid tudi nede?

In reply to by Vlakec (nepreverjen)

svak mičo (nepreverjen)

"Vlada je zaradi slabše epidemiološke slike sprejela nov odlok, da je začasno obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni promet ter obvezno razkuževanje. Ob tem je vlada vključila tudi nekatere izjeme, ko maska ni obvezna, v kolikor se zagotovi primerna razdalja."
.
Torej.... ponovno je to samo odlok za keroga nega pravne podlage in ne vzdrži nobene pravne presoje, niti nobeden nemre biti kaznovan, če ne upošteva odloka. Po drugi strani pa navajo izjeme, v kolikor se zagotovi primerna razdalja. Torej lahko brez problema grem v trgovino brez maske in se nobenemu drugemu pač ne približan na 1,5m pa stvar rešena. Bravo vlada, ponovno ena cvetka katera služi samo za ustrahovanje in podjebavanje ljudstva, koristi pa nobene. Ali glavno da vlada dela dobro.... naslednjih 14 dni bo ključnih.

Vipko
Truplo

Res je precej izjem... nisem tega ravno poslušal, vendar te sprašujem: kako boš v trgovini, čeprav boš pazil, stal 1,5 m od blagajničarke? Mislim, da ne gre?
Enostavno mi ni jasno, zakaj je ta maska takšen problem za tiste pol ure, ko si v trgovini? Večina vas sprejme in jim niti na misel ne pride, da ne bi imeli mask, če grejo na občino, v bolnišnico... morda na opravek na policijo? Navidezno paničarite samo zato, ker imate kaj pisati oz. preveč časa?

In reply to by svak mičo (nepreverjen)

AntiTruplin (nepreverjen)

Pa te se tij glasiš o ton što ma preveč časa... buj se

In reply to by Truplo

Vlakec (nepreverjen)

Blagajnicarka je za tisto plasticno steno in ne ven zakoj majo blagajnicarke sploh maske glede na to da jih na posti nemajo zaradi zascitne stene. Ali pa ides na hitro blagajno.

In reply to by Truplo

VejpaČedenBoj (nepreverjen)

jaz sem se pa podelal

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

marš svinja nemarna

In reply to by VejpaČedenBoj (nepreverjen)

F**K CORONA (nepreverjen)

Covid ustavlja medicino na vseh ravneh, kar je dosti večja nevarnost, kot si predstavljamo," opozarja Samo Zver, predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo na UKC Ljubljana.
Da je dostopnost do zdravstvene oskrbe v času epidemije covid-19 še težja, pričajo številni zapisi na družbenih omrežjih, da za tem stojijo resnični ljudje, potrjujejo varuhi pacientovih pravic, ki zaradi tega prejemajo številne pritožbe.

Nastaja velika škoda na zdravju ljudi, med njimi so tudi takšni z resnimi obolenji, a se zaradi trenutnega stanja v zdravstvu spostavljanje diagnostike velikokrat zavleče, se strinjajo zdravniki in združenja bolnikov, ki pozivajo državo k ukrepanju.

Zdi se, da je vse podrejeno covidu, smo slišali na današnji okrogli mizi Združenja slovenskih organizacij bolnikov z rakom ONKO. Kristina Modic je trenutno stanje ponazorila s primeri ljudi, ki se dnevno obračajo nanje. "Če so se od začetka zaradi okužb, še mogoče bali iti k zdravniku, od začetka maja ni več tako. Ljudje tarnajo, da ne morejo do svojega zdravnika, da so v stiku samo z medicinsko sestro. Starejši, ki se ne znajdejo v elektronski komunakaciji, še težje prikličejo ambulatno, če pa že, jih nihče ne pokliče nazaj. Seveda ugotavljamo, da so se nekateri zdravniški timi znali organizirati, vendar na žalost ne povsod. Zelo pomembno je, da ljudje pridejo takoj do zdravnika, predvsem bolniki z rakom, za katere je pozna diagnostika usodna, kar se bo še kako zelo po poznalo, v prihodnje, čez leta. Sistem ne sme biti podrejen covidu-19, diagnostiko je treba peljati brez zamud in tukaj ne ne gre samo za onkološke bolnike. Pozivamo javnost, naj bodo pozorni za simptome, iščite pomoč in vztrajajte!," je pozvala predsednica združenja onkoloških bolnikov. "Posledice nediagnostike in nezdravljenja so lahko hujše kot posledice covida-19," je dodala strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak, kjer so lahko dejavnost opravljali ves čas epidemije. "V marcu in aprilu so padle napotitve in potrditve celo za trideset odstotkov, v maju se je situacija izboljšala," je opozorila ob tem.

Na okrogli mizi smo slišali celo (družinska zdravnica), da so nekateri preprosto obupali nad zdravstvom, kar se med drugim pozna v več nenadnih srčnih smrti, saj kljub bolečinam v prsnem košu ne obiščejo zdravnika, predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Samo Zver pa je ob tem jasno povedal, da covid-19 "ustavlja medicino na vseh ravneh, kar je dosti večja nevarnost, kot si predstavljamo".

.....

Tantames (nepreverjen)

Vdare se čim prej po glavi z nekin če nej mo te ge bedak smotane

In reply to by F**K CORONA (nepreverjen)

Vlakec (nepreverjen)

Namesto ka bo si presto zgoraj napisano in se zamislo rajsi zalis cloveks. Ne ven sto je vecji bedak smotani.

In reply to by Tantames (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice