Sprejetje novele zakona o pravilih cestnega prometa prinaša kar nekaj sprememb, med drugim tudi za uporabnike električnih skirojev.

Električni skiro je priročna in hitra rešitev za premagovanje krajših razdalj. Pred nekaj leti so preplavili večja evropska mesta, priljubljeni pa so tudi pri nas.

Prednosti in slabosti e-skirojev

Dobra plat e-skirojev je, da zmanjšujejo prometno gnečo in izpuste. So eden od korakov v smer zelene mobilnosti.

Zaradi svoje hitrosti ter tihega premikanja pa lahko predstavljajo nevarnost za druge udeležence v prometu. Ob hitrem zaviranju postanejo dokaj nestabilni, kar lahko predstavlja večjo nevarnost padca.

Spremembe na področju zakonodaje vključujejo tudi e-skiroje

Poslanci so v državnem zboru sprejeli novelo zakona o pravilih cestnega prometa. Z novelo so med drugim določili tudi pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu, kamor sodijo invalidski vozički ter skiroji in rolke na električni pogon.

Vozniki teh vozil bodo morali voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, pa bodo lahko vozili ob desnem robu vozišča ceste v naselju, kjer je največja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

»Ocenjujemo, da je ena najbolj dobrodošlih sprememb novele zakona ureditev področja mikromobilnosti, predvsem glede vožnje z e-skiroji. Uporabnikov teh sredstev je namreč vse več, posledično je več nesreč in poškodb. Ob tem poudarjamo, da je poleg same zakonske ureditve tega področja nujno tudi osveščanje in izobraževanje o pravilni uporabi sredstev mikromobilnosti,« pravi Erik Logar, vodja področja varne mobilnosti pri AMZS.

Uporaba zaščitne čelade priporočena tudi po 18. letu starosti

  • Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti je obvezen sprednji žaromet z belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijska svetilka z rdečo svetlobo. Poleg tega mora biti na zadnji strani nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumen ali oranžen bočni odsevnik.

  • Določena je tudi smiselna uporaba pravil, ki veljajo za kolesarje, kar med drugim pomeni obvezno uporabo čelade do dopolnjenega 18. leta starosti. Prav tako se priporoča uporaba zaščitne čelade tudi po 18. letu, enako kot to priporočajo za kolesarje.

  • Tudi po sprejetju nove zakonodaje na e-skiroju ni dovoljeno prevažati potnikov.

Slika je simbolična.

Kako nevarni so e-skiroji?

Po podatkih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so uporabniki e-skirojev povzročili 39 od 70 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi.

»Pri nesrečah z e-skiroji je najbolj izpostavljena glava. Število poškodb narašča. Čeprav slovenska zakonodaja ne zahteva uporabe varnostne čelade po 18. letu starosti, je ta z vidika prometne varnosti nujna,« po podatkih Univerzitetnega kliničnega centra navaja Zveza potrošnikov Slovenije.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
88886777665 (nepreverjen)

POSERJEM SE NA VAŠA PRAVILA GNOJI LAŻNIVIE PODKUPLJENI DA VAS NI SRAM KRIMINALCI MEDIJI POHALJENCI IZRODKI ENI DA BI LASTNIM OTROKOM ZA 500eu ZJEBALI ŽIVLJENJA DA VAS NI SRAM!

. (nepreverjen)

Če dovolijo s ten leteti 50 so nej napravili nika k varnosti.

anton77 (nepreverjen)

Neumnost, korak naprej bi bilij navadni skiroji, e-skiroji so namreč nej čijsti, razen če modrijaši znajo ustvarjati elektriko brez ogljičnoga odtisa.... Manjoust pa mouda = e-skiro...

Shreek (nepreverjen)

Se pravi zdaj se mo jih še na cesti mogo izgogijbate, ten pedertašekon... Kama idemo.

efdebe (nepreverjen)

Hvala, ampak jaz raje hodim peš.

Pred 20-25 leti sem občasno še vozil kolo, ampak odkar sem imel zdravstvene težave, se raje izogibam vozilom z dvema kolesoma.

Starejše novice