Inšpektorat Republike Slovenije za šolstvo in šport ugotavlja, da šole in vrtci dobro upoštevajo vsa priporočila in ukrepe. Starše opozarjajo, da je še vedno v veljavi odlok, ki določa, da so maske obvezne v vseh zaprtih prostorih, torej tudi v šolah.

V Sloveniji so včeraj, 4. februarja, opravili 12.904 testiranj na koronavirus in potrdili 959 novih okužb, gre za 8,7-odstotni delež.

Trenutna epidemiološka situacija kaže, da razlike med posameznimi regijami niso več tako zelo izrazite kot so bile v preteklih tednih. Zato je vlada sklenila, da ukine sproščanje ukrepov po regijah. Spremembe odlokov se po novem tako nanašajo na celo državo.

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov se še vedno nahajamo v rdeči fazi. Sedemdnevno povprečno število okužb je po včeraj objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znašalo 1076. Število oseb, ki so včeraj potrebovale bolnišnično oskrbo je znašalo 988.

Za prehod v oranžno fazo morata oba kriterija pasti pod 1000.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Vlada bo stanje ponovno presojala prihodnjo sredo. V primeru, da bi se razmere v posameznih regijah izrazito poslabšale, bo vlada ponovno razmislila o potrebi sprejemanja ukrepov na ravni regij.

Šole in vrtci spoštujejo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Kot je povedal glavni inšpektor Inšpektorata Republike Slovenije za šolstvo in šport Simon Slokan, zavodi vzgoje in izobraževanja upoštevajo ukrepe in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Od sredine oktobra so namreč opravili 1435 nadzorov, pri čemer večjih odstopanj niso ugotovili.

»Nasprotno – v zadnjem obdobju ugotavljamo, da so zavodi vzgoje in izobraževanja zelo dobro pripravljeni in spoštujejo tako vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje kot tudi določbe odlokov, ki določajo posamezne ukrepe,« je povedal Slokan. 

Maske so v šolah še vedno obvezne

Slokan opozarja starše, da so maske v zavodih vzgoje in izobraževanja še zmeraj obvezne. V veljavi je namreč še vedno odlok, ki določa, da so maske obvezne v vseh zaprtih prostorih.

Maska ni obvezna le v treh izjemah: 

  • maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti;
  • ni obvezna za učence, ko so v svojem matičnem oddelku;
  • ni obvezna za vzgojitelje, pomočnike vzgojiteljev in učitelje do 5. razreda, in sicer pri neposrednem opravljanju dela z otroki.

Če otrok nima maske, so lahko starši odgovorni za prekršek

»Če vaš otrok v šolskem prostoru ne bo nosil maske, ne samo, da ga izpostavljate možnosti okužbe, ampak ste lahko tudi odgovorni za prekršek v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih,« je dejal.

Slokan ob tem opozarja zaposlene v šolah in vrtcih, da so maske obvezne v skupnih prostorih zavodov, kot so hodniki, zbornice, jedilnica, sanitarije. Prav tako pa so v vrtcu obvezne, ko se aktivnosti ne izvajajo neposredno z otroci.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Yery (nepreverjen)

Samo kasirali bi.Dajte že enkrat odpret šole za vse.

Gagi (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dajte se že enkrat držat ukrepov, da ne bo kot septembra ko so največje opozicijske stranke vodile kampanjo proti maskam, v oktobru pa vemo kaj je sledilo.

In reply to by Yery (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Glavni inšpektor,naj prej si ti deni masko in potem bom videl da jo ti nosiš potem bom jaz tudi nosil,ker vi inšpektorji ne nosite mask.

Hinko (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

"Najprej vsi ostali maske, potem šele jaz, kaj se pa to pravi, meni nebo nihče nič govoro, pa ka mi što more. Ka do pa ti zdravniki in stroka govorili, pa ti nimajo pojma." Koliko takih odgovorov slišim po Prekmurju in potem po vseh statistikah beremo da smo najbolj zaostala regija. A se še čudite zakaj?

In reply to by smrkci (nepreverjen)

gost34637 (nepreverjen)

lejko ti policaj kazen napiše telembuša nori

In reply to by Hinko (nepreverjen)

Yuser (nepreverjen)

Zaradi taksih ovc kak si ti smo najbole zaostala regija.

In reply to by Hinko (nepreverjen)

rotschild (nepreverjen)

Deca bi morala obvezno nosit ffp2 maske, kot v Avstriji! Srce parajoče je tou ko enkrat ideš v bolnico in tan vidiš mlade ljudi šteri so od toga virusa hudo betežni.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Strkk (nepreverjen)

Maske so zato da boste čim prej zboleli in da čim prej umrete maske so škodljive zdravju.

MikimalaMiška (nepreverjen)

Pa v cepivu so čipi, preko katerih bodo z vami upravljal elite preko 5g omrežja. Naslednja faza pa je testiranje z palčko v rit, kjer vam bodo v rit vstavili baterije, katere bodo poganjale čipe v vašem telesu. Čakaj, kam pa bodo dali oddajnike, ki bodo poročali našo točno lokacijo? To je naslednja faza in to je že vse znano. Ljudje odprite oči :))

In reply to by Strkk (nepreverjen)

krim (nepreverjen)

kaksen bedak si ti. kak te boge kirurgi pa vsi drugi ka nosijo celo kariero maske sploj docakajo 40 let ce so tak skodjive ka ti nemres meti maske na gobci kda si vne.

In reply to by Strkk (nepreverjen)

mrgesodmaskeja (nepreverjen)

tudi v prehrambeni industriji nosimo maske celi siht pa smo zivi. lidje ste resno betezni z ten konkreranjon, ka ti li kaj bao ce bos mel masko v Lidl. Sicer pa najleze je stati pred bauto pa vlecti ze 15 cik v dnevi pa gucati kak so maske skodljive nej

In reply to by Strkk (nepreverjen)

uuaay (nepreverjen)

najbole pa so smesni se tisti ka kao maske smrdijo. ja smrdi ti iz gobca pa pac vohas svojo svinjarijo. kda pa nemas maske gor pa to drugi vohajo. zdaj vsaj marsisto
gor pride kak njemi iz ust smrdi lol

In reply to by Strkk (nepreverjen)

rotschild (nepreverjen)

Strkk te pa ti sam hodi brez mask, če si tolko pameten. če rejsan misliš da je zrak kateroga vdihavleš nenevaren pol te enkrat idi do bolnice in se sam prepričaj ka je to ko enkrat fašeš toti zahrbtni virus!

In reply to by Strkk (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Pa kakšen inšpektor je to ka lahko izda taka navodila, ka se je sen zmejšalo, zdaj pa pozor prihaja čas za obračun ne delajte se nevedne narodi je dosta tej svinjarij lopovi

VLADar (nepreverjen)

Kakše masten naslov članka, samo ka se kurbla narod, pa klika! Še malo pa je fašenik, pa bodo maske,... Če poslušaš nastope raznih epidemiologov, inšpektorjev ipd., dobiš občutek, da govori ena oseba, zaenkrat še vladar,...

Janez Jansha (nepreverjen)

... Ta inšpektor naj preverja svoje otroke, naše pa pusti na miru... Inšpektorji, najdite si drugo delo, ne pa jebanje ljudi....

micikaaa (nepreverjen)

STARŠI.....če ste demonstrirali za odprtje šol.......ne krivite vlado.....posledice jasne.......

p3p (nepreverjen)

Kakšne posledicw, kda majo orgije na Brdu brez mask pa nega inšpektorjev

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

Grk (nepreverjen)

Kak je ta Slokar lahko prišel do tega, da je glavni inšpektor. Mislim, da je potrebno malo pobrskati po njegovi preteklosti(preveriti vse od A do Ž). Žal so takšni časi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice