Slika je simbolična.
V začetku novega leta sta bila objavljena dva nova poziva Eko sklada: za nepovratne finančne spodbude za vgradnjo sončnih elektrarn ter za naložbe v ogrevanja v stavbah. Preverili smo, kakšni so pogoji za pridobitev sredstev.

Eko sklad je v uradnem listu objavil nova poziva: za nepovratne finančne spodbude za vgradnjo sončnih elektrarn za samooskrbo in za skupne naložbe v ogrevanja v stavbah s tremi in več deli.

Za kakšna poziva gre in kdo se lahko prijavi?

Sofinanciranje naložb v sončne elektrarne za samooskrbo

Kot so zapisali na Eko skladu, so predmet prvega javnega poziva izvedene naložbe nakupa in vgradnje naprav za individualno in skupnostno samooskrbo gospodinjskih odjemalcev ali malih poslovnih odjemalcev z električno energijo, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije. 

Za omenjene finančne spodbude se skupno predvideva deset milijonov evrov sredstev

Višina nepovratne finančne spodbude bo znašala 500 evrov za kilovat inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo z baterijskim hranilnikom električne energije ter 50 evrov za kilovat inštalirane nazivne električne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije. 

Kdo lahko zaprosi za finančna sredstva?

Pravico do nepovratnih finančnih sredstev imajo tisti, ki so vložili v sončno elektrarno za samooskrbo z električno energijo ali napravo za samooskrbo z električno energijo skupaj z baterijskim hranilnikom električne energije.

Ob tem velja pravilo, da se financira naložbo, ki je bila izvedena od vključno 1. marca 2022 dalje in ki ob oddaji vloge za pridobitev nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu že obratuje.

Navedeno pomeni, da morajo imeti vlagatelji že v času vložitve vloge pridobljeno vso potrebno dokumentacijo, ki jo zahteva javni poziv, in da bodo naknadno lahko dopolnjevali vlogo zgolj z dokumentacijo, ki je nastala pred datumom vložitve vloge.

Za subvencije iz tega poziva torej ne morejo kandidirati občani, ki postavitev sončne elektrarne šele načrtujejo ali še nimajo izdanega soglasja za priključitev. Vloge prav tako ne morejo vložiti tisti, katerih sončne elektrarne še ne obratujejo ali tisti, ki so sončne elektrarne postavili pred 1. marcem lani.

Več informacij o razpisu najdete tukaj

Nepovratna finančna sredstva za ogrevalne sisteme v starejših stavbah

Drugi javni poziv Eko sklada pa se nanaša na nepovratne finančne spodbude za skupne naložbe ogrevanja starejših stavb s tremi ali več posamezni deli. V ta namen je predvidenih za milijon evrov nepovratnih sredstev.

Te spodbude bodo znašale 20 odstotkov upravičenih stroškov naložbe in bodo dodeljene za vgradnjo skupnega solarnega ogrevalnega sistema, kotla na lesno biomaso, ogrevalne toplotne črpalke, za zamenjavo toplotne postaje ali vgradnjo nove toplotne postaje za priklop na sistem daljinskega ogrevanja.

Do sredstev so upravičene tako fizične kot tudi pravne osebe, ki so etažni lastniki v stavbah s tremi ali več posameznimi deli.

Več informacij o razpisu najdete tukaj

Komentarji (10)

. (ni preverjeno)

Jebeš takšen sistem. Slovenci smo res blesavi, nej čudno da vse prodajamo da tujci vodijo dalje kak treba.

Gees (ni preverjeno)

Me zanima ce kaj profitiras z temi subvencijami Glede na balkansko iznajdljivost nasih poslovnezev dvomim da ne dvignejo cene dela. Glede na dejstvo da nas vecina ne sledi razvoju fotovoltaike , ali mogoce ne dobavljajo slabsih, zastarelih komponent,! Je pa dejstvo da ce Elektro podjetja ne bodo sledila razvoju ter napeljevala kablov z zadostnim presekom za povecano distribucijo elektrike , bo sla ta njihova opevana brezogljicna prihodnost v P.M.

Cezar (ni preverjeno)

subvencija bi mogla biti 50%, pa na skšo strejo panele

LevICA79 (ni preverjeno)

Larifari so te subvencije. Ko pridejo subvencije bodo pač izvajalci dvignili ceno v vrednosti subvencije. Ta subvencija je dobra kvečjemu za izvajalce, potrošnik bo plačal enako ceno. Primer. Elektrarna brez subvencije 10.000eur, z subvencijo te elektrarna stane 15.000eur. 5000 eur boš dobil čez nekaj let nazaj. Torej 5000 eurov bo lepo pokasial izvajalec na račun davkoplačevalskega denarja.

. (ni preverjeno)

isto kak za minimalno plačo.

In reply to by LevICA79 (ni preverjeno)

Ivan77 (ni preverjeno)

Kak lejko lažeš pa zavajaš. Ges san napravo elektrarno za 8000€, pa san poten sam vložil subvencijo pa dobil denar nazaj. Tak je bilo tudi drugje. Kak te neje sran, ka tak lazeš, vej pa ti zaprosiš za subvencijo nej izvajalec. Njega subvencija ne briga.

In reply to by LevICA79 (ni preverjeno)

Na strehi (ni preverjeno)

Če pa ne dajo izvajalci/ monterji, tehničnih podatkov izvedbe in oni zaprosijo soglasje. Primer iz novembra 2022.

In reply to by Ivan77 (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Nori je što misli, da so te sunčne elektrarne rešitev. Zdaj pa še forsirajo baterije, ki so zelo drage, po kakšnih petih, šestih letih pa za odpad.

Opazovalka (ni preverjeno)

Ne verjamem v moc fotovoltaike, no za samooskrbo se nekak gre ali industrija rabi konkretne moci, taka cakam ka se še vsaj ena nuklearka postavi. TEŠ pa trajno dol zaperte 🤓

Subvencije so nateg, so le potuha izvajalcu, ka bole navija cene.

. (ni preverjeno)

nega nikših zagotovil, da te država ne zajebe. počivaušek je podpisal zakon, da obračunsko obdobje ni več eno leto, ampak "po dogovoru". poleti delaš elektriko zašenki, ponoči plačuješ omrežnino, pozimi pa kupuješ kot do zdaj, nega ekonomske računice. polek tega plačaš še zavarovanje, pa se jebeš potem z zavarovalnico, ki ne izplača škode če je toča ali če gre vse v luft hiša in vse premoženje težko zasluženo....

Starejše novice