V Civilni iniciativi Dovolj.je so kritični do ravnanja cerkvenih delavcev pri obravnavi spolnih zlorab, metropolita Zoreta so pozvali k odstopu, pozitivno izpostavljajo le škofa Petra Štumpfa.

Na novinarski konferenci je direktor Zavoda Iskreni Igor Vovk spregovoril o dosedanjem delu civilne iniciative, ki je v tem času spoznala, da v Cerkvi na Slovenskem prihaja do sistematičnega prikrivanja spolnih zlorab in njihovega zavestnega pometanja pod preprogo. K odstopu so pozvali ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe - lazariti Tomaža Mavriča, poroča STA.

Med 1022 duhovniki jih je 22 predmet prijave

Do sedaj so, po besedah člana iniciative Mateja Križaniča, prejeli 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov. Število prijav v primerjavi s številom duhovnikov v Sloveniji, ki jih je 1022, pomeni, da je velika večina cerkvenih delavcev dobrih, ampak spolne zlorabe v Cerkvi še zmeraj predstavljajo problem. Kot primer so izpostavili duhovnika Jožeta Planinška, ki po številnih prijavah domnevnih zlorab še naprej opravlja svoje delo. 

Štumpf svetla izjema, spornega Pršo suspendiral

Vovk je na konferenci povedal, da Slovenska škofovska konferenca (SŠK) sicer ves čas sprejema in posodablja priporočila o ustreznem ravnanju cerkvenih delavcev ob sumih spolnih zlorab, ampak da vse ostane zgolj na papirju. Pozitivno je izpostavil le škofa v Murski Soboti Petra Štumpfa, ki bi se naj edini do zdaj problematike lotil z vso resnostjo. Kot dokaz navajajo njegovo prepoved opravljanja duhovniške službe kapucinu Jožetu Prši, ki ga je njegova domnevna žrtev lani obtožila spolne zlorabe.

V predstavitvi so navedli tudi dve sporočili SŠK, ki se nanašata na duhovnika Pršo, pod katerima je podpisan škof Štumpf. 

V prvem, ki izhaja iz sedmega sporočila SŠK, je navedeno: "Določilo škofa ordinarija glede duhovnika Pashala Prše: V smislu kanona 1342-1351 je bilo določeno, da duhovnik Pashal Prša lahko mašuje samo na svojem domu v Mali Polani, župnija Velika Polana, brez pravice zbiranja vernikov. Druga duhovniška opravila so mu prepovedana tako na domu, kjer biva, kot tudi povsod drugod. To določilo velja od srede, 22. maja 2019, pa do preklica."

V drugem, ki izhaja iz enajstega sporočila SŠK, pa je Štumpf izrekel Prši popoln suspenz: "Suspenz: duhovniku Pashalu prši, ki je bil za poskusno dobo sprejet med duhovnike murskosoboške škofije, je bila zaradi nespoštovanja ordinarijevih določil glede njegovega duhovniškega statusa in delovanja ter zaradi pohujšanja med verniki, ki jih z nespoštovanjem teh določil povzroča, izrečena kazen suspenza v smislu kan. 1331, §§ 1 in 2 v povezavi s kan. 1371, § 2 Zakonika cerkvenega prava. S tem mu je prepovedano opravljanje vsakršne oblasti svetega reda, maševanje, spovedovanje, delitev drugih zakramentov ali zakramentalov, oznanjevanje Božje besede ali kateheza. Suspendiranega in vse, ki so pohujšani zaradi tega primera, priporočam v molitev. "

Delo iniciative še ni končano, SŠK zavrača pozive k odstopu

V civilni iniciativi so odgovornim v Cerkvi na Slovenskem sporočili, da bo šele s priznanjem, javnim opravičilom in ustanovitvijo neodvisne komisije, delo iniciative končano. V Slovenski škofovski konferenci pa so se že odzvali na pozive iniciative k odstopu ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in povedali, da so pozivi neupravičeni, saj naj bi bil ravno on zaslužen za vrsto ukrepov na področju preprečevanja spolnih zlorab v Cerkvi, poroča STA.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Domacin (nepreverjen)

Kaj ma o tem cerkveno sodišče sodit. Na sodišče pa odstranit iz cerkve in v zaporno kaznijo kaznovat je vec taksnih v soboski skofiji

tuncika

Škofa Štumpfa za papeža...………………... Začnimo zbirati podpise za peticijo in nominacijo...……...

Laaarifarii (nepreverjen)

Ocitno se obstajajo ljudje, ki nasedajo veliki gospodi

In reply to by tuncika

P (nepreverjen)

Welcome homiči

In reply to by tuncika

Z vso resnostjo (nepreverjen)

jih je zlorabljal.

.. (nepreverjen)

Če bi samo v cerkvenih krogih bila pedofilija bi bilo dobro, kaj pa druge ustanove???......... TIŠINA..........

Tinka13 (nepreverjen)

Bi bilo dobro???
Ma ti pa res nisi pri pravi!
Pedofilija je eno izmed najbolj gnusnih dejanj . Bi bila takoj za,da se na njih testirajo vsa čistila, zdravila, kemija,...da bi trpeli,kot so njihove žrtve

In reply to by .. (nepreverjen)

ZA Tinka13 (nepreverjen)

KO BO PRIŠEL V SLOVENIJO ISLAM SE NE BOSTE TAKO OBNAŠALI KOT SE SEDAJ DO KRŠČANSTVA KER TISTI VAM BODO SEKALI GLAVE, DA ODNOSA ISLAMA DO ISTOSPOLNIH IN RAZNOSPOLNIH SPLOH NE OMENJAM.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Nagnusni pedofili (nepreverjen)

Pimpeka kraj vrezat pa jih vrcti k sadiston ka dobijo malo nazaj.

NAPAD NA KRŠČANSTVO (nepreverjen)

Glede na vse zadnje dogodke v Sloveniji "vesel Božič umazane živali" in vse to kar se dogaja sedaj je čisti frontalni napad na krščanstvo v Sloveniji, ve se točno iz katere strani. Kako si drugače predstavljati vse te aktivnosti, da se razumemo, ostro sem proti vsaki spolni zlorabi v cerkvi, ampak teh spolnih zlorab je 10x več na vseh ostalih področjih pa vzemimo od vrtca, šol, športna društva, delovna mesta itd, da ne naštevam, ampak to nikogar ne moti v Sloveniji in se pometa pod preprogo, v cerkvi, kjer je tega najmanj po vseh raziskavah (ne slovenskih). Na žalost tudi cerkev ima v svojih vrstah izdajalce, plačance, ki bruhajo sami v svojo skledo in mešajo drek, take bi morali najprej nagnati iz cerkve pa bi bil mir.

Hmmmmm (nepreverjen)

V imeni maš napisano krščanstvo, v komentari pa omenjaš cerkev... Že to samo po sebi neje ista zadeva... Te pa jih še ščitiš... Jah, ka ti naj poven? Lidgej so vedno bole pametnejši, vedno bole spregledavlejo in vidijo, ka je vera in ka je Cerkev in kakšen je resničen pomen teh dveh pojmov... Cerkev že dve tisočletji trdo dela za tej status, šteroga vedno bole dobivle v razvitih pokrajinah... Kar seješ to žanješ...

In reply to by NAPAD NA KRŠČANSTVO (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Težko bi verjel, da so se vsi ti spolni napadi dejansko zgodili. Dosti Slovencev svojo partnerko "spolno napade" enkrat na mesec ali pa še to ne. Zato pa se potem te nepotešene in nezadovoljne ženske skušajo potolažiti v politiki.

Hmmmmm (nepreverjen)

Točno tak! Če v ton primeri dejte ali pa na splošno ženska nekoga obtoži posilstva, je to takoj kriva obtožba, narejena iz maščevanja ali pa ščej pograbiti penez. Še v primeri, ka je nešče s strani sodišča dejansko obsojeni za to. Še te do eni trdili, ka je nedužen. Zanimivo pa je, ka so večinoma iste osebe 100% prepričane v krivdo obtoženoga moškoga, če je le-tej migrant. Tu pa je tip ziher kriv... Kakšna dvojna morala...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V zadnjih letij se je definicija spolnih "napadov" strašno razširila. Sovražnice moških so v punom pogoni. Če samo pogledneš žensko, si že lejko obtoženi spolnega napada. Če si kakšno pobožo po riti pred 30 leti, se že lejko znajdeš v novinaj. To seveda vala samo za tiste ka so puni penez. Nej mi jasno kak in kje je lejko duhovnik izvedo "spolni napad", saj nema verouka samo za eno dete.

DebelaBerta (nepreverjen)

Mene je župnik tudi pobožal po glavi pred 30. leti, pa zdaj res ne vem, kaj naj naredim ... Sem bil zlorabljen ali ne ...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice