Otrokovi možgani in telo se razvijajo skozi celo nosečnost, alkohol lahko to zmoti kadarkoli. Najvarnejša je nosečnost brez alkohola.

Dan fetalnega alkoholnega sindroma je mednarodni dan spodbujanja nosečnosti brez alkohola ter ozaveščanja o posledicah, ki jih lahko povzroči izpostavljenost še nerojenega otroka alkoholu.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da je nosečnost brez alkohola za zdravje in dobrobit otrok skupna odgovornost družbe. Pitje alkohola v času nosečnosti je namreč povezano s splošnimi vzorci pitja in odnosom do alkohola v družbi. 

V Sloveniji večina prebivalcev v rodni dobi pije alkoholne pijače. Po podatkih raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v zadnjem letu 85 odstotkov moških in 79 odstotkov žensk, starih 18-44 let, pilo alkoholne pijače. 

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Vse alkoholne pijače so za plod enako škodljive

Če nosečnica zaužije alkohol, ta hitro prehaja do ploda. V krvi ploda raven alkohola hitro naraste in je lahko višja, kot pri materi. Sposobnost razgradnje alkohola pri plodu je slaba, zato ostaja v otrokovem telesu dlje časa in nanj škodljivo deluje.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da lahko alkohol vpliva na rast in razvoj otroka skozi celo nosečnost. Pojasnjujejo, da so vse vrste alkoholnih pijač enako škodljive, ne glede na to ali nosečnica zaužije pivo, vino, žgane ali mešane alkoholne pijače.

Prej ko nosečnica opusti pitje, bolj varno se bo plod razvijal 

»Pitju alkoholnih pijač se je priporočljivo odpovedati že v času, ko lahko pride do zanositve, saj nosečnost pogosto še ni prepoznana 4 do 6 tednov. Tudi za nosečnico, ki pije alkoholne pijače, ni nikoli prepozno, da pitje opusti,« je povedala Marjetka Hovnik Keršmanc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»Otrokovi možgani se razvijajo skozi celo nosečnost, zato, prej, ko nosečnica preneha piti, bolj varno bo to za njenega otroka in zanjo,« še dodaja. 

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Kakšne so posledice pitja alkohola med nosečnostjo? 

  • Pitje alkohola med nosečnostjo je dejavnik tveganja za so spontani splavi, mrtvorojenost, zastoj rasti v maternici, nizko porodno težo in nenadno smrt dojenčka.
  • Izpostavljenost alkoholu pred rojstvom lahko pri otroku povzroči vrsto doživljenjskih stanj, znanih kot motnje fetalnega alkoholnega spektra. Kažejo se lahko kot učne težave, motnje pozornosti, hiperaktivnost ali vedenjske motnje. Najtežja posledica je fetalni alkoholni sindrom, ki vključuje kognitivne primanjkljaje, značilne poteze obraza, motnje osrednjega živčevja in rasti.
  • Izpostavljenost alkoholu pred rojstvom je najpogostejši vzrok za kognitivne primanjkljaje pri otrocih. Ocenjeno je, da letno po svetu prizadene 1 do 5 odstotkov vseh živorojenih otroku.
Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Pitje alkohola vpliva tudi na moške

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje najnovejše raziskave kažejo, da lahko pitje alkohola pri moškem pred spočetjem vpliva na količino sperme, gostoto, število, gibljivost in morfologijo semenčic ter negativno vpliva na plod in morda tudi na naslednje generacije potomcev.

V času nosečnosti veliko žensk ne pije alkoholnih pijač

V raziskavi, so strokovnjaki ocenili, da v Sloveniji skoraj tri četrtine nosečnic med nosečnostjo ne pije alkohola. 

Dobra četrtina (27 odstotkov) žensk v Sloveniji v času nosečnosti pila alkoholne pijače. Pogosto v začetnih mesecih, ko še ne vedo, da so noseče, ali pa so mnenja, da v začetnih fazah nosečnosti pitje alkohola otroku ne more škoditi.

Bolj pogosto pijejo nosečnice, ki so starejše, bolj izobražene, ki so že bile noseče in tiste, ki kadijo. Pitje alkohola je pogostejše pri tistih, ki so izpostavljene stresu, ki so bile zlorabljene ali žrtve nasilja in tiste, ki si materinstva ne želijo. Pogosteje in več pijejo tudi tiste, ki so več pile že pred nosečnostjo. 

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Ene še s eksajo san čiu.

tt (nepreverjen)

A ena gora raznoraznih tablet in drugih "zdravil" ki jih med nosečnostjo morajo spožreti po navodilih zdravnikov, pa so kao varna? Ma dajte no. Raje zaupam domači rdečki kot pa tem kemikalijam...

Kuki (nepreverjen)

Moj kos je vse pojedel v obeh nosecnosti. Prevzames in fuknes. Sem raje vsal dan jedla spinaco in rdeco peso. Nisem kadila dve leti pa sem strasten kadilec, ker ne zelim nikogar ogrozat. Pijem pa sploh ne. Razmisljam da preneham kadit zaradi vzgleda.. veste ni vazno kako je sedaj vazno je da napake popravite se je cas! Nikoli ni prepozno za pozitivno spremembo potomci vam bodo hvalezni, nekdo mora neprimeren skodljiv vzorec spremeniti , bodi ta junak/junakinja ti in naredi nekaj dobrega za potomstvo. Prosim v javnosti ne dajajte otrokom alkohola ker mi gre na bruhanje hvala. Verjamem v vas. Hvala

In reply to by tt (nepreverjen)

soapoa (nepreverjen)

a to ima kaj s soboto in preverjanjem alkoholiziranosti zaposlenih javnih usluzbenk opraviti??

resnicaboli (nepreverjen)

Kera pije in pusi kda je noseca je nesposobna in neprimerna mati. Taksnin trbej deco fcase kraj zeti. Tak nedo nikder sposobne matere, ce ze od prvoga dneva zavestno lastni deci skodijo

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec se vijdi ka je tvoja mati ista bila zato pa maš posledice v prizadeti glavi. Debil zaostali.

In reply to by resnicaboli (nepreverjen)

Kuki (nepreverjen)

Joj pa to ni nic. Tu ko vidim zenske tudi ze mame, z malo deco pijejo kot zolne bolj kot moski.. to vse nazgano v gostilnah sama kurbarija. Prekmurke sram vas je lahko, hujse ste od moskih sramota! Popravte se!

In reply to by resnicaboli (nepreverjen)

Makro the Roman (nepreverjen)

In taksni otroci potem odrastejo in volijo janso and company

Starejše novice