Vir: Osebni arhiv.
Kljub težkim časom je zgodb in ljudi, ki navdihujejo vedno več. Ena izmed takšnih je 18-letna Danaja, ki že leto in pol dela v Domu Viharnik v Kranjski Gori. Pri oskrbi starejših je pomagala že v času prvega vala epidemije in pomaga tudi zdaj.

Danaja je dijakinja 4. letnika Srednje šole Jesenice, kjer obiskuje program zdravstvena nega. Poleg tega, da dela v domu starejših občanov ima dopoldne še šolske obveznosti. A kljub napornemu urniku pravi, da svojega dela nebi zamenjala za nič na svetu: "Delo v takšnih razmerah mi predstavlja dodaten izziv. Niti za trenutek nisem pomislila, da bi ob pojavu koronavirusa, prenehala z delom v domu starejših. V zadovoljstvo mi je, da lahko pomagam." 
 

Danaja pred odhodom na delo. Vir: Osebni arhiv.
Danaja v domu Viharnik v Kranjski Gori dela že leto in pol. Vir: Osebni arhiv.

Zaposleni so v stiku z obolelimi, zato se morajo redno testirati za Covid-19. Dom starejših je razdeljen v cone. Danaja dela v sivi coni, kar pomeni, da nosi popolnoma vso zaščitno opremo, od maske, očal, rokavic in vezirja. "Včasih mi kdo od oskrbovancev reče, da izgledam, kot da nisem s tega planeta, da sem videti kot Marsovec. Takrat se nasmehnem, tudi naši oskrbovanci se, tako kot mi sami, privajajo na drugačen način dela, predvsem pa na naš drugačen videz," pove Danaja. 
 

Danaja v popolni zaščitni opremi. Vir: Osebni arhiv.

Delo je seveda bolj naporno. Pod vso to zaščitno opremo je vroče in težko dihaš, ampak se navadiš, pripoveduje Danaja: "Potem je tukaj še preoblačenje. Ker je moje gibanje omejeno na sivo cono se moram vsakič, ko to cono zapustim, ko grem na stranišče ali pa na malico, sleči in obleči drugo uniformo. Tako na dan porabim tri do štiri uniforme." Tudi samo oblačenje je v opremo je zamudno in težko. Cone zato zaposleni ne zapuščajo, le če to ni res nujno: "Včasih šele po končani izmeni ugotovim, da nisem dovolj pila ali pa da v osmih urah nisem šla na stranišče." 
 

Na vprašanje, kaj jo vsak dan motivira za delo, Danaja odgovori: "To, da pomagam, mi je v zadovoljstvo. S sodelavci se odlično razumemo. Kljub težkim pogojem v katerih delamo, se vsak dan znova izkaže, da smo res prava ekipa. Vse je poplačano, ko vidim, da se me kakšna gospa spomni, me prime za roko in se mi nasmehne. Takrat vem, da delam prav."

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Najvekši krivec za širjenje okužb so lidge šteri ne skrbijo za lastno ćistoučo. Ne müjvlejo si rok, ne nücajo dezinfekcijskoga sredstva. Da prideš v bauto bi mogo varnostnik razkužiti voziček pa fsakomi razkužiti roke. Zdaj pa si roke malo što razkožuvle, maske se pa rejsan nosijo, samo kakše, zamazane, znankar še iz meseca marca letošnjoga leta. Dajte lidge , ne odavlimo si megle, pa sami sebi povejmo ka sploj ne nosimo zaščite. V domovaj za starejše majo zaposleni skupne malice, isto v špitalaj, fabrikaj, seposedi je enako. Ne delajmo se norca s sebe.

100-100 (nepreverjen)

videl sem že lepše

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

lala1 (nepreverjen)

Karl Marx... ka točno si zdaj ti ščel povedati???

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

sem mislil prdnuti
pa sem se usral u hlačke

In reply to by lala1 (nepreverjen)

Pol28 (nepreverjen)

Pohvalno

Pol28 (nepreverjen)

Pohvalno

100-100 (nepreverjen)

Fajn je ka mamo pametno mladino, za razliko od nas starejšij. Fajn je ka se mladi začajo zavedati, ka trbej začati pomagati, ka trbej začati aktivno sodelovati v družbi. Fajn je ka so lejko za vzor vrstnikon, pa ešče posebi našin političaron. Pohvalno, tak samo dale, pa naj zgledi vlečejo tüj našo prekmursko deco.

micikaaa (nepreverjen)

GOSPOD PAHOR, ko boste delili priznanja in medalje.......ali se boste spomnili teh mladih.....DANAJA vse najboljše.

Starejše novice