Očitno v Sloveniji prav res prihaja do izboljševanja epidemiološke slike zaradi virusa covid-19, kar je nakazala tudi državna sekretarka Marija Magajne. Veliko bi naj k temu pripomogli tudi hitri antigenski testi.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila Jelko Kacin, državni sekretar, pristojen za cepljenje in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Kacin je predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 1769 testih potrdili 293 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 16,6-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1237 pacientov, 184 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 31 oseb, 26 oseb pa je zaradi bolezni umrlo. Sedemdnevno povprečje v Sloveniji znaša 1366, tako smo še vedno v črni fazi v kateri se ukrepi še ne sproščajo.

V Sloveniji počasno izboljševanje epidemiološke slike

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne se je v svoji predstavitvi dotaknila hitrih testov. Magajne pravi, da ne želi preuranjeno govoriti, vendar podatki nakazujejo na postopno umirjanje epidemiološke situacije v Sloveniji.

Pri tem dodaja, da nas še čaka nekaj težkih tednov, ko se bodo začeli kazati tudi učinki precepljenosti. »V obdobju do visoke precepljenosti pa moramo vsi skupaj delati na tem, da se okužbe ne bodo širile,« pravi državna sekretarka.

Postopno umiranje pripisuje tudi vsem posameznikom, ki so se pred in med božično-novoletnimi prazniki udeležili hitrega testiranja. Množično testiranje se prav zaradi tega v Sloveniji nadaljuje tudi v prihodnje. Magajne pravi, da je osnovni namen hitrih testov, da presejemo populacije in prepoznamo tiste pozitivne osebe, ki morda nimajo znakov in tako ne bi obiskali zdravnika. »Ko najdemo te pozitivne, se ti zavejo, da so okuženi in zato ustrezno ravnajo,« pravi Marija Magajne. 

Prednosti hitrih testov, ki pa so zanesljivi v okoli 90 odstotkih

Kljub temu pa je slabost hitrih testov ta, da so ti manj zanesljivi od PCR testov, četudi so ti veliko bolj dostopni in veliko hitreje zaznajo prisotnost okužbe.

»Pri občutljivosti je ta manjša pri brezsimptomnih osebah, kar je razumljivo, ker s PCR testi so postopki za dokazovanje virusov bolj natančni, pa vendar, če je občutljivost skoraj 90-odstotna, pomeni, da od 100 pozitivnih jih 90 zaznamo, kar pomeni, da je treba še vedno biti pozoren pri negativnem izidu, pozitivnim rezultatom pa lahko verjamemo z veliko verjetnostjo,« pravi državna sekretarka.

Če razložimo poenostavljeno, nam negativni bris hitrega antigenskega testa z veliko verjetnostjo pove, v okoli 90 odstotkih, da smo v resnici negativni.

Slovenija pripravlja nov razpis hitrih testov na državni ravni

Magajne se je dotaknila tudi nabave hitrih testov, ki jih je naročilo ministrstvo za zdravje in o katerih se v zadnjem času veliko govori v javnosti zaradi njihove neprimernosti.

Tako Magajne poudarja, da je verifikacija neodvisnega laboratorija pokazala, da omenjeni testi dosegajo specifikacijo proizvajalca glede občutljivosti testa. »Test zadošča nacionalnim smernicam,« dodaja državna sekretarka. 

Slovenija tudi sodeluje v skupnem evropskem naročilu za okoli milijon hitrih antigenskih testov, ki bi jih naj po zaključenem naročilu konec januarja v Slovenijo dostavili sredi februarja iz skupnega evropskega naročila. Ob tem pa je v postopku priprave tudi razpis na državni ravni, če se bo pokazala potreba, da Slovenija nabavi še dodatne hitre teste.

Slovo Kacina

Kacin se je za konec novinarske konference poslovil od svojega mesta vladnega govora. »Z današnjim dnem sem nastopil delovno mesto državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Več o tem izzivu boste izvedeli v prihodnjih dneh. Moje bodoče naloge bodo zahtevale še več usklajevanja med resorji, odzive institucij in prilagajanje njihovih prioritet. Mojih nastopov v javnosti bo manj, več pa bo posredovanj,« je povedal Kacin.

Navedel je tudi, da je bilo v desetih mesecih, ko je bil na položaju vladnega govorca za covid-19, organiziranih 215 novinarskih konferenc, na katerih so gostili več kot 400 sogovornikov. Kacin se je na koncu zahvalil vsem, ki so pomagali pri izvedbi novinarskih konferenc, govorcem, novinarjem in medijem. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
p3p (nepreverjen)

To je pa
DAS IST NIKS
kar tako
Kakšna sreča da imamo v teh
težkih časih Janeza Janšo, ki
s svojimi zadnjim močmi
vleče voz ki se imenuje država,
iz gnoja, kjer so zavozili komunajzerji
Seveda še vedno obstaja podkrepljena
znanstvena teza,
da, če bi bil vladni klovn na oblasti,
bi imeli sedaj v Sloveniji vsak dan več kot 1000 mrtvih
in sedaj komunajzerji vidite
kako pomagajo hitri testi
k upadanju okuženosti v Sloveniji.
Spet ste kurbe hoteli ogromno ogromno zaslužiti na hitrih testih
pa so vas mladi fantje, poslovneži svetovnega slovesa ZJEBALI
Kot rečeno HVALA Janezu Janši, da rešuje
kar so pred njim smrdljivi komunajzerji zafukal.

čarni vrag (nepreverjen)

to si pa tak lepo napisal
da so mi suze kanule sa oba oka
naenkrat

In reply to by p3p (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Seveda je epidemiološka slika boljšča, če testi ne kažejo točnosti. Je pa verjetno druga stvar. Lahko so pa ravno ti testi pokazatelj okuženih pa jih je dosti manj v resnici kot vlada objavlja.

Forint (nepreverjen)

pametna

In reply to by vodka (nepreverjen)

KORONČKA (nepreverjen)

GDAJ BO PRELET AVIJONOV , VODJA ESKADRILE BO KACO, TAKOJ ZA NJIM PA BELKA.

. (nepreverjen)

ja saj nekak trbej prekrite , kak so piramidaše prek prenesli Slovenijo :D

Cato the Censor

Svasta. Jaki struckoti v tej diktaturi. Hitri testi so pomagali??? Kako? Hitri test si porinil v rit in cudezno ozdravel.

l3gg21 (nepreverjen)

Pfizer podkupoval zdravnike na Hrvaškem in drugod
Ameriški farmacevtski gigant Pfizer bo plačal skupno 60,2 milijona dolarjev kazni zaradi podkupovanja zdravnikov in drugih javnih uslužbencev v osmih državah, med drugim na Hrvaškem in v Srbiji. Predstavniki podjetja so zdravnikom nakazovali denar, jim podarjali mobilne telefone, jim plačevali počitnice v tujini in nudili druge ugodnosti, če so pacientom predpisovali dovolj njihovih zdravil, je pokazala preiskava ameriškega pravosodnega ministrstva.

Himmler (nepreverjen)

Vi podkupljeni novinarji, komaj zaj van je jasno ka so toti testeri za pravljice... Banda izdajalska!

Cato the Censor

Himmler se ni nikoli oziral na verdammte novinarje.

In reply to by Himmler (nepreverjen)

black panter

Ge so komentari za gostince

Grk (nepreverjen)

Ne vem, zakaj se gospa spušča na takšen nivo komentiranja. Pa to je isto, kot, če bi ženski povedala: Rodila boš, čeprav nisi noseča!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice