Lekarni na Ptuju in v Mariboru brez težav posredovali svoje podatke o najpogosteje prodanih zdravilih. V Pomurskih lekarnah medtem molčijo.

V uredništvu Sobotainfo smo septembra začeli serijo člankov, v katerih bomo raziskali, koliko potrošniki odštejemo za škatlico najbolj prodajanih zdravil, zakaj se zdi, da jih preplačujemo, kaj vse se skriva v ceni oziroma kdo pri tem služi ter kje končajo milijoni dobičkov proizvajalcev in slovenskih veletrgovcev z zdravili.

Doslej smo se v naših objavah posvetili že velikim razhajanjem v cenah zdravil med različnimi lekarnami v Sloveniji ter veletrgovcem z zdravili in njihovim povezavam z lekarniškimi zavodi. Tokrat nadaljujemo s pregledom najbolj prodajanih oziroma največkrat izdanih zdravil ter prihodkov, ki jih prinašajo.

Bolečine in glivične okužbe

V lekarnah smo preverili, katera zdravila Slovenci uporabljamo najpogosteje, in ugotovili, da nas pestijo predvsem bolečine in glivične okužbe. Seznama najbolj prodajanih zdravil sta v Mariborskih lekarnah in Lekarnah Ptuj namreč precej podobna.

V Mariborskih lekarnah so v prvi polovici tega leta prodali največ naslednjih zdravil:

•    protibolečinske tablete Lekadol (20 krat 500 miligramov), 
•    protiglivična krema Canesten (20 gramov, deset miligramov na gram) in 
•    protiglivična krema Atifan (15 gramov, deset miligramov na gram).

Koliko škatlic zdravil natanko so izdali ali prodali ne razkrivajo, saj naj bi to bila poslovna skrivnost. Je pa po njihovih podatkih na recept izdanih okoli 70 odstotkov vsega Lekadola, okoli 45 odstotkov kreme Canesten in okoli 82 odstotkov kreme Atifan.

V Lekarnah Ptuj so medtem v prvih šestih mesecih tega leta prodali ali na recept izdali največ naslednjih zdravil: 

•    24.992 škatlic protibolečinskih tablet Lekadol (20 krat 500 miligramov)
•    3.073 škatlic protiglivične kreme Canesten (20 gramov, deset miligramov na gram) in
•    1.637 škatlic odvajalnega sirupa Portalak (500 mililitrov).

Zdravil, ki jih izdajajo tako na recept kot proti plačilu, malo

Kot je povedala direktorica Lekarn Ptuj Darja Potočnik Benčič, približno 70 odstotkov celotne količine tablet Lekadol izdajo na recept, ostalo prodajo: 

»Pri Canesten kremi se na recept izda dobra polovica celotne količine. Pri Portalak sirupu se na recept izda okoli 80 odstotkov celotne količine.«

Ob tem pojasnjuje, da je zdravil, ki jih izdajajo tako na recept kot brez recepta, izjemno malo: 

»Tudi če se ista učinkovina lahko izdaja na recept in brez recepta, je zdravilo brez recepta praviloma v manjšem pakiranju, saj je samozdravljenje omejeno na sedem do deset dni. Zares veliko se izda na recept in proda brez recepta zdravila Lekadol.«

Pomurske lekarne podatkov ne razkrivajo

Zanimivo pa je, da smo v Pomurju s pridobivanjem omenjenih podatkov imeli bistveno večje težave. Pomurske lekarne so namreč glede prodanih oziroma izdanih zdravil precej skrivnostne.

Novinarska vprašanja smo na zavod naslovili že pred dobrim mesecem dni, vendar odgovora še vedno nismo prejeli, čeprav so z molkom že krepko prekoračili rok za odziv, predpisan z Zakonom o medijih.

45. člen Zakona o medijih, ki obravnava dostop do informacij za medije, zavezancem med drugim predpisuje:
(4) Organ mora po prejemu vprašanja, če je vprašanje pisno in če bo organ odgovor zavrnil ali delno zavrnil, o tem pisno obvestiti medij do konca naslednjega delovnega dne od prejema vprašanja.
(5) Organ lahko mediju zavrne ali delno zavrne odgovor na vprašanje, če so zahtevane informacije izvzete iz prostega dostopa po zakonu, ki ureja dostop do informacij javnega značaja.
(6) Organi morajo medijem poslati odgovor na vprašanje najpozneje v sedmih delovnih dnevih od prejema vprašanja v pisni obliki.

Žal se v Pomurskih lekarnah tudi na več vnovičnih pozivov v minulih tednih niso odzvali ali pa so kot razlog za izostale odgovore navajali bodisi odsotnost pristojnih oseb v zavodu bodisi domnevne nejasnosti.

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
seveda (nepreverjen)

Vej so pa nej nouri, ka bi van davali se podatke, ce cejli cas pisete proti njin. Zakoj pa ne napravite analize stroskov o Ekspanoji, pa naj van obcina da podatke...

Nemcavci77 (nepreverjen)

Mene pa vseeno zanima to.

In reply to by seveda (nepreverjen)

xyz123 (nepreverjen)

Mene pa expano...

In reply to by Nemcavci77 (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

sem slišal da je župan kupil
DABISTAL

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Ma ne

In reply to by administrator (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Jes pa ka si je DF puno vrečko pomirjeval nesel. Ja jebeno je kda je človik san zaprejti med štirimi stenami in si san s seuf pijsati pod 500 različnimi nickami.

In reply to by administrator (nepreverjen)

MAFIJCI (nepreverjen)

Kak za vraga nimate mira z temi Pomurskimi lekarnami na sobotainfo, seveda imate to naročeno od vašega vsemogočnega Jevška, ki vas plačuje, vi ki pojma nimate o novinarstvu pa se mu v rit vlečete. Zakaj recimo ne pišete kako posluje Exspano - drvarnica to zanima nas sobočance ?

srhuz (nepreverjen)

Katastrofa, nehajte že z objavljanjem teh člankov. MOMS želi blatiti zavod, ker ni dobil denarja za Expano. Raje izračunajte kakšen bo obisk Expana v zimskem času. Koliko ljudi bo dalo 12 € oz. 28 € za družinsko vstopnico?! Projekt je bil zgrešen. Pomurske lekarne še naj naprej podpirajo lokalno okolje, ogromno prireditev je bilo izpeljanih tudi z njihovo pomočjo, ne dajte se ustrahovat.

Da niso sami mesali (nepreverjen)

Po zakonu o gospodarskih druzbah morajo razkriti informacije ki so trznega znacaja ...

Lot (nepreverjen)

Niso pa dolžni dajati podatke vsakemu društu (Gibanje za mladino), ki se igrajo novinarje.

In reply to by Da niso sami mesali (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Gospod Zajc je car

žalostno (nepreverjen)

Novinarčki,prite v staro ulico pa se malo pozanimajte, zakoj že tretjič popravljajo novo asvasterano cesto.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

rade volje dam jurja
samo da mi ni treba iti v expanjol

Gostka (nepreverjen)

Nemate pojma ka pišete, "novinarji". Lekarne so nej "organ", ne blamejrajte se!

Odg. gostki (nepreverjen)

Naj napišejo že enkrat, ali pa vsaj včasih tisto kar nas zanima. Omenjalo se zapore parkirišč, večna prekopavanja, izven Sobote zaporedni poki orožja, potem v nedeljo reševalci in sirene policistov pa truma vojaških helikopterjev. Ne briga novinarjev kar briga narod. Pa še nekaj bi se odlično bralo: tutarija! Kaj bi naj zdaj to bilo, ali ne? To je tisto, kar mi nucamo, ali je res to in ono. Pa najsi so to direktorji ali vodje društev, krožijo še marsikatere govorice, vedno se zaključi nekako tako: zakajod tega nikjer ne piše, vse oči uprte v novinarje. Vedo kakšen vpliv imajo na ljudi, zato se tudi potegujejo vsi za njih. POTREBUJEJO NEODVISNE NOVINARJE! (dokler jih denar ne spreobrne)

In reply to by Gostka (nepreverjen)

LEK (nepreverjen)
Lp890 (nepreverjen)

Ge bi pa nuco en Prdosal ka me že par dni napenja.

Dr. Grozni Mafijec (nepreverjen)

Seveda, lekarnisko-kemijsko-medicinska mafija skriva mafijske posle

Ne smejo blizu (nepreverjen)

Našemu Zdravst. domu ne smejo več blizu tisti mafijci, če jih tako imenujemo, tisti kateri so na veliko odtujevali pod prejšnjim direktorjem. To so skupno delili, torej so mafijci.
Ostala mafija pa se širi še bolj. Drugega nam ne preostane, da se gor držimo z zeliščnimi zvarki.

In reply to by Dr. Grozni Mafijec (nepreverjen)

Lol lol (nepreverjen)

Pa koga to briga budale????!!! Nagej se Heleksov pa šuti !

micka2 (nepreverjen)

folga jim vašega foruma blesavoga

micka2 (nepreverjen)

radi bi zračunali če samo s prodajo lekadola pokrijejo svoje stroške delovanja.

Gost5G (nepreverjen)

Pa je kdo povedal sobočancem za testiranje 5G prodane duše

Joško. (nepreverjen)

Zaj znan zakoj mi brni.

In reply to by Gost5G (nepreverjen)

Slovenecpravi (nepreverjen)

Zanimivo, da se proda toliko Canestena.... Ponavadi se uporablja za glivicne okuzbe vagine... Zenske trebalo bo zacet pazit pa ne vsakega neumitega ti.... vase pustit??

Svetlana Maka… (nepreverjen)

kaj je župan res dobil DABISTAL
na račun občine

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice