Pomurske lekarne so v prvih šestih mesecih tega leta najpogosteje prodale ali na recept izdale zdravila Lekadol, Canesten in Portalak.

V uredništvu Sobotainfo smo septembra začeli serijo člankov, v katerih bomo raziskali, koliko potrošniki odštejemo za škatlico najbolj prodajanih zdravil, zakaj se zdi, da jih preplačujemo, kaj vse se skriva v ceni oziroma kdo pri tem služi ter kje končajo milijoni dobičkov proizvajalcev in slovenskih veletrgovcev z zdravili.

Pred dnevi smo tako pisali tudi o najbolj prodajanih oziroma največkrat izdanih zdravil ter prihodkov, ki jih prinašajo. Potem, ko nam navkljub večkratnemu povpraševanju v Pomurskih lekarnah niso razkrili najbolj prodajanih zdravil, so po objavi našega članka, v katerem smo opozorili, da kršijo Zakon o medijih, to vendarle storili.

V Pomurskih lekarnah so tako v prvi polovici tega leta prodali največ naslednji zdravil: protibolečinske tablete Lekadol (20 krat 500 miligramov), protiglivična krema Canesten (20 gramov, deset miligramov na gram) in sirup Portalak (500 mililitrov).

Več kot 65 tisoč škatlic Lekadola

Od januarja do vključno junija 2019 so v Pomurskih lekarnah prodali ali na recept izdali:

48.161 škatlic Lekadola na recept, 17.004 škatlic pa v prosti prodaji
3.921 škatlic kreme Canesten na recept, 2.841 škatlic pa v prosti prodaji
2.686 kosov sirupa Portalak na recept, 561 škatlic pa v prosti prodaji

Glede najbolj prodanih zdravil je slika identična v Lekarnah Ptuj, razlika je zgolj v prodani količini. V Mariborskih lekarnah na prvih dveh mestih prav tako najdemo zdravilo Lekadol in kremo Canesten, medtem ko je na tretjem mestu protiglivična krema Atifan.

Spomnimo...

Cena škatlice Lekadola, enega najbolj prodajanih izdelkov večine slovenskih lekarn, v Pomurskih lekarnah v prosti prodaji znaša 3,41 evra z DDV. Razlika v višini 1,82 evra med nabavno ceno 1,29 evra in prodajno ceno 3,11 evra (brez DDV) predstavlja variabilni del oziroma tako imenovani strošek lekarniške dejavnosti. 

V primeru izdaje zdravila na recept pa ZZZS in zavarovalnica dodatnega zavarovanja lekarnam priznata skupno 2,32 evra brez DDV. Od tega imajo lekarne največ 1,29 evra stroška, ki ga določi država, medtem ko strošek storitve lekarniške dejavnosti (obdelava recepta in vročitev zdravila) ZZZS določi po točkovnem sistemu (lekarniške točke).

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Pa zakoj mislite ka nas tou zanima, kelko šteroga zdravila odajo, Ka mislite ka de što od nas vo isko koga v Sloveniji bole boli glava ali pa ščete ka bi nas bolejla pa bi šli po lekadol. Nej, nej je tou namen-tak pomali podjebavlete spodkopavlete. Ščete vničiti nika ka je dobro. Ges van dan predlog . V espanoji si postavite soboške lekarne tan mate plac, obiskovalce tan do lekarne lejko odavale falejše zdravila pa ešče liden lejko ponudite ob nakupi kavo, čaj sok-brezplačno seveda. Te vidli kak de šlo-dve muji te bujli naednouk.

županov prijatelj (nepreverjen)

če še kdo napiše da župan kupuje zdravilo
DABISTAL
ga bom na gobec
poljubil seveda

df (nepreverjen)

pomeni da je župan tudi
ovako usmerjen

In reply to by županov prijatelj (nepreverjen)

sleep (nepreverjen)

Stera zdravila pa najvec prodajo v soboskih lekarnah? Lejko je samo gucati, napraviti pa dosta zmetnej. Pa ka se dogajs z lekarno prek zdravstvenoga doma stero je obcina kupila? Kelko profita je tan ali de trbelo zgubo pokrivati.

Mojamoja (nepreverjen)

Tam imajo Pomurske lekarne svojo poslovalnico kot dosefaj in MOMS plačujejo najemnino.

In reply to by sleep (nepreverjen)

ole-ole (nepreverjen)

Naslednji članek lejko date kero mesau se v mesnici najbole odavle. Eli pa kerij šrajfov v železnini največ odajo... Za kaj bole čednoga ste tak nej sposobni.

...44t! (nepreverjen)

a lahko še opozorilo slovencem pred prevaranti, ki je že na siolu. Da ne bodo naivne prekmurce obrali.
V torek bo v Murski Soboti potekala predstavitev pri nas razmeroma neznane poslovne priložnosti Wantage One. Gre za zmes trgovanja s kriptovalutami in mrežnega marketinga. Gre namreč za posameznike, ki so še pred kratkim Slovencem obljubljali tako rekoč iste reči in za sabo večkrat pustili pravo pogorišče.

butalec (nepreverjen)

Tak, tisti, kak so vam te lekarne in trn v peti in rak rana,
zdaj imate točne podatke, zdaj pa lejko merno idete v Makedonijo.

lekasranje (nepreverjen)

lekadol pa canesten pa podobna srsnja ide na recept? Nemren vrvati kama vse pejneze trošimo.

KÖÜDIŠ (nepreverjen)

Ka če bi vij na sobotainfo, ki pojma nimate od novinarstva in ste podaljšana roka in trobilo občine Sobota enkrat raziskovali kelko ma izgube EXspano, kak dela z denarjem Perhavcova, kama vse idejo občinski pejnezi ne pa, da se bavite z tako bedarijo, seveda po naročilu Jevška, kelko katerega zdravila so prodali, ja koga pa to zanima. Naslednjo raziskavo opravite v železnini kelko šraufof so prodali, to bo zelo koristna informacija za drugo tak niste sposobni.

JJ2019 (nepreverjen)

Slabo se sere pri nas rabimo sirup

gg (nepreverjen)

Zaj pa še članek o prihodkih (izgubi) Expanoja!

Vaše ime... (nepreverjen)

>>
>> Razlika v višini 1,82 evra med
>> nabavno ceno 1,29 evra in
>> prodajno ceno 3,11 evra (brez DDV)
>> predstavlja "variabilni del" oziroma tako imenovani
>>strošek lekarniške dejavnosti.
>>

nega kaj lejpi strošek "lekarniške dejavnosti"... ka pazi ka zeme pravo škatlico s police pa da pravemu kupcu... definitivno zelo zahtevna dejavnost...

me zanima kelko bi prodali toga če bi lekadol lejko prodavo tudi nešče na "prosten trge" (sanolabor/orfam/)...

BAT (nepreverjen)

VOLIM TE BATE

Mojamoja (nepreverjen)

V Lidlu pa prodajo največ žemljic po ceni 0,19 centa,kar je precej cenejše od Mlinopekovih, pa še večje so.

joj. (nepreverjen)

Pa mlinopek jih dela naravno ne iz zmrznjene umetne mišunge, ki jo privlečejo od bogve kje.

In reply to by Mojamoja (nepreverjen)

Mojamoja (nepreverjen)

...samo ptavim za Lidlove žemlje, ni rečeno, da kupujem...

In reply to by joj. (nepreverjen)

Gostitelj123 (nepreverjen)

Skoraj 2/3 lekadola se je izdalo na recept tak ka občana nika nej koštalo in ga je dobo zašenke. Vi novinarčke pa pišete ka smo opeharjene občane če nekaj zašenke z paperon dobiš

micka2 (nepreverjen)

Ko pride kdo s sobotainfo pa dobi še dabistal gratis.

Oliiii (nepreverjen)

Farmacija je maf..a ka sluzi na siromakaj......

4598000 (nepreverjen)

Zanimivo ka je glivicna okuzba tak razsirjena. Odkar ne konzumeram sladkorja neman teh tezav...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice