Slika je simbolična.
Upadanje brezposelnosti se je oktobra prekinilo. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec meseca prijavljenih 52.991 iskalcev zaposlitve, kar je 1,8 odstotka več kot septembra in 20,5 odstotka manj kot oktobra lani.

V mesecu oktobru se je na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije na novo prijavilo 6848 brezposelnih oseb, kar je za 38 odstotkov več kot v predhodnem mesecu in 0,6 odstotka manj kot v lanskem oktobru.

Večje število iskalcev prve zaposlitve

Od tega je bilo 2563 iskalcev prve zaposlitve, kar je 226,1 odstotka več kot septembra, so sporočili iz zavoda.

Med novo prijavljenimi je bilo še 2453 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 43 brezposelnih zaradi stečajev in 574 presežnih delavcev.

V obdobju od januarja do oktobra je bilo sicer v Sloveniji vsak mesec v povprečju brezposelnih 57.426 oseb, kar je 24,5 odstotka manj kot lani v tem času.

Največ brezposelnih na območju Murske Sobote

Brezposelnost se je oktobra v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala v območnih službah zavoda Trbovlje in Novo mesto, medtem ko se je najbolj povečala v območni službi Murska Sobota.

V medletni primerjavi se je medtem zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, najbolj pa v območni službi Ptuj. O najmanjšem upadu, a vseeno več kot desetodstotnem, so poročali iz območnih služb Novo mesto in Velenje.

Zaposlilo se je približno 20 odstotkov manj oseb

Od 5900 brezposelnih oseb, ki jih je oktobra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 3629 oseb, kar je 20,5 odstotka manj kot septembra in 11,3 odstotka manj kot oktobra 2021.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov, pa tudi skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo.

Pogosteje so zaposlitev našli še vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev predšolskih otrok, komercialni zastopniki za prodajo, natakarji, vozniki ter kuhinjski pomočniki.

Na voljo manj prostih delovnih mest

Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ iz gradbeništva, predelovalnih dejavnosti, zdravstva in socialnega varstva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, so oktobra zavodu sporočili 13.223 prostih delovnih mest.

To je 12,6 odstotka manj kot septembra in tri odstotke manj kot oktobra 2021. V obdobju desetih mesecev je bilo prostih delovnih mest 13,6 odstotka več.

Najbolj so povpraševali po delavcih za preprosta dela pri visokih gradnjah ter za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, pa tudi po čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, skladiščnikih in uradnikih za nabavo in prodajo, prodajalcih, varilcih, delavcih za preprosta dela pri nizkih gradnjah ter natakarjih.

Prostih delovnih mest, ki so jih na zavodu prejeli v vseh desetih mesecih skupaj, je bilo 147.931. To je 13,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Komentarji (20)

Yxckh (ni preverjeno)

Hmmm zanimivo, podjetjem pa primanjkuje delavcev. Takoj prekinit “velike nagrade”za vse ki so po nepotrebnem prijavljeni na zavodu!!!delat jih spravit!!

Normalen (ni preverjeno)

Delovnih mest je polno samo lepse je zivet na račun tistih ,ki delajo.

Cezar (ni preverjeno)

delovnih mest nega, poglednita seznam na zavodi za zaposlovanje, če pa so so slabo plačana, nišče ven nešče delati za kruj pa vodo, tudi vidva čedniva nej. dejstvo je ka soboška občina ne naredi nika ka bi naspravla okolje kero bi pritegnolo bogate firme z dobrimi plačami

Gadaffivs (ni preverjeno)

Meni pa je to zanimlivo kak lejko vsakši podjetnik iz ljubljane izplača delavcu minimum plačo od 1.500 eur neto,v prekmurji pa niso zmožni dat 1.200 eur ???
Ka, je tan delavec boljši in hitrejši od enoga prekmurca ali se tu v prekmurji nočejo davat delavcon poštena izplačila za opravljena dela? Zakoj je tu v prekmurji nej spoštovan delavec kot v
Ljubljani?

hajdi (ni preverjeno)

prek mure so kilavi evo zato

In reply to by Gadaffivs (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

No, ni vsak delavec tam vreden 1500 neto. Poznam posameznike, ki delajo v LJ in niti jurja neto ne napraskajo. Npr. delavci po trgovinah, velik del JS (kuharice/kuharji, streznice, cistilke, tajnice, itd.). Meni je tisocak spodobno placilo (znam skromno ziveti).

In reply to by Gadaffivs (ni preverjeno)

Miro ms (ni preverjeno)

Opazovalka...skoromno živeti ali skromno životariti?

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

rojko rules (ni preverjeno)

pa vsi vedno najbolj pametni

someone1 (ni preverjeno)

Golobizem deluje na polno ljudje pa plešejo.

Sumič (ni preverjeno)

Neje več problem v zaposljivosti, večji problem je v plačilu, kajti delodajalec želi za malo penez imeti dobroga delavca, zaj je pa narodu malo dosta, pa do rajši na zavodi, pa do poleg nadomestila dobili še vse draginjski dodatke, pa hrano, pa enkratne pomoči itd. Najbolje nouri mo pa za jurja odili rintat cele dneve.

Wolfi (ni preverjeno)

Socialno podporo zmanjšat za polovico, podporo dati samo res potrebnim, (eni dobijo podporo a vozijo BMW, ali audi) ja lizing???

hajdi (ni preverjeno)

Kaj menijo občani Murske Sobote o predsedniških volitvah, kandidatih in še čem?
koga briga

realnoo (ni preverjeno)

Vse informacije dobite pri debelomi fuknjenci kak cejlo življenje cecati državo. Hvala.

Hojkol (ni preverjeno)

vsi ki ste tak proti brezposelnim, želim da tudi vi ostanete brez dela in da ne morete najti nove zaposlitve, socialne pomoči pa niti enkrat niti mrvice ne bi dobili, prav tako od rdećega križa, karitasa itd. nič. pa se potem znajdite sami. predvsem ko bo vaš otrok lačen in bolan pa brez elektrike, gretja itd., da bi vas videl kaki gobec bi potem imeli. sploh pomislite ne in samo obsojate take. res upam in želim vam da vas to doleti. mislim da bi se kaj hitro znašli v obratni situaciji in bi tukaj prosjačili.

socijalna sramota (ni preverjeno)

sram bi me bilo povedati da sem na socijalni ce sem sposoben za delo.. neven kak eni lejko tak zivejo.. ziva sramota

. (ni preverjeno)

idiot ....ne zaposli te niko ce mas potnino
socialno ne dobis , firma te ne pusti notri ka bi dobo pecat
nova moda ka niti odgovora na prijavo ne dajo, vse mafija opice

In reply to by socijalna sramota (ni preverjeno)

Sankitor (ni preverjeno)

kreten. a misliš da ne pošiljamo jebene prošnj v jebene firme? jebeni delodajalci ne vzamejo jebene delavce, samo jebene sorodnike. kaj ti ni jasno? niso jebeni brezposelni krivi, ampak jebeio delodajalci in jebena država.

In reply to by socijalna sramota (ni preverjeno)

Vokrio (ni preverjeno)

mene pa bi bilo sram pisate take bedarije. in kdor piše take, ima mentalno bolezen. priporočam ti hrastovec.

In reply to by socijalna sramota (ni preverjeno)

Gadaffivs (ni preverjeno)

Mene bi pa bilo dvakrat bole sram da sem vlki podjetnik z vlko firmo,pa se še kurčim s svojimi avtomobili,svojin delavcon pa ne privoščin dostojanstvena plačila ...!

sunday (ni preverjeno)

tipična taka firma je varis. materialistična pička od družine, ki upam, da čimprej izumre. psihične motnje majo zagotovo.

In reply to by Gadaffivs (ni preverjeno)

Starejše novice