Nakup kvalitetne posteljnine lahko predstavlja pravi izziv, sploh za alergike. Preberite, na kaj morate biti pozorni, da boste izbrali pravo posteljnino.

Prespimo kar eno tretjino svojega življenja, zato je ključnega pomena, kje spimo. Pomembno je, da izberete takšno posteljno, ki bo zagotovila udoben spanec.

Spanje je temelj našega zdravja in le kvaliteten spanec lahko poskrbi za dobro počutje. Dejstvo je, da če nismo naspani, ne moremo normalno funkcionirati.

Na dober spanec vpliva veliko dejavnikov, največjo vlogo pa igra kvalitetna posteljnina. Pri izbiri posteljnine morate biti še posebej previdni, če ste alergik, saj ni vsaka posteljnina prava za vas.

Kako lahko posteljnina vpliva na alergijo?

Nekateri bodo mogoče rekli, da gre za pretiravanje, a dejansko je lahko posteljnina vzrok za težavo z alergijami. V spalnem okolju se namreč skrivajo alergeni, kot so pršice, živalska dlaka in celo plesen, ki so najpogostejši povzročitelji alergij.

Če posteljnine ne vzdržujemo in jo ne peremo redno, se bodo alergeni bolj kopičili, kar bo povzročilo poslabšanje alergijskega stanja.

Izpostavljanje alergenom lahko občutno zmanjša skrbno izbrana posteljnina za alergike in tako zagotavlja boljši spanec.

Za zmanjšanje alergijskih reakcij je pomembna predvsem pravilna izbira materiala.

Materiali in njihove lastnosti

Pomembno je, da je material, iz katerega je izdelana posteljnina za alergike, dihljiv in trpežen. Sintetične tkanine tako ne pridejo v poštev, saj so nedihljive in ne dopuščajo kroženje zraka. Posledično se vlaga bolj nabira kar je idealno okolje za nastanek pršic, ki so glavni vzrok za nastanek alergij.

Najboljša izbira so naravni materiali:

  • Bombaž – je 100-odstotno naraven material kljub temu, pa je cenovno zelo ugoden. Je lepo dihljiv in mehak na dotik, hkrati pa zdrži pogosto pranje na visokih temperaturah, kar je ključno za odstranjevanje alergenov.
  • Svila – je dober izolator, zato je najboljša izbira poleti. Daje občutek nežnosti in udobja, zato je zelo pogosta izbira za posteljnino.
  • Lan – je naravna tkanina, ki lepo diha, hkrati pa je zelo trpežna, kar omogoča pranje na visoki temperaturi. Ker ima zmožnost, da odvaja vlago, je poleti in pozimi dobra izbira za alergike, saj preprečuje nastanek pršic in drugih alergenov.
  • Saten – je vrsta bombaža, narejen iz visoko kvalitetne preje. Na dotik je nežen in prijeten, hkrati pa zelo mehak. Bolj mehka tkanina pomeni manj draženja za kožo in dihalne poti, zato je satenasta posteljnina idealna izbira za alergike.

Poleg pravilne izbire materiala je pomembna tudi gostota tkanja. Gostejše tkanje ovira nastajanje pršic, zato je posteljnina z visokim številom niti idealna izbira za alergike.

Ključno je pravilno vzdrževanje posteljnine za alergike

Ne glede na to, iz kakšnega materiala je vaša posteljnina za alergike, je pravilno vzdrževanje ključnega pomena. Najbolj pomembno je redno pranje na visoki temperaturi (vsaj 60 stopinj in več), da učinkovito uničite pršice in ostale alergene. Pri pranju uporabljajte hipoalergene detergente, ki ne vsebujejo dražečih kemikalij.

Najbolj idealno je, da posteljnino posušite v sušilnem stroju na visoki temperaturi, da se alergeni zagotovo uničijo. Preden posteljnino pospravite v omaro, se prepričajte, da je popolnoma suha, da preprečite nastanek plesni. Kadar je mogoče posteljnino za alergike, izpostavite soncu, da uničite pršice in preprečite rast plesni.  

Prisotnost alergenov lahko občutno zmanjšate tudi z rednim čiščenjem okolice postelje in sesanjem vzmetnice, ki jo lahko še dodatno zaščitite z zaščitno prevleko.

Pomembno je tudi, kakšen vzglavnik izberete. V boju proti pršicam in ostalim alergenom namreč ni dovolj samo zaščita s prevleko.

Verjetno ni treba posebej poudariti, da je za alergike edina prava izbira antialergijski vzglavnik, ki bo poskrbel, da se ne boste zbujali s srbečimi očmi in zamašenim nosom.

Na koliko časa je treba menjati posteljnino?

Nekako velja pravilo, da je treba posteljnino menjati na vsakih 14 dni, če ste alergik pa veliko pogosteje. Priporoča se, da rjuho menjavate vsaj enkrat na teden, če se močno potite pa celo vsak dan. Pršice in stenice se namreč najraje nabirajo na vlažni posteljnini.

Včasih so nas učili, da je treba zjutraj najprej postlati posteljo, a to ni najboljša ideja. Toplina našega telesa, ki je ostala pod odejo, skupaj z našimi izločki namreč spodbudi nastanek vlage, naše spalno okolje pa postane idealno mesto za razvoj pršic in alergenov. 

Zato je treba posteljnino zjutraj odstraniti iz postelje, najbolje je, da jo razgrnete čez okno, da se lepo prezrači, hkrati pa se bo prezračila tudi vzmetnica.

Izbira prave posteljnine za alergike pomeni nemoten spanec brez kihanja in smrkanja. Upoštevajte zgornje nasvete in si zagotovite kakovosten spanec.

Starejše novice