Foto: zajem zaslona/FB LZS
Gre za lovsko disciplino, s katero se v Sloveniji ukvarja približno deset ljudi.

Predvsem v jesenskem času lahko v nekaterih gozdovih pri nas, predvsem na Notranjskem in Kočevskem, zgodaj zjutraj ali ponoči slišimo globoko predirne, rohneče zvoke.

To so zvoki jelenjih samcev, ki izvajajo posebno obliko oglašanja, imenovanega jelenje rukanje. Vodilni samci z izrazitimi glasovi v tropu opozarjajo nase, grozijo drugim samcem ali pa privabljajo samice. 

Njihovo oglašanje je moč slišati več kilometrov daleč. Oponašanje jelenjega rukanja je postalo tudi posebna lovska disciplina, ki jo trenutno izvaja približno deset ljudi pri nas, piše portal N1. Zahteva dober posluh, saj morajo tekmovalci čim bolje posnemati oglašanja rukajočih jelenov v različnih situacijah. 

Vsako leto prirejajo tudi državno prvenstvo, naslednje bo aprila prihodnje leto. Pred kratkim je na Škofljici potekala izbirna tekma, ki jo je organizirala Zveza lovskih društev Ljubljana. 

Tokrat je bil najboljši Tadej Klemenšek, drugo mesto je zasedel Tomaž Miklič, medtem ko je tretje mesto osvojil trenutni državni prvak Marko Mavri

Komentarji (7)

Uy (ni preverjeno)

Kak ste prizadeti lovci bogme. Ocitno je alkohol pojo vse mozganske celice pa je drugo kak “rukanje” nej ostalo🤮🤮

Propaddruzbe (ni preverjeno)

Meni pa je najbole zanimivo to, ka je lovec lejko saki. Tudi taksni ka so nej bili sposobni narediti niti osnovne sole oz.srednje sole. Razmete lidje dragi? nesce ka je nej bil sposoben narediti osnovne sole ale recimo srednje sole, je po mnenji lovcov sposoben nositi in hraniti orozje. Kama smo prisli kak druzba….

✌🏻✌🏻 (ni preverjeno)

Nekoc je bil to sport uglednih, izobrazenih, bogatih in pomembnih. Danes je to hobi lokalnih debelih pijancov z gnilimi zobami in brez morale. Obisk recimo okrepcevalnice Rudi v Salovcih potrdi vse zgoraj napisano. Tam je shod taksnih bebcov vsaki dan!

In reply to by Propaddruzbe (ni preverjeno)

Mclaren (ni preverjeno)

Ja nekoč so tüdi brade nosili učenjaki pa umetniki, zaj pa nosi brado vsakši ..............

In reply to by ✌🏻✌🏻 (ni preverjeno)

njiva

Najbole rukata Kuzmič pa Rajbar.
Resan, gnes den, leko ma orožni list že sakši, tudi tisti, ka na eno oko ne vidi, ali pa tisti ki je že bil na zdravljenji od alkoholizma. Žalostno.

karčči (ni preverjeno)

Dudek je še dandanes nepremagljiv.

Pasulj (ni preverjeno)

Naša Lejva vlada tüdi ruka, ka zove Janšo na pomauč ka sami nemajo pojma ka se tijče vladanja. Zokiji pa sejromi palčeki se opet trausijo hlače.

Starejše novice