Preverili smo, kaj se dogaja s slovenskimi glasbeniki in kdaj bomo lahko spet obiskovali koncerte doma in na tujem.

Kaj se dogaja s slovenskimi glasbeniki? Kdaj bomo lahko spet obiskovali koncerte doma in na tujem?

O tem smo se pogovarjali z Miranom Inhofom iz agencije Bfree koncerti, ki so lani na koncerte po Sloveniji in Evropi odpeljali več kot 3000 ljudi.

Miran, ste eden bolj znanih ponudnikov obiskov koncertov znanih glasbenih skupin. Zanima nas: Kdaj in kje bo prvi koncert, ki ga bomo lahko obiskali?

»Koncerte sicer že lahko obiskujemo, a v okvirjih in po navodilih pristojnih zdravstvenih inštitucij. Se pravi z ohranjanjem socialne distance, merjenjem telesne temperature na vhodu, masko, brez možnosti dostopa do šanka, na varni razdalji do nastopajočih in podobno.

To, seveda, ni sproščen obisk koncerta in ni tisto pravo doživetje, kakršnega smo vajeni. Če pa mislite, kdaj bomo šli lahko na koncert na način, kot smo ga vajeni, kjer se družimo, prepevamo in skačemo, pa bo to najverjetneje v začetku prihodnjega leta. Pogoj je razvoj cepiva, za katerim drvi ves svet. Optimistične napovedi prihajajo tako iz Evrope, kot iz ZDA in Azije, Rusija je pred dnevi odobrila prvo cepivo proti covidu-19.

Ko bo cepivo enkrat na voljo, vse glasnejše so govorice, da bi naj to bilo konec leta ali takoj po novem letu, se bo situacija vrnila v normalo, a ne takoj, verjetno bo trajalo nekaj mesecev, da se nelagodja otresejo tudi tisti bolj nezaupljivi.«

Miran Inhof je z agencijo Bfree koncerti prepeljal prve potnike na koncert leta 2014. / foto: Dunja Turk

Kaj pa pričakujete prihodnje leto? Si upate napovedati, kateri koncerti zagotovo bodo?

»S potniki večinoma obiskujemo koncerte v sosednjih državah: v Avstriji, Italiji, Nemčiji, na Madžarskem, Češkem in Hrvaškem, občasno gremo tudi do Anglije. Velika večina napovedanih turnej za 2020 se je prestavila v 2021 po principu copy/paste, torej na skoraj identične termine prihodnje leto. Nekaj turnej je bilo odpovedanih brez nadomestnih terminov.

Povsod upajo, da ne bo prišlo do še enega zamika in da bo prej omenjeno cepivo - dvomim, da obstaja druga rešitev za povratek v normalnost – čimprej omogočilo življenje, kot smo ga bili vajeni. V zahodnem svetu koncertna industrija in športne prireditve pomenijo velik posel, kjer se obračajo milijarde, kar po eni strani ustvarja velik multiplikativni učinek za vse vpletene, po drugi strani pa generira veliko davka za državne blagajne. Da ne omenjamo psihološkega učinka za obiskovalce: eni rabijo koncert s plesanjem in glasnim prepevanjem, da pozabijo na vsakdanje skrbi, drugi se gredo družiti na veselico, spet tretji rabijo tekmo v živo, da se podružijo, navijajo in se tako rešijo stresa.

Vsi imamo torej velika pričakovanja za 2021, prvi koncert iz naše ponudbe se bo zgodil 19. februarja, ko v dunajski mestni dvorani Stadthalle nastopa Harry Styles. Koncert je sicer že zdavnaj razprodan. V 2020 ne bomo šli nikamor v tujino, tudi tisti koncerti, ki še niso uradno prestavljeni, bodo kmalu. Če smo malo bolj pesimistični, lahko pričakujemo povratek v koncertno normalnost do aprila, maja prihodnje leto. Apokaliptične napovedi nekaterih o povratku šele v 2022 se mi zdijo pretirane.«

Če želim to jesen vendarle na kakšen koncert, je sploh možno kam iti?

»Lahko greste po Sloveniji. Pravkar se odvija Ljubljanski festival, v Kamniku je Kamfest, v Kranju prirejajo zanimive akustične koncerte s slovenskimi glasbeniki, konec avgusta se v Mariboru začenja Festival Lent, na Metelkovi se najdejo zanimivi koncerti alternativne glasbe in tako naprej. Lahko greste na Hrvaško, kjer ima država več posluha za glasbeno industrijo in je posledično koncertov več.

Podobno kot na Hrvaškem je v Italiji in Avstriji, nisem povsem prepričan glede Madžarske, kolega iz Budimpešte pravi, da je stanje na tamkajšnji koncertni sceni precej slabo. Vlado Kreslin, denimo, načrtuje za jesen serijo tradicionalnih božičnih nastopov v Cankarjevem domu, a z zmanjšano kapaciteto. Jesen bo težka v danih okoliščinah, poleti se na odprtih prizoriščih lahko uredi socialna distanca, ker so praviloma ta prizorišča večja, takoj ko pa smo v zaprtih dvoranah, klubih in gledališčih, je kapaciteta zmanjšana do te mere, da tudi razprodani koncerti niso rentabilni. A vsi ti koncerti še ne bodo takšni, kot smo jih vajeni, vsaj do začetka prihodnjega leta ne.«

Guns n' Roses so pred kratkim potrdili nadomestne datume za prestavljene koncerte. Več kot tretjina jih je bila odpovedana, med drugim tudi Slovencem najzanimivejša nastopa na Dunaju in v Pragi. / foto: Mimi Inhof

Kaj pa počnejo letos najbolj znane glasbene skupine, kot je na primer G'N'R, ker so njihovi nastopi odpovedani?

»Največjim izvajalcem se situacija ne pozna tako katastrofalno kot manjšim in srednjim. Pač so prestavili koncertne načrte za eno leto. Je pa tako, da ti glasbeniki v svoji organizaciji praviloma zaposlujejo kar nekaj ljudi, predstavljajte si, da imajo d. o. o. z nekaj deset zaposlenimi.

Glasbeniki, ki na turneji lahko generirajo sto ali več milijonov prihodka  - pozor, ne dobička, če bi se tako zlahka generiralo toliko dobička, bi jih bilo 80 odstotkov že zdavnaj upokojenih - iz naslova prodanih vstopnic, imajo za sabo obsežno organizacijo. Težko delaš tako velik posel, če so v timu le štirje glasbeniki in menedžer, potrebna je večja ekipa. Pred leti je pri založništvu veljalo, da deset odstotkov najuspešnejših glasbenikov omogoča delo, snemanje in turneje ostalim 90 odstotkom, ki se borijo za svoj prostor pod soncem - govorim iz vidika glasbenih založb.

Zdaj je tam verjetno drugače, a koncertna industrija deluje na podobnem principu z vidika velikih agencij, ki organizirajo turneje. A da ne bo izpadlo, da se nam smilijo superzvezdniki, ki živijo v velikih vilah - v katastrofalnem položaju so sedaj vsi ostali, ki ne razprodajajo turnej v nekaj urah in celotna industrija, ki omogoča izvedbo koncertov iz vseh zornih kotov.« 

Imate stike tudi s slovenskimi glasbeniki. Kaj oni počnejo letos? Koncertov nimajo, od česa živijo?

»Vsi poskušajo nastopati po najboljših močeh in znotraj danih dovoljenj. Upam, da mi tega zdaj ne bo kdo od kolegov zameril, a pri nas spet ni tako veliko glasbenikov, ki bi živeli izključno od izvajanja in ustvarjanja glasbe, brez drugega vira dohodka. Gre za velikost trga.

Če želiš imeti neko normalno življenje in živeti od glasbe, moraš biti tako popularen, da lahko v manjšem mestu prodaš vsaj 200 kart na koncert in imaš nekaj radijskih hitov, ki generirajo prihodek iz naslova avtorskih pravic.

Druga možnost pa je, da si čisto komercialen zabavljač in nastopaš na porokah in podobnih prireditvah. Pri nas ima veliko glasbenikov še nek dodaten vir dohodka. V tujini, torej na večjem ali mednarodnem trgu, je pa ta ogroženi segment glasbenikov neproporcionalno večji. Izvajalec, ki proda 500 do 1000 ali 2500 vstopnic in je na turneji šest ali devet mesecev letno, je sedaj na robu preživetja.

Zdaj bo nekdo na hitro izračunal, da 1000 vstopnic po ceni 40 evrov pomeni 40.000 evrov prihodka in meni, da ni 'šans', da vsaj polovice v žep ne pospravi ta, ki stoji na odru. A ni tako. Po odbitku stroškov produkcije, najema dvorane, davkov, provizije za vstopnice, menedžmenta, varnostne službe in tako dalje. praviloma ostane ravno toliko, da preostalih šest mesecev na leto živijo neko normalno življenje. Ostalih šest mesecev pa morajo garati za svoj denar, zlasti če ne dobivajo plačil iz naslova radijskega predvajanja, se pravi, če niso izrazito komercialno usmerjeni in se jim ni posrečilo posneti zimzelenega hita, ki se vrti leta in leta.

V resni stiski pa so se v Sloveniji in povsod drugje znašli predvsem tisti, brez katerih ni dogodkov in jih obiskovalci običajno niti ne opazijo: tonski mojstri, mojstri za luči, tehniki, lastniki ozvočenj in odrov, klubi, lastniki lokalov, organizatorji koncertov, ki zaposlujejo ljudi. Po enih ocenah je pri nas v koncertni posel tako ali drugače vpletenih 30.000 ljudi!

Spletni komentarji, naj gredo okopavati krompir, so neprimerni. Pa saj so to ljudje, ki so mojstri svoje (kompleksne) profesije, osebno poznam nekaj takšnih profesionalcev, ki zlahka sodelujejo pri izvedbi koncertov največjih zvezdnikov, ki jih zanese k nam. Saj ne prosijo miloščine, prosijo le, naj se jim dovoli, da si sami zaslužijo prihodke.«

Katerim slovenskim glasbenikom gre najbolje? Kdo se je v novih razmerah najbolje znašel, kaj počne?

»Tisti, ki lahko nastopajo sami s kitaro ali klavirjem, so na boljšem, saj lahko delajo koncerte tudi za 50 ljudi, izjemoma več, bendi, orkestri in pevski zbori pa so zdaj precej hendikepirani, ker jih je več in s tem zmanjšujejo kapaciteto prizorišča, s tem da se v dovoljen 'kontigent' šteje še tehnično osebje in varnostniki.

Kaj naj sam na odru počne bobnar, basist ali saksofonist? Poleti sicer lahko nastopajo tudi bendi zaradi večjih prizorišč, na katerih se lahko publika razporedi na varno razdaljo, jeseni to ne bo več mogoče.«

Za kdaj vi oziroma agencija Bfree koncerti načrtujete naslednjo organizirano turo?

»Nam se je posel popolnoma ustavil 7. marca, ko smo tik pred zdajci potnike obvestili, da se koncert Andrea Bocellija v Stožicah prestavlja. Dobesedno deluje, kot da smo trčili ob zid in za zdaj kaže, da se bomo prvič premaknili 19. februarja 2021 na koncert Harry Stylesa. Torej gre za 100-odstotno ustavitev posla za polno leto. Ko se bo zadeva enkrat normalizirala - in se bo - potem pa bo poletje 2021 izjemno naporno. In vsi si bomo oddahnili, mi, glasbeniki, organizatorji in publika.«

S spleta

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bučkoe (nepreverjen)

Bravo! Potnike vozite na koncerte v države,kjer je baje bolj sproščeno, seveda tudi več okuženih kot pri nas. Potem je to isto sranje, pa naj bodo koncerti pri nas z našimi glasbeniki,da bodo vsaj nekaj zaslužili.

cvvop (nepreverjen)

Živijo od bogastva preteklih let in večina kar na veliki nogi. Ni jim hudega, samo kriterije za svoj luksuz naj spustijo.

100-100 (nepreverjen)

Zakoj bi bilo neprimerno nekoga šteromi je posel propadno napotüvati na delo okopavanja krümšov. Vej se pa ide za preživetje. Marsišto je tou mogo delati, pa njemi je nikaj nej slaboga bilou. V Prekmurju so lidge iz lejpij služb šli delat v Avstrijo-Lederfabriko, delat k zidaron, kosit travo, pucat sobe. Pa tou lidge šteri majo končane fakultete-pa ka zdaj. Živeti je trbej, samo če pa ščeš živeti na lüdskij žulaj, od socijale, vmes pa še malo poberati kakšen špil na čarno je pa tou itak super. Nika se mi ne smilijo-naj idejo krumče okopavat, fsako delo je častno.

Realni df (nepreverjen)

Tudi jaz nevidim nic spornega,dene so zgubili sluzbe zaradi virusa in?delajko drugje kopajalo kosijo pobirajo in se nejocejo,kot glazbenik sam so pa ene lenobe katere nocejo delat in so zato muzikanti

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Realni df Ka pa si tij ne j muzikant ka ne bi nika delo nesposobnež eden, za muzikanta j etrbej meti talent tij ga maš samo za bluzenje.

In reply to by Realni df (nepreverjen)

Realni df (nepreverjen)

San,pitaj tvojo mate kak rada ma mikrofon pred uste

In reply to by AAAAAAAAA (nepreverjen)

reži (nepreverjen)

tvoja pa ima rada mikrofon v guzi

In reply to by Realni df (nepreverjen)

Saduki kharim (nepreverjen)

Ooo,vidi mangupa...kako je u ciganjsceku? Si vec opral kosu,ili jos uvjek hodas okolo ko strasilo?

In reply to by Realni df (nepreverjen)

tuncika

Kjerkoli v svetu se glasbeniki delijo na dve zvrsti : strokovni, uspešni, profesionalni in za svoj denar. Potem pa imamo še tako imenovane "kvazi"" glasbenike (brez glasbene osnove, zelo povprečni, podpovprečni), ki so priklopljeni na državne jasli...……….in le ti so ta trenutek brez dela (tudi tisti raper, ki nima za burek).

Margejca (nepreverjen)

Mišo kontrec živi od svoje babe.... Ciganska posla... Fjuuj

Tihi (nepreverjen)

Nekaj slabo njemi ide...

In reply to by Margejca (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

Glazbeniki in vsi ostali kulturniki naj se svojo plačo zaslužijo z svojim delom na trgu, nej pa ka mamo par gezero samozaposlenih kulturnikov, štere plačujemo mij davkoplačevalci. Med tejme kulturniki se skrijva dosta brezdelnežev. Eden takih je bosanske reper zlaatko.

Hmmmmmm (nepreverjen)

Najbole groteskno pa je, kda to gučijo brezposelni SDS-ovci, po možnosti brez šole. Sami pa seveda nedo šli oberat krompirja, ker so plače nizke in ti je boukše dobiti petsto brez dela kak pa šeststo z delon... Hinavci...

Bonge (nepreverjen)

Tij se malo tej pole zamenjo. Tou pomejne ka se bipolaren ?

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Nej, nejsan. Znano je, keri pol po navadi volijo menje izobraženi prebivalci in znano je, što je najtežje zaposljiv....

In reply to by Bonge (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

Ja vijden tvoje intifovce , pa protestnike kolesarje, pijance pa debele potetovejrane babe. Sami mađistre pa proizvodne delavce. Ne manipulejraj pa ne brukaj se ,ka narod vas je skužo.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ges san nej intifovc, ampak človek, šteri misli in posledično politično nevtralen. Ampak če ti uradna statistika ne pomaga, te pa tudi neven...

In reply to by Bonge (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

Uradno se ge poseren na vaše uradne statistike in vašo rdejčo marksistično politično nevtralnost.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Gregore (nepreverjen)

Naj idejo neka konkretnoga delat na firmo po 8-10vr nej ka tak ta bluzijo

gost4321 (nepreverjen)

telko za razmislek... WHO je napovedal, ka bi naj bil covid prisoten do 2022... neven sicer po kakšon kriteriji lehko to ocenijo, samo mij mo "normalno" živeli te, kda mo vsi cepljeni... ker je to njihov cilj...

Hmmmmm (nepreverjen)

Fora je, ka se nuca čas, ker trbej cepivo napraviti v stotinaj milijonaj odmerkih. Če zaj gledamo samo cepljenje EUja. Ampak ges vidin večji problem v ton, ker se sigurno nede dovolj lidij cepilo, ka bi se betek iztrebilo. Obstajajo pač tisti, šterin je vsako cepivo smrt in obstajamo tisti, šteri smo previdni pri novon cepivi, štero je razvito v 3 mesecaj in šterin dolgotrajne posledice nejso stestejrane...

In reply to by gost4321 (nepreverjen)

Toninus (nepreverjen)

Poserem se ti v usta pa na fejk virus

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Toninus (nepreverjen)

Poserem se ti v usta pa na fejk virus

In reply to by gost4321 (nepreverjen)

Likolon (nepreverjen)

pa se vidi,kak smo Prekmurci primitivni.

Ne od česa amp… (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=hl_DY5lCO7I

orbanistan (nepreverjen)

da bi kopali krompir so prebutasti
Naj gredo umivat mrliče v bolnice
pa bo golazen zaslužila za vsak danji kruh

Juliška (nepreverjen)

Kaksna briga in skrb od česa živijo .Od česa pa živijo tiste družine kje sta mož in žena delala v Muri in tam pustila najlepša leta ? Za tiste se pa nihce ne briga.Naj grejo v Avstrijo brat grozdje in jabolka dobijo 7 € nauro in jesti ali pana njive koruzo trgat

Peter b (nepreverjen)

In kaj so glasbeniki ,da ne bi mogli delati fizičnega ,dela ?

Stole (nepreverjen)

No takšne umetnike pa res ne moremo siliti v neko fizično delo , to bi morala rešiti država z dodatkom vsaj 2000,00 eur , kajti oni se pa res ne morejo ukvarjati s eksistencialnimi problemi , ja kdo bo pa potem ustvarjal take umetnine .

K3vin (nepreverjen)

Moje mišljenje - če nega posla nega pejnez
Če nega pejnez trbe delat in to nema veze ka delas.
Na našoj firmi mamo zalosloenoga človeka ka je magister pa dela v produkciji kak ge z 3 letno srednjo šolo.
In človek sam pravo v svoji smeri ne najden delo in nekak moren zivete in to je to.
Če so koncerti odpovedani in nega zaslužka trbe poprijeti za neka drugoga in je problem rešeni.

tanja flaškon (nepreverjen)

leiko bi šli snemati porno filme

deheh (nepreverjen)

Resno se ti more obrnoti v želoudci pa te direkt sran gratati kakšni primitivni in zabiti lidje živijo v prekmurji. Samo zgornje komentare preletijš pa ti je vse jasno.

reži (nepreverjen)

manda tvoja mati zelo dobra je igralka
na porno filmih

In reply to by deheh (nepreverjen)

Seljačine (nepreverjen)

Pa ka tou v Prekmurji razlagate, ge so doma butaste seljačine, neizobražene pa zapite. Takšen osebek zna samo tri stvari... nemo napiso, štere. Pa njemi je edino delo, da človik zeme motiko v roke, pa kopa krumpline. Od muzike pa poumni samo velke cecke pa bedrače. Pa 25 špricerof.

reži (nepreverjen)

če bi bilo pošteno
bi morali od muzike živeti sam Romi
vsi ostali muzikaši pa mrš kopat sa kramp in ljopat

Glasbenik (nepreverjen)

Koliko od vas klikne you tube, posluša glasbo v avtu.......
Če bodo glasbeniki, igralci... pobirali krompir boste videli in poslušali samo reklame!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice