Vir: Twitter ministrstva za okolje in prostor
Vrtovec je v Murski Soboti spregovoril o izgradnji vzhodne obvoznice.

Predstavniki vlade in občin so danes podpisali sporazum o sofinanciranju izgradnje vodnega zadrževalnika Sebeborci na Martjanskem potoku v občini Moravske Toplice, ki je po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca nujno potreben za izgradnjo vzhodne obvoznice Murske Sobote.

Sporazum so v Lendavi v okviru današnjega obiska vlade v Pomurju podpisali minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, infrastrukturni minister Vrtovec, župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač in župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek.

»Vesel sem, da smo se vsi deležniki, torej dve občini in dve ministrstvi, uspeli uskladiti. Ta dokument, ki ga danes podpisujemo, je pomemben in nujno potreben za razvoj Prekmurja,« je povedal Vrtovec.

Začetek gradnje prihodnje leto

Začetek gradnje vzhodne obvozne ceste v Murski Soboti je predviden prihodnje leto

Vrtovec je povedal, da gre za projekt, ki je izjemnega pomena tako za lokalne prebivalce kot vso Slovenijo. 

»Zlasti bodo veliko pridobili prebivalci obeh občin, za razvoj turizma, za izkoristiti turistični potencial, kot tudi Goričko. Prej bodo prišli ljudje z Goričkega do avtocestnega križa kot do sedaj,« je dejal.

Razvoj severne obrtno-industrijske cone

Po besedah župana Jevška je izgradnja obvoznice pomembna tudi za razvoj severne obrtno-industrijske cone. 

»Pričakujem, da bo drugo leto izdano gradbeno dovoljenje. Optimističen sem celo, da bodo tudi dela pričeta, ker zemljišča so odkupljena in projekti narejeni. In 25 milijonov evrov vredni projekt se bo zagnal,« je dejal.

Dodal je, da so se med drugim dogovorili za izdelavo projekta za krožišče na Gederovski ulici v Černelavcih, rekonstrukcijo dela Ceste Štefana Kovača ter vzpostavitev kolesarske povezave ob državni vesti med Radenci in Moravskimi Toplicami.

Nove kolesarske poti

Načrtovanih je sicer osem projektov obnove ali izgradnje kolesarskih stez, s katerimi bo v regiji pridobljenih 19 kilometrov kolesarskih povezav. 

Med drugim se bodo vzpostavile nove kolesarske poti v občinah Murska Sobota in Gornja Radgona, kolesarske povezave med manjšimi naselji, dogradilo pa se bo tudi že obstoječe kolesarsko omrežje Turnišče-Dobrovnik-Lendava, izhaja iz gradiva ob današnjem obisku vlade v Pomurju.

»Na ministrstvu dajemo priložnost novim kolesarskim potem, zlasti za razvoj turizma. Kolesarski turizem je priložnost za celotno regijo, kot tudi za mobilnost ljudi. Na kolo za zdravo telo naj postane geslo tudi v teh krajih,« je dejal minister.

Prekmurje deležno infrastrukturnih prenov

Sodelovanje med Mestno občino Murska Sobota in ministrstvom za infrastrukturo je v izjavi za medije po srečanju z županom Jevškom označil za zgledno. 

»Je dobro in tudi učinkovito, kar kaže tudi to, da danes, po dolgih usklajevanjih sicer, podpisujemo sporazum o sofinanciranju izgradnje zadrževalnika Sebeborci,« je dejal.

Danes je imel minister na programu med drugim še obisk podjetja Medicop v Murski Soboti, ločena sestanka z županom občine Moravske Toplice Alojzem Glavačem in županom občine Lendava Janezom Magyarom, v Lendavi pa delovni sestanek z župani občin Dobrovnik, Beltinci, Črenšovci in Turnišče. 

»Obnovili bomo državne ceste Doljni Lakoš-Črenšovci, Lendava-Petišovci in zgradili številne kolesarske povezave: Lendava-Velika Polana-Črenšovci, Turnišče-Dobrovnik-Lendava ter druge,« so na ministrstvu zapisali na Twitterju.

Komentarji (21)

HojSS PRESS (ni preverjeno)

Hmmm, kaj ta ježek še vedno hodi okrog ???
Res imamo neke hude moralne standarde !!!!!!!!!
V drugih normalnih demokratičnih državah bi še isti večer šef vlade pozval ministra k odstopu, če sam ne bi odstopil !!!!!!!!!
Da sam minister spodbuja k utaji davkov in skrajno ponižujoče govori o tretji veji oblasti - o sodni veji oblasti je poden od podna !!!!!!
Tega so sposobni samo skrajneži, desnuharji !!!!!!!!!!!!!
O teologu Vrtovcu pa ne bom zgubljal besed.
Ne vem, če je kje kakšna resna država, ki bi nekoga takega brez vsake izkušnje, znanja in ostalih kompetenc postavila za ministra ???
No, za Janševo vlado je takšen kimavec ravno pravi, da kima vsemu, kar stric Janez ukaže !!!!

SMRT FAŠIZMU - SVOBODA NARODU

Kul (ni preverjeno)

No, no ne na pamet spomni se kaj sta nstavila za ene ministre nova obraz g. Šarec ali Cerar
No saj KULovci nebodo imeli maja po volitvah problemov z ministri. Pa ne zato ker imajo že tako dobro, temveč zato da nebodo volitev dobili.

In reply to by HojSS PRESS (ni preverjeno)

Vipko
buldog

Vsi takšni "zadrževalniki" zelo hitro postanejo navadne, blatne in smrdeče mlakuže, kjer se pojavi evtrofikacija. Ker je takšno stanje nevzdržno (Bukovnica, Krašči, Vogršček nad Vipavsko dolino (ki služi vsaj namakanju!)...) se poziva "državo", naj stanje "sanira", kar pomeni, da sprazni akumulacijo in odvaža blato, v bukovniškem primeru pa zdaj mora popravljati tudi nasip.

Zato: v okoljsko bolj osveščenih državah se gradijo suhe akumulacije! To pomeni, da za jezom ne zadržuješ vode. S tem nimaš problema z zasipavanjem in dosežeš osnovni namen: ko pridejo poplavne vode, spustiš rampo in celotna, prazna akumulacija lahko zadrži poplavno vodo.

Aja, turizem? Če se turistična domišljija občinarjev konča v blatni mlakuži, katerih sanacijo prenašajo na finančna ramena države, potem je to zadosti žalostno. Ob tem pa s to akumulacijo ne prodajajte jajca, češ, da je to nujni ukrep za gradnjo obvoznice. Edini pravi ukrep bi bila suha akumulacija. Vse ostalo je blatna mlakuža z nekaj deset krapi, ki se zarijejo v blato na dnu.

Rdečeberzijanec (ni preverjeno)

Lp Buldog

Zadrževalnik na Martjanskem potoku bo t.i. suhi zadrževalnik, ne bo nobenega jezera, razen takrat, ko bo le ta opravljal svojo funkcijo...funkcijo zadrževanja prekomernih voda. Tvoja srboritost popolnoma nepotrebna. PRDNIL SI V MEGLO.

Lnoč

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Vem, vem.... a vem tudi, da obstajajo močne težnje, da bi se izvedel "načrt B". Če teh ne bi bilo, zakaj izgradnja pregrade za potrebe mokrega zadrževalnika?

Citiram iz: https://www.moravske-toplice.si/obvestila/2019/12/Povzetek-za-javnost.p…
"V prvi fazi je zadrževalnik načrtovan kot suhi zadrževalnik visokih voda z izgradnjo pregrade. V bodoče pa obstaja interes, da bi se vodo v zadrževalniku uporabljalo tudi v druge namene (namakanje kmetijskih površin, turizem,...). V ta namen je predvidena tesnitev pod pregrado, ki je potrebna pri mokrem zadrževalniku. Pretežna namembnost površin znotraj območja zadrževalnika, z izjemo pregrade (VI) s tehničnimi objekti na njem ter strugo Martjanskega potoka (VC) ter dostopno potjo preko turističnega območja (BT) je še naprej kmetijska in gozdna z možnostjo občasnega poplavljanja omenjenih zemljišč."

Po domače: obstaja opcija za "blato". Ni tako prdenje v meglo, kot se tebi zdi in kakor bi me rad prepričal. Lp

In reply to by Rdečeberzijanec (ni preverjeno)

Rdečeberzijanec (ni preverjeno)

Lp buldog

Podpisana je gradnja SUHEGA zadrževalnika in PIKA, tako, da si z svojim prvotnim komentarjem NAMERNO ZAVAJAL. Se greš politični AKTIVIZEM??? Potrpi do aprila 2022.

Lnoč

In reply to by buldog

čarni vrag (ni preverjeno)

Vse te mlakuže bi morali vzdrževati in sproti čistiti, kar se pa ne dela.

In reply to by buldog

Istina 2022 (ni preverjeno)

Mladi zdravniki nas bodo zapustili, ne kaže dobro

.joj. (ni preverjeno)

na javne stavbe bi trebalo zašraufati sončne panele, ka bi elektriko delali, pa za tvd partizan bi se trebalo prijaviti za evropska sredstva, ka bi se modernizejrovalo.

. (ni preverjeno)

Pa cesto v puščo preplastiti do volitev.

In reply to by .joj. (ni preverjeno)

ĐejĐej (ni preverjeno)

Viš kak hlapec Jernej pametno gučij...

Moje vprašanje-ED (ni preverjeno)

Koalicija, kot vidimo, si stalno za nekaj prizadeva zdaj na enem zdaj drugem področju, zdaj na tem, pa spet
na drugem koncu Slovenije ali pa izven njenih meja. Kaj pa v tem času počnejo za mastne plače člani opozi-
cije KUL, razen snovanja novih in novih načrtov likvidacije te vlade, oteževanja dela v izrednih razmerah, ob
toževanja neresnic po medijih, vlaganja vedno novih interpelacij ter kovanja načrtov, kako spet na pozicijo ???-

Kretenoid (ni preverjeno)

Ka ti motaš? Premalo tablet?

In reply to by Moje vprašanje-ED (ni preverjeno)

Pa, (ni preverjeno)

viš , viš kak buldog pametno gučij , pa te prej nemamo pametnih domačih strokovnjakov , moj kompliment.

Modrijasti onejaš (ni preverjeno)

Gda do pa vodovod delali? Novinari vij kaj znate, ste kaj pijtali?

realnoo (ni preverjeno)

VSI TI PROJEKTI SO LEPI, AMPAK KAJ OD TEGA BO MEL POSAMEZNIK?!

Tinka13 (ni preverjeno)

Obljubijo lahko marsikaj, saj ljudje zelo hitro padajo na lepe besede, kaj se bo dejansko iz tega naredilo se pa ve- NIČ! Talajo sredstva, ki jih ni.

Aa (ni preverjeno)

Mi lahko kdo pove, kako sta povezana zadrzevalnik in obvoznica. Hvala za odgovore.

necepec (ni preverjeno)

ti poven - preko glupih davkov,
kak bi pravo ježek teka teka

In reply to by Aa (ni preverjeno)

Čudo (ni preverjeno)

Vlada, ki takorekoč odhaja, je prišla naredit predstavo za naivne v Prekmurje. Podpisali so marsikaj, kaj pa od tega res bo, bo pa pokazala prihodnost. In takrat te vlade več ne bo. Ne samo, da smo slabše razviti, še zelo naivni smo.

Tinka13 (ni preverjeno)

Čudo se popolnoma strinjam s tabo. Žal pa je veliko naivnežev nasedlo tej predstavi

In reply to by Čudo (ni preverjeno)

Starejše novice