FOTO: Bobo (Fotografija je simbolična)
Prvi begunci iz Ukrajine so že v ponedeljek prispeli v Slovenijo. Notranji minister Aleš Hojs že pred dnevi dejal, da se že vzpostavljajo begunski centri. Preverili smo, kje.

Pred slabim tednom dni je Rusija začela invazijo na Ukrajino. Po zadnjih podatkih Združenih narodov je iz Ukrajine od začetka ruske invazije minuli četrtek zbežalo že okoli 660.000 ljudi.

Po številu beguncev prednjači Poljska, sledi ji Madžarska, kamor jih je že do ponedeljka popoldne prišlo okoli 94.000, piše STA. Po več deset tisoč jih je tudi v Moldaviji, Romuniji in na Slovaškem.
 

Prvi begunci tudi že skozi Mursko Soboto

Tudi skozi Mursko Soboto so v ponedeljek potovali prvi ukrajinski begunci. Mlada Ukrajinka, njen sin in mati so zapustili rodno državo že v četrtek.

Kot so dejali v pogovoru za Sobotainfo, so se zaradi bombardiranja v bližini njihovih hiš in majhnega otroka odločili, da zapustijo svojo državo. 

Vzeli so prtljago in otroka ter odšli na pot. Na meji je bila več 20 kilometrov dolga kolona.

V Murski Soboti so sedli na vlak, ki jih je odpeljal proti Ljubljani. To bo njihova začasna lokacija, kjer se bodo namestili. Kam jih bo vodila pot, za zdaj še ne vedo, če se bo situacija izboljšala, se bodo vrnili v Ukrajino.

Predvidena razpršenost po celotni Sloveniji

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pred dnevi dejal, da lahko Slovenija v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000 do 200.000 beguncev.

Za Sobotainfo so iz notranjega ministrstva sicer sporočili, da bo Slovenija sprejela sorazmeren delež, ki ga bodo dogovorili z drugimi državami članicami Evropske unije. 

»V prvi fazi sprejetja se namestitev načrtuje na lokacijah Ljubljana in Logatec, kjer so namestitve že pripravljene. 

O drugih konkretnih lokacijah za zdaj še ne moremo govoriti, predvidena pa je razpršenost po celotni Sloveniji,« so na vprašanje, ali bodo ukrajinski begunci nameščeni tudi v Pomurju, odgovorili na ministrstvu. 

Begunci za zdaj nastanjeni pri družinah

Dodajajo še, da institucije, ki so vključene v proces, so civilna zaščita, Rdeči križ, vojska, lokalne skupnosti in drugi. Evidenco sprejema beguncev vzpostavljajo, trenutno pa je v Slovenijo že prišlo nekaj posameznikov, ki so za zdaj nastanjeni pri družinah.

Sicer pa je minister za obrambo Matej Tonin, pred dnevi dejal tudi, da naj bi bilo v posebnem centru v Logatcu za ženske z otroki zagotovljenih 250 mest. 

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PPP (nepreverjen)

Hvala portal sobotainfo za tole poročanje.
Prav to vprašanje sem sinoči napisal na ta portal in dobil kar nekaj minusov.
To mi vse pove kaki komentatorji v primerjavi z drugimi na drugih portalih so tu.
Včasih eni in isti pišejo obsojanja vredne gluposti. Prav bi bilo da bi se vsak ki komentira mogel prijaviti.
Verjetno to komentiranje ni namenjeno samo mladini ampak tudi starejšim ki imamo drugačen pogled na vsa dogajanja o katerih poročate.

83833 (nepreverjen)

Predvsem objektivno poročanje, brez hujskanja k vojni in nasilju. Vojna ni nikoli črno bela, kot si jo nekateri želijo. Premalo, veliko premalo so evropski politiki naredili za ohranitev miru v Ukrajini.

In reply to by PPP (nepreverjen)

alfa m. (nepreverjen)

Všeč mi je to relativiziranje vojnih zločinov.

In reply to by 83833 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Tou so begunci nej pa migranti kerin je cilj država ge dobijo najvejkšo socialno podporo. Delati itak ne mijslijo.

Kolenickov (nepreverjen)

Nwpomembna omemba. Zna sw zakoj se ide. Ce je clovek Izidor ali Igor je se vedno clovek.

In reply to by . (nepreverjen)

rezua (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vse več je indicev, da so cepiva pokosila veliko več ljudi, kot se bo to dalo pojasnit ljudstvu. Zavarovalnice že zvonijo alarme.

Kako se da to rešit?
Detoniraš dve ali tri dirty bombs v Evropi in imaš pokrito, krivec pa je znan.

Flip (nepreverjen)

HAHAHAHA...ko misliš da si se rešil psihopatov anticepilcev se znova pojavijo v vsem svojem " sijaju "...poleti pazi na sonce, mislim da te bo sevalo s cepivnimi celicami...hehehehe..a zdaj že Rusi stojijo za kovidom a niso oni tisti ki ste jim ploskali anticepilci češ da imajo Rusi super dobro cepivo ki ne pride do nas, sicer bi se vi cepili ? Vi imate vliko večje probleme od kovida, cepiva, lobotomija je rešitev in potem darovat nefunkcionalne možgane za znanstvene namene. Vojna je v Ukrajini oni se niso cepili za našimi cepivi :)))))) . če vi anticepilci niste psihopati ha ?

In reply to by rezua (nepreverjen)

alfa m. (nepreverjen)

Ti si ziher Putinov ljubitelj. Dnevno bereš članke ala novi svetski poredak in Davida Ickea.

In reply to by rezua (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem, če je komi znano, ka so pod tem komedijantom Zelenskim, sprejeli zakone, ki državljane Ukrajine delijo na prvo in drugorazredne. Prvo razredni so tisti, ki imajo korenine v Ukrajine, ostali se pravi Rusi, Madžari, Poljaki pa drugorazredni. To je nacistična zakonodaja, kot jo opisujejo v knjigah. Nisem zasledo, ka bi kdorkoli od EU demokratov protestiro in obsodo ukrajinski nacizem. Na vzhodi Ukrajine so naci bataljoni v 8 letih pobili okoli 15.000 civilistov, med njimi več tisoč otrok.

Znon ale nej (nepreverjen)

Vijdeš, če se ne zgučavlemo o naše politeke, o partizanaj pa domobrancaj, sva fčasek na iston brejge!
Tou ka se napijso držij kak pribito. Ale tou povedate našen liden, drüjgen Evropejcan, svejte, nenazagnje tüde Ukrajincan pa de preklemansko težko. Blokada doloučeneh medijof je vzpostavlena, kak naj drüjga stran predoče svoje videnje, če se ga glejdate nesme (blokada oz. odstranijtef RT z Telemacha).
Zelensky dela sramouto Židon, podpejra naci-paravojaške organezacije, nekšne naciste iz II. svetovne bojne. Un je dvoličen in tou de se en den znalo malo bole, kak se un sploj mijsle.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Te komedijant je biu zvoljeni z velko večino za predcednika države. Že od samoga začetka je biu Putini trn, zakoj zatou ka je delo za male lidi. Te zakon šteroga omenjaš, si znankar doj pobro z ruskij medijov. Kak pa znaš , ka so nikši naci bataljoni pobili 15 jezero lidi, si biu mogoče tan, maš mogoče tan rodbino ali pa ščista preprosto podjebavaš isto kak z covidon.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Timosenko (nepreverjen)

Mejne samo zanima ce se sto se spoumni pro-ruske politicarke Julije Timosenko, njenoga kolaboreranja z Rusijo in nenormalne podpore kero joj je izreko Jansa in cela evropska desnica po tiston ko so jo pro-zahodni politiki v Ukrajini spravili v zapor. In pa seveda odziva Janse in SDS gda je bil izvoljeni Zelinski. Problemi v Ukrajini so se nej zacnoli prejsnji teden. Malo trbej tou globse poglednoti.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V oktobru 2011 je Julio Timošenko imenovano tudi Plinska Princeza ukrajinsko sodišče obsodilo na 7 let zapora, zaradi malverzacij pri sklepanju pogodb za dobavo naravnega plina.

In reply to by Timosenko (nepreverjen)

Timosenko (nepreverjen)

Aja, pa neonazi bataljoni Azov se sami po spleti hvalijo s svojimi dosezki. Nej trbej ruskih medijov spremljati glede te problematike. Zanimivo pa je, ka je redna ukrajinska vojska te bataljone pred kratkin uradno prikljucila in so tako postali del rednih ukrajinskih vojaskih enot.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Nej sam bil tan, a to da je ukrajinska vojska, katere del so nacibataljoni pobila okoli 15.000 civilistov v Donbasu so podatki OZN.
https://ungarnreal.de/menschen-erster-und-zweiter-klasse-gesetzentwurf-…
Tu si lejko prešteš še več o krasni Ukrajini.

Od januarja 2021 v Ukrajini velja nov jezikovni zakon, ki etničnim manjšinam prepoveduje, da bi v javnosti (npr. pri nakupovanju, pri zdravniku itd.) govorili v maternem jeziku. Za to so celo globe in obstajajo celo jezikovni inšpektorji, ki spremljajo spoštovanje tega zakona.
Takšne zakone so imeli italijanski fašisti, ki so Slovencem grozili s težkimi globami, če so na javnem mestu govorili v maternem jeziku. Toga seveda na RTV nismo slišali, saj je Ukrajinskemu režimu vse dovoljeno.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

BEGUNCI JA (nepreverjen)

BEGUNCI DA, MIGRANTI NE.

grefa (nepreverjen)

mislis, bejli katoliki da, vsi temni nej.

In reply to by BEGUNCI JA (nepreverjen)

grefa (nepreverjen)

kristjani*

In reply to by grefa (nepreverjen)

ZA grefa (nepreverjen)

TEMNI NE, KER NE SPADAJO SEM. IDI TI TELE LEVIČARSKO TA MED TEMNE ČARNE ČE SI UPAŠ ! POJELI TE BODO TAM RAZUMEŠ. Pa misliš da smo mi Evropa dobrodelno društvo, dokazalo se je da ti ki so prišli, niso za nobeno delo in nočejo delati. Prekleti levičarji, prijatelji rusije, vidite kam pelje te vaš komunizem, pa v rusiji nega čarnih, temnih si se kdaj pital zakoj ??????

In reply to by grefa (nepreverjen)

grefa (nepreverjen)

Vah, reden pacient si majster. Vse dobin kurjo polt, kda vidin taksne odrasle retarde kak si ti.

Se 2min zapravin za tebe, mogoce de kaj hasnilo: Ker si tak nerazgledani (ne pravin, ka je vecinsko tvoja krivda), posledicno tudi ne razmis pojmov s kerimi opereras. Ka ti malo v pomoren:

1. Putin neje levicar, temvec absolutisticni vladar. 2. Desnicari (tj. kapitalisti) so se kak fejst za "migrante", ja tudi carne, ker je bistvo kapitalizma cim cenejsa delovna sila. 3. Vse ekonomske velesile toga sveta drzijo gor med drugin tudi "carni": npr. turki v Nemciji, latinoji/afriski americani v USA, common wealth pribezniki v UK itd.

lp

In reply to by ZA grefa (nepreverjen)

Ubn 7 (nepreverjen)

Kar sem vceraj videl je pa smesno za jokat. Da EU ploska Zelinskemu...pa kam smo prsli,mafijcu in kriminalcu,ki na vse nacine hoce spravit NATO nad ruse. In ce pride do tega pol vemo kaj sledi 3 svetovna vojna!! In spet bo kriv Putin in Rusija...ameri pa se v ozadju le sladko smejajo...zato ljudje bozji ne bit tako naivni! Zato se enkrat cimprej odstranit Zelinskega in brata Klicko! In ne slava Ukrajini...slava MIRU in postenim ljudem!!

43342423323212T654 (nepreverjen)

PREHLAD NATEG JE MIJMO ZDAJ PA VOJNA SE VIJDE KA JE VSE PODKUPLENO IN ZLAGANO SAMO DA SE STRAŠI IN JEBE LJUDI V ŽIVI MOZAG!

Kolenickov (nepreverjen)

Ka zdaj pravis ka je vojna zlagana,hmmm ,zlagani si ti,verjetno te je kaksen temnejsi popotnik naprcko.

In reply to by 43342423323212T654 (nepreverjen)

šalovci (nepreverjen)

Marsi kdo od teh dobrovoljcev si bo kaj privoščel in vzel za sebe in rodbino .

Velika Srbija … (nepreverjen)

jutarnji/vijesti/svijet/dramatican-apel-bivsih-visokih-predstavnika-agresija-na-ukrajinu-mogla-bi-se-prosiriti-na-bih-i-kosovo

Bombenhagel (nepreverjen)

Amerika trenutno na pune bombardira Somalijo, v sodelovanju s Savdsko Arabijo pa se Jemen. To nikoga ne moti?

hujashosh (nepreverjen)

nej, ker je predalec vkraj. Zal.

In reply to by Bombenhagel (nepreverjen)

838111 (nepreverjen)

BEGUNCI DA, ilegalni MIGRANTI NE.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice