Hrvaška v Ukrajino pošilja orožje in zaščitno opremo, hrvaška vojska pa je dvignila stopnjo pripravljenosti. Hrvaška se pripravlja tudi na begunski val, vojni v Ukrajini pa se pridružujejo hrvaški prostovoljci, poročajo hrvaški mediji.

»Potem ko smo več tednov poslušali prepričevanja ruske diplomacije, da se ne pripravljajo na napad in da gre samo za vojaške vaje, so maske padle,« je na izredni seji vlade, ki jo je neposredno prenašala regionalna televizija N1, povedal hrvaški premier Andrej Plenković.

Ob tem je sporočil, da bo Hrvaška v Ukrajino poslala orožje in zaščitno opremo v vrednosti 124 milijonov kun (16,4 milijona evrov), pripravljeni pa so tudi na prihod ukrajinskih beguncev in oskrbo z zemeljskim plinom.

V vladi zagotavljajo, da so zaloge zemeljskega plina na Krku dovolj velike za potrebe vseh gospodinjstev in gospodarstva.

Hrvaška bo Ukrajini iz svojih zalog dostavila pehotno orožje - strojnice, jurišne puške, pripadajoče strelivo in zaščitno opremo, s katerim bodo Ukrajinci lahko oborožili do štiri brigade, je v Dnevniku hrvaške nacionalne televizije HTV v ponedeljek pojasnil hrvaški obrambni minister Mario Banožić.

»Ko govorimo o količini, gre za več kot 40 tovornjakov opreme,« je povedal in dodal, da je oprema že pripravljena.

Na Hrvaškem že več kot dvesto beguncev

Hrvaška se pripravlja tudi na begunski val. Do ponedeljka zjutraj sta na Hrvaško po podatkih civilne zaščite prišla 202 begunca, med katerimi so večinoma ženske z otroki.

Zanje so zaenkrat uredili tri sprejemne centre, v katerih prostovoljci in strokovnjaki poleg postelj, hrane in oblačil nudijo tudi psihosocialno pomoč. Eden od begunskih centrov je v zagrebškem motelu Plitvice, en v Osijeku, en pa na območju Varaždina.

»V tem trenutku imamo pripravljenih nekaj manj kot 2000 postelj. S prihodom beguncev bomo širili kapacitete,« je za hrvaške medije dejal poveljnik civilne zaščite Damir Trut. Kot je že v nedeljo povedal hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović, lahko sicer Hrvaška v tem trenutku namesti 17.500 beguncev.

Hrvaška vojska dvignila stopnjo pripravljenosti

Je pa Hrvaška vojska zaradi globalnih okoliščin dvignila stopnjo pripravljenosti.

»S posebno pozornostjo spremljamo dogajanje v našem sosedstvu, na jugovzhodu Evrope. Nikakor si ne želimo, da bi prišlo do kakršnekoli destabilizacije razmer v katerikoli od naših sosednjih držav,« je po seji predsedstva in nacionalnega sveta vladajoče stranke HDZ za medije izjavil premier Plenković.

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Giuhhibjhi (nepreverjen)

14 dni bo klučnih isto kot PREHLAD NATEEEEEEEEG!

. (nepreverjen)

kakše nateg poznan lidij kere so z tistec. A oni tudi lažejo ,kak njin kolegice pa kolegi po ulicaj lejčejo pa se nevejo ,kama skrite ? Majmun jedan.

In reply to by Giuhhibjhi (nepreverjen)

hfjfkd (nepreverjen)

v sloveniji bodo najprej dobili nove gojzarje

Matjaž Dekenbauer II (nepreverjen)
endrekov pendrek (nepreverjen)

Sem mislil, da je Hrvaška že napadla Srbijo ...

-.... (nepreverjen)

Pomembno je da nisi ne samo Putinov fašist, niti fašist iz Bruslja!

vcvc (nepreverjen)

bo Slovenija sledila?
s katero vojsko? tisto na rtv ali na mors, vse je tam nekje cca 2000

enakosataa (nepreverjen)

bermo članke leta gospodovega 2020.
Znana je ocena pripravljenosti Slovenske vojske (SV) v lanskem letu: vojska v mirovanju je bolje pripravljena kot pred letom dni, a znova nezadostno za delovanje v vojni.
zaključek. ne želite si vojno, ampak delajte za mir. vsi.

dhshjs (nepreverjen)

Na ostankih in šrapmelih min, ki naj bi jih Rusi izstreljevali na Kijev in civilnih objektih so lot številke iz Ukrajinskih skladišč orožja iz Lvova in Ternopola. Vir. #temninet Mislite si kar hočete. Ne nasedamo več. nismo volilvi novih obrazov, niti starih izdajalcev.

. (nepreverjen)

dhshjs ja lejko so iz Ukrajine samo što jih je izstrejlo tou se pijtaj. Rusi so pokvarjenci keri ščejo na Ukrajince se porijnoti.

In reply to by dhshjs (nepreverjen)

Joj (nepreverjen)

Tej info ne drzi....ze vceraj bilo povedano,

Kark Marx (nepreverjen)

Ka do naši taborniki dvigovali pripravljenost? Ka se hecate? Vej pa slovenskw vojske nišče ne jebe pejt posto, sami sebi so namen. Tan po kasarnaj manjarijo pa glumijo ramboje. Delo njin trbej dati, ka do od nekšne koristi. Mladi so pa močni, lejko bi plüg vlekli, oni se pa izležavajo po kasarnaj.

hujashosh (nepreverjen)

Jansa smradovina se dela velkoga humanitarca, v podporo genocida nad palestinci pa izobesavle izraelsko zastavo. Vse za svoje interese. Pfuj

Begg (nepreverjen)

Hejnjajte s temi beguncami. Ne ven zakoj sploj bezijo iz ukrajine. Malo prlej so pokazali zemljevid na TV. Rusi so nej zasedli niti 10% ukrajine. Zakoj zaj tej lidje bizijo iz drzave? Vse je to umetno ustvarjeno tak kak saksa druga kriza zadnjih 10 let. Svejt je nasedo koroni, nej vrag ka nebi nasedo na vse lazi okoli rusije in ukrajine.

nagicigan (nepreverjen)

Begg (nepreverjen) 18 minut sekunda nazaj ...... mate,r kak si ti pameten v katero šolo si hodil ?????

čarni vrag (nepreverjen)

Kakši Heroj je anemični Plenkovič, bi lejko sam premago Ruse. Zraven pa bi Zelenski špilo s penisom pianino.
https://www.youtube.com/watch?v=HbmZrzN3WFE Zmaga zagotovljena.

Cenik (nepreverjen)

V ukrajini se mafije bojte. Nej pa ruskij pa ukrajinskih vojakov.

Miki mali (nepreverjen)

Korna je mimo,ukrepi se rahljajo,nočni klubi odpirajo, ukrajinke prihajajo.

. (nepreverjen)

Ja toni n ima inštrukcije za upravljanje topeka, potem pa dobi ispit za upravljanje delovnega stroja, ka de lejko lubenice pridelival.

neveneven (nepreverjen)

pa ka bodo tej taborniki napravili, ne vem kolko jih je .... če 91 ne bi bilo nas rezervistov in TO, bi se nači končalo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice