Bo druga etapa gradnje pomurskega vodovoda sistema B padla v vodo? Ogroža jo nejasnost v zvezi s financiranjem v dogovoru za razvoj pomurske regije.

Julija lani podpisani dokument namreč ne opredeljuje natančnega vira za zagotovitev pet milijonov evrov; sofinancerski deleži niso jasni, v besedilu je zapisano le, da naj bi sredstva zagotovili »iz drugih virov«.

Pomurske občine se tako bojijo, da Ministrstvo za okolje in prostor ne bo izdalo odločbe o podpori, kar bi onemogočilo realizacijo vodovoda. 

Neopredeljenih pet milijonov evrov

Druga etapa gradnje vodovoda v obdobju 2015-2020 za Pomurje predstavlja prioriteto, kajti kljub izgradnji prve etape je več tisoč gospodinjstev še vedno brez omrežja in tako tudi brez zdrave pitne vode. Prav tako je projekt pomemben zaradi obnove transportnih poti.

Skupna vrednost projekta znaša 33,3 milijona evrov, pri čemer naj bi 4,2 milijona izhajalo iz državnega proračuna, 23,3 milijona evrov iz evropske kohezijske politike, občine pa bi prispevale 1,3 milijona evrov. Nedoločena torej ostaja razlika omenjenih pet milijonov evrov, za katere ministrstvo pričakuje, da jih bodo občine našle same. Slednje medtem menijo, da bi jih - tako kot v prvi etapi - moralo zagotoviti ministrstvo iz enega od svojih virov.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, vlogi sistemov B in C pomurskega vodovoda obravnavajo kot celoti z vsemi potrebnimi dokumenti, tudi dokumenti iz prve etape gradnje omenjenih sistemov.

Ker sta vlogi še vedno v postopku presoje in dopolnjevanja pa naj ne bi mogli govoriti o statusu posameznih dokumentov in njihovih pravnih ter finančnih učinkih. Več informacij tako menda ne morejo podati, dokler z zaključenim pregledom posamezne popolne vloge ne presodijo dokumentov in njihovih učinkov v zadevi.

Sklicujejo se na prve pogodbe

Občine znotraj Pomurskega vodovoda sistema B so prepričane, da bi dotična sredstva moralo zagotoviti ministrstvo iz enega od svojih virov, saj je tako bilo tudi v prvi etapi, ko jih je prispevalo iz sklada za vode. Ob tem poudarjajo, da je omenjenih pet milijonov jasno zapisanih v prilogah oziroma specifikaciji dogovora. 

Po besedah direktorja Daniela Kalamarja pa tudi pravna mnenja potrjujejo, da se je država od sklenitve prve pogodbe leta 2005 do zadnjih pogodb zavezala, da občine za primarne in sekundarne vode ne bodo plačale več kot 10 odstotkov. 

"To je veljalo ves čas, tudi pri prvi etapi, in isto zavezo je država poslala v Bruselj, izrecno namreč piše, da to pravilo velja tako za prvo kot drugo etapo, pa tudi, da takšno financiranje velja do konca gradnje, ne glede na končano evropsko finančno perspektivo," za STA pojasnjuje Kalamar.

Vodo tedensko dostavljajo gasilci

Razočarani so tudi v Občini Rogašovci, koordinatorici novega projekta, katere župan Edvard Mihalič se nadeja, da bo ministrstvo vendarle našlo potrebna sredstva. Pravi namreč, da je velik del občine še vedno brez vode, zaradi česar jo morajo v posamezne kraje tedensko voziti gasilci.

Z izjemo nedoslednosti pri viru financiranja težav ni, vlogo bi tako lahko oddali še pred začetkom junija. Urejena so vsa gradbena dovoljenja in dokumentacija, k pristopu soglašajo vse občine.

Virov in višine sofinanciranja sicer niso spreminjali ne ob podpisovanju dopolnil k pogodbi niti ob delitvi sistema na tri podsisteme, piše STA. Enak zaplet se torej nakazuje tudi pomurskemu vodovodu sistema C. 

*Naslovna fotografija je simbolična.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Šerif Vladko (nepreverjen)

Mi državljani!!! Puni pejnez!!! Idemooooo!!!

bossmann (nepreverjen)

U zemlji ništa novo

tuncika

Zanimivo : direktorja imajo, denarja pa nimajo. Kaj je to za firme ?????????????????

klorirana voda (nepreverjen)

rabijo dobroga koordinatora, on bi to vse zrihto

kvdro i (nepreverjen)

petrovski to napravi brez problema samo za 70 000 €

In reply to by klorirana voda (nepreverjen)

Horgos (nepreverjen)

Baje se je javil gospod iz Odranec, ki je projektant in nadzornik v eni osebi.
Njegova referenca je lendavski del pomurskega vodovoda.
Vodovod je zgrajen tako, da omogoča velike prihranke energije pri dogretju vode v poletnem času. Ima samo eno pomanjkljivost, ki pa je res minimalna. Voda v tem času ni pitna.

PREKMURJE V RITI (nepreverjen)

Nič novega, v Sloveniji še ene zadeve nismo napravili da ne bi pejnezi svalili, kama so pa te odišli ? Kalamar pa njegov štab, bogme, vsi imajo dobre plače, so bili že imenovani prej kak so vodovod začeli graditi kaj so za vraga delali Bog ne ve. Ogromno denarja je za to dala tudi Evropa in kaj smo dobili porabniki vode VSI DRAŽJO VODO, banda pokvarjena. Potem pa proslava Prekmurcom za 300.000 EUR in slogan "PREKMURJE V SRCU" moralo bi pa biti Prekmurje V RITI.

nikaloo (nepreverjen)

Te odgovorne osebe in nadzornika, projektanta bi morali mediji s vprasanji raztrgati!
Bv objavljate clanek samo zaradi gledanosti vasega portala.
Danes vroca tema, cez teden dni pa vse podmazano in pozabljeno.
Zato pa pravim, slovenski mediji so en K in sokrivci za take in podobne zadeve.bv...

Bedanec (nepreverjen)

Če zvolite Jevšeka, de "lova do krova" z Bruslja.

Putin (nepreverjen)

Trebejlo bo preverit za kolko milijonov je bivsi lendavski župan balažek nabasal svoje žepeke pa de vse zrihtano, pa ga za 20 let v čuzo spraviti tote pohlepne prasce ka vec nedo kradli niti šibice..!

. (nepreverjen)

sobočanci že plačujemo za dež, že dolgo, končno je prišo in bo poravnan za nazaj. največ dežja je v prekmurji !
če so volitve ne s takimi novicami, ker mo fsi volili vardo.

ne-vernik (nepreverjen)

če so volitve ne s takimi novicami, ker mo fsi volili vardo.Šiškova VARDA je edina rešitev !!

In reply to by . (nepreverjen)

grav (nepreverjen)

Cakam novico na sobota info,
https://www.24ur.com/novice/crna-kronika/spolna-zloraba-kljub-izpovedi-…
Ali zloraba ni enaka zloraba, in je odvisna od poklica ce bo v medijih?

čarni vrag (nepreverjen)

Presneti lažnivci, pa kje je lahko vzgojitelj sam s kakšnim otrokom? Mogoče v zmešanih glavah teh staršev. V Sloveniji imamo 10 vzgojiteljev, pa še ti naj bi bili pedofili.

In reply to by grav (nepreverjen)

Horgos (nepreverjen)

Jebemti. Jaz sem pa misli, da je to članek o pomurskem vodovodu.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Mama mia (nepreverjen)

Tau je nej pomurski vodovod, tau je gnojšnica ,daleč od zdrave pitne vode.

Horgoš (nepreverjen)

Se strinjam. Vprašanje pa je zakaj ni rezultatov vzorčenj za sistem B na spletni strani soboškega vodovoda? Le kaj skrivajo?
Če pogledaš stran Lendavskega ali ljutomerskega vodovoda so objavljeni vsi izvidi.

In reply to by Mama mia (nepreverjen)

starecccc (nepreverjen)

In reply to by Horgoš (nepreverjen)

Horgoš (nepreverjen)

Hvala. Ampak nikjer ne piše mesto vzorčenja, samo sistem.

In reply to by starecccc (nepreverjen)

ne-vernik (nepreverjen)

Ta, ki to dela verjetno nima pojma kaj mora narediti ali pa piše odgovore po naročilu šefa !!

In reply to by Horgoš (nepreverjen)

Kuna (nepreverjen)

Vsi veleumi, s prvim takratnim koordinatorjem najbolj zadolžene občine/na prebivalca in aktualnim direktorjem, so šli delat vodovod tam, kjer je že bil (občine Beltinci, Sobota, Tišina,...) zgrajen. Občine, ki še vodovoda sploh niso imele, pa so pustili na suhem.
Že takrat so nekateri opozarjali na dejstva, ki so bila in so neizbežna, ampak so jih preglasili in označevali za "heretike".
Tam, kjer pa voda ne ustreza, pa še žal dolgo ne bo ustrezna. Če je temperatura neustrezna, verjetno vpliva na mikrobiološke analize. Če to vpliva na neustrezno kakovost-neoporečnost vode, začnite zavračati položnice. Zadevo utemeljite in odgovor izvajalca javne službe morate dobiti v 8 dneh. (Če kupite pokvarjen zrezek v trgovini, ga boste najverjetneje odnesli nazaj. Ne vem zakaj bi bilo kaj drugače pri vodi? ALI?) Čas za plačilo položnice vam še vedno ostane.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice