*Fotografija je simbolična
Na vladi je predlog zakona o davku na motorna vozila, ki predvideva prenovo obdavčitve motornih vozil zaradi nove metodologije merjenja izpustov, ki bo uveljavljena z letom 2021.

Kot je zapisano v predlogu zakona, ki ga bo vlada predvidoma sprejemala na naslednji seji, predlagane spremembe odpravljajo med drugim dodatni davek na motorna vozila, tako imenovani luksuzni davek, s katerim so se doslej obdavčevala osebna vozila s prostornino od 2,5 litra in motorna kolesa, trikolesa in štirikolesa s prostornino od enega litra.

Na ministrstvu za finance namreč ugotavljajo, da se v praksi zaradi visoke obdavčitve motornih vozil z dodatnim davkom na motorna vozila zavezanci odločijo za registracijo vozil z večjo prostornino v tujini. Ob tem je cilj zakona tudi spodbujanje k nakupu okolju prijaznejših motornih vozil. Za vsa vozila bo tako določen enotni davek, s čimer pa se prenavlja tudi lestvica za odmero davka.

Po izračunih ministrstva se bo tako obremenitev kupcev novih motornih vozil v povprečju zmanjšala. Lani so namreč kupci novih vozil v povprečju plačali po približno 460 evrov davka, po tem predlogu pa se bo ta znesek ustavil pri približno 160 evrov, kar pomeni zmanjšanje davčne obveznosti v povprečju za več kot 65 odstotkov, so zapisali v predlogu. Pričakovati je sicer predvsem zmanjšanje obremenitve avtomobilov višjega cenovnega razreda, saj bo odpadel dodatni 'luksuzni davek'. 

Za manj prestižnih znamk s tujimi registrskimi tablicami

To bo imelo tudi javno-finančne posledice, saj je v državnem proračunu zaradi tega pričakovati za približno osem milijonov evrov manj prihodkov. Dodatnih 21 milijonov evrov izpada v prvem letu uveljavitve zakona pa na ministrstvu pričakujejo zaradi spremenjene lestvice za odmero davka. Ne glede na to, pa pristojni pričakujejo, da bo ob situaciji na avtomobilskem trgu in epidemiji covid-19, navedena sprememba pospešila prodajo motornih vozil. 

Kot je zapisal Ivan Simič, ki je član vladne strokovne skupine, se bodo ob povečani prodaji dragih vozil, zvišali tudi davčni prihodki iz tega naslova.

"Poleg tega pa lahko rečemo, kar je nesporno, da so bili dragi osebni avtomobili pri nas pretirano visoko obdavčeni," je še komentiral davčni strokovnjak prekmurskega rodu, ki pričakuje, da bodo zaradi spremembe Slovenci drage avtomobile končno ponovno kupovali na domačem trgu. 

Lani je sicer država pobrala za skupaj 45,2 milijona evrov obeh sedanjih davkov na motorna vozila. S prenovo zakona pa se obetajo tudi administrativne poenostavitve, denimo pri uveljavljanju olajšav za velike družine in invalide. Za vlaganje napovedi za odmero davka ter uveljavljanje oprostitev in vračil davka je predvidena uporaba informacijskega sistema Finančne uprave RS eDavki.

Komentarji (8)

Karl Marx (ni preverjeno)

Po nouvoj davčnoj reformi de nouvi Ferrari košto samo še 182.319 evrov, prlej pa je košto 191,700 evrov. Zdaj mo Prekmurci navalili na Ferrarije tak ka jih v Modeni nedo folgali delati. Rejsan ka nouvoga Clioja, Poloja ali Dacijo Sandero janšova refprma ne zajemoa, ali glavno, ka de Ferrari malo falejši. Evo, že letin v bouto. Aja, zaprejte so ?! Te pa vütro....

Uceneccccc (ni preverjeno)

Nepravilen izračun - za Ferrarija ca 150k€ starega leto ali dve je razlika še bistveno večja, ca 20-30k€. Je pa pravilno, da se ta davek ukine, saj če ga je kupec zaradi tega registriral v tujini smo slovenceljni izgubili tudi 22% ddv kar bi bilo ca 27k€, zdaj vsaj to dobimo. Plus vse stroške ki jih plača kupec v Slo - zavarovanje, cestnina itd...

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

1F1 (ni preverjeno)

Evo sirotinja, pa te te pravili, ka ta vlada ne dela za vas?

heh... (ni preverjeno)

Za svojo rit poglednejo. Ge si pa lejko eden delavec z minimalno placo privosci avto luksuznega razreda..

1919 (ni preverjeno)

Lp heh...
Pojdi
1.v Odrance pred Cartago
2.v Renkovce pred Paradajz
3.v Turnišče pred Planiko
4.v Mursko Soboto pred Pomgrad
5. ITD......
Luksuz je vse kar stane več kot 13.000 eur!

Lp

In reply to by heh... (ni preverjeno)

zuti49 (ni preverjeno)

več kak si misliš. Tudi 5 lidij poznan ka z minimalno plačo vozijo 100k € avtoje na nemške tablice. Što jin kupo avtoje pa je drugo pitanje...

In reply to by heh... (ni preverjeno)

Klaus schwabb (ni preverjeno)

Potem pa naj obdavčijo vse tiste kateri imajo razne vikendice in vikendice v tujini itd!

Vanek76 (ni preverjeno)

Itak bom kupil rabljeni avto, tudi če bi imel denar za novega. Dam jim pa prav da bodo bolj ekološki avti manj obdavčeni.

Starejše novice