VIR: Lindauring (spletna stran)
Konec lanskega leta je zaživelo dirkališče Lindauring blizu Lendave, ki je plod dela Čabe Lazarja in njegove družine.

Čaba Lazar je bil večkratni jugoslovanski prvak v Speedwaju, vrsto uspehov pa je nanizal tudi v tujini. Že pred tridesetimi leti se mu je porodila ideja o moto stezi v Pomurju. Projekt je dokaj hitro po prevzemu podjetja Petrolija propadel skupaj s podjetjem, a Lazar se ni dal in je odkupil zemljišče, uredil potrebno dokumentacijo ter nadaljeval z uresničitvijo svojih dolgoletnih sanj.

Projekt Lindauring je bil sicer manjšega obsega, kot predhodna velikopotezna ideja o 3,5 kilometra dolgi stezi z golf centrom in hotelskim kompleksom, ki bi terjala 20 milijonsko investicijo, a Lazar jo je z ogromno napora, truda in prelitega znoja uresničil. To je storil praktično v lastni režiji in s pomočjo starega bagra, ki ga je v ta namen kupil in na njem prebil stotine ur.

Danes tako na skrajnem vzhodu Slovenije, med Lendavo (Lindau) in Petišovci, pod Lendavskimi goricami, le streljaj od tromeje s Hrvaško in Madžarsko in tik ob avtocesti stoji prva slovenska moto steza Lindauring. 

Bager, ki ima po besedah Zite Lazar že muzejsko vrednost, je ogromno prispeval pri vzpostavitvi proge.

Zadovoljiv obisk, nekatere moti hrup

Po skorajda enoletnem obratovanju so s poslovanjem zadovoljni, nam je zaupala Zita Lazar, sestra Čabe, ki je zaposlena na stezi. Ob vikendih se nimajo kaj pritoževati, nekaj več obiska pa bi si morda želeli med tednom. Stranke so večinoma motoristični navdušenci iz celotne Slovenije, najdejo se pa tudi Avstrijci in Madžari, a koronavirus je vplival tudi na Lindauring, saj zaradi nedavno zaprtih madžarskih meja, teh strank zdaj seveda ni.

Veliko strank prihaja tudi iz lokalnega okolja in mnogi domačini praktično vsakodnevno hodijo pogledat na stezo, predvsem, ko potekajo treningi in je dogajanje bolj pestro. Kljub temu, pa se Lazarjevi soočajo tudi z 'nagajanjem', nekatere namreč moti hrup, celo, ko zagrmijo močni motorji ob vikendih, zato so stezo že obiskali okoljski inšpektorji, ki pa v meritvah niso ugotovili nepravilnosti. 

"Če bi vedeli, koliko časa in truda je bilo vloženega v to stezo, nas ne bi prijavljali," potoži Zinka in dodaja, da šef vendarle načrtuje postavitev protihrupne zaščite, poleg tega pa imajo tudi pravilo, da je vožnja na progi možna le z dušilci zvoka. Kot še pravi Zita, številni domačini po drugi strani pravijo, da naravnost uživajo ob zvokih motorjev in se ob treningih radi posedejo na svoje terase ter prisluhnejo grmenju motorjev.

V stezo vlagajo, kolikor zmorejo, sponzorjev in skritih investitorjev nimajo. Lazar v kratkem načrtuje preplastitev asfalta, za povečanje proge pa nimajo niti prostorskih pogojev, nam je še pojasnila Zita. 

Na Lindauringu tudi 'driftali'

Steza je sicer namenjena športom z motorjem (minimoto in supermoto), za vsakdanjo prodajo in komercialne namene. Dobrodošli so tisti, ki bi na progi želeli trenirati, tako profesionalci, kot amaterji, hobi vozniki ter tudi kolesarji in otroci. Čeprav je steza v prvi vrsti namenjena motoristom, pa je pogosto v uporabi tudi s strani avtomobilistov. Večjih dirk na stezi ne bodo gostili, saj za to niti nimajo kapacitet.

Ravno nedavno pa si je skupina slovenskih voznikov izbrala Lindauring za 'driftanje'. Ta atraktivna tehnika vožnje je pritegnila veliko pozornosti, po besedah Zite pa Lindauring še nikoli ni imel toliko obiskovalcev, kot jih je takrat prišlo pogledat rohnenje motorjev in 'žganje pnevmatik'. 

Med tednom stanje najem proge 25 evrov, za vikend pa boste za celodnevno karto odšteli 30 evrov. Trenutno je možen tudi najem dirkalnih gokartov, saj gostijo Hitrega dirkača, ki se je k njim začasno preselil iz Reke, ko je Hrvaška prešla na tako imenovani rdeči seznam zaradi slabše epidemiolške slike.

V neposredni bližini Lindauringa sta tudi manjša steza za motokros in steza za speedway, ob stezi pa se je možno tudi okrepčati, saj tam obratuje manjši gostinski lokal. 

Lindauring v številkah

 • Leto izgradnje: 2019
 • Dolžina: 1.015 m
 • Širina proge: 7–11 m
 • Višinska razlika: 2 m
 • Število ovinkov: 9
 • Levi ovinki: 5
 • Desni ovinki: 4
 • Najvišja hitrost: cca. 236 km/h
 • Ciljna ravnina: 440 m
 • Najhitrejši čas: 0:40
 • Smer vožnje: v nasprotni smeri urnega kazalca

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Šetači (nepreverjen)

Kakšna motokros steza??,tega raje sploh ne omenjajte saj je nevarna in naredil jo ke 13letnik z bagerom neodgovornega starša...smo se šli peljat pa je mali petelin skakal ko norec,da je steza njegova in da jo uničujemo...halooo kaj uničujemo če ke krosu namenjena🤣🤣🤣
Naj bi bil sin nekega propadlega podjetnika in kelnarce,saj tak je tudi zgledal zapohan z dimom do kraja...
Smo pa pol šli dol k Čabi ki nas je lepo sprejel in nam povedal kje se lahko vozimo po tem kraju.Lindauring urejen v nulo.

Frajla1234 (nepreverjen)

Koncno nekaj za nas moto-avto navdusence. Vsaka cast temu gospodu! :)

debeli rdeči (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka z drkalnin biciklinon tuj lejko letiš po toj cesti ? Te Roglič tuj pride !

Občinar (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bomo pregledali
pravzaprav bomo opravili pregled
Če bo šlo skozi bo
Če ne bo šlo skozi pač ne bo

Joze45 (nepreverjen)

Koncno, se nekaj prebuja... Bravo. Pa zdaj vi ki nimate doma niti biciklina, ne biti spet pametni, da je to za norce pa motor je za idiote pa bla bla bla. Ite rajse Janso ali Kucana komentejrat.

debeli rdeči (nepreverjen)

Nej ste povedali či biciklin tuj tu leti, ges bi Roglo pa Pogija pouzvo pa bi lejtali kak vrag !

In reply to by Joze45 (nepreverjen)

be (nepreverjen)

... nekatere moti hrup

Ja, nekater moti vse. Jaz pa sem vesel, da je nekdo naredil nekšo takšno stezo, da potem adrenalinci ne dirkajo na cestah (čeprav žal počnejo).

Bbb12345 (nepreverjen)

Prvo kak prvo nej na pamet. Vsaki keri ide gor na stezo podpiše izjavo. Vsaki prevzema odgovornost za svoje dejanje. Je pa že boukše na progi spadnoti kak pa na normalnoj cesti. Drugo kak drugo si znankar eden od tejh nevoščljivcof keroga mouti či sumič mimo njega leti. A kda ti sousid v nedelo skurbla BČSko ti pa nejde na kurac a?

In reply to by Čaba lopov (nepreverjen)

Blaaa (nepreverjen)

Majster,nimas pojma kje se je poskodoval pa ne govori na pamet!!ce neves rajsi ne komentiraj!

In reply to by Čaba lopov (nepreverjen)

nikson (nepreverjen)

CLOVIK NEJ NEKAJ NA PAMET.
V KOLIKOR IDE ZA TRZNO DEJAVNOST MORA BITI ZADEVA ZGRAJENA PO NEKIH PRAVILIH NA PODLAGI IZDELANIH ELABORATOV, DOVOLJENJ. TA PODPIS PAPEJRA JE ZA UPORABO ZA LASTNO ODGOVORNOST NA USTREZNO UREJENI PROGI.

KAK BI TAU BILAU, KA IDES V FITNES GE PODPIJSES UPORABO NA LASTNO ODGOVORNOST. DELAS PA NA NEVARNIH DEFEKTNIH NAPRAVAH. TAU TAK NEJDE:)

In reply to by Blaaa (nepreverjen)

nikson (nepreverjen)

LEJKO PA TE CLANEK KOPIRAS POD ANONIMKO INSPEKCIJI PA ONI POVEJO SVOJE!!??? SAMO TE ZNAS KA SLEDI:)

In reply to by nikson (nepreverjen)

čaba lazar (nepreverjen)

Dobro da nemamo fitnes,pri nas so podobna pravila kot na cesti samo stokrat bolj varno je...

In reply to by nikson (nepreverjen)

Okioko (nepreverjen)

Ti si rejsan neksni cudak

In reply to by Čaba lopov (nepreverjen)

čaba lazar (nepreverjen)

predstavi se če upaš

In reply to by Čaba lopov (nepreverjen)

...... (nepreverjen)

Te pa zaj tij meni povej na keron dirkalusce si zavarovane, pa tude decki keri se idejo vozit bi migle znate ka ce spadnes pac spadnes...ce se pa keri te joce ka se je skup potro pa motor poskrabo pa naj rajsi vse skup proda pa sedij doma na kovce.

In reply to by Čaba lopov (nepreverjen)

Joze45 (nepreverjen)

Kak mores biti prizadete pa faus, ka si dans za nick njegovo ime... Pa tij si betezen san na sejbe, nej cudno ka ti se on v nos ide.
Pa ka tejbe briga ge je spadno pa ka je kume pravo??
Ze san 2 srni ta vdaro pa na parkinge so mi avto ruknili, pa san x drujge stvari pravo ge pa ka se je kaj zgodilo. Nej cudno ka nevejs kak to ide, ce samo biciklin vozis. Hahha kak si posrecene, haaha.. Steza prej smrtno nevarna... Haha.

In reply to by Čaba lopov (nepreverjen)

čaba lazar (nepreverjen)

tožba sledi,zaradi laži obrekovanja

In reply to by Čaba lopov (nepreverjen)

Žolti Lazar (nepreverjen)

Ljudje, ki se skrivajo za lažno identiteto, so največkrat strahopetci, ki se z lažnimi imeni imajo za nekaj, kar niso. Svoj lažni profil utemeljujejo s tem, da se nočejo izpostavljati. V bistvu so strahopetci, ki se skrivajo za telefoni, misleč da so s kritiko pomembni, v bistvu pa so podpovprečni osebki, ki so faušni, če kdo v nečem uspe. Za svoje uspehe pa štejejo blatenje drugih in širjenje laži. Bivši spidvejist se je poškodoval na Sarvaru, v ovinku 4...od tam je s strani sorodnikov pripeljan v Slovenijo, kjer po poškodbi okreva. Vsem kritikom sporočam, dajte nekaj napravit zase in se ne mešajte v posle drugih, ki za družbo želijo kaj narediti!

In reply to by Čaba lopov (nepreverjen)

Levo krilo (nepreverjen)

Hahahahha, igračka

čaba lazar (nepreverjen)

Malo za razlago,steza mora biti malo zahtevna ker je to moto šport,eni rečejo da je preveč počasna eni pa da ni za dirke,ge pa pravin naj pogledajo Angleške steze-oliver s mount cirkuit- tolko za poznavalce zadev.Za faušarijo pa ni zdravila,zakaj bi jaz skrilav kdo je padel pa zakaj bi plačal kazen,to je nerazuma trditev,po takšnem niti fudbaler ne bi smel nikoli pasti, končno ljudje morajo razumet da je to šport kot vsaki drugi...če lahko Markez pade 6 krat na vikend zakaj mi ne bi smeli bar2 krat.

čaba lazar (nepreverjen)

GLEDE INŠPEKCIJ,ŠE SPODNJE HLAČE SO MI POGLEDALI.....

AHAM (nepreverjen)

Če je kupleraj zaprejti ka ste tak nadrkani na ton sobotainfoji???

Denis8543 (nepreverjen)

Živim blizu ringa in lahko rečem le dve stvari o tem. Prvič, ring kot taki je čist v redu, ni da ni. Drugič, hrup ni pretirano neznosen na trenutke, je pa bolj ali manj konstantno prisoten. Pa ne se izgovarjati, da avtocesta oziroma bližina le te povzroča enak nivo hrupa. Ni res. Niti najmanj ni primerljivo. Naj ponovim: ring kot taki se mi zdi super. Sem ga večkrat obiskal (kot gledalec) in videl navdušene tako motoriste kot tudi gledalce. Vseeno pa je prisotno zvočno onesnaževanje. Ne govorim o 2-sekundnem močnem poku, ki presega določen zvočni prag, temveč o KONSTANTNEM zvoku dirkanja/pospeševanja, ki se ga (skoraj) vsak dan, ure in ure in ure, sliši v ne eni, temveč večih vaseh in je izredno moteč (predstavljajte si, da vam cele dneve "poje" 20 debelih muh direktno v uho). Upam, da bo tudi v prihodnosti ring uspešno obratoval, pa si vseeno želim (zdaleč ne edini), da se postori nekaj v povezavi s hrupom.

čaba lazar (nepreverjen)

Bo urejeno,visoka ograja iz gum in nasip,čeprav uradne meritve objekta ne kažejo prekoračitve,meritve so opravili eno nedeljo,kadar je največ motoristov.drugače mene tudi živcira povečan promet v naši ulici proti stolpu da ne govorim o traktorjih kosilnicah škropilnicah.Avto cesta se pri nas čuje ponoči, odvisno od vetra včasih je moteče če ne moreš spati ,potrpimo še malo pa bojo el. vozila -pozdrav

In reply to by Denis8543 (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

ali lahko voziš pijan

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice