Registracija vozila v tujini v izogib davkom: luksuzni avtomobili s slovaškimi oznakami pogost prizor tudi na pomurskih cestah.

Se ne morete načuditi avtomobilom prestižnih znamk s slovaškimi registrskimi tablicami, ki na cesti švigajo mimo vas? Kdaj je Pomurje postalo tako atraktivno za Slovake, predvsem pa – od kod jim denar za tak prestiž? No, naj vam izdamo, da v mnogim primerih za volanom pravzaprav sedijo slovenski podjetniki, ki so si z nakupom oziroma najemom in registracijo luksuznega avtomobila v pravi državi zagotovili lep 'popust'. 

V posameznih primerih je govora o prihranku tudi do sto tisočakov ali kar tretjini cene vozila.

Močno obdavčeni avtomobili višjega ranga

Slovenija namreč močno izstopa po obdavčitvi predvsem dražjih in močnejših vozil. Kot pišejo Finance, je DDV 22-odstoten, prav tako pa moramo upoštevati še davek na motorna vozila (DMV), ki lahko znaša do 31 odstotkov za najbolj potratna dizelska oziroma 28 odstotkov za bencinska vozila. 

Čeprav davek obračuna in plača uvoznik, je še vedno vračunan v končni ceni. Ob tem smo pred leti obdavčili še vozila z največjo prostornino, kar nalaga dodatno breme v višini od osem do 16 odstotkov.

Do avtomobila tudi prek posrednika

Nekateri obvod plačila davka zato poiščejo v drugih državah, predvsem pri najemu ali nakupu močnih avtomobilov, kjer gre za toliko večjo razliko v ceni. V poštev pri tem pridejo države, ki dopuščajo odbitek DDV od nakupa osebnih vozil, izstopata torej predvsem Češka in Nemčija.

Posameznik lahko odpre družbo v kateri od omenjenih tujih držav, kot družba kupi avto in ga tam tudi registrira. Pri tem pravna oseba plača vstopni DDV, nato pa se lahko uveljavi pravica do odbitka – v Nemčiji na primer ob oddaji vozila v najem, obdavčenega z DDV, na Slovaškem pa celo brez izpolnjevanja drugih pogojev. Vse pogostejša je tudi praksa najema avtomobila prek slovenskega posrednika tujega podjetja.

Slovaške tablice tudi v Pomurju niso redek prizor. V uredništvu smo na soboških ulicah opazili že več zavidanja vrednih jeklenih konjičkov s slovaškimi registrskimi tablicami.

Furs pozornejši na morebitne zlorabe

Prestiž pa je pritegnil tudi poglede inšpektorjev. Furs je namreč po pisanju Financ pristopil k aktivnemu preverjanju voznikov avtomobilov, registriranih na Slovaškem ali v Nemčiji. 

Že lani so potrdili, da v postopkih odmere DMV ugotavljajo vedno več nepravilnosti in utaj DDV pri pridobitvah rabljenih vozil iz drugih držav članic EU. Inšpektorji in nadzorniki zdaj skušajo odkriti, ali so avtomobili voznikov v Sloveniji v tujini pravzaprav registrirani le zaradi izogiba davkom.

Davčna optimizacija je sicer dovoljena, vendar pa je problematično, če Furs odkrije zlorabo sistema. 
 

Slovenec mora pri nas plačati celoten DDV in DMV, četudi vozilo kupi prek podjetja, ki je davčni zavezanec, saj si pri nas podjetje za nakup osebnega vozila ne more odbijati vstopnega DDV (razen če se ukvarja s prevozniško dejavnostjo).

Če Furs ugotovi zlorabo, bo v nadzoru izdal odločbo o plačilu DMV in DDV na novo vrednost. Finance opozarjajo, da vsaka tovrstna transakcija še ne pomeni davčne zlorabe, ste pa v primeru tujih registrskih tablic podvrženi podrobnejšemu davčnemu nadzoru.

Koliko dejanskih nepravilnosti so pri registracijah v tujini doslej že odkrili sicer ni znano, prav tako na Fursu niso razkrili, kako lovijo potencialne davčne utajevalce. Terja pa to verjetno več terenskega dela, opazovanja in sklepanja.

Komentarji (49)

Sam. Doma (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To vse kaznovati, ce imas v avstriji zacasno prebivalisce, moras imeti tudi njohove tablice! Polne kazni!

čarni vrag (ni preverjeno)

A si ti resnično tak tup ali se samo delaš

In reply to by Sam. Doma (ni preverjeno)

Sam. Doma (ni preverjeno)

Ka si?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

A si ti resnično tak tup ali se samo delaš

In reply to by Sam. Doma (ni preverjeno)

Matejko (ni preverjeno)

Ka si tup ali se samo delas?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Matejko (ni preverjeno)

Se strinjam s sam doma. Denar bodo trosili vsepovsod, od Slovenije bi pa imeli vse. Avstrijci takim pisejo redne kazni, prav tako so "dvojno" obdavceni avstrijci, ki delajo v nemciji, svici..

In reply to by Matejko (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Čuj kaj si ti vedno tak tup ali se samo tak tupega delaš

In reply to by Matejko (ni preverjeno)

Hmmmmmm (ni preverjeno)

To je nej rejsan. Stalno prebivališče tan moreš meti ka moreš meti njihove tablice...

Kar pa marsišteri delajo je, ka se stalno preselijo v Avstrijo, avto pa dajo na nekoga v familiji, šteri živi v Sloveniji in te plačujejo falejše zavarovanje pa falejši cestni sklad. Ampak ok, to neje problem Slovenije, ker penez od registracije pa zavarovalnine pač dobijo. Za Avto, šteroga nucajo tisti, šteri nejso upravičeni. To je problem Avstrije, ker ne dobi penez od importa - če je vozilo novo - davka NOVA pa registracije pa zavarovanja. Ampak tej problem njihov Finanzamt podrobno preiskuje. Tak kak vupan, ka de tej bouge ***, šteri registrejrajo svoje avtoje na Slovaškon, preiskuvo pa lepo kaznuvo FURS....

In reply to by Sam. Doma (ni preverjeno)

lulali (ni preverjeno)

bravo! super komentar!

In reply to by Hmmmmmm (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Čuj kaj si ti vedno tak tup ali se samo tak tupega delaš

In reply to by lulali (ni preverjeno)

odborniki8 (ni preverjeno)

Zakaj? vprašajte levičarsko vlado.

slovaki (ni preverjeno)

Skrajni levičaji bi samo kasirali tiset, ki so si nekaj prigarali z delom in obdavčevali narod. Čakamo davek na izdihan CO2, ker se preveč ogrevamo na zemlji.

In reply to by odborniki8 (ni preverjeno)

Gost13 (ni preverjeno)

To so pošteni državljani,!!!!!

Sam. Doma (ni preverjeno)

Saj zato se z minusi ne obremenjujem, ker mi jih delijo sami posteni!

In reply to by Gost13 (ni preverjeno)

Logičnoooo (ni preverjeno)

Mater vse vas bolij ?️‍♂️?️‍♂️?️‍♂️?
Si zamislite da delavec v Avstriji je največji turist ga obdavčijo na plači ,plačivle zavarovanje hiše ,vozila...stavbno zemljišče kupuje hrano v Sloveniji skratka vse edino ne tanka v Sloveniji?Tak ka nej se moriti zakoj tou pa zakoj tisto (Problem je tou ga davka nega na Slovaškem za vozila nad 2,5,30,5.0 kubikov (si zračunajte samo v roko 5let tolko Sloveniji plačate davek ka ob pol vaše plače v tujini in plačevanje davka bi lahko nabavili BMW 7 letnik 2017/18 v vrednost do 30/40 € no in zdaj malo razmislite zakoj Slovaška????

Sam. Doma (ni preverjeno)

Zato pa je potrebno nase tablice, ce ne pa kazni na pune!

In reply to by Logičnoooo (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Čuj kaj si ti vedno tak tup ali se samo tak tupega delaš

In reply to by Sam. Doma (ni preverjeno)

Strijc Džouže (ni preverjeno)

Df ti ob svojoj bogatiji maš sigurno redno mrcino v garaži, vsaj enih 200k vredno? Ali se motim ....

Hmmmmmm (ni preverjeno)

To se spomnin pred kakšnimi deset letimi enoga v soboti, šteri je v avtoji tak močno nabijo muziko ka se ga je čulo v celoj Soboti. NJegova diklina je bila moja soseda, taka san sigdar bil na tekočon kda je prišo k njej pa kda je šau od nje. Mel je maloga rdečoga jugeca, šterome je odzadaj pisalo "ko bom velik, bom Ferari". No, nekak tak si ges predstavlan makino od DFja... Ali pa rdeči biciklin...

In reply to by Strijc Džouže (ni preverjeno)

grobar (ni preverjeno)

Kak te zdaj tou,cestnino tan plača,vozi pa trga naš asfalt,ali?

drust (ni preverjeno)

Jankovič ima tudi firmo na MAlti pa trga slovenski asfalt, farmacevtke in proračun. Pa kaj? in si bil tiho.

In reply to by grobar (ni preverjeno)

sunce van japansko (ni preverjeno)

Pišete neka brez veze. Glih tak Furs.
Lidgej majo firme na Slovaškon, ker je tan ugodnejše okolje za poslovanje teh, menši davki. Te pa kupijo avto na firmo pa ga oni kak lastniki oz. direktori vozijo.
Pa kaj je zaj tu nej po zakoni??? Bedaki eni.

Vipko
Truplo

Dokler bo naše okolje dokaj neprijazno za podjetnike (mislim na večje, uspešnejše, prodornejše), bodo šli poslovat drugam. V današnjem globalnem času... to ni neki večji problem.

Namesto da Furs lovi "poredne" se naj zamisli, seveda pa prej država, čemu je temu tako?

In reply to by sunce van japansko (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Čuj kaj si ti vedno tak tup ali se samo tak tupega delaš

In reply to by Truplo

DRŽAVA - BUM (ni preverjeno)

Prav imajo, te pa bodo podpirali to lopovsko Slovenijo, ki ima najvišje davke, da potem lahko plačuje javni sektor, ki jih je 50 % preveč, plačuje visoke socialne ker se delomrzneže ne da delati in podpira tajkune, ki javno kradejo, jebeš takšno državo katero vodijo komunisti ki bi že zdavnaj morali sedeti. Pridejo tudi oni na vrsto prej ali slej, bo že Evropa za to poskrbela - umori ne zastarajo.

čarni vrag (ni preverjeno)

Lepo te prosim, ne trosi to EU propagando. Za nič v Sloveniji ne bodo poskrbeli. Razen za tisto, kjer si bodo pošteno napolnili svoje žepe. Tak so nas prisilili v prodajo naših podjetij in bank za smešno ceno. Tako Slovenija nesme imeti letališča v državni lasti, lahko pa ga ima nemška zvezna dežela v Sloveniji. Imajo nas pač za eceke, kar tudi smo, vsaj kar se tiče naših politikov.

In reply to by DRŽAVA - BUM (ni preverjeno)

Gost8 (ni preverjeno)

Najvišja davke na luksuzna vozila imajo Švedska, Danska in Norveška. Najnižje davke na luksuzna vozila imajo Slovaška, Romunija in Bolgarija.
S kom se hočemo primerjati ?!

In reply to by DRŽAVA - BUM (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti si še genij. Če uvedemo enake davke kot Švica bomo za pol leta Švica.

In reply to by Gost8 (ni preverjeno)

Zlovaki ... (ni preverjeno)

so znani za zlovaske vdore ... zlovaske napade. POZOR! Vrtijo ZLO zato so Zlovaki ...

A (ni preverjeno)

Ne kupuvli si takšen avto če nemaš te kasneje za burek.
S tem samo se smejiš v faco vsem normalnim državljanom, ki ta isti davek plačajo. Ker nemajo možnosti firmo odpreti v tujini.
Vsi bi samo cuzali državo. Ponavadi so to ta isti ljudje, ka niti drugače davkov ne plačujejo.
Saj fajn, cesarju samo cesarjevo, samo to je pa prek ukusne meje.

čarni vrag (ni preverjeno)

Čuj kaj si ti vedno tak tup ali se samo tak tupega delaš

In reply to by A (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

No in kaj bi naj napravili naši FURSOVCI? Nenormalno visoko so obdavčili močnejša vozila pri nas in s tem pregnali kupce v države, kjer pač vladajo pametnejši. Zdaj seveda pametujejo kak bodo kontrolirali itd. Tega ne bodo počeli saj te avtomobile vozijo ljudje z zvezami in kaj kmalu bi se takšen "radovedni inšpektor" znašel na stranskem tiru, recimo v arhivu.

Gost8 (ni preverjeno)

Najvišja davke na luksuzna vozila imajo Švedska, Danska in Norveška. Najnižje davke na luksuzna vozila imajo Slovaška, Romunija in Bolgarija.
S kom se hočemo primerjati ?!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

slovakceh (ni preverjeno)

Edinio pravilno, če ne znajo levaki v vladi narediti ugodno klimo za podjetnike, naj grejo v državo kjer je to boljše. Kako si lahkokonkurence podjetju iz sosednje države, če jih tam država manj obira? To dopovedat levakom, ki nikoli niso imeli podjetja je misija nemogoče.
Ne govorim o pranju denarja iz egipta ali kosova, celo iz Irana.

Gost8 (ni preverjeno)

Najvišja davke na luksuzna vozila imajo Švedska, Danska in Norveška. Najnižje davke na luksuzna vozila imajo Slovaška, Romunija in Bolgarija.
S kom se hočemo primerjati ?!

In reply to by slovakceh (ni preverjeno)

odgovor (ni preverjeno)

odgovor zakaj je v sloveniji tako kot je je : "If socialists understood economics they wouldn't be socialists."

Gost8 (ni preverjeno)

Najvišja davke na luksuzna vozila imajo Švedska, Danska in Norveška. Najnižje davke na luksuzna vozila imajo Slovaška, Romunija in Bolgarija.
S kom se hočemo primerjati ?!

In reply to by odgovor (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Čuj kaj si ti vedno tak tup ali se samo tak tupega delaš

In reply to by Gost8 (ni preverjeno)

cec (ni preverjeno)

Kdo ima rdečega Ferarija s Slovaškimi tablicami ? Večkrat je bil parkiran pri trgovini Merkur v MS.

Slovaski mafijec (ni preverjeno)

Ce srecas Slovaka poklici POLICIJO na: 080-1200 ali 01 251 43 30 ali 02 220 86 30 ali 01 428 4000

In reply to by cec (ni preverjeno)

Gost8 (ni preverjeno)

Vse špekulante strogo kaznovati .

Czd (ni preverjeno)

Jebac Igica je pomurski pionir takšnega poslovanja. Prvo on te pa drugo dugo niše...

Vojna Mafij (ni preverjeno)

Balkanska mafija : slovaski mafijci

psicti (ni preverjeno)

Naj posranci zacnejonajprej pri sebi nabijat dabke. topel obrok v parlamentu 0.82€, plačevanje potnih stroškov na km... pa take...

Pax (ni preverjeno)

A vas nič ni sram, da ste zopet ukradli članek??? FUUUJ!!!

https://www.24sata.hr/news/kupi-auto-daruj-ga-supruzi-i-ustedi-nekoliko…

čarni vrag (ni preverjeno)

Čuj kaj si ti vedno tak tup ali se samo tak tupega delaš

In reply to by Pax (ni preverjeno)

hitrich (ni preverjeno)

Nigda sveta so se takse makine kupuvale ka se je Ja vidlo kaksen mutibaric si, vej pa z slovaskov registracijov te nede nisce niti posnofo, pa ce sces gnes nela pomeniti mores BITI teslo pa voziti TESLO

Dule2 (ni preverjeno)

Toga Igico bi že davno mogli zaprejti

Starejše novice