Slika je simbolična.
Res smo sredi epidemije, a kaže, da smo vendarle pripravljeni na odpiranje penin. Tudi okoliški vinarji potrjujejo trend, da smo pripravljeni na nove začetke, zalite s penino.

Le kaj bolje opiše nov začetek kot glasen pok čepa penine in peneča kapljica. Po peninah posegamo predvsem v novoletnem, decembrskem času, a svetovni trend kaže, da smo novih začetkov željni že skozi vse leto.

Prava sezona odpiranja penin še komaj prihaja, proizvajalci pa si že manejo roke. Po podatkih CNBC vinarji pričakujejo, da se bo skozi leto 2021 v svetu prodalo celo 305 milijonov steklenic penin - statistika, v katero je vključen tudi slovenski trg. 

Proizvajalci že beležijo višanje prodaje - ta trend potrjujejo tudi okoliški vinarji. 

Poleg penin raste tudi zanimanje za špricar

Da zamaški penin že pokajo, so za Ptujinfo potrdili v Radgonskih goricah, saj so opazili rast v prodaji penin. Dodajajo, da se proda največ Srebrne radgonske penine, a kaže, da so potrošniki zmeraj bolj pripravljeni na slavja, saj na Radgonskih goricah opažajo tudi porast Zlate radgonske penine, kjer izstopa Zlata radgonska penina rose.

Menijo, da prodaja penin raste, saj gre za vino, ki se znajde na mizi ob posebnih družinskih priložnostih, praznovanjih. 

Potrošniki posebno radi posežejo tudi po špriCARjih, ki so polnjeni v pločevinke, dodajajo. V zadnjih petih mesecih poleg penin tudi ti izstopajo po prodaji. 

»Glede na leto 2020 poslujemo nekoliko boljše, a še vedno ne dosegamo stanja iz leta 2019. Ni prireditev in veselic, gostinstvo ne operira po zmožnostih izpred dveh let, ni velikih dogodkov, če pa so, pa pogosto delujejo po drugačnih principih kot v preteklosti – in izpada na račun tega ni mogoče nadoknaditi,« so za Ptujinfo razkrili na Radgonskih goricah. 

Pri Radgonskih goricah pa so zabeležili še en pomembni mejnik. Oktobra lani so lansirali penino Untouched by Light, ki je prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja, prodaja in okuša v temi.

Steklenica je vredna sto evrov, celotna količina pa je bila do letošnjega poletja razprodana. Kmalu so lansirali novih dva tisoč steklenic, prodana je že četrtina. 

Posebno priljubljena tudi Muškatna penina

O 'penečem' trendu smo povprašali tudi družino Puklavec. Za Ptujinfo so potrdili, da v zadnjih petih mesecih opažajo povišano prodajo penin, pri čemer je najbolj priljubljena njihova Muškatna penina. 

Razkrili so, da letošnje prodajne plane že dosegajo, obenem so že presegli prodajo v letu 2019. 

Prodaja je ugodna predvsem v trgovinskem sektorju, omejitve pa se še zmeraj poznajo na prodaji v gostinskih obratih, dodajajo. 

»Covid-19 je pustil precej posledic na vinski industriji. Tako kot ostala podjetja je tudi na naše poslovanje vplivala pandemija covid-19, ki je zahtevala določene prilagoditve v organizaciji, poslovanju in strategiji na trgu. Največ posledic je utrpela prodaja vina v gostinsko-turističnem sektorju, po drugi strani pa se je beležila boljša prodaja vin v trgovinskem sektorju,« so vinarji iz Ormoža razkrili za Ptujinfo

Ptujska klet peneča vina prodaja le poslovnim partnerjem

O morebitni povišani prodaji penečih vin pa smo povprašali tudi Ptujsko klet. Pojasnili so, da se osredotočajo na prodajo mirnih vin, peneča pa imajo zgolj za prodajo poslovnim partnerjem. 

A kot ostali vinarji tudi Ptujska klet poudarja, da je pandemija zelo prizadela vinarsko dejavnost. To se pozna predvsem zaradi dejstva, ker veliko prodajo v turistično-gostinsko dejavnost. 

Tako Ptujska klet beleži znaten upad prodaje tudi v letošnjem letu. Ta je celo 30-odstoten, glede na leto 2019. 

»Deloma se lahko tolažimo z rahlo rastjo prodaje v trgovskem sektorju, kar pa ne bo nadomestilo prej omenjenega izpada prihodkov, kar posledično pomeni, da je zadnje leto neugodno za prodajo vin,« še dodajajo v Ptujski kleti. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Human2 (nepreverjen)

Radgonska zato, ka znaš ka nemaš kaj zgibiti, če to kupiš. Skoz dobra pa vsi jo znajo.

Hanza (nepreverjen)

Predrago

In reply to by Human2 (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

probo san vse Dom Perignon, Moet, Mumm ... Radgonska Zlata demi sec je zakon

Starejše novice