Med prejemniki zlatih nacionalnih priznanj so letos tudi Radgonske gorice s prvim penečim vinom na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi in murskosoboško tehnološko podjetje Castoola s svojo platformo za ciljano TV oglaševanje.

V Radgonskih goricah vse penine zorijo v temnih kleteh, pridelava posebne penine Untouched by Light pa poteka v popolni temi. Zato si morajo radgonski vinarji nadeti tudi posebno opremo. »Pri svojem delu uporabljajo posebna očala, ki omogočajo tudi neko posebno vidljivost v temi,« pravi enologinja Klavdija Topolovec Špur.

Raziskano že celotno področje, težko najti nekaj novega

Penina leta zori v posebnem, najtemnejšem delu kleti. Svetloba je izločena tudi pri vseh ostalih postopkih pridelave. Gre za posebnost in inovacijo, ki so redke v vinarskem poslu.

»Šampanjeri in pridelovalci penin so ugotovili ali raziskali že celotno to področje in je zelo težko najti nekaj s čimer boš izstopal. Ampak mi, hvala bogu, smo to uspeli najti in na to zgodbo smo zares ponosni,« pravi Andreja Novak iz Radgonskih goric.

Andreja Novak, marketing Radgonske gorice

Prva tovrstna inovacija na svetu

Inovacija Radgonskih goric ni samo končni izdelek, temveč celoten postopek, ki že od trgatve naprej poteka v popolni temi. »Do faze, ko smo penino dejansko zapakirali in jo pripravili za potrošnika in je v tem smislu prva kot takšna inovacija na svetu,« pravi enologinja Klavdija Topolovec Špur.

Penino pridelano v temi prodali tudi v ZDA in na Kitajsko

Vpliv svetlobe na okus penine preprečuje že temna steklenica, ki je še dodatno zavarovana s posebno črno folijo. Prvi letnik inovativne penine so uspešno prodajali tudi izven naših meja. »V ZDA, po celi Evropi, Italija, Avstrija, Belgija, Velika Britanija, tudi na Kitajsko je šla ena pošiljka,« pravi Andreja Novak iz Radgonskih goric.

S prijetnostjo in sadnostjo tudi do nagrad

S posebnim procesom pridelave so ohranili predvsem prijetnost in sadnost penine, kar je prepoznala tudi strokovna javnost. »Penina je namreč že prvo leto osvojila zlato medaljo na tekmovanju Glass of Bubbly in srebrno medaljo Decanterja,« razlaga Klavdija Topolovec Špur.

Posebne degustacije penine v temi, da se čuti izostrijo

V Radgonskih goricah svetujejo tudi pitje penine v temi, zato v svoji kleti pripravljajo tudi posebne degustacije.

»Tukaj potem ugasnemo luči, čuti se izostrijo, fokus je dejansko na okusu, tako da smo bolj prisotni pri sami degustaciji,« posebno izkušnjo predstavlja Andreja Novak.

Prvi letnik v popolni temi pridelane penine je razprodan, od začetka oktobra pa je na prodajnih policah že drugi letnik, v omejeni seriji 2000 steklenic.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
khmmmpo (nepreverjen)

V pa vidi kak krsta pa zara kredi za pogreb! neokusno

Klimo (nepreverjen)

100€ za pogrebno zaro 🤭😅

In reply to by khmmmpo (nepreverjen)

bistričan_71c (nepreverjen)

Pri Radgonskih goricah se vidi res da so čista brez idej in koncepta. In teh njihovih penin več nišče ne pije, razen za novo leto. Ostali so jih prehiteli.

. (nepreverjen)

če navaden šnapaujnec sprobavleš v temi je tudi posebno doživetje.

Je kakšna sprememba dejansko v okusu?

Starejše novice