Tokrat preberite o akterjih na poti, po katerih zdravila pridejo do uporabnikov, ter o posrednih in neposrednih povezavah med veletrgovci in lekarnami v Sloveniji.

V uredništvih naših medijev smo minuli mesec začeli serijo člankov, v katerih bomo raziskali, koliko potrošniki odštejemo za škatlico najbolj prodajanih zdravil, zakaj se zdi, da jih preplačujemo, kaj vse se skriva v ceni oziroma kdo pri tem služi ter kje končajo milijoni dobičkov proizvajalcev in slovenskih veletrgovcev z zdravili.

V našem prvem prispevku smo preverili cene Lekadola v lekarnah v Sloveniji, pri čemer se je izkazalo, da se zneski precej razlikujejo. Za škatlico 500 mg Lekadola je v zasebni lekarni v Ljubljani treba odšteti skoraj pol evra manj kot v Mariboru, na Ptuju in v Murski Soboti. 

Vse bolj postaja jasno, da se vzrok za razlike v cenah skriva bodisi v (ne)izpogajanih nižjih cenah pri veletrgovcih bodisi v višjih stroških storitev lekarniške dejavnosti ali pa kar v kombinaciji obojega. A kdo so pravzaprav omenjeni veletrgovci z zdravili?

Nevarnost prevlade zasebnih interesov

Veletrgovcev z zdravili, ki od proizvajalcev zdravil kupujejo zdravila ter jih prodajajo lekarnam in zdravstvenim ustanovam, je v Sloveniji uradno 65. Trije najbolj znani so Kemofarmacija, Roche in Salus Veletrgovina

Kemofarmacija, ki je med drugim tudi lastnica murskosoboškega Vitapharma, je lani ustvarila za 334 milijonov evrov prihodkov od prodaje. V zadnjih desetih letih je Kemofarmacija od lekarn ali bolnišnic prejela več kot 2,3 milijarde javnega denarja, v lanskem letu pa je ustvarila nekaj več kot 6 milijonov evrov dobička. Njeni lastniki McKesson Europe sežejo najprej v Nemčijo, lastniki tamkajšnjih, korporacija McKesson, pa v ZDA, kjer kotira na tamkajšnji borzi.

Nekateri veletrgovci z zdravili so med seboj, v nekaterih primeri pa tudi s samimi lekarnami uradno ali neuradno povezani. In močnejše ko so te povezave, večje je tveganje, da se na račun davkoplačevalskega denarja ščitijo zasebni interesi veletrgovcev ter proizvajalcev, ki jim višje cene zdravil povsem ustrezajo. O pogosti odvisnosti lekarn od veletrgovcev je med drugim poročal časopis Delo. V letu 2017 so javne lekarne v 28 primerih najemale svoje poslovne prostore kar od veletrgovcev z zdravili.

Vrhovno sodišče je leta 2015 potrdilo ugotovitev Agencije za varstvo konkurence (AVK), da sta se veletrgovca Kemofarmacija in Salus dogovarjala pri cenah zdravil na debelo, pri oddaji ponudb za dobavo zdravil javnim lekarniškim zavodom in razdelitvi trga oziroma javnih naročil za dobavo zdravil tem zavodom pri prodaji zdravil na debelo.

Lekarne v glavnem pristajajo na najvišje dovoljene cene veletrgovcev

Kot smo že zapisali, se cene zdravil v prosti prodaji, brez recepta v Sloveniji oblikujejo prosto na trgu, podobno kot cene hrane, športne opreme in drugih izdelkov široke potrošnje. Najvišje dovoljene veleprodajne cene za zdravila na recept so medtem regulirane, določa jih torej država.

Lekarnam in zdravstvenim ustanovam zdravila prodajajo veletrgovci, ki zdravila kupujejo od proizvajalcev. Zaradi omenjenih regulacij veletrgovci z zdravili lekarnam za Lekadol na primer lahko zaračunajo največ 1,29 evra. Ko lekarne zdravilo kupijo od veletrgovca, pa ceni dodajo še svoj pribitek v obliki stroška lekarniške dejavnosti. V primeru izdaje zdravila na recept ta spremenljivi del, ki se nanaša na obdelavo recepta in vročitev zdravila, določi ZZZS po točkovnem sistemu, s tako imenovanimi lekarniškimi točkami. 

Skupni seštevek nato predstavlja znesek, ki ga krijejo naša zavarovanja.

Pri tem velja poudariti, da država predpisuje le najvišjo nabavno ceno za zdravila na recept; lekarne si torej še vedno lahko izborijo boljše, ugodnejše pogoje. Sistem naročanja zdravil bi moral delovati tako, da bi veletrgovci z zdravili bili primorani tekmovati s cenami, ki jih ponudijo lekarnam, s čimer bi državljani za zdravila plačevali manj. Vendar pa podatki, s katerimi razpolagamo v uredništvu, kažejo, da so cene, ki jih lekarne iztržijo pri veletrgovcih, v praviloma identične najvišjim dovoljenim. 

So javna naročila ključ do cenejših in dostopnejših zdravil? 

Del javnosti in posamezne občine pristojne državne organe tako že nekaj časa pozivajo k ukrepom in sankcijam, da bi zagotovili odgovorno porabo javnih sredstev, a večjih premikov na tem področju zaenkrat še ni bilo. 

Med bolj dejavnimi je bila Mestna občina Murska Sobota, ki se je zaradi očitkov o neizvajanju javnih naročil zapletla v odmeven in dolgotrajen spor z vodstvom Pomurskih lekarn. Župan Aleksander Jevšek je direktorja Pomurskih lekarn Ivana Zajca zaradi neizvajanja javnih naročil pri dobavi zdravil pozval k odstopu. A ker do tega ni prišlo, je Jevšek spor zaostril in začel postopke za ustanovitev tako imenovanih Soboških lekarn.

Da bi lekarne morale izvajati javna naročila, je za Finance potrdil tudi generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj

»V dobavni verigi bi se morali vsi pogajati, torej tudi lekarne kot neposredni kupec, podobno kot bolnišnice in ne zgolj ZZZS kot posredni kupec,« za Finance še dodajo na ZZZS. 

Sicer pa je javnost nedavno razburkal tudi skoraj 1,1 milijarde evrov vreden javni razpis lekarniške zbornice za nakup zdravil na recept v 24 javnih lekarniških zavodih. Škandalozni razpis je namreč po pisanju Financ bil zastavljen tako, da je omejeval višino popustov in onemogočal nižje cene nabave zdravil za davkoplačevalski denar.

V prihodnjih člankih bomo predstavili, katera zdravila so v naših lekarnah najbolj prodajana, dotaknili pa se bomo tudi proizvajalcev zdravil. Med drugim bomo raziskali, zakaj so nekatera primerljiva zdravila v drugih evropskih državah tudi do 80 odstotkov cenejša, kot v Sloveniji. Zgodi se tudi, da je nabavna cena nekaterih popularnih zdravil v Sloveniji mnogo višja od prodajne cene v tujih državah. 

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ZZZS demantira Zajca (nepreverjen)

ZZZS je potrdil navedbe Jevška, da so lekarne dolžne izvajati javna naročila. Bo Ivan Zajc sedaj odstopil?

Občinarji (nepreverjen)

Ka je zdaj z vami tam na občini? Ste ugotovili ka Pomurskih lekarn nemrete vničiti pa zavca nemrete požrejti? Pa strejlate preko medijev? Spravite se neka koristnoga delat. Pa naj te odgovorim: Ivan Zajc nede odstopil. Pričakuvlen pa ka de v vašoj lekarni Lekadol falejši ka vi delate po navodilaj ZZZS.

In reply to by ZZZS demantira Zajca (nepreverjen)

Pomurske lekar… (nepreverjen)

Ivan Zajc, Julij 2019 za medije - Morebitna trditev, da lekarniški zavodi, zaradi neupoštevanja postopkov javnega naročanja, nabavljajo zdravila po višjih cenah, kot bi jih lahko dosegli s pomočjo teh postopkov, lahko izhaja iz predpostavke, da bi lahko lekarniški zavodi dosegli še nižje cene kot ZZZS, kar je praktično nemogoče.

Generalni direktor ZZZS za Finance oktober 2019 - Menimo, da so javne lekarne dolžne izvajati postopke javnega naročanja na zakonit način ter po načelu gospodarnosti. Eden glavnih namenov postopkov javnega naročanja je zagotavljanje gospodarne porabe javnih sredstev.

V dobavni verigi bi se morali vsi pogajati, torej tudi lekarne kot neposredni kupec, podobno kot bolnišnice, in ne zgolj ZZZS kot posredni kupec.

SerecD (nepreverjen)

Jaz sem delal pred časom preko javnih del v komunali. Vsako kartušo pa A4 papir, ki ga je naročo direktor je moral zbrati več ponudb in izbrati najbolj poceni. Zakoj toga ne delajo v lekarnaj? Zakoj novinari ne poglednete kak je drugje. Zdaj delam v avstriji - nemčiji. Poglednite tam cene pa te vidli kak nesposobni so prinas pri pogajanji.... Isto zdravilo kak je Lekadol dobim za 1 evr maksimalno 2. To van vse povej.

Vij pa veselo zbirajte denar za operacijo dece - dobrodelnost se splača. Kelko so direktorji lekarn dali svojih pejnez za krisa?

In reply to by Pomurske lekar… (nepreverjen)

pepcek (nepreverjen)

Ocitno nisi prebral clanka ali pa ga ne razumeš. Ali pa mislis s politicno glavo? Nekaj je od tega!

pepcek (nepreverjen)

Zahtevati odstop Zajca, zaradi takega članka je res perverzno...

Lp890 (nepreverjen)

Bog daj ka bi Vitapharm vrag vzelo. Na to čakam že 10 let. Preklel sem to podjetje na vse veke.

Ljukav ko ljisic (nepreverjen)

Ofenziva se je spet začela kot vidimo , seveda , že s stokrat prežvečenimi argumenti .

smrkci (nepreverjen)

V Sloveniji vse lekarne imajo svojega gospodarja in ta se imenuje zavarovalnica ter politika in stric iz ozadja.ljudje so pa butasti ker jim nasedajo in kupujejo draga zdravila itak nič ne veljajo ker samo še telo uničujejo.

soboskelekarne (nepreverjen)

Dajte ze enkrat ustanovite te soboske lekarne, da bomo videli koliko bodo zdravila cenejsa pri njih. Obcani Murske sobote pa do pokrivali izgubo teh lekarn skozi proracun, ce ne bodo imele dobicka..

Osica

Članek je zavajujoč. Primerja ceno za Lekadol z ZASEBNO LEKARNO iz LJ z redno lekarno v MS. Moral bi primerjati cene redne lekarne v LJ ali CE ali MB s cenami v lekarnah MS. Cene v zasebnih lekarnah se lahko primerjajo samo s cenami zasebnimi lekarnami (pri nas v Martjancih, Moravcih itd). Članek meša hruške in jabolka samo, da očrni pomurske lekarne.

Novadoba (nepreverjen)

Taktika Jevška - vplivati na narod s plačljivimi članki. Pomurske lekarne so demantirale še vsako trditev MOMS. Še vedno čakamo finančno poročilo o super projektu Expano, verjamem, da boste novinarji v kratkem objavili tudi kaj o tem.

pacek-pacek (nepreverjen)

Ha-ha, še pred finančnin poročilon bon jes v Severni Makedoniji,
vi se pa je..te, pa stroške pa zgube pa kredite pokrivajte!!!
Župan ma vas rad!!

In reply to by Novadoba (nepreverjen)

Keramichar (nepreverjen)

Dragi župan tan be raziskuvale pre bulmastifaj pa iranskon pejneze....tan ste prvi vseposede bili polek

niripsa (nepreverjen)

Ž spet se žveči prežvečeno. Največja neumnist je primerjava zasebnih lekarn z javnimi zavodi. Tudi neke lastnike omenjati in njihovr korenine v Nemčiji in Ameriki je brez veze. Vse skupaj samo za zamegljevanje in kazanje s prstom na Pomurske lekarne. Pa koga ima tu sedaj MOMS za norca. Jasno nam je četudi direktor Zajc odide, da bodo lekarne poslovale naprej po istem principu, ker za vodstvom stoji Svet zavoda. Pika! Tudi iz zapianega je jasno, da se ne bo nič spremenilo na nivoju držve. Samo potrebno si je dobro prebrati in tudi razumeti. In še malo poznati ozadja iz zdrvaniško farmacevtskih poslov. Pa čimmanj glavobola in posledično manj Lekadola.

Andžinsan (nepreverjen)

Še dobro , da imamo tako klenega in intelektualno podkovanega človeka , ki bo naredil red na področju zdravstva in lekarniške dejavnosti , skratka človeka , ki se razdaja za navadno bolano rajo , in ki pač želi , da raja pride do tabletk po nižjih cenah , ja bravo , bravo , no .

zaskrbljen (nepreverjen)

Menej pa zanima zakoj se lekarne nemrejo pogajati direk s proizvajalcon zdravil, bar pri tej osnovnih stvareh kak so lekadol, ruporut itd. In tu bi si lejko ustvarile telko razlike ka če bi ova druga zdravila gemale pri teh posrednikaj mogoče po večjih cenah bilej še vedno v plusi ob malo manjših cenah teh zdravil, ki se količinsko tude največ uporabljajo. Pa nej mi fantazejrate ka to nej mogoče, samo malo več dela bi mogo nešče delati...

? (nepreverjen)

zaskrbljen, pusti to, vsekakor je to preveč za tebe!
Ni tovarna ali proizvajalec po tvoje registriran za prodajo na malo... ampak to je verjetno že preveč za tebe. Po tvoje bi morala Krka vsaki lekarni v Sloveniji in tujini dobavljati par škatlic zdravil. Pa saj mogoče bi šlo... v Sloveniji so 4 lekarne, pa na Hrvaškem 3, pa je to to... ha ha ha.

Bakovčar (nepreverjen)

Kako pa kaj bakovska žajfanca? Branko še vedno misli, da ima na glavi antene od Jeep Willysa, v resnici pa mu je nekdo "nabio rogove", kak pravijo naša brača Srbi. Pa püno masnih ocverkov vam želen.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice