Foto: Facebook (Prekmurje "dober den")
Razočarani župan opozarja na finančne posledice odločitve, ki so jo izglasovali svetniki na zadnji občinski seji, svetniki pravijo, da so imeli za to tehtne razloge.

Zadnje tedne je bilo veliko govora o blokadi proračuna v radenski občini, kjer so ga nato v prvem branju svetniki vendarle potrdili. Medtem pa se je v sosednji tišinski občini zgodilo ravno to, povsem nepričakovano so člani in članice občinskega sveta zavrnili predlog rebalansa.

Župan Franc Horvat pravi, da je to njihova legitimna pravica, ampak opozarja na katastrofalne finančne posledice, ki bodo sledile, če rebalansa ne bo. Na drugi strani pa svetniki opravičujejo svojo odločitev s tem, da naj bi rebalans vključeval veliko nejasnosti in spornih postavk, Horvat pa da, pretirava glede posledic zavrnitve. 
 

Občina obvestila javnost o posledicah dejanj svetnikov

Na minuli občinski seji je bila ena izmed točk dnevnega reda tudi "Predlog rebalansa proračuna I Občine Tišina za leto 2020". Rebalans v nasprotju s pričakovanji tišinskega župana ni bil deležen podpore, pet svetnikov je glasovalo za, sedem jih je bilo proti in trije so se vzdržali. Občina je nemudoma odreagirala in javnosti posredovala sporočilo, v katerem občinska uprava pojasnjuje posledice takšne odločitve občinskih svetnikov.

Predlog naj bi tako vplival na številne projekte, ki zdaj visijo v zraku, med drugim na rekonstrukcijo cest Petanjci - Tišina, Murska Sobota - Gederovci, ureditev parkirišč, črpanje evropskih sredstev, sofinanciranje namakalnega sistema na NK Tišina, pa tudi na plačilo kreditov in obveznosti in sodelovanje občine pri projektu LAS Goričko. Vprašljivi naj bi bili tudi predhodno sprejeti letni programi, saj ti niso usklajeni z veljavnim proračunom in občina ne more pripraviti javnih razpisov.

Horvat nam je v telefonskem pogovoru še posebej izpostavil dva problematična projekta, kolesarsko stezo na relaciji Tišina – Vanča vas, kjer gre tudi za evropska sredstva in obnovo parketa v Osnovni šoli Tišina. Kot pravi, ga je najbolj zmotilo to, da ni bilo obrazložitve za takšno odločitev svetnikov, saj naj bi rebalans bil deležen podpore na vseh občinskih odborih in tudi na koordinaciji političnih strank, ki zastopajo občinski svet. Ob tem je napovedal sklic sestanka, kjer se bodo usedli in dogovorili, kako rešiti nastalo situacijo: "Ne želim, da smo na bojni nogi, ampak da se zadeve razjasnijo in lahko gremo naprej," je še dodal.

Župan Franc Horvat

Svetniška plat zgodbe drugačna

Sedem "krvnikov", ki rebalansu niso dali zelene luči pa medtem ponuja svojo plat zgodbe. V prvi vrsti zanikajo, da bi nesprejetje rebalansa imelo večje posledice za občino, saj imajo, po njihovih besedah, veljaven poračun za obdobje dveh let in lahko tako župan nemoteno izvaja že sprejeti proračun. V svojem odgovoru, ki so nam ga posredovali na Sobotainfo, pa poudarjajo ravno ureditev kolesarke steze Vanča vas - Tišina in sanacijo parketa na osnovni šoli ter parkirnega prostora pri šoli, kot poglavitne razloge za nestrinjanje s predlaganim rebalansom.

Svetniki zavračajo tezo, da naj bi bila njihova odločitev nepričakovana: " Župan je bil že pred sejo seznanjen z nestrinjanjem predloženega rebalansa, med drugim tudi na kolegijih, poklicanih s strani župana, kjer ni imel posluha za nobene predloge," so sporočili in še dodali, da je Odbor za gospodarstvo, varstvo okolja in gospodarske javne službe predlagal dopolnitev pri rebalansu in tako navedbe župana o soglasni potrditvi na vseh občinskih odborih, ne držijo. 

Problematičen parket telovadnice na tišinski šoli

Sanacija parketa v telovadnici osnovne šole in sanacija ceste Tišina - Vanča vas, sta projekta, ki ju je omenjal tudi tišinski župan. Horvat nam je glede parketa povedal, da je zadeva upravno v domeni sveta zavoda, ki ga sestavljajo tudi nekateri občinski svetniki, in ravnatelja šole. Ob tem pa še povedal, da si svetniki preveč poenostavljeno predstavljajo izvedbo takšnega projekta: "Nekateri mislijo, da gre to tako po domače, pokličeš nekaj mojstrov in se zadeva izvede."

Osnovna šola Tišina

Se bodo župan in svetniki usedli za mizo?

Eden izmed razlogov, da so rebalansu odklonili podporo, je še projekt ureditve ceste Petanjci - M. Sobota skozi Tišino, kjer izpostavljajo nesorazmerno visok znesek investicije. V proračunu za leto 2019 naj bi bilo v ta namen rezerviranih namreč 90 tisoč evrov več, kot je obveznost po pogodbi z izvajalcem del podjetjem GMW d.o.o., glede tega pa, kljub večkratnim vprašanjem, niso dobili razjasnitve s strani župana. Ravno tako naj bi bili krediti in obveznosti iz ostalih projektov že pokriti, zato ne bi smeli biti predmet rebalansa. 

Tišinska občina je v svojem sporočilu za javnost omenjala možnost črnega scenarija, ki lahko sledi ob zapletu, s katerim se soočajo ta hip. Občinsko sporočilo si lahko v celoti preberete tukaj. Pravijo, da bi se občina lahko posledično znašla na seznamu neplačnikov, kar bi za sabo prineslo nezmožnost prijave na razpise in na javna dela. To možnost svetniki zanikajo in županu ponujajo roko sodelovanja.  

Njihov poziv in imena, ki so pod njim podpisana, objavljamo v nadaljevanju v celoti.

"Predlagamo, da se župan sestane z vsemi predstavniki svetniških skupin, ter upošteva njihova mnenja, kot tudi mnenja odborov. V sedanjem predlogu je očitno prezrl predlog Odbora za gospodarstvo, varstvo okolja in gospodarske javne službe, kar je bil tudi dodaten kamenček za nesprejetje. Občinski svet torej županu s tem nesprejetem sporoča, da je občinski svet najvišji organ odločanja in da so člani sveta izvoljeni s strani občanov, da zastopajo njihove interese, da župan mora poslušati tudi njih, in da ni on absolutna oblast. Če bi pri sestavi rebalansa vsaj malo poslušal predloge Odbora za gospodarstvo, varstvo okolja in gospodarske javne službe ter svetnikov, do vsega tega ne bi prišlo. To nesprejetje rebalansa je lahko zelo pozitivna zadeva, če bo župan le razumel sporočilo svetnikov, kaj so mu hoteli povedati.

Svetnice in svetniki:
Petra Knaus
Gina Kulič
Marija Prelec
Danijel Kolman
Vinko Gajšt
Ivan Horvat in
Viktor Obal"
 

S spleta

Komentarji (58)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Izolde (nepreverjen)

Župan naj odstopi!

Pacijent (nepreverjen)

Oprostite glede na tou kak se pijše mi je nej jasno eli je paver ali kaj drugo!

In reply to by Izolde (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Se točno vidi, da eni svetniki še premorejo nekaj razuma, eni pa samo kimajo. Sicer pa mi ni jasno zakaj se govori spet samo o tišini, vanča vasi in petanjcih - tu so ceste dobre, Kaj pa sodišinci, petrovci, ... a te vasi niso v občini, tu potrebujejo nujno novo cesto in pa kolesarsko stezo, da ne bo še več žrtev. Se direktno vidi kaj je center in kaj periferija.

goostt (nepreverjen)

Lokalna infrastruktura niso samo ceste in kolesarske poti, saj je kolesarjev le za vzorec, ampak tudi marsikdaj kaj drugega, da o zavoženem projektu pomurskega vodovoda ne govorimo.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

gost6 (nepreverjen)

za pa sodišinci, petrovci, ... tam kjer so ceste najbolj v k...., je župan predal delo civilni inciativi, ker občinska uprava to ne zmore.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Saj župan nima ničesar pod kontrolo. Obnaša se kot da je bog, parim dobesedno liže riti, ostali so pa nevidni.

In reply to by gost6 (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)

jaz sem mojemu županu zadnjič vrgel klobaso
pa ni več cvilil

komunistka Olga (nepreverjen)

to ti pa rade volje verjamem
moj župan ko dobi klobaso
gre takoj pod mizo in neha cviliti

In reply to by slvkos (nepreverjen)

juuj (nepreverjen)

ja kje pa vidva živita
da imata tako vrle župane

In reply to by komunistka Olga (nepreverjen)

katy pasojebska (nepreverjen)

moj župan pa noče klobase
on je bolj navajen na dildota

In reply to by juuj (nepreverjen)

gloprt. (nepreverjen)

Kaj zdaj ali je župan razočaran ali samo užaljen??

katy pasojebska (nepreverjen)

šokiran

In reply to by gloprt. (nepreverjen)

gost0 (nepreverjen)

pet svetnikov je glasovalo za, sedem jih je bilo proti in trije so se vzdržali.
Ne razumem zakaj ne prepriča (finančno ali drugače) teh 3 svetnikov in jih ima takoj 8 za. Tako kot se je vedno delalo 8 vs.7.
Zakaj s strani župana ne iskati grešne kozle pri 3 vzdržanih.
S strani svetnikov, pa pohvalno, da so nekateri začeli uporabljati svojo glavo pri glasovanju.

jebač farmacevtke (nepreverjen)

če bi meni moji svetniki to naredili
bi jim takoj ukinil klobase za malice

In reply to by gost0 (nepreverjen)

imate pa čudna imena (nepreverjen)

kakšni župani
takšni volilci
če imajo župani radi klobase
potem imajo tudi volilci radi klobase

komunistka Olga (nepreverjen)

kakšne klobase
Jaz mojemu županu vedno vržem pasjo radost

In reply to by imate pa čudna imena (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Slabi medsebojni odnosi v šoli ,slabi na občini.

gost99 (nepreverjen)

"Župan Franc Horvat pravi, da je to njihova legitimna pravica, ampak opozarja na katastrofalne finančne posledice, ki bodo sledile, če rebalansa ne bo. "
To že malo meji na izsiljevanje. O legitimni možnosti zavrnitve in posledicah bi moral vsak dober župan razmislil preden se je podal v finančno nevzdržno konstrukcijo.
Temu se po LMŠ-ju reče skok v bazen brez vode, kar obvladajo.

Josip murn (nepreverjen)

Tale župan je iz vrst SLS
Se vidi da obvladajo politiko v nulo. Dobesedno

In reply to by gost99 (nepreverjen)

komunistka Olga (nepreverjen)

če nisi nekdanji komunist
v politiki ne pomeniš nič

Tišinska občanka (nepreverjen)

Čitam članek, ko pa vidim imena podpisanih, pa mi TO POVE VSE. To so vsi tisti, ki so na volitvah bili ŽUPANOVI protikandidati in njihovo zaledje.
Svetnice in svetniki:
Petra Knaus
Gina Kulič
Marija Prelec
Danijel Kolman
Vinko Gajšt
Ivan Horvat in
Viktor Obal"
Zdaj pa anonimne komentare dajejo gor. Žalostno. Volili smo vas, da stopite skupaj in delate za dobro nas vseh.

Gost 5 (nepreverjen)

Saj delajo dobro, opozarjajo na nepravilnosti. Eni še premorejo toliko razuma in načelnosti. Nekaj jih pa tam sedi kot zombiji in samo prikimavajo. To kar dela župan in kako se obnaša je neprimerno za tako pozicijo, dosti potez tudi več ni legalnih in spadajo med kazniva dejanja.

In reply to by Tišinska občanka (nepreverjen)

pomurski vodovodar (nepreverjen)

bejž bejž, a tvoj komentar pa ni anonimen?
mogoče si celo ti župan? ali pa kateri izmed kimajočih svetnikov?

In reply to by Tišinska občanka (nepreverjen)

gost99 (nepreverjen)

"Volili smo vas, da stopite skupaj in delate za dobro nas vseh."

A ni to v dobro vseh vas, da preprčujejo dodatno zadolževanje, preprčujejo plačila ki niso sorazmerna dela, da skrbijo, da finance ne letijo v nebo. Najprej si je treba razčistit kaj je v dobro vseh občanov.

In reply to by pomurski vodovodar (nepreverjen)

stari občaaan (nepreverjen)

San si z zanimanjem pogledno sejo, pa me je najbole presenetilo, ka se eni znotraj svojih familij ne pogučavlejo zgleda. Ka se na seji izjavi da se občinska uprava premalo angažera, to pomeni da starš premalo dela a ima povečano plačo. Zelo zanimiva izjava. Težko de zaj iti v službo pa tou ostalim razložiti ka njegovo dejte meni on njih.

TisinskiPojeb (nepreverjen)

Prav vidin vas, keri pisete komentare :)

gost23 (nepreverjen)

ker si takšen jasnovidec, pojdi do župana in mu povej kaj bo naprej :)

In reply to by TisinskiPojeb (nepreverjen)

of občan (nepreverjen)

Koliko je govora o seji na Tišini je imela največ o dotrajanosti tal v telovadnici oseba, ki po mojih informacijah še nikoli ni bila v tej telovadnici, vsaj na šoli je niso videli.

karl marx (nepreverjen)

Najbole pametno bi bilou, če bi napravili nazaj enotno občino Murska Sobota (lejko se njej tudi načik pravi), štera de sejgala od Petanjec do Beltinec, od Dokležovla do Hodoša, pa od Filovec do Serdice. Tak kak je že bilou. Ukiniti trbej vse občine, napraviti velko Pomursko občino pa basta. Vseh 12 županov trbej natirati delat v Sotino v kamnolom, fkuper z vsejmi 1500 občinskimi svetniki. Jasno je, ka nemre sakša vukojebina biti občina, pa v sakšoj vejsi biti ena občinska komunala ala püngrad, čijsta narava pa ostale gluposti.

Poštar (nepreverjen)

Tišinska občanka, morala bi napisati, da si ponosna, da občina premore ta imena, da ima svetnike, ki delajo za občane na pa za posameznika, ki misli, da je občina njegova last.

MancaA (nepreverjen)

Feri, te ti zdaj tau trbelo, ha?

trdi k (nepreverjen)

kaj če bi župan dal klobaso svetnicam

čarni vrag (nepreverjen)

Ali bi lahko uporabljali malo bolj civiliziran jezik? Poimenovati svetnike, ki se niso strinjali z rebalansom za krvnike je najmanj noro.

df (nepreverjen)

jaz poznam enega ki bi takoj preveril če je kakšen peder vmes

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

MamoTau (nepreverjen)

Takse svetnike/svetnice nucamo tudi v drugih obcinaj!

maragec (nepreverjen)

če de mauri pa delo spletno stran pa falijo €????

čuda (nepreverjen)

kakšen parket če je župan že pred 10 lejte obečo novo športno dvorano???

Petanjcar (nepreverjen)

Sobotainfo jes van predlagan, da naredite raziskovalni članek od kod se je financiralo izgradnja ograj, dovozov pri rekonstrukciji ceste Tropovci-Tišina. Večina je bila brez ograje ali pa dotrajane v razpadajočon stanji in izgradnja ceste/pločnikov pri polovici ni posegala na privatno lastnino oz. stanje, kjer zdaj stojijo vse nove ograje na račun davkoplačevalcev. Padale bodo glave, če malo raziščete. Vprašajte župana, da je vsem na lepe oči, naredil ograje in dovoze na račun davkoplačevalcov. To je bila tudi debata, da se je projekt precej podražil od predvidenoga.

Gost 5 (nepreverjen)

A misliš da na krajni ni bilo tako, pa še kje drugje je bilo ali bo, tako se kupujejo glasovi in volitve.
Če se bo kdo tega lotil še naj povpraša kje so kilometri jarkov, ki v agromelioraciji niso bili zgrajeni, denar je pa prišel.

In reply to by Petanjcar (nepreverjen)

niksoon (nepreverjen)

zicnate ograje drzava placala, posebne zelje obcina pozrla:)

In reply to by Petanjcar (nepreverjen)

tuncika

Leljaka za en teden županovanja na Tišini, pa bo red. Kaj bodo srale babe.

Ferdi (nepreverjen)

Zadnji čas ka so se malo kontra postavele,tak dale nejde.Katastrofa Tišinska občina.

ŠANK (nepreverjen)

Ko berem komentare se sprašujem, kaj je to za osebe, ki tukaj uporabljajo skrajno neprimerne besede ?, mogoče pa ima več oseb koristi od Občine ? ali pa je samo ena oseba ? in to samo zaradi enega nesprejetja rebalansa?, svet se ni podrl, se stoji in bo stal.
Resnica je, da so vsi tukaj močni z neprimernimi besedami, ker se lahko skrivajo !
Saj si niste sami krvi, vse je vzgoja, ki se že prične v rani mladosti in ta del, vam žal manjka.

administrator (nepreverjen)

lim boš dal ljubčka
če te zopet lepo božam po ritki

In reply to by ŠANK (nepreverjen)

Kriza (nepreverjen)

Samo vprašanje časa, kako dolgo bodo tukaj še omogočeni komentarji.
Na sosednjem portalu so že moderirani pred objavo. Slej, ko prej bo padla zahteva tudi za tu, da se komentiranje zaklene. Naj kdo še reče, da v tej občini ne vlada trda, zahrbtna, hinavska roka.

občina (nepreverjen)

razvoj občine tišina je 100 lejt za lesenov žlicov!!!!hvala g.ŽUPAN ka ste vse napravele ka ste obečale pred volitvami...ge je športna dvorana?ge je industrijska cona?ge je turistična pot kre mure?ge je nova cesta m.petrovci-gederovci????tau so tude svetniki obečavale ali vij g. ŽUPAN?????

hahah (nepreverjen)

športna dvorana je bijla obečana že pred 10 lejtame :) skoraj je že gotova... hahahaha

. (nepreverjen)

Tou so pravi "svetniki".

vaj (nepreverjen)

114.914,15 €. za notranjo ureditev krožišča????ka se norca delate???odstop g ŽUPAN in to takoj!!!

GRADIŠČE-TIŠIN… (nepreverjen)

V pripravi je projektna dokumentacija, za toplovod termalne vode z Radenec do Tisinskoga rondoja. Termalne Toplice MOURI TIŠINA. Baje ka de gor na rondoje še fitnes pa bife. Meli do pa vino, sortno-GRADIŠKA GNOJŠNICA, pridelivalca RITOLIZCA Z GRADIŠČA!!!!!

rondoooo (nepreverjen)

objavte što je pa za glasuvo ka de se znalo što podpijra tau lopovčino....tisten naj v rondoje kipe postavejo...

kuna (nepreverjen)

Panika za prazen nič.
Župan ma očitno sprejeti proračun za letošnje leto, taka se nema kaj sekerati. De, če že neje, pozvo na zagovor svetnike, ki so se vzdržali, jim bo(po stari navadi te občine) naštel kozjiih molitvic, jim malo "zagrozil", "poniževal" in potem bo lutkovno gledališče zaživelo naprej. Ista zgodba bo z odbori in njihovimi predstavniki. Torej bo tudi "malo lutkovno gledališče" živelo naprej.Torej bo karavana šla naprej...
Edino, kar je žalostno, je to, da v vsej zgodbi rondoji, parkirišča na pokopališčih, žarni zidovi,... veljajo več, kot pa zdravje in varnost občanov.
Razumi kdor to more.

dejan zidamovski (nepreverjen)

jaz bom prdnil
ko konj

kuna (nepreverjen)

saj si, zadosti je bilo, da si odprl gobec...

In reply to by dejan zidamovski (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

samo ti prdi kljuse debelo
saj ne boš več dolgo

Terme Tišina (nepreverjen)

Vej pa rejsan saused Janez preave, ka so za glasovali: neuradne podžupan Berke Mirko, Kovač Miličnik, Krančič Muki,
in svetnika Romske skupnosti, honorarni zaslužek bo v Termah Tišina.

GRADIŠČE-TIŠIN… (nepreverjen)

On je nej mirko....
On je Miro.
Ker mirko je po šankrete dirko, pa se njemi poškalilo pa je v šankret spadno....

Borejci (nepreverjen)

Mogoce bi pa nej bilo slabo, ce bi si eni svetniki te čas ka odijo na občinske seje sedit pa sejnine poberat, malo okoli kuče pospravili, ka nebi njihova hiša pa kmetija izgledala kak HIROŠIMA!!!!
Najbole je pa smešno to, ka sploh ne ve zakoj glasuje, doma pa njemi zivali do bleka po dreki hodijo in v dreki živijo!!!!
Sramota za ka zivimo v letu 2020,pa se to dogaja.
Abecedo njemi je problem povedati v eni sapi, pri stetje do 5 se 4 krat zmoti, je pa tam glasovalec za občane.
Takšni niti sami sebe ne spostujejo. Ker ce bi sam sebe spostoval bi ne tam sedel.
Zalostno kda si tak slab v pameti, ka sam ne vidis ka tja notri ne pašeš in ne sodiš!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice