Sodišinčani županu in svetnikom občine očitajo, da so nanje pozabili, pozivajo celo k protestnemu zaprtju nevarne ceste.

»Ali bomo res čakali, da na tem odseku pod kolesi tovornjaka umre kdo od nas ali pa kateri od naših otrok,« se sprašujejo prebivalci Sodišincev, ki se bojijo za varnost domnevno neurejene prometne infrastrukture.

Prepričani, da je župan z izvoljenimi svetniki na njihovo naselje pozabil, skupina krajanov opominja na več lokacij v naselju, ki po njihovem mnenju predstavljajo tudi fizično nevarnost in zahtevajo takojšnje ukrepe. Konkretno pri tem izpostavljajo pet točk:

  • Neasfaltirano cesto do pokopališča Sodišinci
  • Strugo potoka Mokoš
  • Zaraščeno okolico omenjenega potoka
  • Zapuščeno gramozno jamo v bližini vodnega zajetja ter
  • Nevarno, nenadzorovano in preobremenjeno cesto Petanjci-Gederovci

V odprtem pismu županu Francu Horvatu in občinskemu svetu občine Tišina, ki so ga naslovili tudi na medije, so pristojne pozvali k ukrepanju.

»V kolikor ne veste, je vas Sodišinci tudi del občine Tišina in davki prebivalcev tudi gredo v glavarino, preko katere se financira občina Tišina. Vendar vas Sodišinci sorazmernega dela, vezanega na neke investicije, v zadnjih letih oziroma od obstoja občine ni videla,« je zapisala skupina krajanov.

Nevarne ceste, poplave in ogrožen vodni vir?

Avtorji zapisa opozarjajo, da je njihova vas edina daleč naokoli, ki še vedno nima asfaltirane ceste do svojega pokopališča. Lani naj bi na tem območju sicer izvajali komasacijo, v okviru katere so rekonstruirali tudi poljske ceste, a so se zaradi domnevne napake izvajalca na koncu odločili za nasutje grobega kamenja.

Neenakomerno nasut in neprimeren material po njihovem mnenju zdaj predstavlja varnostno tveganje, predvsem za kolesarje. 

»Ali bo kdo od vas prevzel odgovornost za padec in morebitne poškodbe, ki so tu na tej cesti neizogibne in so samo vprašanje časa?«

Skrbi jih tudi poplavna varnost in stanje potoka Mokoš, katerega strugo je na nekem delu večinoma pokrilo prečrpališče za kanalizacijo. Prav tako ugotavljajo, da je njegova okolica zaraščena z drevesi in grmovjem do te mere, da dodatno ovira pretok vode, z zmanjšano preglednostjo pa predstavlja še nevarnost za promet.

Zapuščena gramozna jama, v katero se po besedah Sodišinčanov spirajo pesticidi, herbicidi ter umetna gnojila z bližnjih njiv, naj bi medtem ogrožala njihov vodni vir.

»Zakaj se te jame enostavno ne zasuje in s tem zapre odprte rane bližnjega vodnega zajetja? Zaradi terena in bližnjih njiv se z njih ob dežju direktno v vodo, ki stoji v jami, spirajo pesticidi, herbicidi in tudi umetna gnojila, ki se jih tam pač lahko uporablja. Na ta način pa z lahkoto in direktno pride v stik s podtalnico, saj med škropivi in umetnimi gnojili ni niti plasti zemlje in šodra, skozi katere bi se voda morala najprej prebiti.«

Svarijo pa tudi, da odsek ceste Petanjci-Gederovci ne omogoča več varnega prometa za avtomobile in kolesarje, predvsem zaradi izpostavljenih kanalizacijskih jaškov, načetih bankin in zaraščanja. Čeprav se nekatere od omenjenih točk nahajajo v pristojnosti države, od občine vendarle pričakujejo, da odločneje pritisne na odgovorne. 

Pozvali k protestnemu zaprtju nevarne ceste

V zaključku pisma župana in svetnike pozivajo, da si stanje ogledajo na terenu, občane, ki živijo ob cesti Petanjci-Gederovci, začnejo vključevati v razvoj občine ter tako poskrbijo, da v kakovosti življenja med vasmi v občini ne bi več prihajalo do tolikšnih razhajanj. Želijo si, da bi vsi občani bili enakopravni pri izvajanju projektov iz proračuna.

Na vaščane Sodišincev, Murskih Petrovcev in dela Petanjcev so medtem naslovili apel k protestnemu zaprtju ceste Petanjci-Gederovci, preden ta terja prvo žrtev. Prav tako jim predlagajo, da na naslednjih volitvah ignorirajo politične stranke, katerih občinski svetniki se ne bodo udeležili ogleda prej omenjenih problematičnih točk. 

Pristojni pripravljajo odgovore

Z vprašanjem, kako komentira omenjeni zapis in navedene očitke, smo se obrnili neposredno na župana Franca Horvata, ki zagotavlja, da so zadeve pregledali in da pripravljajo tudi odgovore.

Kot pravi Horvat, dobro sodelujejo z Vaškim odborom Sodišinci in doslej ni bilo večjih težav. Odgovore bi po njegovih besedah sicer z veseljem posredovali neposredno avtorjem pisma, a se ti niso podpisali. Zagotavljajo pa, da bodo prek običajnih komunikacijskih kanalov, tudi v dokumentaciji z občinskih sej, javnost ustrezno seznanili s svojimi sklepi.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
seat ibica (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Samo se nekaj bunite
ite delat

administrator (nepreverjen)

citiram
Neasfaltirano cesto do pokopališča Sodišinci

Mrliči pa res ne čutijo udarnih jam

In reply to by seat ibica (nepreverjen)

Oliva (nepreverjen)

Jaz sem pa slišal da je administrator peder
marička matička, meni pa je ves čas govoril da je kuhar

In reply to by administrator (nepreverjen)

Oliva (nepreverjen)

Jaz sem pa slišal da je administrator peder
marička matička, meni pa je ves čas govoril da je kuhar

In reply to by administrator (nepreverjen)

bubek (nepreverjen)

zaj so se komaj zbudili,vejpa cesta od Petanjec do Gederovec je v takson stanji ze 20 let,dobro jutro sodišinčari!

1985 (nepreverjen)

Preko Mura na hrvaškem, pa pridno delajo novo kolesarsko stezo!

Reve203 (nepreverjen)

Pa preselite se iz teh vukojebin.

Kuna (nepreverjen)

Glavno, ka de dobila občina novi rondo pa zje***o središče-center Tišine.

Gost 5 (nepreverjen)

Glede na to koliko je tukaj prometa rondo nima smisla. Denar gre v brezvezne projekte, tam kjer bi se pa dejansko rabil pa ga ni.

In reply to by Kuna (nepreverjen)

Movri (nepreverjen)

Vsi tisti steri verjamete v to da bo horvst dal odgovore, kateri bodo resnicni se zelo motite. Prle do po tej cest korakali smrkci, kak de se to uresnicilo ka de v odgovori.
SE SPOMNITE KDA JE POD ZAPRISEGO NA SODISCE LAGO KAK PES, KA JE NEJ VKRADNO OBCINSKOGA PEJNEZA???
TE JE PA NAENKRAT PRIZNAL KA JE LAGAL PA KA JE OSKODOVAL OBCINSKI PRORACUN, ZA KAR JE DOBO POGOJNO ZAPORNO KAZEN!!!!!
VEJ PA KELKO JE MENI ZNANO STE GA V SODISINCAJ VOLILI ZA ZUPANA!!!
ZDAJ VAM PA VRACA USLUGO. PA SE ITAK NETE PRISLI K PAMETI KA VAM LAZE PA VAS ZA NORCA MA.
CE GLIH JE TO DRZAVNA CESTA, BI ZE ZDAVNAJ BILA POPRAVLENA CE BI BIL ON SPOSOBEN ZUPAN.
V LJUBLJANI Z OKOLICO, PA MARIBOR Z OKOLICO, PA CELJE Z OKOLICO, PA VSA MESTA V SLOVENIJI Z OKOLICO IMAJO DRZAVNE CESTE, PA SO VZDRZEVANE IN DOBRE. CE BI BIL ZUPAN SPOSOBEN, BI NOBENA CESTA NE BILA LUKNJASTA!!! NOBENA!!!!
RAZFU...NE CESTE SO ODRAZ SPOSOBNOSTI ZUPANA. VSAKEGA?, NEJ SAMO TISINSKOGA! S TEM DA V NOBENI OBCINI V SLOVENIJI NEGA TAK SLABE CESTE KAK NA RELACIJI GEDEROVCI PETANJCI. SE PRAVI KA SE PITAJTE KAK SPOSOBNOGA ZUPANA MA TISINSKA OBCINA!

V SOBOTO JE OBCINSKI PRAZNIK. ITE PA NJEMI PLOSKAJTE KDA DE MEL GOVOR NA PROSLAVI!

državljan običen (nepreverjen)

Ka pa se dereš paintballaš. Pa glij tij boš nekše tanače davo. Najprlej si probo red delati na tišinskoj šoli, zdaj čujen, ka medicinci nucajo "redara".
Celi čas se dereš, ka so stranke nekaj slaboga, zdaj pa čujen ka si stopo v LMŠ. Ge ti je načelnost?

In reply to by Movri (nepreverjen)

Picekk (nepreverjen)

Sramotainfo je pravkar blokirala komentarje na debilni članek "Si Šarec želi predčasne volitve?" avtorja (???) Edi-ja.
SRAAAMOOOTAAA!!!

El ninjo (nepreverjen)

Če se ne vupa avtor na "kolumno" podpisati, to že dosta povej o slednjoj.
Sobotainfo so rejsan zgolj ene "digitalizerane" ljudske tüte.

In reply to by Picekk (nepreverjen)

El ninjo (nepreverjen)

In rejsan vupan ka navkljub trenutnemu stanju v slo. politiki, grata LMŠ organizerati sredinski blok, keri de vodo naprej.
Nej v lejvo, nej v desno

In reply to by Picekk (nepreverjen)

Hoipo (nepreverjen)

Ker so mi sredi pisanja odstranili možnost komentiranja, pa zbrisali komentar, bon napissno prilepo sem:
Edi, kakše bedarije pišeš in senjaš. LMŠ, SD in levica nikoli nedo šli v koalicijo z Janšo. Tak lejko razmišlja samo velki fan Janše. Vejpa že razmite, ka je najmenje 75% volilcov predvsem proti zdrahari Janši pa te so komaj volilci nekoga drujgoga. Z Janšo je SDS samo večna opozicija.

Sobotainfo, zbrišite tou sranje, ne sodi med članke.

Culle (nepreverjen)

Hoipo, enako se je zgodilo tudi meni.
Očitno je šefu tega polpismenega Edija v opoziciji postalo dolgčas, pa je naročil takšen idiotski članek.
Na srečo 80% volilnega telesa misli s svojo glavo, zao princ teme NIKOLI več ne bo predsednik vlade.

In reply to by Hoipo (nepreverjen)

BraneS

Vej pa prijdete tüdik vi na vrsto, samo pomali kak spejvle naša Nika, v nedelo poleg nove fasade na cerkvi pri maloj meši požegnajo gospoud župnik še slavolok župani keri de pomalik fertik pa te če ostane kaj pejnez bou kaj, mi tüdi čakamo na tou kolesarsko do Gederovec pa obnovo kompletne ceste do Veščice.

Ovačik pa rejsan, vaša cesta je v totalnon k...ci, če san ge tan doma zapren tou cesto v momenti, magari bi šau s plügon pa bi jo gor zorou.

za prepoved vožnje (nepreverjen)

tovornjakov

Oliva (nepreverjen)

kaj si ti vedno tako fuknjeni
ali samo v letu 2019

In reply to by za prepoved vožnje (nepreverjen)

Oliva (nepreverjen)

DF tij si gnoj.

In reply to by Oliva (nepreverjen)

goust (nepreverjen)

Sodišinčari, najprlej si enoga svetnika zvolte, nej ka ste en drugome nevoščeni za vse, tak tudi za to, či što svetnik grata, te pa rajše druge volite.

ohz51632

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 dolarjev za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >>>>> www.Trade46.Com

tuo91834

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 USD za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >>>>> www.Trade46.Com

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice