Lokalne volitve se nezadržno bližajo, intenzivne priprave stekle tudi znotraj Romske skupnosti.

Tudi romska skupnost bo na bližajočih se lokalnih volitvah volila svoje predstavnike v občinske svete. Toda medtem ko se ponekod za svetniško mesto omenja več kandidatov, drugod pravega interesa za kandidiranje niti ni opaziti, piše STA. 

Romski skupnosti je namenjeno po eno mesto v občinskih svetih 20 občin, od katerih se 11 nahaja na območju Pomurja. Gre namreč za občine Beltinci, Cankova, Črenšovci, Črnomelj, Dobrovnik, Grosuplje, Kočevje, Krško, Kuzma, Lendava, Metlika, Murska Sobota, Novo mesto, Puconci, Rogašovci, Semič, Šentjernej, Tišina, Trebnje in Turnišče.

Predlog kandidata za romskega svetnika lahko poda organ društvene organizacije Romov v občini, pa tudi pripadniki te skupnosti v občini, če zberejo podpise vsaj 15 volivcev.

Zanimanje za kandidaturo zelo različno

Predsednik Sveta romske skupnosti Slovenije Jožek Horvat Muc je pred volitvami 18. novembra Rome pozval, da kandidirajo in oddajo glas za ljudi, ki bodo znali opravljati svoje delo ter tudi izpolnili svoj mandat. Ob tem je priznal, da bi si želel videti tudi nove obraze.

"Kot lahko slišimo na terenu, v nekaterih sredinah pravzaprav ni nobenega interesa, da bi kdo kandidiral," je za STA povedal Horvat Muc.

Tudi predsednik foruma romskih svetnikov Darko Rudaš ugotavlja, da v nekaterih občinah trudijo za vsaj enega kandidata, drug pa jih je tudi štiri ali pet. Občine z večjim številom kandidatov so po njegovih pojasnilih tiste, ki so romsko skupnost že doslej vključevale v izvajanje svoje lokalne samouprave.

Opažajo še, da se je institut romskega svetnika okrepil, obenem so ti tudi vse bolje usposobljeni. Sta pa tako Rudaš kot Horvat Muc izpostavila težave z volilnimi imeniki na terenu.

Rok za vložitev kandidatur za romske svetnike se sicer prav tako kot pri ostalih kandidaturah izteče 18. oktobra

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
busybee (nepreverjen)

naš župan je najboljši čovjek u celoj občini ampak to samo takrat če se vsi ljude izselijo iz občine in potem ostane sam,,,Takrat pa je res najboljši,,,Drugače pa sem jaz še boljši,, vendar se mi politika in politiki gnusijo in vam povem rajši gobavcu ponudim roko kot pa županu

Starejše novice