Slika je simbolična.
Vlada potrdila zvišanje cen vinjet za 6,8 odstotka.

Vlada je na današnji seji na predlog Darsa sprejela uredbo o cestninskih cestah in cestnini, ki predvideva zvišanje cene elektronskih vinjet za vozila za 6,8 odstotka.

Kot je na novinarski konferenci dejala ministrica za infrastrukturo Alenko Bratušek, bo Dars s tega naslova letos zbral dodatnih 5,3 milijona, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov.

Cena letne vinjete po novem 117,50 evra

Kot je po seji vlade pojasnila Bratušek, so se za zvišanje cen vinjet odločili, ker je treba zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost Darsa, da bo lahko izpeljal vse zastavljene projekte. Med njimi je izpostavila tretjo razvojno os in drugo cev karavanškega predora.

Spomnila je še, da se je cena vinjet nazadnje dvignila leta 2013. Inflacija je od tedaj presegla 22 odstotkov, povprečna plača pa se je zvišala za nekaj več kot 30 odstotkov, je dodala.

»Seveda je treba povedati, da je velika večina Slovencev letos vinjete že kupila in bodo ta dvig občutili šele ob nakupu naslednje leto,« je poudarila ministrica. Za letno vinjeto za osebna vozila, ki danes stane 110 evrov, bo treba po novem odšteti 117,50 evra.

Po izračunih, ki jih je navedla Bratušek, se bo na račun zvišanja cen vinjet letos dodatno pobralo 5,3 milijona evrov, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
someone1 (nepreverjen)

Golobova vlada in njeni podaniki izrazito delajo proti ljudem. Za naslednjič ko boste spet volili nove obraze pod taktirko murgelskaga škrata s prekmurskimi koreninami. Zdaj samo še čakam, da dvignejo DDV na enih 50 % in denar potalajo med nevladne organizacije.

naci-komunist (nepreverjen)

Socializem, komunizem in kuplaraj koštajo svoje pejneze.

Starejše novice