Cepljenje proti gripi bo tudi v letošnji sezoni brezplačno za vse prebivalce, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sicer za letošnjo sezono naročil 360.000 odmerkov cepiva proti gripi.

Cepljenje proti gripi se ponavadi začne v drugi polovici oktobra. NIJZ je letos naročil večjo količino cepiva proti gripi kot lani, ko so naročili 270.000 odmerkov, dodatno so jih prejeli še 20.000, a je cepivo zaradi velikega zanimanja za cepljenje v nekaj tednih pošlo.

Zaradi prezasedenosti bi lahko odpovedal zdravstveni sistem

Lani so zdravstvene oblasti pozivale k obsežnejšemu cepljenju proti gripi, saj so želeli preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere vsako zimo v bolnišnicah zdravijo veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.

Tako so sprva odločili, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje krilo cepljenje proti gripi (tako kot leto pred tem) za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice in oseb z izrazito povečano telesno težo, pa tudi za otroke, stare od pol leta do 23 mesecev.

Nato pa so v peti protikoronski zakon vnesli določbo, da je cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021 brezplačno za vse zavarovane osebe.

Na ministrstvu za zdravje so za STA navedli, da jim podlago za brezplačno cepljenje vsem prebivalcem daje prav omenjena zakonodaja, saj ukrep, ki se nanaša na cepljenje proti gripi, velja do konca letošnjega leta.

Lani v Sloveniji niso potrdili niti enega primera gripe

Lanskoletna sezona gripe je bila sicer bistveno drugačna kot sicer. Na koncu niso potrdili niti enega primera gripe v Sloveniji, tudi v ostalih državah je bilo gripe izjemno malo.

Vzrok za to je v tem, da so bile vzgojno-varstvene in šolske institucije zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili in upoštevali tudi ostale ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost novega koronavirusa in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo.

Med otroki že krožijo respiratorne virusne okužbe

Letošnja sezona virusnih okužb utegne biti drugačna, predvsem med otroki že nekaj časa, bistveno prej kot ponavadi, krožijo respiratorne virusne okužbe. V nekaterih bolnišnicah so otroški oddelki polni, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Ponekod v Evropi pa se že pojavlja gripa.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ahaa (nepreverjen)

Torej, predlani januarja in februarja smo meli epidemijo gripe, marca je prišo kovid in smo eno leto, oziroma eno sezono nej meli niti enoga primera gripe, vsi prehladi in virusna obolenja v ton časi so bili kovid, zdaj pa na enkrat palik prihaja gripa. Saj doktori že majo probleme pri ugotavljani ka ma betežen pacijent, ali ma gripo ali kovid. Razlike več nega nikše, simptomi so isti. Tak ka de na konci vseeno obveljala tista od začetka tej histerije, ka je kovid samo ena drugačna oblika gripe in je tou nej nekši novi korona virus kak nas farbajo že leto pa pol. Tisti doktori in epidemiologi ka so takoj to gučali so bili po kratkon postopki odstranjeni ali zamenjani s poslušnimi doktorami, tak pri nas kak v tujini.

prebolel korono (nepreverjen)

ja kaj je to, nega več KORONE, zdaj bo dale GRIPA ?

Starejše novice