Na spletnem portalu cepimose.si so objavili zmote o cepljenju proti covidu-19. Na najpogostejša vprašanja odgovarjajo strokovnjaki in ob tem tudi posredujejo informacije o cepivih ter delovanju teh.

Pred cepljenjem se posameznikom poraja vse več vprašanj, na katere odgovarjajo strokovnjaki iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

NE DRŽI: Cepiva proti covidu-19 povzročajo magnetizem

Cepiva proti covidu-19 ne vsebujejo sestavin, ki bi ustvarjale elektromagnetno polje na mestu cepljenja. 

»Vsa cepiva proti covidu-19 so brez kovin,« piše na cepimose.si

NE DRŽI: Cepiva se lahko vgradijo v našo DNK in jo spremenijo

Nacionalni inštitut za javno zdravje pravi, da cepiva proti covidu-19 ne povzročijo spremembe človeškega genoma.

Vse nukleinske kisline v cepivih narejenih na osnovi mRNK, adenovirusov in plazmidov, obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da nastanejo proteini (antigeni), ki izzovejo imunski odgovor in sprožijo nastanek protiteles.

Strokovnjaki še pojasnijo, da se cepiva v telesu kmalu razgradijo in ne spreminjajo človeške DNK.

NE DRŽI: Pri pripravi cepiv proti covidu-19 niso uporabili preizkušenih tehnologij, zato so cepiva manj varna

Če bi želeli proti covidu-19 pripraviti »klasično« cepivo, bi potrebovali več let, da bi cepivo izdelali in ga proizvedli v zadostnih količinah. 

Ker je svet nujno potreboval cepivo, so bile za cepivo, ki naj bi ga v nekaj mesecih proizvedli v milijardnih odmerkih, izbrane nove tehnologije, in sicer klasični načini gojenja virusov.

Čiščenje njihovih sestavnih delov za pripravo cepiv je prezamudno, da bi bilo z njimi mogoče v nekaj mesecih pripraviti milijarde cepilnih odmerkov.

Prednost mRNA cepiv: Enostavna masovna proizvodnja, zelo čist produkt, velike možnosti modificiranja učinkov.

NE DRŽI: Cepljenje proti covidu-19 je odsvetovano za osebe z oslabljenim imunskim sistemom in kronične bolnike

Kronični bolniki in imunsko oslabljene osebe imajo večje tveganje za težji potek covida-19, zato je cepljenje proti covidu-19 zanje še posebej priporočljivo.

»Pri osebah, ki imajo oslabljen imunski sistem ali jemljejo imunosupresivna zdravila, bo lahko učinkovitost cepljenja nekoliko manjša«, pojasnjujejo na cepimose.si.

NE DRŽI: Razvoj cepiv je potekal nenavadno hitro, zato cepiva niso varna

Na spletnem portali cepimose.si pišejo, da je zaradi pandemije covida-19 in njenih uničujočih posledic na celoten svet prišlo do največje mobilizacije raziskovalcev in farmacevtske industrije v zgodovini.

Razvoj cepiva je bil močno pospešen.

Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je bila časovnica strnjena, vendar so bile izvedene vse potrebne faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se nadaljuje tudi sedaj, ko so cepiva že pridobila dovoljenje za promet in so v splošni uporabi. 

Pravila za registracijo cepiv so za vsa cepiva enaka, podatki o varnosti in učinkovitosti cepiv proti covidu-19 pa so enako verodostojni kot za druga cepiva.

NE DRŽI: Cepljenje proti covidu-19 je nevarno za nosečnice

Pri nosečnicah lahko bolezen covid-19 poteka težje, cepljenje nosečnic pa se lahko opravi po skrbnem pretehtanju koristi in tveganj.

To je posebej pomembno pri nosečnicah s tveganji za težji potek covida-19 in pri nosečnicah, ki so izraziteje izpostavljene okužbi.

»Glede na dostopne podatke o varnosti in učinkovitosti mRNA cepiv pri nosečnicah in odsotnost teh podatkov za druga cepiva, se priporoča, da se nosečnice cepi z mRNA cepivi. Po porodu ni zadržkov za cepljenje,« poudarijo na spletnem portalu cepimose.si.

NE DRŽI: Preboleli smo covid-19, zato se ni smiselno cepiti

Cepljenje proti covidu-19 je priporočljivo tudi za osebe, ki so prebolele covid-19. 

Raziskave kažejo, da cepljenje prebolevnikov dodatno okrepi imunski odziv in izboljša zaščito pred ponovno okužbo z virusom SARS-CoV-2. Cepljenje oseb, ki so prebolele covid-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije.

Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do šest mesecev od začetka bolezni. Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje priporočajo, da je cepljenje najbolje opraviti v roku enega do šestih mesecev po bolezni.

S spleta

Komentarji (47)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
magyar bacsi (nepreverjen)

Vse je res.......

koronaš1 (nepreverjen)

da bi grun vdaro v tistoga keri si je zmislo internet pa youtube

In reply to by magyar bacsi (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Pa v tebe debeli fuknjenec. Bi že daven čas mer bil.

In reply to by koronaš1 (nepreverjen)

Aaaa (nepreverjen)

Pri ceplljenji vstavijo čip drži, pri cepljenji vstavijo antene drži, zemla je ravna drži.

Aaaaaaa. (nepreverjen)

Človek je vstal od mrvih in šel v nebesa drži, žensko je oplodil duh in je rodila človeka drži, na nebu sedi eden ki komandira svet drži... tisti ki verjamejo te trditve ob enem v primeru cepljenja zagovarjajo znanost, katero so še ne tako dolgo nazaj preganjali tisti, ki so verjeli da je zemlja ravna.
In sedaj verjamemo znanosti in da je zemlja okrogla..... ob enem pa verjamemo v brezmadežno spočetje, vstajenje od mrtvih in vnebohod. Odločite se ali boste verjeli znanosti ali pa pravljičarjem.
Verovanje v oboje je svetovno absurd.

In reply to by Aaaa (nepreverjen)

Prdni lujza (nepreverjen)

Zmaga tista ka smo dobli čipe zaj pa nas bodo požrli zdresirani morski psi res moreš biti neumen ka verjmeš take bedarije

Pancho Villa (nepreverjen)

Potemtakem je vožnja z električnimi avtomobili rakotvorna.

kluklu (nepreverjen)

Enin so prej vstavili čipse.

Pa vse ka se zgodi od cepljenja dale je od toga.

narod je čuda (nepreverjen)

To itak, človek nesmi mrejti, pa če pol leta od cepljenja, de cepivo krivo. Višek logike. 😂

In reply to by kluklu (nepreverjen)

Rockefeller Gr… (nepreverjen)

»Vsa cepiva proti covidu-19 so brez kovin,« piše na cepimose.si. DRŽI; Graphen oksid ni kovina - DRŽI.

Cepivo za "COVID-19" (Canine coronavirus Spike gene) je bilo patentirano leta 2000 s strani podjetja Pfeizer - DRŽI. povezava do patenta: https://patents.google.com/patent/US6372224B1/en?oq=US6372224B1

V patentu US6372224B1 piše, da je cepivo napenjeno "PSOM" - DRŽI!!!

Rockefeller Gr… (nepreverjen)

Saj vem da je težko resnico sprejet, še posebej če si cepljen s temi poskusnimi "kemoterapijami" ki bi naj bila cepiva. Vi kar minuse talajte, če vam je to v tolažbo. In ja. To ni cepivo, ampak je prej kemoterapija kot karkoli drugega.

Verjamem da vsaj večina razume toliko angleški jezik, da lahko uporablja google, ali pa google translate:
https://www.pnas.org/content/118/19/e2024998118
Infulenza = gripa; GO = Graphene oxide.. itd.

Kdo je spet ta strokovna komisija, ki taki marketing dela cepivom za poskusne zajčke oz. "pse", kot je navedeno v patentu?

In reply to by Rockefeller Gr… (nepreverjen)

narod je čuda (nepreverjen)

Ka bi bil tak woke kak ti, vah.

In reply to by Rockefeller Gr… (nepreverjen)

EU driver (nepreverjen)

Probaj malo manj pohati!!!

In reply to by Rockefeller Gr… (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je bila časovnica strnjena, vendar so bile izvedene vse potrebne faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se nadaljuje tudi sedaj, ko so cepiva že pridobila dovoljenje za promet in so v splošni uporabi.

Nemrejo napisati tri stavke, ka ne bi lagali. Cepivo ima samo pogojno dovoljenje za eno leto. V ZDA (Emergency use). Tretja faza preiskušanj pa poteka na tistih, ki se cepijo. Ta preiskusna faza traja do jeseni 2022. Poglejmo samo citat iz pogodbe s Pfizerjem.
Slovenija priznava - razume - sprejema - da so cepiva , s cepivom povezani materiali, njegove komponente in njegove sestavine razvite pospešeno, zaradi urgentnih okoliščin, vsled COVID 19 pandemije , in da se bodo študije v zvezi s cepivom nadaljevale tudi po zagotovitvi cepiva. Slovenija nadalje priznava, sprejema, da dolgoročni stranski učinki in učinkovitost cepiva trenutno niso poznani, kakor tudi, da se lahko pojavijo trenutno še nepoznani stranski učinki.
Samo bebci lahko govorijo, da je cepivo preiskušeno. Če niso znani stranski učinki in niti učinkovitost kako lahko trdite, da je cepivo varno? Ste kaj popili spoštovani strokovnjaki?
Poznate Nuerberški kodex in 18. člen naše ustave, ki izrecno prepoveduje preiskušanje zdravil brez pristanka.

Rockefeller Gr… (nepreverjen)

Končno en, HVALA "čarni vrag".... še je upanje da spregledajo!!!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

EU citizen (nepreverjen)

Ka si tij po poklici oz. ka za šole si končal ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

dejstvo, da je veliko več umrlih za covidom, kot pa zaradi cepiva proti covidu, je za ene nerazumljivo dejstvo. In taki potem modrujejo in širijo zarote. Če bi bilo nekaj od tega, kar proticepilci trdite, bi nekdo od mojih znancev sodelavcev ali sorodnikov, ki so cepljeni od januarja naprej rezličnih starosti in različnih zdravstvenih stanjih moral imeti po cepljenju neke hujše posledice. Med temi naštetimi ni cepljeni niti eden zbolel za covid-om. Medtem, ko so zboleli za covidom vsi necepljeni. Najbolj tragičen se mi zdi primer enega znanca, ki je nasprotoval cepljenju, potem pa je zbolel za hujšo obliko covida. Komaj se je izvlekel, potem pa je sledil novi šok. Zaradi strdka kot posledica kovida, je poleg mod (po domače jajca) dobil bulo, ki je vsak dan večja in presneto boli. Zdaj seveda odpadejo vsi facebook strokovnjaki za rezanje bule ostane toliko osovražena uradna medicina. Obstaja pa velika nevarnost da kirurg odreže napačno bulo. Vi se samo zafrkavajte na račun covida. Smo meli v službi tudi takšne primere, keri se nejso gli fajn končali. Kasrma je opasna stvar.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tebi se je napravila bula na možganih. Ta se ne da odrezati. Če že lažeš laži malo menje.

In reply to by someone1 (nepreverjen)

bc23 (nepreverjen)

Vir te omenjene pogodbe? Pač, če že nekaj trdiš, potem vsaj priloži zanesljiv vir.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

dewdd23234dw (nepreverjen)

CEPIVA ZA NEPLODNOST ZA POSPEŠEVANJE BOLEZNI IN SMRT CEPIVA UBIJAJO SAME ZDRAVJU ŠKODLJIVE SNOVI STRUPI! CEPIVO NE ŠČITI PRED KORONA NATEGOM!

EU citizen (nepreverjen)

Torej praviš, da bodo Švedskem, Danskem, Norveškem, Portugalskem itd. itd. kosila smrt ? ... povej še samo pliz kdaj se bo to zgodilo, da se dostojno poslovimo.

In reply to by dewdd23234dw (nepreverjen)

Rockefeller Gr… (nepreverjen)

Žalostno je, da se ljudje bolj pozanimajo kateri paket za telefon oz. operaterja z več "free GB" se splača vzet, kot pa za "cepivo" ki si ga pustijo vcepit.

In reply to by EU citizen (nepreverjen)

narod je čuda (nepreverjen)

Mhm ge se naj pozaniman? Na FB pa YouTube kak ti? Daj ne palamudi.😂

In reply to by Rockefeller Gr… (nepreverjen)

johanca (nepreverjen)

Če bi malo preveril bi videl kako hitro se dviguje število okužb na Danskem, 670 na dan pa čeprav je cepljeno 76,6% vseh prebivalcev...

In reply to by EU citizen (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Cepiva so kakśna so ali eno je istina; Če mamo v eni skupini milijon ljudi in so vsi cepljeni s temi "nepreiskušenimi" cepivi, v drugi skupini pa milijon ljudi od katerih nihče ni cepljen, in če nato med obe skupini pride enaka količina virusa sarc-cov 19, bo v necepljeni skupini zbolelo in umrlo veliko več ljudi kot v cepljeni. Torej ni res, da cepiva niso bredna nič. O Janezu Janši pa mislim bse najslabše. Je obsojeni kriminalec, ki zlorablja epidemijo za doseganje svojih pokvarjenih ciljev.

čarni vrag (nepreverjen)

Dokaz za tvoje norije je Izrael. Tan je 80% umrlih cepljenih.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Rockefeller Gr… (nepreverjen)

"bo v necepljeni skupini zbolelo in umrlo veliko več ljudi kot v cepljeni."... kdo pa je to napovedal; Frau Beović in njena PHARMA strokovna skupina?

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Težko si lejko predstavljam, ka je to za enih lažnivcov. Dvajsetletnica umrla zaradi cepiva, oni pa trdijo, ka je cepivo varno za nosečnice. Ka ste se nourih gob najeli, lažnivci?

Aaaa (nepreverjen)

čarni vrag kelko jih je pa umrlo zaradi jemanja aspironov zaradi namena redčenjs krvi pa se dale tou gemlej. Važnaje možnost stranskih učinkov na žalost tudi smrti. Procent smrti je zanemariv prouti koristnosti cepijva pa nej samo cepijva tou vsla za sakšo zdravilo. Bližnjin kerin oseba merje je seveda nepredstavljivo hudo na žalost tak je.

fsaf3re3r432 (nepreverjen)

Kakšne koriste nobene koristi nega od teh cepif prokleti gnojnik podkupleni NIČ VREDEN!

In reply to by Aaaa (nepreverjen)

Rockefeller Gr… (nepreverjen)

Razlika je, če ješ aspirin, ali pa nemreš idi deci kupit čevlov pa jakne, ker nimaš kao PCT pogoja, cepleni pa lehko hodijo kjerkoli, brez mask. Nej mešat vsega skup. Zadaj pa itak PHARMA industrija stoji...

In reply to by Aaaa (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ja to vidimo. Niti ena oseba pod 20 je nej mrla s kovidom. Najmenje ena pa od cepiva.

In reply to by Aaaa (nepreverjen)

orglice (nepreverjen)

Kaj od tega je res? VSE !
Zjutraj ruknem en šnops za razkužit, da bo zadeva držala ponovim, da pa ne bo prehitro popustilo ponovim z poživit venim odmerkom. Razkužilo potem tretjem odmerku drži sigurno cel dan.

Munt (nepreverjen)

JA rdečkarji in lastniki infoja pa mate čipe v glavi.Tak pravijo nekateri,ka vas tak šef ležej nadzira.Pa neka novega se pojavlja po cepljenju nekaterih ljudi,postaneš levičar in cejli rdejči pa sijli ti se na cesto.Tak pijšejo prekmurski mediji.

Muraa pfuj (nepreverjen)

Propaganda laufaaaaaa

realnoo (nepreverjen)

KLIK CLANEK ZA HUJSKANJE NARODA!
IGNORE!
GNOJI SOBOTAINFO

Rockefeller Gr… (nepreverjen)

Novi nori svet. Zmagali so pa itak posnetki s politiki, ki jih cepijo brez igle na šprici, ali pa mimo, pa v rokav, pa ne vem kaj vse še niso naumili. Glavno da ta isti ljudje zastopajo interese PHARMA... se ve zakaj.

Pa ne mi rečt še zdaj za tole da je tudi to teorija zarote...ljudje; odprite oči, ker nas farbajo po dolgem in počez. Otroci v vrtcih in šolah pa itak že rišejo starše z "maskami", kot nekaj normalnega. Lepo jim perejo možgane....

Fonzer (nepreverjen)

Zakaj ne povejo da je naravna imunost boljša, če si že prebolel covid?

tutu (nepreverjen)

Neven ka ste eni zadnje mesece prespali, ali ka? Idemo skozi par dejstev:
- Naravna odpornost je bouksa od odpornosti cepiva
- Ka dobis naravno odpornost, tvegas tezji potek bolezni, smrt ali pa long covid. Niti ena zadeva nej glih prijetna.
- Cepivo ne sciti 100%. Torej, tudi ce se cepis, lejko zbolis. Je pa verjetnost za to negi 60% mensa, verjetnost za long covid je 50% mensa in verjetnost za hujsi potek bolezni je za 95% mensa.
Ka se da iz toga sklepati? Najbole pametno se je cepiti. Ce po cepljenji ne dobis covida, je to super. Ce ga pa kljub temu dobis, pa mas veliko menso verjetnost za hujsi potek ali pa za long covid. In z to menso verjetnostjo dobis naravno odpornost.

In reply to by Fonzer (nepreverjen)

Vestni_opazovalec

Naravna zaščita, po prebolevanju, je do 27x večja (žal sem izgubil link do vira). Razlog: pri cepljenju s "cepivi" tipa mRNA se aktivira le del imunskega sistema in sicer površinskega, ki tvori protitelesa proti površinskim glikoproteinom (S-protein) med tem, ko klasična okužba z vstopom virusa v tarčne celice, povzroči, da imunski sistem začne tvoriti protitelesa tako proti površinskim glikoproteinom (S protein) kot nukleokapsidnemu proteinu (N protein). Glavna tarča nevtralizacijskih protiteles je receptor vezavna regija na S proteinu. Za boljše razumevanje dogajanja v celici si več preberite na spletni strani Biolab laboratorija , članek, kjer govorijo o novem kvantitativnem testu Anti SARS -COV 2S.

In reply to by tutu (nepreverjen)

Vestni_opazovalec

Drži: tisto o možnem težjem/bolečem prebolevanju...iz izkušenj, 3 generacije;penzionist bil 2 dni na dodatnem kisiku (ne na ventilatorju, samo cevka do nosu), zaradi začetka pljučnice in predvsem zaradi izčrpanosti (ni imel apetita, zato potreba po infuziji in preventivno antibiotik). Najmlajša generacija nič simptomov, srednja kot gripa z vročino in še en "penzioniski" en dan vročine. Drži: vsi okuženi smo torej zboleli, ker nismo vedeli za okužbo in nismo izvajali preventivnih ukrepov.
Zase vem, da se ne bom cepil, ostali pa bodo videli, če bo sploh ostalo kako varno cepivo. Sicer pa, s spremenjenim odnosom do zdravil (ki so se izkazala za uspešna pri zdravljenju) postaja čedalje bolj smiselno vprašanje, zakaj se sploh cepiti. Tudi ta virus se bo "izpel" kot se je SARS1, oziroma bodo sporadična pojavljanja, oziroma ga bomo tretirali kot sezonsko gripo (zdravljenje z zdravili).
Bo pa neka točno določena veje industrije našla "upgrade" virusa in potem bomo šli ponovno skozi to mantro, le da bo morta tisti bolj smrt(onos)en, ker se ne bodo našla zdravila "proti parazitom", ki bi nas rešila.

In reply to by tutu (nepreverjen)

ED (nepreverjen)

Če je ta izsledek raziskave samega Stevanovića, zaradi katerega je uprizoril (skoraj) vojno,
potem bo že držalo.

Lulek (nepreverjen)

Pijzda van materna. Drujgo ne delate kak lazete,preklejte svinje. Da bi van deca rikverc odile

Fear and shado… (nepreverjen)

To pa enostavno glede DNK-aja ne more biti res. Vsaka sestavina, ki pride v telo lahko spremeni genski zapis že zaradi tega, ker telo odreagira z imunskim sistemom. S ten lahko zaradi pomanjkanja kisika nastane mutacija, ki spremeni genski zapis. To ponavadi ne pomeni nič, ampak je laž.

Fear and shado… (nepreverjen)

To pa enostavno glede DNK-aja ne more biti res. Vsaka sestavina, ki pride v telo lahko spremeni genski zapis že zaradi tega, ker telo odreagira z imunskim sistemom. S ten lahko zaradi pomanjkanja kisika nastane mutacija, ki spremeni genski zapis. To ponavadi ne pomeni nič, ampak je laž.

Nermin Nuric (nepreverjen)

Ko da bi js reku da je nareta raziskava da cigareti ne skodijo kr pa poznam nekoga ki je meu raka na pljucih pa nikol kadiu pa piu alkohol

Vestni_opazovalec

V zvezi z vso tematiko in dvomi je morda dober vir informacij tale: https://www.slovenskizdravniki.si/clanki/page/2/ . No , mnenje stroke , ki dela za vlado in zdravniki te "Iniciative zdravnikov Slovenije" je kar različno:

Ali se lahko neželeni učinki pojavijo čez nekaj let?

Jerala: Za vsa ta cepiva vemo, da jih imamo zdaj eno leto, ampak podoben tip cepiv poznamo desetletje in pri nobenem od teh cepiv, ki so narejena na podobni tehnologiji, se ni izkazalo, da bi imela kakršne koli dolgoročne učinke.

ISZ: Ne vemo, saj delovanja „cepiv“ s tako obliko imunizacije še ne poznamo. Razlikujejo se od klasičnih cepiv. Pri klasični obliki cepiv se vbrizga oslabljen mikroorganizem ali toksin, ki ne povzroči bolezni, ampak sproži imunski odziv. Pri DNK ali RNK „cepivih“ gre za uporabo spremenjenega genskega materiala, ki naj bi teoretično spodbudilo celico prejemnika, da sama proizvede toksin, proti kateremu naj bi kasneje izzvala imunski odziv. Takoj po cepljenju so se že pokazali nekateri škodljivi stranski učinki (ref4), dolgoročnih učinkov pa še ne poznamo. Nekateri so jih predvideli glede na stranske učinke po cepljenju proti SARS-CoV-1 (ref 7, 8).

Primer prekinjene študije zaradi stranskih učinkov, ki so se pokazali kasneje, je študija o vektorskem adenovirusnem „cepivu“ proti HIV, ki so jo prekinilileta 2008 v 2. fazi. Osemnajst mesecev po prejetem „cepivu“ se je izkazalo, da so določeni prejemniki bolj dovzetni za okužbo z virusom, proti kateremu so bili cepljeni. Glede na to izkušnjo je skupina znanstvenikov oktobra 2020 opozorila na posebno previdnost pri razvoju vektorskega „cepiva“ in nujnosti pojasnitve o možnih posledicah ob uporabi takšnega „cepiva“ (ref 9). Razvoj cepiv je dolgotrajen proces, ki traja 10-15 let (ref 6). Pri razvoju cepiv proti SARS-CoV-2 so uporabili metodo „teleskopiranja“, kjer (še vedno) vzporedno teče več faz hkrati. Kljub temu pa ne moremo skrajšati časa opazovanja, ki je potreben za ugotavljanje poznih neželenih stranskih učinkov.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice