Na TV IDEA nadaljujejo pogovore s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu.

V Hiši EU je pred kamero sedla Tanja Fajon, ki je odgovorila na različna vprašanja, o spopadanju z epidemijo, prihajajočem volilnem letu, med drugim, pa tudi o vrhu Evropske unije o širitvi na zahodni Balkan.

Velikih pričakovanj ni bilo

Fajonova pravi, da že od samega začetka ni imela velikih pričakovanj glede zaključkov, da pa je bilo pomembno močno sporočilo, da vsi voditelji sedijo skupaj in da je širitev na območje zahodnega Balkana pomembna.

»Pomembno pa je predvsem za države zahodnega Balkana, ki izgubljajo veliko entuziazma. Mlade generacije odhajajo, ekonomske in politične nestabilnosti se kar vrstijo iz države v državo, tudi v odsotnosti neke ambiciozne širitvene politike.

Na žalost smo sedaj v situaciji, ko se države Evropske unije še odločajo, ali bodo Severni Makedoniji in Albaniji odprle pristopna pogajanja do konca leta,« dodaja evropska poslanka Fajon.

Države izgubljajo zaupanje v Evropsko unijo

Tu pa vidi tudi veliko tveganje, saj sta obe državi izpolnili vsa pričakovanja in pogoje, zataknilo pa se je na strani Evropskih vlad, nazadnje z bolgarskim vetom.

»Ko Evropska unija na eni strani obljublja, ko države na drugi strani izpolnijo pogoje, pa potem države članice Evropske unije ne izpolnijo svojih obljub, se nam dogaja to, kar se danes dogaja na zahodnem Balkanu.

Države izgubljajo zaupanje v Evropsko unijo, pada podpora, ob situaciji s covidom in političnimi nestabilnostmi je to izjemno nevarno tveganje za stabilnost v naši direktni soseščini,« je prepričana Fajon.

Se Fajnova poslavlja?

Prihodnje volilno leto bo precej intenzivno, saj se nam obetajo kar tri volitve, zato ni šlo mimo vprašanja, ali je prihodnost Tanje Fajon v Evropskem parlamentu odvisna od izida parlamentarnih volitev, kjer je kolegom s TV IDEA izdala, da zaključuje svoja dva in pol mandata v Evropskem parlamentu.

»Prihodnje leto nameravam peljati stranko socialnih demokratov na volitve, od rezultata in zaupanja volivcev bo nato odvisna tudi moja izvolitev v državni zbor. Upam, da nam bo uspelo tudi zamenjati vlado, vse je odvisno od te politične prihodnosti, ampak pričakujem, da se bo moja kariera nadaljevala v Sloveniji in da me bo v Evropskem parlamentu zamenjal moj naslednik ali naslednica.«

Ob koncu je izdala še, da si želi levosredinske vlade, saj so štiri stranke opozicije podpisale povolilni sporazum, da želijo skupaj sestaviti naslednjo vlado, ki bo normalno vladala, bolje poskrbela za našo prihodnost in zato da ponovno vzpostavijo demokracijo, seveda ob zadostni podpori volivcev. Če vas zanima celotni pogovor, pa si ga lahko ogledate v nadaljevanju.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice