Koronadoba je udarila tudi na trg študentskega dela. V poletnih počitnicah je to še toliko bolj za čutiti, saj dijaki in študentje množično iščejo delo, ki pa ga tokrat ni na pretek.

Pogovarjali smo se z lastnikom Mladinskega servisa Murska Sobota Darkom Kutošem, ki nam je zauapal, da so največji izpad prometa imeli v aprilu in v maju.

Pri študentskih delih, ki so bila vezana na najbolj prizadete sektorje v času epidemije, je bil upad celo do 70 odstoten. Stvari se sicer popravljajo, a pretiranega optimizma ni čutiti.

"Glede na to, da je samo študentsko delo vezano na gospodarstvo, ni za pričakovati močnejšega okrevanja od okrevanja, ki ga bo deležno gospodarstvo. Ob vseh napovedih, se vidi, da je bil upad gospodarske aktivnosti bistveno večji, kot smo mislili, da bo," pojasnjuje Kutoš, ki pravi tudi, da na manjšo ponudbo študentskih del vplivajo še ukrepi, kot so čakanje na delo in drugi iz državnih protikoronskih paketov.

Darko Kutoš

Povpraševanje tudi po navadno manj privlačnih delih

Trenutno je naval velik in študentsko delo, ki je v poletnih počitnicah še toliko bolj iskano, je trenutno bistveno bolj redka dobrina, kot prejšnja leta

"V poletnih počitnicah se za študentsko delo zanima bistveno več ljudi, sedaj pa je poleg tega še bistveno manjša ponudba del," razloži Kutoš, ki opaža tudi, da se veliko podjetij zdaj odloča, da ponudijo študentsko delo otrokom svojih zaposlenih in tako ta dela sploh ne pridejo na njihovo 'borzo'. 

Večja podjetja, ki so zmeraj zaposlovale cele linije zaradi letnih dopustov, pa letos ne iščejo v takšnem obsegu. Naval je sedaj tako velik, da odidejo tudi tista dela, ki ponavadi niso najbolj privlačna, recimo strežba in bolj zahtevna fizična dela. 

"Vse, kar se pojavi, v hipu odide. Pred kratkim so v kmetijskem gospodarstvu iskali 30 študentov za trganje koruznih metlic in v nekaj dneh so že zapolnili kapacitete, tudi proizvodna dela so zelo iskana in hitro poidejo," pravi prvi mož pomurskega študentskega servisa, ki ima svoj sedež v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

Časi so hudi za vse, treba bo stisniti zobe

Minimalna urna postavka študentskega dela znaša letos 5,40 evrov bruto, dvig pa je bil izveden še v času Šarčeve vlade na pobudo Levice

"Pri študentskem delu je delež minimalne tarife bil nekje okoli 60 odstotkov, poleg tega v Pomurju ni infrastrukture in večje industrije, zato so tudi nižje povprečne cene študentskega dela in bi tako država morala malce drugače pristopiti k tej zadevi," meni Kutoš, ki dodaja, da večina podjetij študentsko delo izkorišča na način, da izvaja sekundarno kadrovsko funkcijo in po študiju študentom ponudi tudi redno zaposlitev. 

Ob tem v mladinskem servisu poudarjajo, da je potrebno biti aktiven in vsakodnevno spremljati dela na njihovem portalu ter ne obupati ob prvem neuspehu.

"Tudi če mesec dni ne dobijo dela, je treba biti potrpežljiv in aktiven. Treba se je zavedati, da je sedaj velik naval, okoli 5000 študentov in dijakov išče delo naenkrat. Hudo je za nas, hudo je za študente in hudo je tudi za študentske organizacije," priznava in še poudarja, da se bo študentsko delo normaliziralo sočasno z normalizacijo gospodarstva.

Provizija študentskega servisa za posredovanje je sicer zgolj 2,69 odstotka, kar je strošek delodajalca. Sedaj bo, po besedah Kutoša, treba stisniti zobe. Obeti zaenkrat niso ravno bleščeči, to pa je problem predvsem za majhne servise, kot je Mladinski servis Murska Sobota.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

z a 5,40 evra na uro se leiko jebejo da bi jim jaz delal
Če ne dobim 13 evrov na uro raje spim doma
tak dobim socialko in korona dodatke
zakaj bi pa delal

karler (nepreverjen)

zahvali se skrajni Levici, ti ne zajo z gospodarstvom. In zakaj je Šarec vrgel puško v koruzo.
V avstriji ni potrebno tega dela, in se vedno najde bolje plačan služba za vsakega, ne pa paradržavni servis.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Realni DF to si pa čista realno napijsal za sebe ka si socialne problem v toj državi. Izmeček gnili manjasti. Podporo ti vkraj vzeti pa prisilno delat nagnati.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

tut (nepreverjen)

Jaz sem čul
Da na sobotainfo delajo samo prek napotnice
In še to za minimalca
Temu se reče novinarstvo

Maskovič (nepreverjen)

si ti to moj kurac dobro čul
ušesa si umij

In reply to by tut (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Kaj ta Kutoš je še vedno študent, ker upravlja mladinski servis?

Starejše novice