V Gradcu naj bi odpuščali agencijske delavce, da bodo lahko tja odšli slovenski delavci.

Hoška Magna, kjer proizvodnja stoji že od začetka izbruha epidemije, tudi v naslednjih tednih še ne bo začela z delom. 

Vodstvo podjetja je  okoli 200 zaposlenim na današnjem zboru delavcev ponudilo začasne alternativne možnosti - okoli 30 jih bo še naprej ostalo v Hočah, ostalim pa bodo do zagona proizvodnje omogočili delo v graški tovarni, poroča STA.

Kot je po zboru delavcev povedal prvi mož hoške družbe David Adam, želijo začasne negotove razmere kar najbolj mirno preživeti, zaradi česar so se vsem zaposlenim odločili ponuditi delo v svoji graški tovarni. Zagotovil je, da ne bodo odpuščali, pač pa bodo za vsakega zaposlenega poiskali najboljšo možno individualno rešitev.

»Da bi lahko postopke izpeljali na čim boljši način, smo danes že izpeljali prve sestanke s predstavniki sveta delavcev in sindikata,« je po poročanju STA dejal Adam. Pogovore s sodelavci bodo opravili v naslednjih tednih, do takrat pa bo večina še naprej na delo čakala doma.

Adam je še zagotovil, da se bodo trudili zaposlenim čim bolj olajšati razmere, da se bodo ti lažje odločili za vožnjo v Gradec, tudi z organiziranim avtobusnim prevozom. Čeprav glede na signale z današnjega zbora delavcev ne pričakuje, da bi delavci množično zavračali ponujeno možnost, pa se tistim, ki je ne bi sprejeli, obeta prekinitev pogodbe iz poslovnih razlogov, še poroča STA.

Kako dolgo bo trajalo, da bi v Hočah, kjer so pred epidemijo lakirali karoserije za Jaguarja, lahko znova stekla proizvodnja, Adam ne more napovedati, saj je to odvisno od nadaljnjega razvoja avtomobilske industrije v naslednjih mesecih. Je pa zagotovil, da sedanje stanje nikakor ne vpliva na njihove nadaljnje načrte v Hočah. 

Kot pravi vodstvo, še naprej verjamejo v to lokacijo in nadaljujejo vse postopke za pridobitev dovoljenj za drugo fazo, prav tako se bodo potrudili izpolniti vse obveze iz prve faze.

Sicer pa so se tudi v graški Magni pred časom razšli z okoli 150 agencijskimi delavci, tako da so tudi tam razmere na določenih programih težavne. Z omenjenim zmanjšanjem števila pogodbenih delavcev so na nek način omogočili prezaposlitev svojih delavcev iz Hoč, saj želijo ohraniti tukajšnjo dobro ekipo.

Sestanka z vodstvom hoške družbe se je udeležil tudi vodja sindikata KSS Gvido Novak, s katerim so pred izbruhom epidemije podpisali kolektivno pogodbo. Po njegovih besedah so se z vodstvom danes sestali že četrtič, kar se mu zdi zelo pohvalno, saj so bili zaposleni o dogajanju ves čas sproti informirani, poroča STA.

»Reševanja razmer so se glede na današnji predlog lotili zelo pozitivno, saj bodo vsem ponudili delo v Gradcu, govora o odpuščanju pa ni bilo. Za vsakega bodo skušali najti rešitev, kar ocenjujem kot zelo pozitivno,« je dejal Novak, ki ocenjuje, da bodo delavci v veliki večini sprejeli ponujene možnosti, saj bodo tako obdržali zaposlitev v Hočah.

Po njegovih besedah so tudi delavci, glede na okoliščine, zadovoljni, saj so v Gradcu nenazadnje odpuščali agencijske delavce, da bodo lahko tja odšli slovenski delavci. 

Izvršni direktor za kadre pri graški Magni Jörg Tutner je povedal, da je pri njih trenutno zaposlenih 8500 ljudi, od tega okoli 1400 iz Slovenije, na katere so zelo ponosni. Odpuščali niso, so se pa zaradi razmer za sodelovanje zahvalili delu agencijskih delavcev, čeprav se ves čas trudijo za vsakega zaposlenega.

V podjetju so se med ukrepi sicer odločili za skrajšanje delovnega časa, avstrijska vlada pa je z ukrepi zagotovila, da zaposleni prejmejo med 80 in 90 odstotkov svoje plače. Ker imajo v Gradcu več programov, se razmere v njih precej razlikujejo. 

»V nekaterih delajo že stoodstotno, v drugih pa le okoli 50-odstotno,« je dejal Tutner in dodal, da je v sedanjih razmerah, ki jih še nikoli nismo doživeli, težko napovedati, kako se bodo zadeve v avtomobilski industriji odvijale v jesenskem času.

Komentarji (5)

čarni vrag (ni preverjeno)

sem zadnjič videl celo skupino delavcev ki so stali ob cesti v Hočah,
So štopali
pa jih vprašam kam greste
So rekli v Gradac na šiht

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

kaj stopali so
ja kdo pa leiko vzame enih 200 stoperašev v cliota

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Fainšček Ekolog (ni preverjeno)

Hoče Magna je odpuščala že pred Covid19. Nekdo je dobro mastno pokasiral, zaradi kmetijskih zemljišč, kjer bo stala ta nova hiša strahov... Pri nas se zna samo betoninrati in uničevati rodovitno zemljo, gozdove, reke, potoke, nihče ne ve postavljati tovarn na lokacijah, kjer so prej stale stare tovarne... Denimo Mura sameva, je hiša strahov, TAM, itd...

ZdrafkoRulezzzz (ni preverjeno)

Še en mega uspešen projekt našega Zdrafka. Ovačik super svetovnega prvaka v premagovanju krize in predihavanju na prvi bojni liniji...

čarni vrag (ni preverjeno)

a si ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat ko ti pride strićek
iz Varaždina na obisk
in ti zvečer po risanki vtakne v usteca BANANO

In reply to by ZdrafkoRulezzzz (ni preverjeno)

Starejše novice