Pomurski župani na seji Sveta regije sklenili državo pozvati k ustanovitvi pokrajin.

V Dvorani PGZ v Murski Soboti je danes potekala 76. redna seja Sveta pomurske razvojne regije. Največ pozornosti je po pričakovanjih bila deležna razprava o ustanovitvi Pokrajine Pomurje, ki je bila na dnevni red uvrščena na pobudo župana občine Dobrovnik Marjana Kardinarja.

Ustanovitev pokrajine bi po njegovem mnenju olajšala delo na skupnih projektih v regiji, predvsem pa okrepila razvoj kmetijstva, turizma in gospodarstva. Kot je dejal, je ustanovitev pokrajin resda v pristojnosti države, a je mnenja, da bi konkretne premike morali spodbuditi tukaj, v Pomurju.  

Ustava dopušča ustanovitev pokrajin, razlike med razvitimi in manj razvitimi deli države pa velja zmanjšati, so se strinjali župani. Predlog je tako bil deležen podpore vsaj na simbolni ravni, a je več občin izrazilo pomisleke glede izvedljivosti, saj s strani države zaenkrat ni bilo konkretnih premikov.

V Mestni občini Murska Sobota podpirajo ustanovitev pokrajine v čim krajšem možnem času, toda dodajajo, da je zadeva v pristojnosti države, zato morajo upoštevati predpisane postopke. Občine z desnega brega Mure medtem opozarjajo na specifiko svojega položaja.

Kot je ocenil poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horváth, bi poziv k ustanovitvi pokrajine Pomurje predstavljal dobro spodbudo državi, vendar pa dvomi, da bodo vprašanje uspeli rešiti v aktualnem mandatu.

Ob koncu razprave so se udeleženi odločili na državo nasloviti pobudo k ustanovitvi pokrajin na območju celotne Slovenije oziroma vsaj pokrajine Pomurje. Hkrati so sklenili sklicati sestanek predsedstva Sveta regije s predstavniki Ministrstva za javno upravo, v okviru katerega bodo preučili razpoložljive možnosti in predstavili, kaj bi takšna rešitev pomenila za razvoj regije.

Enoletni mandat ostaja

Župani so obravnavali še predlagane spremembe in dopolnitve Poslovnika Sveta regije ter jih z dopolnilom, ki ohranja enoletni mandat predsedstva, tudi sprejeli. Sledila je seznanitev s potekom izvajanja Dogovora za razvoj regij, medtem ko je Uroš Kamenšek predstavil delovanje Pomurske turistične zveze. Predsednik PTZ je med drugim omenil željo po enotnem odloku o lokalnem turističnem vodenju ter izpostavil vse večja prizadevanja na področju dela z mladimi. 

Za jasnejšo sliko poplavne ogroženosti

V nadaljevanju seje so sodelujoči izpostavili težave pri sprejemanju Občinskega prostorskega načrta v luči podatkov o poplavni ogroženosti, ki naj ne bi nujno odražali realnega stanja. Na probleme opozarjajo predvsem v občinah Puconci in Razkrižje.

Dopolnjena hidrološko-hidravlična študija v slednji občini na primer kaže, da je poplavna ogroženost veliko večja, kot so kazali prejšnji podatki. Zato je bilo slišati pozive po novih, natančnejših študijah, predvsem pa k povečanju protipoplavne varnosti v Pomurju s strani države.

Obenem so župani bili pozvani k jasnejši opredelitvi občin glede prihodnosti oziroma izkoriščanja reke Mure.
 

Na Ministrstvo za okolje in prostor so se tako odločili nasloviti zahtevo, da izdela novo oceno oziroma karto poplavne ogroženosti, ki bo natančneje ocenila realno stanje. Prav tako so se zavzeli za skupen sestanek s pripravljavci občinskih prostorskih načrtov in nato še posebej z Direkcijo Republike Slovenije za vode.

Sicer pa so župani na seji prejeli še informacije o poteku priprave Regionalnega razvojnega programa 2021-2027, poklicani pa so bili tudi k posredovanju vprašanj in morebitnih pripomb v zvezi z delovanjem Centra za socialno delo Pomurje, saj je nedavna reorganizacija zavodov poskrbela za nekaj nejasnosti.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
car (nepreverjen)

Evo zato je bila gužva pri pečenih pišcancih ob atobusni postaji..Vsa golazen je žrla pišcance in pomfri..KAKO VAS NI SRAM..

podcar (nepreverjen)

Bar so se nageli.

Salmonela (nepreverjen)

Ge so geli piceke , ges bi tudi papal piceke ?

klantoš (nepreverjen)

Vse tej bedne občine ukiniti, pa narejti samo krajevne skupnosti. Pa da vidimo kolko tej parazitov de te kandidejralo, da bi mogli delati zašejnki. Niti eden gelibar?

btk (nepreverjen)

3/4 obcin ukinote ker so not samo parazite...

drugace je pa to Šiškojova ideja za dežele...

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Večina županov (BIVŠIH IN SEDANJIH) , KI NISO IN SEDAJ NE VEJO PRIVABITI GOSPODARSKE SUBJEKTE Z VIŠJO DODANO VREDNOSTJO V SVOJE OBČINE, da bi ljudje dobili nove službe , kjer bodo tudi plače višje od minimalnih , sedaj nekaj bluzi o ustanovitvi pokrajine.
Občine so pri izgradnji INFRASTRUKTURE -CESTNE IN VODNE vsekakor opravile pozitivno vlogo,vendar pri teh projektih ni bilo potrebno kakšno inovativno znanje županov in občinskih uprav v Pomurju..
Tudi sama ustanovitev pokrajine ne bo odpravila pomankljivosti ali neznanja ali ignorance lokalnih politikov , ki niso bili sposobni in sedaj niso sposobni privabiti investicije z višjo dodano vrednostjo.

Ilustrativni primer naše nesposobnosti ali neiznajdljivosti je POMURSKI TURIZEM ,kjer prekmurski gospodarstveniki in župani niso bili sposobni združiti moči , znanja , da bi združili ali si posodli kapital ter prevzeli nekatere naše turistične bisere.
Tako da zdaj smeteno v Prekmurskem turizmu pobirajo drugi, Prekmurci zaposleni turizmu pa so poceni delovna sila z 700 evri na mesec.
Pokrajine so smiselne , če de se zadosti denarja preneslo iz državnega proračuna na proračune pokrajin, drugače nas spet preženejo žejne čez vodo. Pa novi ljudje so potrebni z vizijo in znanjem predvsem na gospodarskem področju.

BOLŠEVIK (nepreverjen)

Točno pred 100 leti je Vilmuš Tkalec "vökričal" (razglasitev Prekmurske republike) rdečo boljševistično republiko v M. Soboti 29. maja 1919 ob 11.30 Republika je obstajala do 6. junija 1919, ko so jo zatrle enote madžarske Rdeče armade. Vilmoš Tkalec pa je pobegnil z večjo vsoto denarja, vsaj tako so leta 1919 poročale rdeče Novine.
Če nas zgodovina kaj uči je predvsem to, da se ljudje iz nje nismo nič naučili. Poučno je opazovati dogajanje v Prekmurju in Prlekiji po 100 letih.
Županska sestava v regiji (27 županov) po zadnjih lokalnih volitvah, kljub briljantni zmagi SDja v mestni občini Murska Sobota, za uresničitev nekaterih velikopoteznih načrtov Kučanovih izvajalcev ni ugodna. Desni breg reke Mure od Apač naprej je tako postal dokaj neprijeten in samosvoj sogovornik na "Svetu regije". Enako je še z nekaterimi drugimi. V Lendavi je tako zmagal kandidat s podporo Orbana in Janše.
Več kot očitno je, da trenutni institucionalni okvir, ki ga predstavlja "Svet regije", ne zadostuje murskosoboški rdeči gospodi za preglasitev morebitnih dvomljivcev pri potrditvi vseh s strani razvajene SD mladeži (Đurov, Perhavec,..) želenih projektov. Ne gre jim pri zrušitvi Pomurskih lekarn, NI jim uspelo kupiti regionalni radio... Ljutomerska županja NE pristane na enormno povišanje položnic za svoje občane. NI jim uspelo zrušiti neposlušnega murskosoboškega škofa preko Dejana Karbe (spomnimo, Dejan Karba je bil s strani in osebnim obiskom Židana promoviran za protikandidata pri zadnjih lokalnih volitvah, samo da bi Jevšek in Kučan dobila trdnejšo koalicijo Kučanu podložnih županov).

lebari

prepričan sem da so vsi pomurcu zato da se ustanovi pokrajina,ker bo verjetno država proti-zato se naj razpiše referendum za pomurce in to je to--začetek pokrajine.drugače ne bo šlo.,enkrat se je treba zoperstaviti proti izkoriščanju pomurja----

Starejše novice