V občini Gornja Radgona je finančno stanje bolj zaskrbljujoče, kot so predvidevali, odzvala se je tudi županja.

Finančno stanje v občini Gornja Radgona naj bi bilo bolj zaskrbljujoče, kot so predvidevali, županja v sporočilu za javnost ni skrivala težav.

»Na vas se obračam z najbolj iskrenimi nameni kot županja občine Gornja Radgona. Sledim zavezi iz volilne kampanje, da občane korektno obveščam o realnem stanju naše občine,« je zapisala županja.

Finančno stanje zaskrbljujoče: »Trenutno stanje v naši občini, kar se financ tiče, je veliko bolj zaskrbljujoče, kot sem predvidevala in kot si nekateri izmed vas sploh lahko predstavljate

Dolg na dan 31. decembra 2022 je znašal več kot devet milijonov evrov

Po besedah Mauko Tuš je slabo finančno stanje posledica večletnega nepravočasnega načrtovanja in nedoslednega izvrševanja proračuna ter poraba sredstev preko svojih zmožnosti.

»V danem trenutku naša občina ne more uravnotežiti proračuna za leto 2023, imamo prenesene obveznosti, dolg iz naslova zadolževanja in likvidnostne težave,« je zapisala v sporočilu za javnost.

Zadolženost narašča: »Zadolženost občine narašča iz leta v leto. V zadnjih dveh letih se je dolg občine izjemno povečeval. Od 6.047.935,65 evrov na dan 31. decembra 2020, nato 7.513.478,91 evrov na dan 31. decembra 2021. Zadolženost občine Gornja Radgona na dan 31. decembra 2022 pa je znašala 9.191.251,76 evra

Izredno slabo stanje tudi na področju cest in komunalne infrastrukture

»Prevzeto sedanje stanje mi v celoti onemogoča izpolnitev dane volilne zaveze, da bom skrbela za pravočasno pripravo proračuna,« je zapisala Mauko Tuš.

Občina bo tako na začasnem financiranju do predvidoma konca junija 2023: »Vsekakor pa me ta težka situacija ni iztirila. Sem optimistična. Moja prva in edina skrb v tem trenutku je, sprejeti dejansko stanje in preudarno reševanje težav. S težavami se bomo spoprijeli skupaj in odločno vztrajali na naši skupni poti.«

V sporočilu je še dodala, da morajo imeti v prihodnosti več posluha do krajevnih skupnosti, izredno slabo stanje pa je tudi na področju cest, ulic in komunalne infrastrukture v občini.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Triangelika (nepreverjen)

še malo več naj pokradejo, pa bo.

kuntakinte (nepreverjen)

...pa ta občina je bankrotejrala...tou je šče hüjše kak v Gornjij Petrovcaj...ka pa prejšnji župan?...bi mogeu verjetno v čuzo...pa ešče što z njin...

. (nepreverjen)

Skoda. Radgona je vaci preci fajna merna . Pa pubeci pa dekle so tudi dobro srcni.

Kozmos (nepreverjen)

Tak to je ce hodis v prevelkih cevljih

Helo (nepreverjen)

Urškica nede napravla nič v 4 letih. 100%.

Starejše novice