V Pomurju imamo številna uspešna podjetja, ki dajejo kruh na mizo veliko družinam. Preverite, katera ustvarjajo največje dobičke.

Po podatkih Ajpesa sodijo pomurska podjetja med slabše na ravni celotne države, ampak najdejo se pa tudi svetle izjeme, ki so lahko ponosne na svoje poslovne izide. Tako se glede na končni izid poslovanja, pomurska regija med statističnimi regijami uvršča na 9. mesto med 12 regijami v Sloveniji.

Rast je glede na leto 2017 večja

Po podatkih Ajpesa je v Pomurju, 30. junija opravljalo svojo dejavnost 8.812 poslovnih subjektov (tu so vključena tudi društva, zadruge in nepridobitne organizacije), kar našo regijo uvršča na  8. mesto med vsemi regijami (za pomursko regijo so posavska, koroška, primorsko-notranjska in zasavska regija). Glede na podatke iz letnih poročil za leto 2018 je družbam v pomurski regiji uspelo za 11 odstotkov povečati prihodke v primerjavi z letom 2017 (slovensko povprečje je devet odstotkov), čisti dobiček je glede na 2017 zrasel za 66 odstotkov in neto dodana vrednost na zaposlenega za devet odstotkov (slovensko povprečje je dva odstotka).

Pomurska podjetja v samem vrhu

Časnik Finance je pripravil lestvico, kjer so razvrstili največja pomurska podjetja po prihodkih, dobičku in številu zaposlenih. Ravno tako pa lahko na njihovi lestvici TOP101, med največjimi podjetji najdemo proizvajalca avtodomov iz Odrancev Carthago, Elrad International s sedežem v Gornji Radgoni in Radensko. Med živilskimi podjetji pa izstopata Panvita MIR in podjetje Paradajz, ki je najbolj znano s svojimi paradižniki pod blagovno znamko Lušt.
 

Vir:Finance

Zaostajanje na ravni države se nadaljuje

AJPES opozarja, da se v naši regiji nadaljuje trend zaostajanja pri temeljnih kazalnikih produktivnosti. Zaostajamo namreč pri prihodkih na zaposlenega za 17 odstotkov, pri bruto plači na zaposlenega za 12 odstotkov, pri neto dodatni vrednosti na zaposlenega za 20 odstotkov in pri čistem poslovnem izidu na zaposlenega za 28 odstotkov. Po plači smo na visokem petem mestu (1.450 evrov bruto na zaposlenega), ampak po neto dodatni vrednosti na zaposlenega na predzadnjem mestu (35.326 evrov). 
 

Prihodnjo sredo bo v hotelu Diana potekal Pomurski forum, ki ga organizira časnik Finance. Tema foruma bodo hitrorastoča pomurska podjetja, predstavili bodo tri zanimive lokalne podjetnike, govorili o financiranju podjetij, v ospredju pa bosta tudi geotermalna energija in poslovna prihodnost pomurske regije.

Komentarji (28)

fake statistike (ni preverjeno)

Carthago, Elrad, Radenska, Paradajz...same jake firme, a delavci pa na minimalcu ali nekaj deset EUR več !

Ejni (ni preverjeno)

Stari podatki. Nej več tak lipou

Delavec na minimalcu (ni preverjeno)

Vsi na minimalcu-delavci životarijo sploh Pomgrad Panvita in xal

A (ni preverjeno)

Pa Elrad glij tak.. delo san tan, pa znan kak jem

In reply to by Delavec na minimalcu (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ne vem, če to drži. Smo na petom mesti po bruto plači.

In reply to by Delavec na minimalcu (ni preverjeno)

df (ni preverjeno)

DF seveda ka ne vejš či si pa socialni problem keri nema minute delovne dobe. Glavno ka se cejle dneve sidij pred računalnikom keri je itak nej tvoj ka si ga nemreš privoščite in se šinfle vse vkup.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Nepodjetnik (ni preverjeno)

Pa tü pri financah se nešče redno smeši. Imo-rent je gor, nega pa GMT in Rotoja? Sobotainfo pa to brez kančka novinarskega skepticizma lepo dol prepiše. :)

VladoKaroly (ni preverjeno)

Te pa preveri letna porocila za 2018 in sporoci podatke, bi slo? Roto, ja....:) v niti eni kategoriji ne izstopa....to je seznam glede na navedene kriterije pac.

In reply to by Nepodjetnik (ni preverjeno)

Nepodjetnik (ni preverjeno)

San pogledno, ja. Zato san tudi postavo zelo logično vprašnje. Kda mo ge članek piso, mo se tudi pozanimal o temi.

In reply to by VladoKaroly (ni preverjeno)

VladoKaroly (ni preverjeno)

No, pa ka si ugotovo...pavlinjek z 200k cistoga sodi na lestvico od financ? Neven no, pojđe vendar znajo ka delajo :)

In reply to by Nepodjetnik (ni preverjeno)

Nepodjetnik (ni preverjeno)

Gledal san dejansko samo GMT, Rotoja niti nej. Ampak po merlihi v tabeli (prihodki, dobiček, št. zaposletnih), če upoštevamo vsa tri merila enakovredno, bi tudi Roto s svojimi 200k mogo biti not. Ker, če je lejko Reflex s svojimi 900k minusa. S tem, ka je izguba dejansko 1 milijon (989 tisoč). Pa bi skoraj upal trditi, ka je izguba prej še večja kak manjša.

Pa ka se razmimo, neman interesa v nobeni firmi (nej roto, nej GMT, nej Reflex). Vse tri firme so pomembne in vse dajo kruh domačinom. Bi si upal trditi, ka so tudi glede plač vse nad povprečjem regije. Zdaj pa, če nešče zato dobi 700 € plače, ka ma 250 € lizinga za avto pa trbej biti telko pošteni pa povedati, ka ma 950 € plače, nej 700 €.

In reply to by VladoKaroly (ni preverjeno)

VladoKaroly (ni preverjeno)

Gmt bi vendar paso gor, neven zakoj je nej, ampak kak vidin se je delalo loceno: zaposleni, prihodki, dobicek. In vsaka top10 podjetja v kategoriji, pa sta vendar za las roto pa gmt fkraj spadnila, tu so pa vse po kategorijaj v eni tabeli. Se pa strinjam, vse navedene firme so pomembne za regijo, kakorkoli mo sinfali dolocene stvari :)

In reply to by Nepodjetnik (ni preverjeno)

prekmurje zbudi se (ni preverjeno)

Delodajalci do se kmalu mogli odločiti , da dvojno ne bodo mogli tepsti delavcev in sicer z nizko mizerno plačo in slabimi delovnimi pogoji. Vsaj en faktor bodo mogli popraviti , ali delovne pogoje, če že ne bodo mogli zvečati plače ali pa bodo zvišali plačo , če bodo imeli zaposleni težke delovne pogoje. Idealno bi bilo seveda za zaposlene delavce , da bi popravili tako delovne pogoje kot plače.
Saj domačih delavcev ne bodo več mogli strašiti z delavci z juga , kajti , hrvati že imajo prost dostop do dela v evropskih državah, bosanci in srbi ga bodo pa kmalu dobili in bodo šli raje v zahodno evropo kot ostali v Sloveniji.
Vsi v Sloveniji so že štrajkali zaradi plač in delovnih pogojev (ZDRAVNIKI , POLICAJI, ŠOLNIKI......ITD), ne pravim , da njihove štrajkaške zahteve morda niso upravičene, toda tisti , ki pa so v Sloveniji najbolj zatirani , izkoriščani ,PONIŽEVANI zadnjih 25 let, pa jim je upor zatret v kali s pomočjo sindikatov , ki so se prodali za svoje privilegije in izdali delavski razred.
In še o tisti mantri , ki jo ponavljajo delodajlci, da pač imajo nizko dodano vrednost in ne morejo dati višjih plač zaposlenim. To je morda v nekaterih primerih tudi res , vendar pa tudi vsak ne more biti podjetnik , kateri pač zato ni zadosti sposoben naj podjetje zapre in se sam zaposli- takšna je enostavna logika v kapitalizmu DA VEČINA PAČ NE MORE BITI PODJETNIKOV, KER PAČ ZA TO NI SPOSOBNA ALI PA NIMA DRUGIH POGOJEV ZA USPEŠNO DELOVANJE PODJETJA.

PREK-MURE (ni preverjeno)

KAK NATEGUJETE NAROD NA TOM SOBOTAINFO VSE LEPO NAPIŠETE, ZAKAJ NE NAPIŠETE KOLIKO JE POVPREČNA PLAČA NA ZAPOSLENEGA V TEH PODJETJIH. A ŽELITE DA VAM JAZ NAPIŠEM DEBILI !!!!!!!!

Olosh (ni preverjeno)

Napiši :) Ajde da te vidimo ti veliki direktor. Me pa zanima kelko od vas pametnjakovičof bi privolilo v to ka bi bili direktori teh firm ajde vsaj eno leto. Van poven odgovor? Noben, ker nemate nej znanja in nej muda! Fact! Najležje je pa srati po delodajalci, ker so delavci ipak vedno najbolj bogi i još i još in vedno najbolj najebejo bla bla bla, a na konci noben nema nikše odgovornosti, slednjo pa vedno nosi lastnik in direktor, ampak toga se noben ne zaveda, ker gleda na celotno zadevo zelo površinsko. Ampak ja, vsi direktori so lopovi in kradljivci, tipično prekmursko zaostalo razmišljanje.

In reply to by PREK-MURE (ni preverjeno)

Zvočnik

Logično je, ka so to podjetja z največjimi dobički. Menje plačaš delavca, več € lejko preneseš v dobiček. Mislin, ka bi mogli za to, ka lejko podjetji poveš, ka je uspešno pa za vzgled, poleg čistoga dobička prišteti še tudi odnos do zaposlenih pa do strank.

XAL - Reflex (ni preverjeno)

XAL ob 7 milijonih prihodkov ima 300.000 EUR-ov IZGUBE ?!?
Zadnji čas, da se ta štacuna zapre ...

simon j. (ni preverjeno)

Zelo negativen odnos, ceprav podjetje prehranjuje druzine in pozitivno vpliva na gospodarske kazalce regije. Letna izguba je racunovodska postavka, ki ne odraza nujno rentabilnot podjetja. Izguba je lahko del davcne politike oz investicijskega ciklusa podjetja. Si ze slisal, da nekatera podjetja vlagajo ves svoj denar v razvoj, ki se izkazuje racunovodsko kot strosek podjetja? Strosek podjetja podjetja pa direktno ali indirektno vpliva na letni dobicek podjetja. Zelo neupraviceno je trdit, da naj se zapre katerokoli podjetje, ki zaradi investicije v sodobnejso opremo in nove zaposlitve izkaze periodicno bilancno izgubo. Ali je to primer navedenih podjetji ne vem. Ni vse tako kot izgleda na prvo zogo, zato ne prehitro obsojat podjetje in strasit zaposlene, ki trdo garajo za svoj denar.

In reply to by XAL - Reflex (ni preverjeno)

Nepodjetnik (ni preverjeno)

Pri Xal je sicer investiranje verjetno nej razlog, vsaj po prikazanon v bilancaj. Zna pa biti problem poslov med slovensko in matično firmo. In glede na to, ka je je izguba 30 tisoč (nej tisoč, kak pravijo finance), je to nej alarmantno. Glede ostalega pa se je za strinjati s tebo.

In reply to by simon j. (ni preverjeno)

Olosh (ni preverjeno)

Točno tak. Izguba je zgolj ''podatek'' kapitala pa ima ta firma ogromno. Izguba je pa najverjetneje plod preusmeritve denarnega toka. Čist simpl :) Brez skrbi, dugo do oni še delali in praf je tak. Takši luzeri, ka nemajo pojma in kričijo ka se to naj zapre do pa večni debili, keri so na socialki in samo pametujejo medten ka eni garamo za svoj denar.

In reply to by simon j. (ni preverjeno)

Hauspeh (ni preverjeno)

Ka pa podjetje AC Kuhar? Nej med najbol uspešnimi?

Štajerec_real (ni preverjeno)

Dokler se zaposleni delavci vozijo z A4, A6,BMW3, BMW5, starimi največ 4-5let in so na minimalcu, jim ne gre slabo! Ali?

Jdjdik (ni preverjeno)

Vsak bedak si lahko dandanes kupi avto na odplačevanje(7let) naj bo to kredit ali bilokakšni leasing....ali?

In reply to by Štajerec_real (ni preverjeno)

Mama mia (ni preverjeno)

Vse na lizing v metanje,te pa za 10 evrof tankanje na črpalki.Samo ka sodelavec vijdi kakšni avto mam. Da pa nega plače na rok, te pa vik in krik, ka na banki nemajo kaj dol potegniti.

In reply to by Štajerec_real (ni preverjeno)

Grobijan (ni preverjeno)

Ka če sta gmt pa roto nej v pomurji prijavljena?

Muslim (ni preverjeno)

Zanimivo! Dve novici spodaj pa ravno gucita od rotoja pa gmt, ker jiva tu notri nega..

okuženi link (ni preverjeno)

!!!!!!!ne klikajte na zgornji link!!!!!!!! - ima virus!!!!!!!!

dudek (ni preverjeno)

Iz 149 milijonov evrov prihotka, ostane 1,9 milijonov čistega dobička je imaginarna laž. saj se na noben način ne more to dokazati gospodje!

Starejše novice