Foto: Bobo
Na Fursu so se odločili, da uvedejo tritedenske davčne počitnice, ki bodo trajale od vključno 26. julija do vključno 13. avgusta 2021.

Kot so pojasnili na finančni upravi, je bilo letošnje leto eno izmed najbolj napornih, utrujenost pa se kaže že pri vseh, tako pri davčnih zavezancih, njihovih računovodjih, davčnih svetovalcih in seveda tudi finančnih uradnikih.

Kaj ne bodo počeli v času počitnic

Zaradi navedenega so se na finančni upravi, ki jo vodi vršilec dolžnosti direktorja Ivan Simič, odločili, da po vzoru sodnih in parlamentarnih počitnic, uvedejo davčne počitnice. 

V času davčnih počitnic finančna uprava ne bo pozivala davčnih zavezancev, njihovih računovodij ali davčnih svetovalcev, da ji dostavijo kakšno dokumentacijo. Večina se bo lahko posvetila počitku.

Ne glede na vse to, pa bodo na Fursu pripravljeni za davčne zavezance oziroma vse tiste, ki bodo želeli opraviti kakšne aktivnosti na Fursu. Tako bodo nemoteno potekale odmere davka na promet nepremičnin, odmere davka na motorna vozila, na dediščine in darila ter podobno, so napovedali. 
 

Kako bo na področju nadzora?

Ob tem pojasnjujejo, da bo izvajanje nalog po posameznih področjih potekalo v nekoliko omejenem obsegu. Delo na področju nadzora bo z zavezanci za davek potekalo le v postopkih, kjer so termini že bili predhodno dogovorjeni, oziroma je termin možno uskladiti po predhodno že vzpostavljeni telefonski ali elektronski komunikaciji.

Če zavezanec za davek ne bo dosegljiv oziroma se na telefonski poziv ne bo odzval, mu bodo poslali pisni poziv po 15. avgustu. Izjema so zahtevki za vračilo DDV, kjer zaradi kratkih rokov za vračilo in interesa zavezanca za davek proces poteka kot običajno.

»Vsekakor pa bomo pozorni na postopke, ko je zadevo zaradi same narave oziroma zaradi posebnih okoliščin potrebno obravnavati kot nujno (na primer postopki, kjer je potrebno paziti na zastaranje),« so še sporočili iz finančne uprave.

Starejše novice